Online CV: Πώς να κάνετε το βιογραφικό σας SEO friendly;

ProfessionAid- Online CV: SEO Tips

Άραγε, κατά πόσο ένα τυπικό βιογραφικό σημείωμα πρέπει να διαφοροποιείται στην online εκδοχή του; Δεδομένου ότι ο αριθμός των ηλεκτρονικών αιτήσεων για θέσεις εργασίας διαρκώς αυξάνεται, ένα άρτιο online CV γίνεται αναγκαίο για κάθε υποψήφιο. Τι κρύβεται, όμως, πίσω από ένα άψογο και επιτυχημένο διαδικτυακό CV; Μα, φυσικά, η τέχνη του SEO!

Σε προηγούμενο άρθρο μας, αναφερθήκαμε στις top τεχνικές με τις οποίες μπορείτε να τελειοποιήσετε το βιογραφικό σας σημείωμα ως προς το περιεχόμενό του. Αυτές οι τεχνικές παραμένουν διαχρονικές και χρήσιμες για κάθε έντυπο ή online CV. Παρ’ όλα αυτά, στο σημερινό άρθρο μας, προχωράμε ένα βήμα παραπέρα! Πώς; Παραθέτοντάς σας 5 κρίσιμα SEO tips, με τα οποία μπορείτε να απογειώσετε την απόδοση του βιογραφικού σας στην digital μορφή του.

1. Κάντε έρευνα keywords για το online CV σας

Θέλετε να δείτε το βιογραφικό σας να εμφανίζεται όσο το δυνατόν συχνότερα στις online αναζητήσεις των recruiters; Ο No. 1 κανόνας για εσάς είναι να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη δυναμική των keywords. Όπως τα websites χρησιμοποιούν συγκεκριμένα keywords για την εμφάνισή τους στα αποτελέσματα της Google, έτσι κι εσείς πρέπει να κάνετε ακριβώς το ίδιο!

Πραγματοποιήστε, λοιπόν, σχετική έρευνα στο διαδίκτυο και βρείτε τις πιο δημοφιλείς λέξεις-κλειδιά για τον τομέα σας. Εξετάστε τι αναζητούν συχνότερα οι recruiters του κλάδου σας, καθώς και ποιες λέξεις-κλειδιά χρησιμοποιούνται σε βιογραφικά παρόμοιας εργασιακής ειδίκευσης. Κατόπιν, εντάξτε τα keywords σας στις κατάλληλες ενότητες του βιογραφικού σας – και, πάντοτε, με τη σωστή συχνότητα. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζετε μία υψηλή θέση στην κατάταξη των αποτελεσμάτων αναζήτησης, σε κάθε online βάση βιογραφικών.

2. Δώστε έμφαση στο headline σας

…και, γενικότερα, σε κάθε τίτλο και υπότιτλο του βιογραφικού σας. Ξεκινήστε με έναν γενικό τίτλο του βιογραφικού σας, κάτω από το όνομά σας. Όπως στο LinkedIn Profile σας έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε έναν σύντομο τίτλο-λεζάντα που χαρακτηρίζει το επαγγελματικό προφίλ σας, ομοίως και στο βιογραφικό σας. Σκεφθείτε κάτι ελκυστικό, to-the-point και με το κατάλληλο keyword, όπως αναφέραμε παραπάνω! Έτσι, θα διεγείρετε αμέσως το ενδιαφέρον του αναγνώστη, ώστε να προχωρήσει παρακάτω.

Αντίστοιχα, διοχετεύστε την έμπνευσή σας σε κάθε ενότητα του online CV σας. Δεν είναι απαραίτητο να περιοριστείτε στα κλασικά πρότυπα ενός βιογραφικού, με τους τυπικούς τίτλους. Για παράδειγμα, εάν οι προγενέστεροι τίτλοι εργασίας σας δεν είναι αρκετά εντυπωσιακοί, δοκιμάστε να δημιουργήσετε μία δική σας, σύντομη φράση που υποδηλώνει τον εκάστοτε ρόλο σας.

3. Δημιουργήστε ποιοτικό περιεχόμενο

Λέγοντας ποιοτικό περιεχόμενο εννοούμε πρωτότυπο, στοχευμένο, ευανάγνωστο και έγκυρο περιεχόμενο. Αρχικά, προσεγγίστε το γραπτό ύφος σας από τη σκοπιά του marketing, υιοθετώντας εκφράσεις που τραβούν τα βλέμματα και «προωθούν» εύστοχα τον εαυτό σας. Παραδείγματος χάριν, είστε πωλητής; Αντλήστε δύναμη από την ισχύ των αριθμών, χρησιμοποιώντας φράσεις τύπου «αύξηση των πωλήσεων κατά 30%».

Επιπλέον, προτιμήστε το έξυπνο και προσεγμένο λεξιλόγιο, εξαλείψτε κάθε γλωσσικό σφάλμα και εμβαθύνετε στην πληρότητα των πληροφοριών σας. Τέλος, δώστε ιδιαίτερη έμφαση στο λεκτικό περιεχόμενο στο οποίο θέλετε να επικεντρωθεί ο αναγνώστης, μέσω χαρακτηριστικών όπως bold, italics, μεγαλύτερης γραμματοσειράς κ.λπ..

4. Βελτιστοποιήστε το UX του βιογραφικού σας

Επιδιώξτε την ευχάριστη εμπειρία του αναγνώστη, εάν επιθυμείτε να σταθεί στο βιογραφικό σας παραπάνω από λίγα δευτερόλεπτα. Επιλέξτε ένα σύγχρονο format που επιτρέπει στο μάτι να σκανάρει τις κυριότερες πληροφορίες γρήγορα και ξεκούραστα. Ακόμη, απλοποιήστε τη δομή του βιογραφικού σας, οργανώνοντάς το ξεκάθαρα στα βασικά sections.

Αναζητήστε ένα καλαίσθητο design και απογειώστε το readability του online CV σας, χρησιμοποιώντας subheadings και αποφεύγοντας μακροσκελείς φράσεις και προτάσεις. Επιπρόσθετα, εφόσον το επιτρέπει η φύση της εργασίας σας, εντάξτε στο βιογραφικό σας βελτιστοποιημένες εικόνες που μπορούν να αξιοποιηθούν ως δείγμα του portfolio σας.

5. Χρησιμοποιήστε links & social media buttons

Η εισαγωγή υπέρ-συνδέσμων προσδίδει αξιοπιστία στο βιογραφικό σας, βελτιώνοντας την αναγνωσιμότητά του, καθώς και την κατάταξή του στις μηχανές αναζήτησης. Αρκεί οι υπέρ-συνδέσεις που χρησιμοποιείτε να σχετίζονται άμεσα με εσάς! Παραθέστε links που παραπέμπουν στο χαρτοφυλάκιό σας, σε άρθρα σας ή σε online συστάσεις για εσάς.

Τέλος, μην ξεχάσετε να συνδέσετε το βιογραφικό σας με τα social media σας. Ως γνωστόν, τα social media σχετίζονται με το SEO κάθε online οντότητας – κατ’ επέκταση, και του βιογραφικού σας. Επομένως, αξίζει να δημιουργήσετε τους κατάλληλους συνδέσμους προς τις αντίστοιχες σελίδες κοινωνικών δικτύων. Εκεί, οι recruiters θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν επιπρόσθετες πληροφορίες για εσάς, καθώς και για τα έργα, τα ενδιαφέροντα και τα ταλέντα σας.

Επιθυμείτε να προσελκύσετε κάθε recruiter που περιηγείται στο διαδίκτυο, αλλά δυσκολεύεστε στην εφαρμογή των παραπάνω tips; Η ProfessionAid γνωρίζει όσο κανείς άλλος τα μυστικά του τέλειου online CV, δημιουργώντας για εσάς ένα άκρως ελκυστικό, διαδικτυακό βιογραφικό σημείωμα. Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας, αποκτώντας το δικό σας digital βιογραφικό, που θα σας αναδείξει δυναμικά στον απέραντο κόσμο του διαδικτύου!

    Μείνετε Συντονισμένοι

    Θέλετε να διαβάζετε έξυπνα tips και χρήσιμα HR updates που εξελίσσουν δυναμικά την καριέρα σας; Συμπληρώστε το email σας!

    Αποδέχομαι την Πολιτική ΑπορρήτουΑποδέχομαι την Πολιτική Απορρήτου
    Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις