Αίτηση για Μεταπτυχιακό: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Αίτηση για Μεταπτυχιακό: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Αναζητάτε οδηγίες για μία αίτηση για μεταπτυχιακό που εγγυάται την απόλυτη επιτυχία; Καθώς οι λόγοι απόρριψης μίας αίτησης είναι πολλοί και ποικίλλουν ανάλογα με το εκάστοτε πρόγραμμα και ίδρυμα σπουδών, δεν υπάρχει μία δεδομένη «συνταγή» που μπορούμε να σας υποδείξουμε. Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να σας δώσουμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές, οι οποίες θα απογειώσουν τις πιθανότητες εισαγωγής σας στο μεταπτυχιακό της επιλογής σας. Βρείτε τες στη παρακάτω!

Συγκεντρώστε κάθε απαραίτητο έγγραφο

Εγκαίρως, ώστε να μην αγχώνεστε στην πορεία! Διαβάστε προσεκτικά όσα έγγραφα σου ζητώνται για την αίτηση για μεταπτυχιακό και καταγράψτε ποια από αυτά ήδη διαθέτετε και ποια όχι. Δημιουργήστε ένα excel ή μία γραπτή λίστα, τσεκάροντας όλη τη διαδικασία.

Μήπως η εισαγωγή σας στο μεταπτυχιακό απαιτεί κάποια πιστοποίηση που δεν διαθέτετε (π.χ. GMAT); Ερευνήστε με τι budget και μέσα σε πόσο χρονικό διάστημα μπορείτε να την αποκτήσετε. Για καλύτερο προγραμματισμό, σας προτείνουμε να ξεκινήσετε να εξετάζετε τις διαδικασίες εισαγωγής σας σε ένα πρόγραμμα αρκετά νωρίτερα από τον τελευταίο μήνα!

Δημιουργήστε μία εικόνα με συνοχή

Όλα τα συστατικά της αίτησής σας θα πρέπει να εναρμονίζονται άψογα, δημιουργώντας το δικό σας άκρως ελκυστικό personal brand. Το βιογραφικό σας, η αίτησή σας, το personal statement και οι συστατικές επιστολές σας οφείλουν να συνθέτουν το προφίλ σας με συνέπεια, δίχως να δείχνουν ως ανεξάρτητα στοιχεία μεταξύ τους. Να θυμάστε ότι, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να διαφαίνονται ξεκάθαρα οι ακαδημαϊκοί και εργασιακοί στόχοι σας, με τους οποίους έρχεται σε πλήρη συμφωνία η αίτησή σας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών.

Επικεντρωθείτε στο personal statement

Σαφώς, ένα επαγγελματικό και στοχευμένο βιογραφικό είναι αναγκαίο και αυτονόητο. Για να εντυπωσιάσετε τους admissions tutors, ωστόσο, δεν αρκεί αυτό! Γι’ αυτόν, ακριβώς, τον λόγο, δώστε ιδιαίτερη έμφαση στο personal statement που θα συνοδεύει την αίτηση για μεταπτυχιακό. Πρόκειται για μία επιστολή 500 – 1200 λέξεων, όπου παρουσιάζετε τον εαυτό σας, παραθέτοντας τις φιλοδοξίες και τους σκοπούς σας, καθώς και τους λόγους για τους οποίους πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει δεκτή η αίτησή σας.

Προσοχή, όμως! Προσπαθήστε να παραμείνετε εντός θέματος, να χρησιμοποιήσετε περιεκτικό περιεχόμενο και να αποφύγετε συνηθισμένα λάθη. Εστιάστε στο λεξιλόγιο, τη σύνταξη και τη γραμματική σας. Ακόμη, μην αναφερθείτε εκτενώς σε προσωπικά σας προβλήματα και ξεφύγετε από παρωχημένες τεχνικές όπως quotes, κολακείες, επιτηδευμένη επίδειξη αλτρουιστικού πνεύματος κ.λπ..

Επιλέξτε προσεκτικά τις συστατικές επιστολές

Για την ακρίβεια, επιλέξτε προσεκτικά από ποιον θα λάβετε συστατική επιστολή την οποία θα συμπεριλάβετε στην αίτησή σας. Διαλέξτε κάποιον καθηγητή ή προϊστάμενό σας που γνωρίζει αρκετά καλά τις δυνατότητές σας. Φροντίστε οι συστατικές επιστολές σας να διακατέχονται από ρεαλισμό και όχι υπερβολές σχετικά με τα skills σας, οι οποίες, μάλιστα, δεν μπορούν να αποδειχθούν. Τέλος, αποφύγετε τις συστατικές επιστολές από πολιτικά πρόσωπα.

Αίτηση για μεταπτυχιακό στο εξωτερικό;

Σε αυτήν την περίπτωση, η διαδικασία διαφοροποιείται. Άλλη μορφή αίτησης, διαφορετικά απαραίτητα έγγραφα, επιπρόσθετες πιστοποιήσεις. Για παράδειγμα, συνήθως, ζητείται ειδικό πιστοποιητικό ξένης γλώσσας (π.χ. IELTS για την αγγλική γλώσσα), ανάλογα με τη χώρα και το πανεπιστήμιο.

Για τη γενικότερη διαδικασία υποβολής, πέραν από τις πληροφορίες που δίνει το εκάστοτε ίδρυμα του εξωτερικού, μπορείτε να εμπιστευτείτε τις γνώσεις των καθηγητών σας. Λόγω του ζητήματος της απόστασης, μπορείτε να αξιοποιήσετε τα κοινωνικά δίκτυα (facebook groups), ώστε να αντλήσετε από άλλους σπουδαστές ή υποψηφίους πολύτιμες συμβουλές!

Χρειάζεστε περαιτέρω καθοδήγηση; Η ProfessionAid εκπληρώνει κάθε στόχο σας, αναλαμβάνοντας για εσάς, με σοβαρότητα και επαγγελματισμό, τη συμπλήρωση των αιτήσεων για Μεταπτυχιακές Σπουδές, Δίδακτρα και Υποτροφίες, τη συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών, καθώς και τη σύνταξη των πιο ελκυστικών και στοχευμένων Personal Statements.

    Μείνετε Συντονισμένοι

    Θέλετε να διαβάζετε έξυπνα tips και χρήσιμα HR updates που εξελίσσουν δυναμικά την καριέρα σας; Συμπληρώστε το email σας!

    Αποδέχομαι την Πολιτική ΑπορρήτουΑποδέχομαι την Πολιτική Απορρήτου
    Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις