Επιλογή Καριέρας 4 βήματα για να επιλέξετε την καριέρα σας!

 • Αρχική
 • ΚΑΡΙΕΡΑ
 • Επιλογή Καριέρας 4 βήματα για να επιλέξετε την καριέρα σας!
Επιλογή Καριέρας: 4 βήματα για να επιλέξετε την καριέρα σας!

Η επιλογή καριέρας είναι η δυσκολότερη και, παράλληλα, σημαντικότερη απόφαση στην επαγγελματική σταδιοδρομία κάθε ατόμου, συντελώντας καθοριστικό ρόλο τόσο στην εξέλιξη όσο και στην επιτυχία του στην αγορά εργασίας.

Γι’ αυτόν τον λόγο, στο νέο μας άρθρο, σας παρουσιάζουμε τις απαραίτητες ενέργειες για τον σχεδιασμό της δικής σας εργασιακής πορείας, ώστε να καταλήξετε στις ιδανικότερες και πιο ταιριαστές για εσάς επιλογές. Ποια είναι, λοιπόν, τα 4 βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε, για να κατασταλάξετε εύστοχα στη δική σας καριέρα; Ας τα δούμε παρακάτω αναλυτικά!

1. Ξεκινήστε με τα ενδιαφέροντά σας!

Ακόμη και αν ακούγεται κλισέ, είναι το πρώτο bullet στη λίστα «επιλογή καριέρας»! Γνωρίζετε, όμως, τα ενδιαφέροντά σας; Εάν όχι, αναζητήστε τα! Εάν ναι, ήρθε η ώρα να τα «εκμεταλλευτείτε». Πραγματοποιήστε, επομένως, το πρώτο βήμα, καταγράφοντας και αξιολογώντας όλα εκείνα τα αντικείμενα και τους τομείς που διεγείρουν την προσοχή σας και προχωρήστε με το επικρατέστερο.

2. Δημιουργήστε μία work-list προς εξερεύνηση!

Ενώ βρίσκεστε σε καλό δρόμο για την επιλογή καριέρας, χρειάζεστε μία λίστα με τίτλους εργασίας, ξεκινώντας με αυτούς που εναρμονίζονται περισσότερο με την ιδιοσυγκρασία σας. Σε αυτό το σημείο, χρήσιμο εργαλείο θα σας φανεί το Google. Ακόμη, αναλογιστείτε αν σας ελκύει κάποια συγκεκριμένη βιομηχανία, όπως ο τομέας των επιχειρήσεων, της εκπαίδευσης κ.λπ.. Συμπεριλάβετε και αυτές τις θέσεις στη λίστα σας, όπως και όσες θεωρείτε dream jobs.

Επιπλέον, απευθυνθείτε στους συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού, οι οποίοι θα σας πληροφορήσουν επαρκώς, παρέχοντάς σας κατευθυντήριες και ιδέες, που μπορεί να σας εκπλήξουν ευχάριστα. Τέλος, χρησιμοποιήστε το δίκτυό σας – δηλαδή, τους γνωστούς και τους φίλους σας, η εργασία των οποίων σας εξάπτει το ενδιαφέρον. Ερευνώντας και αυτές τις εναλλακτικές, θα έχετε ήδη δημιουργήσει έναν mini-κατάλογο με περίπου 20 υποψήφια επαγγέλματα!

3. Σκεφτείτε τα κίνητρά σας!

Τί είναι αυτό που σας παρακινεί περισσότερο; Είναι γεγονός πως οι οικονομικές απολαβές αποτελούν έναν αξιοσημείωτο λόγο στην επιλογή καριέρας – ενδεχομένως, όμως, να εμπεριέχονται στα κίνητρά σας και άλλοι παράγοντες, όπως η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικού και προσωπικού χρόνου ή η κοινωνική προσφορά κ.ά.. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να αναγνωρίσετε τι είναι εκείνο στο οποίο εσείς δίνετε μεγαλύτερη έμφαση! Γι’ αυτό, αφιερώστε χρόνο, προσδιορίζοντάς το με τις εξής ερωτήσεις:

 • Χρειάζεστε έναν σταθερό και συγκεκριμένο μισθό;
 • Θα αναλαμβάνατε μία θέση που την πλαισιώνουν ταξίδια;
 • Επιθυμείτε να εργάζεστε από το σπίτι ή άλλη συγκεκριμένη τοποθεσία;
 • Υπάρχει κάποιο περιβάλλον που επηρεάζει την απόδοσή σας;
 • Είναι απαραίτητο το job description για εσάς;
 • Θα εργαζόσασταν σε μία θέση που δε σας αρέσει;

Αναλογιστείτε τα παραπάνω και, στην πορεία, χρησιμοποιήστε τα στοιχεία που ανακαλύψατε, διαγράφοντας τις θέσεις που δεν πληρούν τις απαιτήσεις σας. Έτσι, επιλέγετε σωστά και, πάντοτε, με βάση τις ανάγκες σας!

4. Εκπαιδευτείτε για να πετύχετε!

Όταν, πλέον, θα έχετε μειώσει τη “work-list” σας σε έναν ή δύο επαγγελματικούς κλάδους, αξιολογήστε εάν είναι αναγκαία η επιπρόσθετη εκπαίδευση ή άλλα διαπιστευτήρια σπουδών. Διερευνήστε, συνεπώς, τι αναζητούν οι εργοδότες στους κλάδους που έχετε καταλήξει και διαπιστώστε εάν καλύπτετε τις προδιαγραφές για τη συγκεκριμένη επιλογή καριέρας. Τέλος, ενημερώστε αντίστοιχα το βιογραφικό σας, ώστε να αντικατοπτρίζει απόλυτα τα δυνατά σας σημεία, καθώς και τις προσδοκώμενες δεξιότητες για τη θέση.

Επίλογος

Για την επιλογή καριέρας, αυτά είναι τα 4 κορυφαία βήματα που σας προτείνουμε! Σας συμβουλεύουμε, ωστόσο, να εστιάσετε εξίσου σε κάθε δεξιότητα, κλίση και ταλέντο που διαθέτετε. Ανάμεσα σε χιλιάδες επαγγέλματα, άλλωστε, είναι γνωστό πως η διαδικασία λήψης της εν λόγω απόφασης είναι πολύπλοκη και, ταυτόχρονα, απαιτεί ενδελεχή έρευνα. Γι’ αυτό, η ProfessionAid είναι δίπλα σας, συμπράττοντας στη χάραξη της δικής σας επαγγελματικής κατεύθυνσης! Επικοινωνήστε μαζί μας!

  Μείνετε Συντονισμένοι

  Θέλετε να διαβάζετε έξυπνα tips και χρήσιμα HR updates που εξελίσσουν δυναμικά την καριέρα σας; Συμπληρώστε το email σας!

  Αποδέχομαι την Πολιτική ΑπορρήτουΑποδέχομαι την Πολιτική Απορρήτου
  Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις