Τηλεργασία: Θέσεις εργασίας που προσφέρουν αυτήν την επιλογή

 • Αρχική
 • ΚΑΡΙΕΡΑ
 • Τηλεργασία: Θέσεις εργασίας που προσφέρουν αυτήν την επιλογή

Τα τελευταία χρόνια, η τηλεργασία έχει μετατραπεί από ένα σπάνιο προνόμιο σε μία πραγματικότητα για πολλούς εργαζομένους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η ευελιξία που προσφέρει η δουλειά από το σπίτι έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους υπαλλήλους τους, όμως σε ποιους κλάδους υπάρχουν οι περισσότερες θέσεις που προσφέρουν αυτήν τη δυνατότητα; Ας δούμε τα πράγματα ένα – ένα.

Τι είναι η τηλεργασία;

Η τηλεργασία είναι μία ευέλικτη μορφή εργασίας που επιτρέπει στους υπαλλήλους μιας επιχείρησης να δουλεύουν από οπουδήποτε επιθυμούν, χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία τους στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να δουλεύουν ακόμα και σε διαφορετική χώρα από την έδρα της εταιρείας, έχοντας έτσι την ευκαιρία να ταξιδέψουν και να γίνουν ψηφιακοί “νομάδες” ή να επιλέξουν τη διαμονή σε ένα μέρος με μειωμένο κόστος.

Ποια προνόμια προσφέρει η τηλεργασία;

Η τηλεργασία έχει πολλά πλεονεκτήματα τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζομένους. Τα κυριότερα προνόμια της τηλεργασίας για έναν εργαζόμενο είναι:

1. Εξοικονόμηση χρόνου

Καθώς η μετακίνηση από και προς το γραφείο μπορεί να είναι αρκετά χρονοβόρα, η επιλογή της εργασίας από το σπίτι μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε πολύτιμο χρόνο και να διατηρήσετε μία καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στις ώρες που αφιερώνετε στη δουλειά και εκείνες που αφορούν την προσωπική σας ζωή.

Χωρίς την ανάγκη μετακίνησης, μπορείτε να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στην ξεκούραση, την ψυχαγωγία ή ακόμα και σε προσωπικά σας projects, τα οποία πιθανώς να οδηγήσουν σε μία ακόμα ευκαιρία για την εξέλιξη της καριέρας σας. Μειώνετε, επίσης, τις πιθανότητες burnout, αφού μπορείτε να διατηρήσετε μία υγιή καθημερινότητα χωρίς περιττούς περιορισμούς.

2. Μείωση κόστους ζωής

Η διά ζώσης εργασία απαιτεί τη φυσική σας παρουσία στο γραφείο καθημερινά, κάτι που σημαίνει πως υπάρχουν έξοδα μετακίνησης, καθώς και η ανάγκη διαμονής στην πόλη όπου εδρεύει η επιχείρηση.

Δουλεύοντας από το σπίτι, έχετε τη δυνατότητα να μείνετε οπουδήποτε επιλέξετε και να πραγματοποιείτε τις εργασίες σας από την άνεση του σπιτιού σας, χωρίς κόστος μετακίνησης ή τα έξοδα που έχει η διαμονή σε μία μεγάλη πόλη.

3. Ευελιξία

Σε πολλές περιπτώσεις, η τηλεργασία συνοδεύεται και από άλλες μορφές ευελιξίας, όπως είναι το ευέλικτο ωράριο. Αν και αυτό δεν αποτελεί δεδομένη παροχή προς όλους, κάποιες επιχειρήσεις επιτρέπουν στο προσωπικό να εργάζεται τις ώρες που θεωρεί πιο παραγωγικές.

4. Εργασία στο εξωτερικό από το σπίτι

Αν ένας από τους στόχους σας είναι να εργαστείτε για κάποια εταιρεία στο εξωτερικό, αλλά θέλετε να παραμείνετε στην Ελλάδα, η τηλεργασία προσφέρει και αυτήν τη δυνατότητα.

Πολλές επιχειρήσεις αναζητούν προσωπικό οπουδήποτε στον κόσμο και προσφέρουν ανταγωνιστικούς μισθούς και προνόμια σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από το αν εργάζονται στο γραφείο ή στο σπίτι. Επομένως, μπορείτε να επωφεληθείτε από την τηλεργασία και να αποκτήσετε εμπειρία στο εξωτερικό από την άνεση του σπιτιού σας. 

Για να βρείτε τη θέση που σας ταιριάζει, σε Ελλάδα ή εξωτερικό, θα χρειαστείτε ένα δυνατό LinkedIn profile, που θα παρουσιάζει σωστά τις γνώσεις και τις δεξιότητές σας, ξεχωρίζοντας από τον ανταγωνισμό. Εμπιστευθείτε την ομάδα της ProfessionAid και αποκτήστε το LinkedIn profile που θα σας οδηγήσει στην επιτυχία.

Κατακτήστε την αγορά εργασίας με το ιδανικό προφίλ στο LinkedIn

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ!

Τι ισχύει για  την τηλεργασία το 2023;

Αν και κατά την περίοδο της πανδημίας η τηλεργασία είχε καθιερωθεί τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, τουλάχιστον στους κλάδους που ήταν δυνατή, πλέον δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πλαίσιο που να την καθιστά υποχρεωτική, επομένως κάθε επιχείρηση είναι ελεύθερη να επιλέξει τον τρόπο λειτουργίας της.

Υπάρχουν εταιρείες που έχουν διατηρήσει ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, συνδυάζοντας εργασία από το σπίτι με μερικές μέρες δουλειάς στο γραφείο, άλλες που έχουν επιστρέψει στην παραδοσιακή μορφή εργασίας και άλλες που αποφάσισαν να υιοθετήσουν μόνιμα την τηλεργασία. Ανάλογα, λοιπόν, με τις ανάγκες και τη φιλοσοφία της, κάθε επιχείρηση λειτουργεί διαφορετικά.

Ποιες θέσεις εργασίας προσφέρουν την επιλογή τηλεργασίας;

Δεν είναι έκπληξη πως οι περισσότεροι κλάδοι που προσφέρουν ευκαιρίες τηλεργασίας έχουν να κάνουν με την τεχνολογία και την επικοινωνία. Όμως, ποιες θέσεις εργασίας είναι οι καλύτερες για όσους προτιμούν να εργάζονται από το σπίτι; 

Προγραμματισμός & Ανάλυση δεδομένων

Ο προγραμματισμός και η ανάλυση δεδομένων αποτελούν κάποια από τα πιο σύγχρονα επαγγέλματα, πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενώ πολλές φορές η επικοινωνία που απαιτείται ανάμεσα στα μέλη της ομάδας είναι περιορισμένη. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, πως οι περισσότερες remote θέσεις εργασίας έχουν να κάνουν με προγραμματισμό και ανάλυση δεδομένων.

Συγγραφή & Μετάφραση

Η συγγραφή άρθρων, ενημερωτικού ή τεχνικού χαρακτήρα, καθώς και η μετάφραση εγγράφων, είναι εργασίες που χρειάζονται ησυχία, αυτοσυγκέντρωση και μερικές σαφείς οδηγίες σχετικά με το περιεχόμενό τους. Επομένως, αποτελούν επαγγέλματα που όχι απλά μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω τηλεργασίας, αλλά η τηλεργασία διευκολύνει τους επαγγελματίες του κλάδου στην ταχύτερη ολοκλήρωση των projects τους.

Ψηφιακό Marketing

Όπως καταλαβαίνει κανείς και από το όνομά του, το ψηφιακό μάρκετινγκ λαμβάνει χώρα στον ψηφιακό κόσμο. Επομένως, είτε η θέση έχει να κάνει με τα social media είτε με το SEO είτε με οποιαδήποτε μορφή του digital marketing, η τηλεργασία είναι σίγουρα εφικτή. Μάλιστα, μπορεί να οδηγήσει και στην περαιτέρω ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων, που είναι άκρως απαραίτητες για την εξέλιξη στον συγκεκριμένο κλάδο.

Εξυπηρέτηση πελατών

Η εξυπηρέτηση πελατών είναι ένα αντικείμενο με μεγάλο φόρτο εργασίας, αλλά πολλές ευκαιρίες απασχόλησης, κυρίως για τους νέους εργαζομένους. Οι remote θέσεις εξυπηρέτησης πελατών επιτρέπουν στους εργαζομένους την ευκολότερη ανταπόκριση στα καθήκοντά τους από ένα άνετο και ήσυχο περιβάλλον.

Πώς να βρείτε μία remote θέση εργασίας;

Σε οποιονδήποτε κλάδο κι αν εργάζεστε, ένα βιογραφικό κατάλληλα προσαρμοσμένο για την αναζήτηση remote εργασίας μπορεί να κάνει τη διαφορά. Παρουσιάζοντας δεξιότητες που έχουν σχέση με την τηλεργασία και τα εργαλεία που αξιοποιεί, αλλά και επικοινωνιακά skills που ξεφεύγουν από τα πλαίσια ενός παραδοσιακού περιβάλλοντος εργασίας, μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες πρόσκλησης σε συνέντευξη για τη θέση που σας ενδιαφέρει.

Ένας, επίσης, καλός τρόπος να αυξήσετε τις επιλογές σας και, επομένως, τις πιθανότητες επιτυχίας, είναι η αναζήτηση θέσεων εργασίας και εκτός των ελληνικών συνόρων, αφού η τηλεργασία είναι πιο συνηθισμένη στο εξωτερικό, όπου ανθίζουν startups και γενικότερα, προωθείται ένα πιο σύγχρονο περιβάλλον εργασίας.

Τέλος, είναι σημαντικό να κατανοείτε τους περιορισμούς που θέτει η φύση της εργασίας σας. Δείξτε πως έχετε τη διάθεση να ταξιδέψετε ή να πάτε στο γραφείο για την ολοκλήρωση συγκεκριμένων εργασιών, καθώς και για τη συμμετοχή σε events που απαιτούν την παρουσία σας, αφού έτσι δείχνετε πως είστε πρόθυμοι να βγείτε από το comfort zone της καθημερινότητας μερικές φορές τον χρόνο και να αναλάβετε το 100% των καθηκόντων της θέσης σας.

Υιοθετώντας έναν σύγχρονο τρόπο εργασίας

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και οι ανάγκες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων αλλάζουν, είναι σημαντικό να αγκαλιάζουμε την καινοτομία και να ακολουθούμε τις πρακτικές που είναι αποδεδειγμένο πως λειτουργούν θετικά για όλους. 

Η τηλεργασία ήρθε ξαφνικά στο προσκήνιο, με την πανδημία του κορονοϊού, όμως τα πλεονεκτήματα που προσφέρει την καθιστούν μία εξαιρετική μορφή εργασίας, που κερδίζει συνεχώς έδαφος. Αν, λοιπόν, προτιμάτε κι εσείς τη δουλειά από το σπίτι και βρίσκεστε σε αναζήτηση remote θέσεων, ξέρετε ποιοι κλάδοι κρύβουν τις περισσότερες ευκαιρίες, αλλά και πώς να τις αξιοποιήσετε!

  Μείνετε Συντονισμένοι

  Θέλετε να διαβάζετε έξυπνα tips και χρήσιμα HR updates που εξελίσσουν δυναμικά την καριέρα σας; Συμπληρώστε το email σας!

  Αποδέχομαι την Πολιτική ΑπορρήτουΑποδέχομαι την Πολιτική Απορρήτου
  Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις