Πώς η τεχνητή νοημοσύνη (AI) αυξάνει την παραγωγικότητά σας;

 • Αρχική
 • ΚΑΡΙΕΡΑ
 • Πώς η τεχνητή νοημοσύνη (AI) αυξάνει την παραγωγικότητά σας;

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί μια νέα τεχνολογία που έχει ξεκινήσει να εξαπλώνεται ραγδαία, τόσο στον εργασιακό χώρο όσο και στον κλάδο της ψυχαγωγίας. Ωστόσο, πολλοί είναι επιφυλακτικοί με τις εφαρμογές AI, καθώς δε γνωρίζουν πώς να τις αξιοποιήσουν ή θεωρούν ότι κρύβουν κινδύνους. Παρακάτω, αναλύουμε το πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητά σας, τις εφαρμογές που μπορούν να σας ωφελήσουν αλλά και πώς να αποφύγετε τους κινδύνους που επιφυλάσσει.

Τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη;

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μία τεχνολογία που μιμείται την ανθρώπινη συμπεριφορά. Πρόκειται για τη “νοημοσύνη” που αναπτύσσεται σε μία ηλεκτρονική συσκευή, μία πλατφόρμα ή μία εφαρμογή, με στόχο στην πραγματοποίηση συγκεκριμένων εργασιών.

Μέσα από διαδικασίες μηχανικής μάθησης και αξιοποιώντας αλγόριθμους που έχουν δημιουργήσει προγραμματιστές, ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης “μαθαίνει” να κατανοεί, να προσαρμόζεται και να προσφέρει λύσεις. Κάθε εφαρμογή έχει διαφορετικό σκοπό, επομένως και τρόπο λειτουργίας.

H τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται πίσω από τη Siri της Apple, την Alexa της Amazon, στο λογισμικό των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σε εξειδικευμένα εργαλεία και μηχανές που αξιοποιούνται στην ιατρική και τη βιομηχανία και, φυσικά, σε μία πληθώρα από εφαρμογές για το κινητό ή τον υπολογιστή μας. Το AI, λοιπόν, είναι παντού και η χρήση του είναι ένα digital skill που βοηθά σε μία πληθώρα καθημερινών εργασιών.

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να αυξήσει την παραγωγικότητά σας;

Πολλοί έχουν εκφράσει ανησυχίες για τη χρήση AI, καθώς πιστεύουν πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να πάρει τη θέση συγκεκριμένων επαγγελματιών, όμως στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα εργαλείο που μπορεί να αξιοποιηθεί για να ενισχύσει την παραγωγικότητα και να βελτιώσει την καθημερινότητα των εργαζομένων.

Αξιοποιώντας εφαρμογές και εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, μπορείτε να αυτοματοποιήσετε διαδικασίες, να επιταχύνετε την ανάλυση δεδομένων και να λάβετε ενημερωμένες αποφάσεις για την εργασία σας, να αυξήσετε τη δημιουργικότητά σας και να ανακαλύψετε νέες ιδέες ή να οργανώσετε καλύτερα τον χρόνο σας. Ουσιαστικά, αποτελεί έναν σύμμαχο που μπορεί να σας βοηθήσει στην εκτέλεση των καθηκόντων σας.

Με λίγα λόγια, το AI δεν αντικαθιστά έναν άνθρωπο, αλλά διευκολύνει σημαντικά την καθημερινότητά του, αφού επιτρέπει στους εργαζομένους να αφιερώσουν τον χρόνο τους σε σημαντικότερες εργασίες, ώστε να γίνουν πιο αποδοτικοί και αποτελεσματικοί.

Διεκδικήστε τη θέση εργασίας που αξίζετε με τη βοήθεια της ProfessionAid. Εμπιστευθείτε την ομάδα μας για τη σύνταξη του βιογραφικού σας και ξεχωρίστε από τον ανταγωνισμό.

Χρειάζεστε βοήθεια με τη σύνταξη βιογραφικού;

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ!

Πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στη δουλειά σας;

Ανάλογα με τον χώρο εργασίας σας, μπορείτε να αξιοποιήσετε διαφορετικές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης. Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, το AI μπορεί να αναλάβει πολλές διαφορετικές “αρμοδιότητες”, οπότε είναι σημαντικό να βρείτε τι μπορεί να χρησιμεύσει σε εσάς, ώστε να αυξήσετε την παραγωγικότητά σας.

Κάποιες εργασίες που μπορούν να ωφεληθούν από εφαρμογές AI είναι:

Εξυπηρέτηση πελατών

Η εξυπηρέτηση πελατών είναι, φυσικά, μία δύσκολη εργασία που απαιτεί μεγάλη προσοχή από τους επαγγελματίες του χώρου. Ωστόσο, η πρώτη επικοινωνία με την ομάδα του customer support μπορεί να γίνει μέσω κάποιου bot που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη, επιτρέποντας στους επαγγελματίες να κερδίσουν χρόνο και να προσφέρουν τις κατάλληλες λύσεις για τους πελάτες, έχοντας πραγματοποιήσει τη σχετική έρευνα.

Δημιουργία περιεχομένου

Οι ρυθμοί της σημερινής εποχής είναι ιδιαίτερα γρήγοροι, επομένως οι περισσότερες εργασίες απαιτούν ταχύτητα. Για έναν καλλιτέχνη, λοιπόν, ή έναν δημιουργό γραπτού περιεχομένου, οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για την άντληση έμπνευσης και την ταχύτερη ολοκλήρωση των εργασιών τους.

Κυβερνοασφάλεια

Η κυβερνοασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα για τις περισσότερες επιχειρήσεις, αφού όχι μόνο έχουν διαδικτυακή παρουσία, αλλά τα δεδομένα των πελατών τους είναι, επίσης, αποθηκευμένα online. Το AI μπορεί να βοηθήσει στην αυτοματοποίηση κάποιων διαδικασιών προστασίας από απειλές στον κυβερνοχώρο, επιτρέποντας στους ειδικούς κυβερνοασφάλειας να εστιάσουν σε σημαντικότερα ζητήματα, ώστε να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία της εταιρείας σε κάθε περίπτωση.

Οργάνωση και Διοίκηση

Η οργάνωση και η διοίκηση του προσωπικού μιας επιχείρησης είναι περίπλοκη, όμως η ύπαρξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να βελτιώσει τη διαδικασία. Προσφέροντας μία ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της επιχείρησης, τις εργασίες που έχουν θετικά αποτελέσματα και τους οικονομικούς πόρους που χρειάζεται κάθε τμήμα, οι αρμόδιοι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να λάβουν τις σωστές αποφάσεις σε λιγότερο χρόνο.

Διασφάλιση της καλής υγείας

Αν και η συγκεκριμένη εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης δεν αφορά άμεσα την εργασία, μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητά σας. Χρησιμοποιώντας apps που ελέγχουν την ποιότητα του ύπνου σας ή τα επίπεδα άγχους, μπορείτε να προσαρμόσετε κατάλληλα την καθημερινότητά σας, ώστε να διατηρείτε καλή ψυχική και σωματική υγεία και, επομένως, να μπορείτε να εκτελέσετε αποτελεσματικά τα καθήκοντά σας.

Διευκόλυνση της remote εργασίας

Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν για την καλύτερη επικοινωνία και τη διαχείριση του χρόνου σε remote περιβάλλοντα εργασίας, διευκολύνοντας τη συνεργασία μεταξύ ατόμων που εργάζονται από το σπίτι. Η τηλεργασία είναι, πλέον, αρκετά διαδεδομένη, οπότε είναι καλό να γνωρίζετε ποια εργαλεία μπορούν να διευκολύνουν τη δουλειά σας. 

Υπάρχουν κίνδυνοι από τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης;

Όπως κάθε τεχνολογία, έτσι και η τεχνητή νοημοσύνη έχει θετικά και αρνητικά αποτελέσματα. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να τηρείται το μέτρο και η τεχνολογία αυτή να χρησιμοποιείται βοηθητικά και όχι ως υποκατάστατο της ανθρώπινης εργασίας, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Αρχικά, οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης δεν αποτελούν το τέλειο προϊόν. Είναι προγράμματα δημιουργημένα από ανθρώπους, επομένως ενδέχεται να έχουν ατέλειες ή να μη λειτουργούν πάντα όπως θα έπρεπε, όπως συμβαίνει με όλες τις τεχνολογικές εφαρμογές. Καλό είναι, λοιπόν, οι εφαρμογές να επιβλέπονται από ανθρώπους, ώστε να διασφαλίζεται η σωστή λειτουργία τους.

Ένας ακόμα κίνδυνος που προκύπτει από τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης είναι η έλλειψη πρωτοτυπίας. Φυσικά, ένα πρόγραμμα AI μπορεί να σας βοηθήσει στη δημιουργία μίας εικόνας, ενός μουσικού κομματιού ή ενός κειμένου, όμως είναι σημαντικό να διατηρείται το ανθρώπινο στοιχείο. Αυτό σημαίνει πως η τεχνολογία πρέπει να έχει μικρό ρόλο στη δημιουργία και να προσφέρει, κυρίως, έμπνευση.

Τέλος, αν και οι λύσεις που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη είναι πολλές, κάθε κλάδος έχει διαφορετικές ανάγκες. Ανάλογα με τις ανάγκες της εργασίας, πρέπει να γίνεται αξιολόγηση των διαθέσιμων εργαλείων, σωστή επιλογή και, φυσικά, υπεύθυνη χρήση της τεχνολογίας AI. Έτσι, είναι δυνατή η αύξηση της αποτελεσματικότητας και η σταδιακή υιοθέτηση τεχνολογιών που προσφέρουν προνόμια, αλλά εγκυμονούν και κινδύνους.

Η χρησιμότητα της τεχνολογίας ΑΙ

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βρίσκεται ακόμα στα αρχικά στάδια της ανάπτυξής της, όμως εξελίσσεται και υιοθετείται με γρήγορους ρυθμούς. Κάτι τέτοιο είναι λογικό, αφού πρόκειται για μία ιδιαίτερα χρήσιμη τεχνολογία που αναμένεται να αλλάξει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε. Αξιοποιήστε, λοιπόν, την τεχνητή νοημοσύνη στην εργασία σας, επωφεληθείτε από τα προνόμια που προσφέρει και βελτιώστε κι εσείς την παραγωγικότητα και την καθημερινότητά σας.

  Μείνετε Συντονισμένοι

  Θέλετε να διαβάζετε έξυπνα tips και χρήσιμα HR updates που εξελίσσουν δυναμικά την καριέρα σας; Συμπληρώστε το email σας!

  Αποδέχομαι την Πολιτική ΑπορρήτουΑποδέχομαι την Πολιτική Απορρήτου
  Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις