Mental Health: Πώς επηρεάζει η ψυχική υγεία την καριέρα σας;

Mental Health: Πώς επηρεάζει η ψυχική υγεία την καριέρα σας;

Με αφορμή την εβδομάδα Mental Health Awareness, στα μέσα του Μαΐου, και την αυξανόμενη αναγνώριση του ρόλου της ψυχικής υγείας στους χώρους εργασίας, η ομάδα της ProfessionAid θέλησε να αναφερθεί στο συγκεκριμένο θέμα, αναλύοντας πώς η ψυχική υγεία των εργαζομένων μπορεί να επηρεάσει την καριέρα τους, την καθημερινή τους ζωή, τις σχέσεις και τη σωματική τους υγεία! Ας τα πάρουμε, όμως, ένα-ένα, ξεκινώντας από τα βασικά!

Τι είναι το Mental Health;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ψυχική υγεία είναι μία κατάσταση ευημερίας κατά την οποία ένα άτομο συνειδητοποιεί τις δικές του ικανότητες, μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνηθισμένες στρεσογόνες καταστάσεις της ζωής, να εργαστεί παραγωγικά και είναι σε θέση να συνεισφέρει στην κοινότητά του.

Το mental health, λοιπόν, συνεπάγεται τη συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική ευημερία και είναι σημαντικό σε όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου και σε κάθε στάδιο, από την παιδική ηλικία μέχρι και τη γήρανση. Η κατάσταση της ψυχικής υγείας στην οποία βρίσκεται ένα άτομο επηρεάζει πλήρως τον τρόπο σκέψης, τα συναισθήματα, τις επιλογές και τις πράξεις ή τις αποφάσεις του.

Ειδικά στους χώρους εργασίας, παρότι στη σημερινή εποχή υπάρχει αυξημένη ευαισθητοποίηση από τις ίδιες τις επιχειρήσεις και τα τμήματά τους, όλες οι δουλειές έχουν τα υπέρ και τα κατά τους και κάποια εργασιακά περιβάλλοντα εξακολουθούν να επιβαρύνουν, με τοξικό τρόπο, την ψυχική υγεία των εργαζομένων τους. Στις ΗΠΑ, μάλιστα, εκτιμάται ότι 1 στους 5 ενήλικες αντιμετωπίζει mental health προβλήματα κάθε χρόνο!

Γι’ αυτό, σήμερα, η ομάδα μας θα εισχωρήσει στους πιο συνηθισμένους τύπους κακού mental health, που μπορούν να επηρεάσουν κατά πολύ τη ρουτίνα και την παραγωγικότητά σας στην καριέρα σας, ώστε να τους ανιχνεύετε εγκαίρως και να αποφεύγετε breakdowns, όπως κρίσεις άγχους, κατάθλιψη, μειωμένη εργασιακή απόδοση, έλλειψη παραγωγικότητας κ.λπ.. Επίσης, θα σας συστήσουμε προτάσεις που μπορείτε να υιοθετήσετε, ώστε να «φροντίσετε» τον εαυτό σας και τη σταδιοδρομία σας!

Αν σε κάποιο σημείο του άρθρου μας διαπιστώσετε ότι η ψυχική σας υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο, τότε απευθυνθείτε άμεσα σε έναν ειδικό, για να λάβετε υποστήριξη!

Γιατί το Mental Health είναι σημαντικό;

Το mental health είναι βασικός παράγοντας για την ψυχική και σωματική υγεία ενός ανθρώπου και όλοι ξέρουμε ότι το σώμα μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από την ψυχή, καθώς είναι άμεσα συνδεδεμένο μαζί της. Γνωρίζατε ότι η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο; Η ψυχική υγεία είναι άκρως σημαντική, καθώς βοηθάει να:

 • αντιμετωπίσετε καταστάσεις στρες και άγχους
 • παραμείνετε σωματικά υγιείς
 • διατηρείτε καλές σχέσεις και επαφές με άλλους
 • συνεισφέρετε ουσιαστικά σε μία κοινότητα, κοινωνία, επιχείρηση ή στο άτομό σας
 • εργάζεστε παραγωγικά
 • συνειδητοποιείτε πλήρως τις δυνατότητες και τις δυνάμεις σας
 • αποφεύγετε προβληματικές και τοξικές καταστάσεις
 • βρίσκετε λύσεις σε πιθανά προβλήματα
 • φροντίζετε για συνεχή ευεξία και ευτυχία

Τι μπορεί να επηρεάσει το δικό σας Mental Health;

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες που ενδέχεται να διαταράξουν την ψυχική σας υγεία με την πάροδο του χρόνου, ενώ κάποιοι άλλοι είναι πιο μόνιμοι. Εμείς θα αναφερθούμε σε αυτούς που μπορούν να επηρεάσουν αποκλειστικά την παραγωγικότητά σας και την καριέρα σας, και αυτοί είναι οι εξής:

1. Lifestyle

Ο τρόπος ζωής είναι από τους πρώτους παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία ενός ανθρώπου αρνητικά. Οι κακές διατροφικές επιλογές, η έλλειψη σωματικής άσκησης και ύπνου και οι καταχρήσεις αναψυκτικών, junk food κ.λπ. είναι από τις πρώτες συνήθειες που πρέπει να βελτιώσετε, προκειμένου να προστατέψετε το δικό σας mental health.

Τι θα λέγατε να υιοθετήσετε τεχνικές χαλάρωσης και ύπνου, να ξεκινήσετε χόμπι που απολαμβάνετε, δραστηριότητες με φίλους, διαλογισμό, γυμναστική και να συμβάλετε ενεργά στη θετική ενίσχυση της ψυχικής σας υγείας, ώστε να αποτρέψετε σε μεγάλο βαθμό τα αρνητικά συναισθήματα; Σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα!

2. Οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες

Η οικονομική και η κοινωνική πίεση που μπορεί να δέχεται ένας άνθρωπος, επίσης, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το mental health! Σύμφωνα με μελέτη, τα άτομα σε «δύσκολη οικονομική κατάσταση» έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν mental breakdown. Επιπρόσθετα, η έλλειψη αμοιβής και ο χαμηλός μισθός μπορούν να δημιουργήσουν οικονομικά άγχη και να διαταράξουν την ψυχική υγεία σας.

Καταλαβαίνετε τους λόγους που το mental health είναι σημαντικό για εσάς;

3. Στρες και άγχος

Είναι γνωστό, εδώ και χρόνια, πως το στρες και το άγχος δημιουργούν πολλά ψυχοσωματικά προβλήματα και χρόνιες παθήσεις, επιδεινώνοντας καταστάσεις που δυστυχώς αλλάζουν αρνητικά τη ζωή και την καθημερινότητα ενός ανθρώπου. Η αλήθεια είναι πως όλοι βιώνουμε στρεσογόνες συνθήκες καθημερινά και οι αγχώδεις διαταραχές είναι πολύ κοινές πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτό που σας προτείνουμε είναι να εντοπίσετε τι είναι αυτό που σας αγχώνει και σας στρεσάρει. Με λίγα λόγια, βρείτε την πηγή του κακού! Είναι η εργασιακή ανασφάλεια, το άγχος για το μέλλον, η τοξικότητα που μπορεί να υπάρχει τριγύρω σας; Σκεφτείτε το!

4. Λάθος επιλογή καριέρας ή χαμηλές απολαβές

Είστε ευχαριστημένος από την εργασία σας ή συνεχώς ανησυχείτε και προβληματίζεστε; Θέλετε να επαναδιαπραγματευθείτε τον μισθό σας; Ακόμα ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει κακό mental health είναι το εργασιακό περιβάλλον και η λάθος επιλογή καριέρας, καθώς μία σταδιοδρομία που δε σας ταιριάζει, κάποια στιγμή, μοιραία, θα σας κάνει να νιώσετε ότι χαραμίζετε χρόνια από τη ζωή σας!

Πώς μπορείτε να βελτιώσετε το Mental Health σας;

Υπάρχουν διάφορες εξατομικευμένες και επιτυχημένες μέθοδοι και θεραπείες για τη διαχείριση προβλημάτων mental health. Ωστόσο, κάποιες στρατηγικές μπορούν να λειτουργήσουν σε κάποιο άτομο, ενώ σε κάποιο άλλο όχι. Η ProfessionAid θα σας συστήσει παρακάτω κάποιες βασικές πρακτικές, που είναι πολύ πιθανό να σας βοηθήσουν! Ποιες είναι αυτές;

1. Μιλήστε ανοιχτά!

Η συζήτηση για αυτά που σας προβληματίζουν και τα συναισθήματά σας δεν αποτελεί μία εύκολη διαδικασία, αλλά, σίγουρα, θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε μία δύσκολη κατάσταση και, ταυτόχρονα, να παραμείνετε σε ένα καλό επίπεδο mental health. Βάλτε σε προτεραιότητα την ευημερία της ψυχής σας! Μιλήστε σε κάποιον ειδικό, σε έναν φίλο ή σε ένα αγαπημένο πρόσωπο που εμπιστεύεστε. Έτσι, πιθανόν να αναπτύξετε πιο υγιή μοτίβα σκέψης!

2. Γυμναστείτε!

Αναρωτιέστε ποια είναι τα οφέλη της άσκησης στην ψυχική υγεία; Ο αθλητισμός και η ψυχική υγεία είναι άμεσα συνδεδεμένα μεταξύ τους! Θέλετε να μάθετε γιατί;

Η τακτική σωματική άσκηση τονώνει τον οργανισμό σας, διατηρεί τον εγκέφαλο και τα άλλα ζωτικά όργανα σε υγιή επίπεδα, σας κρατά συγκεντρωμένους και σας κάνει αποδεδειγμένα να αισθάνεστε καλύτερα. Επιπρόσθετα, προσθέτοντας τη γυμναστική στο πρόγραμμά σας, θα κοιμάστε καλύτερα. Γι΄ αυτό, εμείς σας προτείνουμε να ξεκινήσετε άμεσα κάποια αθλητική δραστηριότητα!

3. Υιοθετήστε μία υγιεινή διατροφή!

Έχετε συμπεριλάβει στη διατροφή σας φρούτα, λαχανικά και άφθονο νερό; Τρέφεστε καλά και σωστά; Πόσα γεύματα κάνετε μέσα στην ημέρα; Ο κάθε οργανισμός χρειάζεται θρεπτικά συστατικά, ώστε να είναι υγιής. Οι σωστές τροφές κάνουν καλό όχι μόνο στο σώμα, αλλά και στο mental health! Σας προτείνουμε να περιορίσετε την καφεΐνη, τη ζάχαρη και να αποφεύγετε το αλκοόλ. Ο γιατρός σας ή ένας διατροφολόγος θα σας συστήσει το καλύτερο για εσάς!

4. Αλλάξτε σκηνικό!

Ένα μικρό διάλειμμα δέκα λεπτών από την εργασία σας, μία βόλτα στην παραλία ή μία εκδρομή σε έναν όμορφο προορισμό θα κάνουν καλό στο mental health σας και θα καταπολεμήσουν το άγχος που δημιουργούν οι ρυθμοί της καθημερινότητας. Φροντίστε τον εαυτό σας, δίνοντάς του τον χρόνο που αξίζει!

5. Ξεκινήστε μία δραστηριότητα!

Τι σας αρέσει να κάνετε; Μία νέα ή παλιά δραστηριότητα θα συμπράξει στην καταπολέμηση του άγχους, άρα και στην ψυχική υγεία σας! Ένα χόμπι, όπως το μαγείρεμα, ο κινηματογράφος, ο χορός κ.λπ., θα σας κάνει να ξεχαστείτε και θα ανεβάσει τη διάθεσή σας στα ύψη! Τι μαθήματα, λοιπόν, σκέφτεστε να ξεκινήσετε;

Πώς μπορείτε να βελτιώσετε το Mental Health σας στην καριέρα σας;

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η ψυχική υγεία μπορεί να επηρεάσει σημαντικές πτυχές της ζωής ενός ατόμου, επομένως και την καριέρα του. Γι’ αυτόν, ακριβώς, τον λόγο, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε τα βασικά αίτια που προκαλούν αρνητικά συναισθήματα στην ψυχική σας υγεία και στην εργασιακή ψυχολογία! Εμείς θα σας συστήσουμε λύσεις για το πώς να κρατήσετε τις ισορροπίες ανάμεσα στην ψυχική σας υγεία και στον εργασιακό σας τομέα!

1. Αλλάξτε οπτική!

Εάν η δουλειά σας έχει αρχίσει να επηρεάζει το mental health σας, το πρώτο που πρέπει να επανεξετάσετε είναι η οπτική σας! Τι είναι αυτό που σας ενοχλεί στην εργασία σας; Διαπιστώστε πού βρίσκεται το πρόβλημα, σκεφτείτε το και λάβετε μία απόφαση!

2. Συμβουλευτείτε το τμήμα HR ή τον υπεύθυνό σας!

Η επιχείρηση που εργάζεστε ενδεχομένως να διαθέτει τμήμα Ανθρωπίνων Πόρων (HR) -εάν όχι, τότε μπορείτε να απευθυνθείτε στον ανώτερό σας και να συζητήσετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Ίσως είναι ο φόρτος εργασίας ή το multitasking. Οι αρμόδιοι θα σας συμβουλεύσουν σχετικά, ώστε να βρείτε μία λύση που εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές!

3. Κάντε μία διαφορετική επιλογή καριέρας!

Εάν νιώθετε ότι το επάγγελμά σας δε σας ικανοποιεί πια, ότι σας αγχώνει πολύ και δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε ή ότι το συγκεκριμένο αντικείμενο δεν είναι αυτό με το οποίο θα θέλατε να απασχοληθείτε στο μέλλον, καλό θα ήταν να αλλάξετε καριέρα και μάλιστα σύντομα! Οι πολύτιμες υπηρεσίες της ProfessionAid θα ενισχύσουν τις προοπτικές σας! Ξεκινήστε με ένα άκρως επαγγελματικό προφίλ στο LinkedIn!

Τελική συμβουλή

Το mental health είναι εξαιρετικά σημαντικό για την εξέλιξη της ζωής σας και, κατά συνέπεια, και της καριέρας σας! Αξιολογήστε την κατάσταση γενικότερα, αλλά και σε σχέση με την επιλογή σταδιοδρομίας που έχετε κάνει, και συμβουλευτείτε τους εξειδικευμένους συμβούλους της ProfessionAid, ώστε να κάνετε το επόμενο βήμα!

  Μείνετε Συντονισμένοι

  Θέλετε να διαβάζετε έξυπνα tips και χρήσιμα HR updates που εξελίσσουν δυναμικά την καριέρα σας; Συμπληρώστε το email σας!

  Αποδέχομαι την Πολιτική ΑπορρήτουΑποδέχομαι την Πολιτική Απορρήτου
  Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις