Εάν πιστεύετε ότι κατέχετε την τέχνη της συγγραφής ενός άψογου βιογραφικού σημειώματος, ίσως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε. Πολλοί από εμάς τείνουμε να αναρωτιόμαστε γιατί δεν αναγνωρίζονται τα προσόντα μας, κατά τη διάρκεια της αναζήτησης μίας θέσης εργασίας, αγνοώντας τα λάθη στο βιογραφικό μας, τα οποία βάζουν τρικλοποδιά στο μέλλον μας.
Θέλετε να ανακαλύψετε εάν και το δικό σας βιογραφικό σημείωμα κρύβει ορισμένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη, τα οποία θα πρέπει να διορθώσετε άμεσα; Τσεκάρετε τα 7 σημεία που ακολουθούν στη συνέχεια!
1. Άκαμπτο πρότυπο
Το βιογραφικό σας βασίζεται αυστηρά σε κάποιο συγκεκριμένο πρότυπο; Στην αρχή, είναι λογικό να χρησιμοποιείτε κάποιο template για τη δημιουργία του βιογραφικού σας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οφείλετε, για πάντα, να το ακολουθείτε πιστά.
Οι προσδοκίες των recruiters ως προς τη δομή και το περιεχόμενο ενός βιογραφικού διαφοροποιούνται ανάλογα με την εκάστοτε θέση εργασίας. Αντίστοιχα, εσείς οι ίδιοι θα πρέπει να εστιάζετε στα πιο σημαντικά προσόντα σας, θέτοντάς τα σε σειρά προτεραιότητας – και όχι στη σειρά που υποδεικνύει κάποιο πρότυπο!
Για παράδειγμα, αιτείστε σε μία θέση η οποία δίνει έμφαση στις σπουδές και όχι στην επαγγελματική εμπειρία; Αγνοήστε το template που θέλει την ενότητα της εργασιακής πείρας ως πρώτο και κύριο section. Ομοίως, κρατήστε μόνο όσο ενότητες σας ταιριάζουν και αναδεικνύουν τα επιτεύγματα στα οποία επιθυμείτε να δώσετε βάρος κάθε φορά.
2. Μεγάλη έκταση
Η μεγάλη έκταση είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη στα βιογραφικά των υποψηφίων. Μήπως το δικό σας resume είναι πολυσέλιδο; Κακώς! Καθώς οι recruiters αφιερώνουν μόλις λίγα δευτερόλεπτα σε κάθε βιογραφικό, είναι χαμένος κόπος για εσάς να συντάξετε ένα τεράστιο CV.
Προσπαθήστε να είστε όσο πιο περιεκτικοί γίνεται, μένοντας στην ουσία. Επικεντρωθείτε στις απαιτήσεις του εκάστοτε job description, συνοψίζοντας τα υπόλοιπα sections. Να θυμάστε ότι ένα βιογραφικό σημείωμα δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τις δύο σελίδες – αν και, πλέον, ένα μονοσέλιδο resume, με την κατάλληλη διάταξη της πληροφορίας, θεωρείται το ιδανικότερο!
3. Γραμματικά και συντακτικά λάθη
Κι όμως, πρόκειται για τα πιο συχνά σφάλματα που συναντούν οι recruiters! Και όχι μόνο τα συναντούν, αλλά τα προσέχουν και ιδιαιτέρως. Σας κάνει εντύπωση; Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι το 61% των υπεύθυνων προσλήψεων θα απορρίψει ένα βιογραφικό εξαιτίας ορθογραφικών λαθών!
Γι’ αυτόν, ακριβώς, τον λόγο, ελέγξτε πολλές φορές το CV σας, προτού το αποστείλετε, και μην παραβλέπετε τη σημασία των κανόνων ορθογραφίας, γραμματικής και συντακτικού. Δεν πρόκειται για το δυνατότερο σημείο σας; Μη διστάσετε να συμβουλευτείτε κάποιον περισσότερο εξοικειωμένο.
Διαβάστε επίσης: LinkedIn Profile: Ανανεώστε το προφίλ σας με 5 κινήσεις!
4. Γενικευμένο περιεχόμενο
Να είστε συγκεκριμένοι, ώστε να πείσετε πιο εύκολα! Αντί των εκφράσεων «αύξηση των πωλήσεων», προτιμήστε πιο αποτελεσματικές φράσεις όπως «20% αύξηση των πωλήσεων μέσα σε ένα εξάμηνο». Το ίδιο ισχύει και για τις προηγούμενες θέσεις εργασίας σας ή τις σπουδές/σεμινάριά σας. Μην αναφέρετε, απλώς, έναν τίτλο, δίχως να επεξηγείτε περί τίνος πρόκειται ακριβώς.
5. Too much information
Και εδώ θα βρείτε μια ακόμη παγίδα για πιθανά λάθη στο βιογραφικό σας! Το γεγονός ότι πρέπει να είστε στοχευμένοι σε συγκεκριμένες πληροφορίες δεν σημαίνει υπέρ-ανάλυση των πληροφοριών αυτών. Επιπρόσθετα, καλό θα ήταν να αποφύγετε την αναφορά σε περιττά στοιχεία και άχρηστες για τους recruiters πληροφορίες όπως χόμπι που δεν σχετίζονται – έστω έμμεσα – με τον επαγγελματικό ρόλο σας ή δεν υποδηλώνουν κάτι ιδιαίτερα θετικό για την προσωπικότητά σας.
6. Χρονολογικά κενά
Το βιογραφικό σας περιέχει ορισμένα ανεξήγητα χρονολογικά κενά; Παραδείγματος χάριν, μεγάλο διάστημα αποχής από την εργασία; Σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχουν ορισμένα «τεχνάσματα», ώστε να καλύψετε τα κενά τέτοιας μορφής. Αρχικά, απορρίψτε την παράθεση των πληροφορίων σας βάσει χρονολογικής σειράς. Κατόπιν, «γεμίστε» τα κενά διαστήματα με πιθανή εθελοντική εργασία σας ή κάποιου άλλου είδους απασχόληση!
7. Απουσία links
Διαθέτετε ένα διαδραστικό και linkable CV ή παρουσιάζετε μία λιγότερο σύγχρονη εικόνα; Δεδομένου ότι, τη σημερινή εποχή, τα περισσότερα βιογραφικά «διαβάζονται», κυρίως, στην online εκδοχή τους, διευκολύνετε την προσπάθεια των recruiters να σας γνωρίσουν καλύτερα, οδηγώντας μέσω συνδέσμων στο online portfolio, blog ή LinkedIn profile σας και προωθώντας, έτσι, πιο ελκυστικά τον εαυτό σας.
Μήπως χρειάζεστε επιπρόσθετη καθοδήγηση ως προς τη συγγραφή του τέλειου για εσάς CV; Οι καταρτισμένοι σύμβουλοι της ProfessionAid είναι οι απόλυτοι σύμμαχοι στις προσπάθειές σας. Ελάτε σε επαφή μαζί μας και αποκτήστε ένα βιογραφικό σημείωμα που θα απογειώσει την καριέρα σας!