5 έξυπνα tips για ένα άριστο motivation letter

5 έξυπνα tips για ένα άριστο motivation letter

Στις περισσότερες θέσεις πρακτικής και σε εκπαιδευτικά προγράμματα για προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές, ίσως σας ζητηθεί να παράσχετε και ένα motivation letter, μαζί με τα υπόλοιπα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η επιστολή αυτή αποτελεί ένα άκρως σημαντικό έγγραφο στην αίτησή σας – γι’ αυτό και εμείς, σήμερα, θα σας καθοδηγήσουμε κατάλληλα, ώστε να μάθετε να δημιουργείτε άριστα motivation letters που σας καθιστούν αποδεκτό οπουδήποτε!

Τι είναι το motivation letter;

Το motivation letter είναι μία επιστολή μίας σελίδας που εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αιτείστε και τι επιδιώκετε μελλοντικά, περιγράφει το προφίλ σας και τη συνάφειά σας με τη συγκεκριμένη θέση πρακτικής άσκησης ή το πρόγραμμα σπουδών και, συνήθως, συνοδεύει το βιογραφικό σας σημείωμα.

Το motivation letter θεωρείται απαραίτητο για τους υποψηφίους με λίγη ή καθόλου επαγγελματική εμπειρία. Επομένως, ένα καλογραμμένο motivation letter μπορεί να δώσει extra ώθηση στο resume σας, καθώς και να καλύψει ή να αναπληρώσει την έλλειψη απαιτούμενων skills ή εμπειρίας. Στο σημερινό άρθρο, λοιπόν, θα ενημερωθείτε για το τι πρέπει να περιλαμβάνει το motivation letter σας, προκειμένου να παρουσιάσετε εν συντομία τον εαυτό σας και να πείσετε τους αρμοδίους ότι είστε ο ιδανικός υποψήφιος!

Θέλετε να κάνετε αίτηση για μεταπτυχιακό, προπτυχιακό ή εργασία; Εάν ναι, βρίσκεστε στο κατάλληλο μέρος! Πρώτα, όμως, θα θέλαμε να γνωρίζετε ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός motivation letter και ενός personal statement, καθώς και ενός cover letter. Ας ξεκινήσουμε, μιας και είναι καίριας σημασίας να μην αποστείλετε λανθασμένο έντυπο!

Motivation letter vs. personal statement

Η διαφορά μεταξύ ενός motivation letter και ενός personal statement είναι ότι το πρώτο εστιάζει περισσότερο στην προσωπικότητα, τα ενδιαφέροντα, τα μελλοντικά σχέδια και τους στόχους που επιθυμεί ο υποψήφιος να εκπληρώσει, ενώ το δεύτερο επικεντρώνεται περισσότερο στα skills, τις ικανότητες, τις γνώσεις και, εν τέλει, την καταλληλότητα του υποψηφίου για την εκάστοτε θέση.

Motivation letter vs. cover letter

Από την άλλη, η διαφορά ανάμεσα σε ένα motivational letter και ένα cover letter είναι ότι το πρώτο απευθύνεται κυρίως σε πανεπιστήμια για σπουδές, ενώ το δεύτερο συναντάται περίσσοτερο σε αιτήσεις εργασίας.

Πώς να γράψετε ένα άριστο motivation letter;

Το να γράψει κανείς ένα motivation letter και, μάλιστα, στα Αγγλικά δεν είναι κάτι εύκολο – ωστόσο, με την κατάλληλη προσέγγιση όλα γίνονται! Σκοπός σας είναι να κερδίσετε τις εντυπώσεις από την πρώτη κιόλας πρόταση. Το έχετε;

Αρχικά, διαβάστε προσεκτικά τις σχετικές οδηγίες του εκάστοτε οργανισμού για το περιεχόμενο του εγγράφου, εάν υπάρχουν! Έπειτα, αναφερθείτε στον παραλήπτη ονομαστικά, με τα στοιχεία και τον τίτλο του, και συστηθείτε. Στη συνέχεια, σας προτείνουμε να εξηγήσετε τους λόγους που κάνετε αίτηση στο συγκεκριμένο πανεπιστημιακό πρόγραμμα ή την εργασιακή θέση, καθώς και γιατί γράφετε το motivation letter. Σε αυτό το σημείο, προσελκύστε λίγο περισσότερο το ενδιαφέρον του παραλήπτη, γράφοντας ορισμένες πληροφορίες για εσάς που ενδέχεται να σχετίζονται με τη θέση σπουδών ή πρακτικής άσκησης.

Τέλος, μπορείτε να κλείσετε το motivation letter, αναφέροντας γιατί ταιριάζετε στον οργανισμό, και να συμπεριλάβετε όσα θέλετε να μάθετε ή να αποκομίσετε, εμβαθύνοντας στους μελλοντικούς σας στόχους, όπως αναφέραμε προηγουμένως. Μην ξεχάσετε να προσθέσετε το όνομά σας και την υπογραφή σας. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται χρόνος για να σχεδιάσετε ένα άριστο motivation letter – γι’ αυτό, ενημερωθείτε σχετικά με τις καταληκτικές ημερομηνίες της αίτησης και αποστείλτε το έγκαιρα!

5 έξυπνα tips για ένα άριστο motivation letter

Αναζητάτε ένα motivation letter example; Παρακάτω, έχουμε συγκεντρώσει για εσάς ορισμένες εύστοχες συμβουλές που θα συνδράμουν στην προετοιμασία σας για ένα άκρως ελκυστικό motivation letter. Πάμε να τις δούμε;

1. Δώστε έμφαση στην προσεγμένη εμφάνιση

Μία εικόνα ίσον χίλιες λέξεις -αυτό ισχύει και για ένα motivation letter! Η τυπική μορφοποίηση, το μέγεθος, η δομή, τα περιθώρια και η γραμματοσειρά παίζουν ρόλο. Γι’ αυτό, η ομάδα της ProfessionAid προτείνει να χρησιμοποιήσετε ένα επαγγελματικό font σε μέγεθος 12 pt, με τη συνολική έκταση της επιστολής να μην ξεπερνά τις τρεις παραγράφους ή τη μία σελίδα.

2. Αφήστε το προσωπικό σας touch

Η προσωπικότητά σας είναι αυτή που θα σας κάνει να ξεχωρίσετε από τους άλλους υποψηφίους! Αποτυπώστε το πάθος σας για τον συγκεκριμένο κλάδο σπουδών (ή εργασίας), τεκμηριώστε και, παράλληλα, διατηρήστε τη φιλικότητά σας, σεβόμενοι πάντα τον παραλήπτη σας.

3. Χρησιμοποιήστε κατανοητό λεξιλόγιο

Είναι σημαντικό ο παραλήπτης να καταλάβει αυτό που θέλετε να πείτε -ή στη συγκεκριμένη περίπτωση να γράψετε- γι’ αυτό, εστιάστε σε σημαντικές λεπτομέρειες χωρίς περίπλοκους όρους ή επαγγελματική ορολογία που μπορεί, τελικά, να γίνει δυσνόητη. Να είστε σαφείς!

Extra tip: Τα ρήματα δράσης θα ενδυναμώσουν 100% το motivation letter σας, όπως και οι λέξεις-κλειδιά, οι οποίες όχι μόνο θα εμπλουτίσουν την επιστολή σας, αλλά ίσως «περάσουν» και με άνεση τα Applicant Tracking System (ATS) που, ενδεχομένως, διαθέτει ο εκάστοτε οργανισμός.

4. Ονομάστε το αρχείο της επιστολής

Στέλνετε το motivation letter ηλεκτρονικά; Κάτι πολύ βασικό που ξεχνάνε πολλοί από τους υποψηφίους είναι η επαγγελματική ονομασία που πρέπει να δίνουν στο αρχείο τους. Ονομάζοντας το file του motivation letter σωστά, συμπεριλαμβάνοντας το ονοματεπώνυμό σας, δίνετε τη δυνατότητα στους υπευθύνους να εντοπίζουν αμέσως σε ποιον ανήκει το αρχείο και τι περιέχει.

5. Ελέγξτε και κάντε τις απαραίτητες διορθώσεις

Πάντα, πριν την αποστολή οποιουδήποτε εγγράφου, οφείλετε να κάνετε τον απαραίτητο τελικό έλεγχο, ώστε να διασφαλίζετε ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε λάθος, γραμματικό ή συντακτικό, ή κάτι που ενδέχεται να έχετε παραλείψει. Μην το αμελείτε! Σκεφτείτε… πόσο λανθασμένη εντύπωση θα έδινε μία τέτοια απροσεξία για εσάς;

Δημιουργήστε το απόλυτο motivation letter!

Φτάσαμε στο τέλος και, πλέον, είστε ένα βήμα πιο κοντά στον ορθό σχεδιασμό του δικού σας motivation letter! Η ProfessionAid είναι διαθέσιμη να απαντήσει σε κάθε ερώτησή σας και να δημιουργήσει για εσάς ένα motivation letter που θα απογειώσει τις πιθανότητες επιτυχίας σας. Επικοινωνήστε μαζί μας!

    Μείνετε Συντονισμένοι

    Θέλετε να διαβάζετε έξυπνα tips και χρήσιμα HR updates που εξελίσσουν δυναμικά την καριέρα σας; Συμπληρώστε το email σας!

    Αποδέχομαι την Πολιτική ΑπορρήτουΑποδέχομαι την Πολιτική Απορρήτου
    Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις