CV Tips: Πώς να συντάσσετε ένα στοχευμένο βιογραφικό σημείωμα;

Στοχευμένο Βιογραφικό Σημείωμα - Tips

Φιλοδοξείτε να κατακτήσετε μία συγκεκριμένη θέση εργασίας; Εάν ναι, η δημιουργία ενός στοχευμένου βιογραφικού σημειώματος αποτελεί μονόδρομο για εσάς! Αναρωτιέστε τι σημαίνει «στοχευμένο βιογραφικό σημείωμα»; Η έννοια αναφέρεται στο CV που καλύπτει, με σχεδόν απόλυτη ακρίβεια, τις εξειδικευμένες ανάγκες ενός job description.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, κάθε job description παρουσιάζει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Έτσι, ένα «μη ευέλικτο» βιογραφικό σημείωμα έχει ελάχιστες πιθανότητες να ανταποκρίνεται επιτυχώς στις απαιτήσεις πολλών θέσεων εργασίας ταυτόχρονα. Πώς θα αντιμετωπίσετε, λοιπόν, το ζήτημα αυτό; Διαβάστε τα tips που ακολουθούν και ανακαλύψτε πώς μπορείτε να προσαρμόζετε το δικό σας βιογραφικό σημείωμα, κάθε φορά, στην αγγελία εργασίας στην οποία απευθύνεστε!

1. Διαβάστε προσεκτικά την αγγελία

Το ίδιο, ακριβώς, που οφείλετε να κάνετε και κατά την προετοιμασία σας για ένα job interview! Μελετήστε την αγγελία της θέσης εργασίας στην οποία σκοπεύετε να υποβάλετε αίτηση, εμβαθύνοντας σε κάθε λεπτομέρειά της.

Εξετάστε πόσα από τα επιθυμητά προσόντα αναδεικνύετε στο ήδη υπάρχον βιογραφικό σας. Μπορείτε να διακρίνετε άμεσα, με μία γρήγορη ματιά στο CV σας, τα επαγγελματικά χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στη θέση εργασίας για την οποία ενδιαφέρεστε; Εάν όχι, σίγουρα θα χρειαστεί να προβείτε σε ορισμένες βελτιώσεις!

2. Εντοπίστε τα αντίστοιχα skills σας

Και προχωρήστε σε μία επιτυχημένη διασύνδεση μεταξύ αυτών και των βασικών απαιτήσεων της αγγελίας. Μία χρήσιμη συμβουλή μας είναι να δημιουργήσετε μία λίστα με όλες τα skills σας, στην οποία θα μπορείτε να ανατρέχετε σε κάθε παρόμοια περίπτωση.

Ποιες από τις δεξιότητές σας, λοιπόν, μπορούν να θεωρηθούν ως ατού για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας; Εάν κρίνετε ότι στερείστε της ζητούμενης εμπειρίας ή γνώσης, αξίζει να επιστρατεύσετε τη δημιουργικότητά σας! Ενσωματώστε στο βιογραφικό σας άλλες, παραπλήσιες ικανότητές σας, οι οποίες υπογραμμίζουν και αποδεικνύουν την επαγγελματική σας δεινότητα.

3. Προτιμήστε μία ευέλικτη δομή

Ο χρυσός κανόνας για να εξατομικεύετε το περιεχόμενό σας γρήγορα, καταλήγοντας σε ένα άρτια στοχευμένο βιογραφικό, είναι να χρησιμοποιείτε ένα πρότυπο με απλοποιημένη και προσαρμόσιμη δομή. Για παράδειγμα, δημιουργήστε ενότητες με bullet points, τις οποίες μπορείτε να επεξεργάζεστε κάθε φορά, δίχως ιδιαίτερο κόπο. Επιπλέον, μην παραλείπετε το section “core skills”, το οποίο μπορείτε να αναπροσαρμόζετε εύκολα, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες.

4. Εστιάστε στη σειρά των εργασιακών ρόλων σας

Κι όμως, η χρονολογική σειρά δεν είναι πάντα η πιο ενδεδειγμένη! Εάν ο πιο πρόσφατος επαγγελματικός ρόλος σας δεν είναι και ο πιο σχετικός με τη θέση εργασίας που στοχεύετε, καλύτερα να τον υποβιβάσετε στην κατάταξη!

Αναζητήστε την εργασιακή εμπειρία και τα επαγγελματικά επιτεύγματά σας που σχετίζονται περισσότερο με την περιγραφή της αγγελίας. Στη συνέχεια, δώστε έμφαση σε αυτά, παρουσιάζοντάς τα σε ένα πιο εμφανές σημείο στο βιογραφικό σας.

5. Δώστε έμφαση στα keywords

Τα keywords δεν είναι σημαντικά μόνο σε ένα online CV! Αξίζει να επικεντρωθείτε σε αυτά ανεξαρτήτως της μορφής στην οποία πρόκειται να αποστείλετε το βιογραφικό σας. Οι recruiters θα «σκανάρουν» το βιογραφικό σας, ανιχνεύοντας συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά που συμπίπτουν με τις προσδοκίες τους. Χρησιμοποιήστε, επομένως, λεξιλόγιο το οποίο παραπέμπει σε όσα παραθέτει η αγγελία. Προσοχή, όμως! Δεν πρέπει να φαίνεται ότι αντιγράφετε αυτούσιο το περιεχόμενό της.

6. Περιορίστε τις άσχετες πληροφορίες

Ένα στοχευμένο βιογραφικό πρέπει να είναι σαφές και περιεκτικό, ώστε να γίνει και αποτελεσματικό. Με άλλα λόγια, πρέπει να αποφεύγει πλατειασμούς ή ανάλυση περιττών πληροφοριών. Εάν οι μη σχετικές με την εκάστοτε θέση εργασίας πληροφορίες καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο στο βιογραφικό σας, περιορίστε τες αρκετά.

Δεν χρειάζεται να τις αφαιρέσετε εντελώς – άλλωστε, κάθε επιπρόσθετο προσόν σας πιθανόν να εκτιμηθεί! Ωστόσο, αφαιρέστε τις πολλές λεπτομέρειες, εστιάζοντας περισσότερο στα πιο συναφή με το job description χαρακτηριστικά σας.

Χρειάζεστε ένα στοχευμένο βιογραφικό σημείωμα;

…αλλά δεν είστε βέβαιοι ότι θα επιτύχετε μόνοι σας το ιδανικό αποτέλεσμα; Συμβουλευτείτε σήμερα τους καταρτισμένους επαγγελματίες της ProfessionAid και αποκτήστε ένα ευέλικτο, ευανάγνωστο και άκρως ελκυστικό βιογραφικό σημείωμα, το οποίο στοχεύει απευθείας σε εκείνη τη θέση εργασίας που πρόκειται να δώσει νέα ώθηση στην επαγγελματική σταδιοδρομία σας!

    Μείνετε Συντονισμένοι

    Θέλετε να διαβάζετε έξυπνα tips και χρήσιμα HR updates που εξελίσσουν δυναμικά την καριέρα σας; Συμπληρώστε το email σας!

    Αποδέχομαι την Πολιτική ΑπορρήτουΑποδέχομαι την Πολιτική Απορρήτου
    Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις