CV Tips: Τελειοποιήστε το βιογραφικό σας σημείωμα σε 8 βήματα!

CV Tips: Τελειοποιήστε το βιογραφικό σας σημείωμα σε 8 βήματα!

Ένα άψογο βιογραφικό σημείωμα αποτελεί – σχεδόν πάντα – το πολυπόθητο διαβατήριο για εκείνη τη συνέντευξη της θέσης εργασίας στην οποία ανέκαθεν στοχεύατε. Αναζητάτε τα πιο ενημερωμένα και έξυπνα tips που θα σας υποδείξουν πώς να συντάξετε ένα ολοκληρωμένο CV, το οποίο θα εντυπωσιάσει κάθε recruiter; Εάν ναι, διαβάζετε το κατάλληλο άρθρο!

Βιογραφικό σημείωμα: Το δικό σας marketing document

Το βιογραφικό σας σημείωμα δεν αποτελεί απλώς ένα έγγραφο που παρουσιάζει επιγραμματικά την επαγγελματική κατάρτιση ή τις γνωστικές ικανότητές σας. Πρόκειται για το προσωπικό σας εργαλείο marketing στην αγορά εύρεσης εργασίας, το οποίο θα σας διακρίνει καθοριστικά από τον ανταγωνισμό. Η μεγαλύτερη πρόκληση για εσάς, λοιπόν, είναι να «πουλήσετε» τον εαυτό σας μέσα από το CV σας, με τον ιδανικότερο τρόπο. Πώς θα επιτύχετε κάτι τέτοιο; Ακολουθώντας πιστά τα παρακάτω βήματα!

1. Ξεκινήστε από τη δομή

Οργανώστε εξαρχής τη δομή του βιογραφικού σας, ταξινομώντας προσεκτικά τις πληροφορίες σας. Συνήθως, ένα ολοκληρωμένο CV περιλαμβάνει τις εξής κατηγορίες: προσωπικές πληροφορίες-στοιχεία επικοινωνίας, εκπαίδευση, επαγγελματική εμπειρία, δεξιότητες-επιτεύγματα, ενδιαφέροντα και συστάσεις (εφόσον υπάρχουν). Σχεδιάστε, λοιπόν, ένα CV με ευχάριστη ροή και λογική αλληλουχία πληροφοριών, που δεν προκαλεί σύγχυση ή δυσφορία στον αναγνώστη.

2. Επενδύστε στην εμφάνιση

Η εμφάνιση του βιογραφικού σας είναι εφάμιλλης σημασίας με τη δομή του, καθώς αποκαλύπτει στοιχεία της προσωπικότητάς σας. Επιδιώξτε την οπτικά ελκυστική παρουσίαση των πληροφοριών σας, επιλέγοντας μία σχετικά λιτή, αλλά όχι μονότονη, βαρετή ή πολύ φορτωμένη μορφοποίηση. Μην χρησιμοποιείτε εξεζητημένες και τεράστιες γραμματοσειρές, πολύ έντονα χρώματα ή πολύπλοκα μοτίβα. Το λευκό ή απαλό κρεμ χρώμα αποτελεί το ιδανικό φόντο για το CV σας.

3. Περιορίστε την έκταση

Το βιογραφικό σημείωμά σας πρέπει να είναι περιεκτικό και to the point. Οι recruiters εξετάζουν ένα CV μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, επομένως αποφύγετε τη φλυαρία. Παρουσιάστε τις πληροφορίες σας συνοπτικά, τοποθετώντας τις πιο σημαντικές στο επάνω μισό της πρώτης σελίδας. Σε περίπτωση ανάγκης, μικρύνετε τα περιθώρια της σελίδας, τα κενά και το μέγεθος της γραμματοσειράς.
Extra tip! Συνήθως, ένα βιογραφικό δεν πρέπει να ξεπερνά τις 2 σελίδες. Σε πολύ ανταγωνιστικές θέσεις μάλιστα, προτιμάται μόνο 1 σελίδα. Εξαίρεση αποτελούν τα CVs ακαδημαϊκών και επιστημόνων, όπου πρέπει να παρουσιάζονται αναλυτικά άρθρα, έρευνες και επιστημονικές εργασίες.

4. Δημιουργήστε στοχευμένο περιεχόμενο

Προσαρμόστε το CV σας, κάθε φορά, στην εκάστοτε θέση εργασίας ή εταιρεία στην οποία απευθύνεστε. Αναφέρετε επιτεύγματα και δεξιότητές σας που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τα επιθυμητά προσόντα της θέσης και παραλείψτε καθετί μη συναφές. Επιπλέον, εστιάστε σε λέξεις ενεργητικές και θετικές, που φανερώνουν δυναμισμό, ενθουσιασμό και πρωτοβουλία.

5. Αναδείξτε τις επιτυχίες σας

Εξάπτοντας, έτσι, το ενδιαφέρον του αναγνώστη! Δώστε έμφαση στα επαγγελματικά επιτεύγματά σας, χωρίς όμως να τα υπέρ-αναλύσετε, ώστε ο recruiter να θελήσει να σας δει από κοντά, για να μάθει περισσότερα! Κάντε το ίδιο με τα skills & interests σας, συνδέοντάς τα εύστοχα με την επαγγελματική σας εξέλιξη. Ακόμη, ενθουσιάστε με ένα δείγμα του portfolio σας, παραπέμποντας σε links που ενδεχομένως υπάρχουν στο διαδίκτυο.

6. Ελέγξτε τη γραμματική σας

Κι όμως, είναι κάτι στο οποίο οι recruiters δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Δεν αρκεί ένα άρτια δομημένο, περιεκτικό και ευπαρουσίαστο CV, εάν δεν ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις ως προς την ορθή χρήση της γλώσσας. Ετοιμάστε, επομένως, ένα ευανάγνωστο βιογραφικό σημείωμα, χωρίς ορθογραφικά, γραμματικά ή συντακτικά σφάλματα. Εάν χρειάζεται, συμβουλευτείτε έναν γνώστη/ειδικό.

7. Προσέξτε τις λεπτομέρειες

Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά – δεν είναι κλισέ, αλλά πραγματικότητα! Μερικές φορές, υπάρχουν λεπτομέρειες στο βιογραφικό σας που ίσως εσείς δεν προσέχετε, αλλά οι υπεύθυνοι προσλήψεων σίγουρα θα παρατηρήσουν. Παράδειγμα; Το email σας! Δώστε μία σοβαρή διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και όχι εκείνη με το αστείο συνθετικό, που δημιουργήσατε για πλάκα κάποτε.

8. Γράψτε με ειλικρίνεια

Γράψτε την αλήθεια και μόνο την αλήθεια! Είναι θεμιτό να επικεντρώνεστε σε συγκεκριμένα προσόντα σας, όχι όμως να λέτε ψέματα. Μην υπερβάλλετε για τις ικανότητές σας και μην δηλώνετε αναληθή επαγγελματική εμπειρία. Αναφέροντας τώρα κάτι που δεν μπορείτε να υποστηρίξετε αργότερα, θα έρθετε στη δυσάρεστη θέση να εκτεθείτε, είτε κατά το interview είτε κατά τη διάρκεια της εργασίας σας.

Μήπως χρειάζεστε επιπρόσθετη καθοδήγηση ως προς τη συγγραφή του τέλειου για εσάς CV; Οι καταρτισμένοι σύμβουλοι της ProfessionAid είναι οι απόλυτοι σύμμαχοι στις προσπάθειές σας. Ελάτε σε επαφή μαζί μας και αποκτήστε το βιογραφικό σημείωμα που θα απογειώσει την καριέρα σας!

    Μείνετε Συντονισμένοι

    Θέλετε να διαβάζετε έξυπνα tips και χρήσιμα HR updates που εξελίσσουν δυναμικά την καριέρα σας; Συμπληρώστε το email σας!

    Αποδέχομαι την Πολιτική ΑπορρήτουΑποδέχομαι την Πολιτική Απορρήτου
    Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις