Πρακτική άσκηση: 12+1 tips για εύρεση & διατήρηση της θέσης!

Πρακτική άσκηση: 12+1 tips για εύρεση & διατήρηση της θέσης!

Είστε απόφοιτος πανεπιστημίου ή σχολής ΙΕΚ; Τότε, ο επόμενός σας στόχος πρέπει να είναι η πρακτική άσκηση, προκειμένου να εισαχθείτε ομαλά στην αγορά εργασίας. Μία τέτοια θέση που σχετίζεται άμεσα με το αντικείμενο των σπουδών σας αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τη μελλοντική σας εργασιακή εξέλιξη. Γνωρίζετε από πού πρέπει να ξεκινήσετε;

Γιατί είναι σημαντική η πρακτική άσκηση;

Στο άρθρο που ακολουθεί, η ProfessionAid και οι job experts σύμβουλοί μας θα σας κατευθύνουν, ώστε να εντοπίσετε, αλλά και να διατηρήσετε, γρήγορα και έξυπνα την πρώτη σας θέση εργασίας! Πάμε να δούμε λεπτομερώς τους λόγους που πρέπει να σας ενδιαφέρει μία τέτοια εργασιακή εμπειρία;

Η πρακτική άσκηση προσφέρει μία πληθώρα πλεονεκτημάτων για τους νέους και τους φοιτητές!

Όπως αναφέραμε και στον πρόλογό μας, η πρακτική θεωρείται ο πιο εύστοχος, ίσως, τρόπος ένταξης στην αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα, βοηθάει αρκετούς νέους να κατανοήσουν εάν ο τομέας που επέλεξαν είναι ο καταλληλότερος για τους ίδιους.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι πρακτικής παίρνουν «μία γεύση» ενήλικης ζωής, βγάζοντας τα πρώτα τους χρήματα και, παράλληλα, βλέπουν στην πράξη πώς… επιχειρεί μία εταιρεία. Με αυτόν τον τρόπο, εκπαιδεύονται και αναπτύσσουν δεξιότητες και χαρακτηριστικά που συμβάλλουν ενεργά στην εργασιακή τους ανάπτυξη και το μέλλον τους!

Τέλος, η πρακτική συνιστά μία ιδανική ευκαιρία να διεισδύσει κάποιος σε μία εταιρεία και στη συνέχεια -γιατί όχι- να αναλάβει μία εργασία πλήρους απασχόλησης! Ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα; Τα tips της ομάδας μας θα σας φανούν πολύ ενδιαφέροντα! Ας ξεκινήσουμε!

Πώς να βρείτε πρακτική άσκηση;

Εσείς γνωρίζατε από μικροί τι θα γίνετε όταν μεγαλώσετε; Ίσως ναι ή ίσως όχι. Σε κάθε περίπτωση, η ProfessionAid θα ενισχύσει τη θέση αφετηρίας σας με τις παρακάτω συμβουλές!

1. Βελτιστοποιήστε το LinkedIn προφίλ σας!

Το LinkedIn είναι το πιο δημοφιλές social media κανάλι για επαγγελματίες, άρα και για την εύρεση πρακτικής άσκησης! Σας προτείνουμε, λοιπόν, να δημιουργήσετε ένα profile ή να ανανεώσετε τον ήδη υπάρχοντα λογαριασμό σας και μάλιστα σύντομα!

Οτιδήποτε μπορεί να ενδυναμώσει το account σας αποτελεί μία καλή προσθήκη που αξίζει να συμπεριλάβετε. Για παράδειγμα, το CV σας, διάφορα σεμινάρια ή webinars που έχετε παρακολουθήσει, εθελοντικές ενέργειες κ.ά.. Επιπλέον, στο LinkedIn μπορείτε να επισημάνετε σχετικές δεξιότητες, καθώς και να συντάξετε μία περίληψη του αντικειμένου με το οποίο θέλετε να απασχοληθείτε. Γίνετε expert της πλατφόρμας και μεγαλώστε τη λίστα των επαφών σας, ανανεώνοντας τακτικά το προφίλ σας!

2. Δικτυωθείτε!

Το 70% των διαθέσιμων θέσεων εργασίας δε δημοσιεύεται ποτέ, διότι καλύπτεται άμεσα από συστάσεις των υπαλλήλων της εκάστοτε εταιρείας! Η δικτύωση και η δημιουργία γνωριμιών είναι το παν για την εύρεση πρακτικής άσκησης, όπως και μίας εργασίας πλήρους απασχόλησης!

3. Εκμεταλλευτείτε τα social media και το διαδίκτυο!

Ακολουθείτε τις εταιρείες που σας ενδιαφέρουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Τα περισσότερα brands δημοσιεύουν αγγελίες για διαθέσιμες πρακτικές στα social media και σε άλλες πλατφόρμες σταδιοδρομίας. Κάντε follow ή like, γραφτείτε σε σχετικές ιστοσελίδες και μείνετε ενημερωμένοι για job search αναρτήσεις.

Το διαδίκτυο, για ακόμη μια φορά, είναι σύμμαχός σας! Δίνοντας στην αναζήτηση το keyword «Πρακτική Άσκηση», το Google θα εμφανίσει αμέτρητα αποτελέσματα. Με τη βοήθεια των φίλτρων, τα αποτελέσματα αυτά θα είναι και πιο εξειδικευμένα.

4. Δημιουργήστε ένα portfolio ή blog!

Ελάχιστοι υποψήφιοι εργαζόμενοι είναι αυτοί που ψάχνουν για πρακτική εργασία και διατηρούν έναν επαγγελματικό ιστότοπο, αναδεικνύοντας το -έστω και πιο ερασιτεχνικό- δείγμα των ικανοτήτων τους. Κάντε τη διαφορά και δώστε στον εαυτό σας ένα μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα!

5. Ενημερώστε τη γραμματεία!

Κάθε ακαδημαϊκό ίδρυμα διαθέτει τα μέσα για να βρείτε μία πρακτική άσκηση! Γνωστοποιήστε, απλώς, την επιθυμία σας στη γραμματειακή υποστήριξη! Επιπλέον, το γραφείο και οι καθηγητές μπορούν να σας συντάξουν συστατικές επιστολές που θα σας φέρουν πιο κοντά στην πρώτη σας αμειβόμενη εργασία.

Extra tip: Αρκετές σχολές και πανεπιστήμια διοργανώνουν «Ημέρες Καριέρας», συστήνοντας τους φοιτητές και τους αποφοίτους σε πολλές εργοδότριες εταιρείες!

6. Πάρτε μέρος σε εκθέσεις εργασίας

Πολλοί δήμοι της Ελλάδος διαθέτουν τοπικά κέντρα σταδιοδρομίας και διοργανώνουν εκθέσεις εργασίας, παρέχοντας πολύτιμη πληροφόρηση και συμβούλους καριέρας ή επαγγελματικού προσανατολισμού στους νέους. Μήπως να επισκεφθείτε ένα τέτοιο κέντρο; Κάτι τέτοιο θα σας κρατήσει ενημερωμένους για τις ευκαιρίες πρακτικής της περιοχής σας και όχι μόνο.

Πώς να διατηρήσετε τη θέση της πρακτικής σας;

Αφού ενημερωθήκατε για τους τρόπους εύρεσης μίας αμειβόμενης πρακτικής άσκησης, βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο! Όμως, ακόμα έχετε πολλά να μάθετε! Τώρα, θα εμβαθύνουμε σε κορυφαία tips που, ενδεχομένως, ενδυναμώσουν τη θέση σας, κάνοντάς την πιο μόνιμη!

1. Δείξτε επαγγελματισμό!

Όπως όλα τα νέα ξεκινήματα, η προσαρμογή σε ένα καινούργιο περιβάλλον μπορεί να κρύβει εκπλήξεις! Η συμπεριφορά σας σε καθημερινή βάση με άγνωστα άτομα πρέπει να είναι άκρως επαγγελματική, διατηρώντας ισορροπίες! Αφήστε στην άκρη το smartphone σας και αξιοποιήστε «μηχανισμούς» που θα διευρύνουν τα skills σας, δείχνοντας, ταυτόχρονα, ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά για την πρακτική άσκηση που έχετε αναλάβει!

Extra tip: Να είστε τυπικοί στο ωράριό σας!

2. Να ρωτάτε αδιάκοπα!

Έχετε πολλές απορίες; Εκφραστείτε ελεύθερα και ρωτήστε τους υπευθύνους, τους συναδέλφους και τους ανωτέρους σας για οτιδήποτε δεν γνωρίζετε! Πώς αλλιώς θα μάθετε;

3. Θέστε υλοποιήσιμους στόχους!

Eyes on the goal! Γνωρίζετε τι θέλετε να πετύχετε από την εμπειρία της πρακτικής άσκησης; Εντοπίστε τι σας κινητοποιεί και θέστε S.M.A.R.T στόχους!

4. Ζητήστε περισσότερες ευθύνες!

Σας είναι εύκολο να ανταπεξέλθετε στην πρακτική εργασία; Υλοποιείτε σε χρόνο… dt τα tasks που σας αναθέτουν; Δείξτε προθυμία και ζητήστε παραπάνω εργασίες, αναδεικνύοντας τις δυνατότητές σας! Ποιος ξέρει; Στο τέλος της πρακτικής ίσως να είστε πλέον απαραίτητοι και να προσληφθείτε σε μία θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης!

5. Κρατήστε σημειώσεις!

Σημειώστε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες σε ένα notebook! Με αυτόν τον τρόπο, δείχνετε professional και οργανωμένοι και, ταυτόχρονα, δεν υπάρχει περίπτωση να ξεχάσετε κάποια εργασία ή κάποιο reminder!

6. Κάντε καλές γνωριμίες!

Ακόμα και σε μία πρακτική άσκηση, οι συνάδελφοί σας θέλουν να σας γνωρίσουν και, ως νέο μέλος της ομάδας, πρέπει να κάνετε την αρχή. Πλησιάστε τους ευγενικά και με χαμόγελο. Θα σας βοηθήσουν να εγκλιματιστείτε στο νέο εργασιακό περιβάλλον και, ενδεχομένως, να αναπτύξετε και φιλικές σχέσεις μαζί τους. Προσοχή, όμως! Μην γκρινιάζετε και μην παραπονιέστε – αντιθέτως, κρατήστε θετική στάση και δείξτε ευγνωμοσύνη!

7. Ζητήστε feedback!

Πιστεύετε πως είστε αποτελεσματικοί; Οι υπεύθυνοί σας έχουν την ίδια άποψη με εσάς για την απόδοσή σας; Μπορείτε να το ανακαλύψετε, ζητώντας την ανατροφοδότησή τους!

Μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε!

Φτάσαμε στο τέλος! Υιοθετώντας τα παραπάνω tips, θα αναπτύξετε νέες δεξιότητες και θα εξελίξετε αυτές που ήδη έχετε, ώστε να βρείτε την πρώτη σας θέση εργασίας για πρακτική άσκηση! Ενδιαφέρεστε για πρακτική εργασία, αλλά εξακολουθείτε να αισθάνεστε απροετοίμαστοι; Επικοινωνήστε με την ομάδα μας!

    Μείνετε Συντονισμένοι

    Θέλετε να διαβάζετε έξυπνα tips και χρήσιμα HR updates που εξελίσσουν δυναμικά την καριέρα σας; Συμπληρώστε το email σας!

    Αποδέχομαι την Πολιτική ΑπορρήτουΑποδέχομαι την Πολιτική Απορρήτου
    Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις