Διαπραγμάτευση μισθού: Συμβουλές, βασικοί κανόνες και λάθη!

  • Αρχική
  • ΚΑΡΙΕΡΑ
  • Διαπραγμάτευση μισθού: Συμβουλές, βασικοί κανόνες και λάθη!
Διαπραγμάτευση μισθού: Συμβουλές, βασικοί κανόνες και λάθη!

Στο ξεκίνημα μίας νέας συνεργασίας ή κατά τη διάρκεια της καριέρας σας, η διαπραγμάτευση μισθού αποτελεί μία σοβαρή διαδικασία που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και εγκυμονεί κινδύνους, εάν ξεφύγει από τον έλεγχό σας. Στο σημερινό άρθρο μας, θα σας προτείνουμε χρήσιμες συμβουλές προετοιμασίας, θα σας συστήσουμε τους βασικούς κανόνες της… όλης διαδικασίας και, τέλος, θα σας τονίσουμε τι πρέπει να προσέξετε, προκειμένου να λάβετε μία ελκυστική οικονομική πρόταση!

Συμβουλές και στρατηγικές διαπραγμάτευσης μισθού

Με ποιους τρόπους θα λάβετε το εισόδημα που σας ικανοποιεί; Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσετε για την αμοιβή σας; Πώς να διαπραγματευτείτε τον μισθό σας ή να ζητήσετε αύξηση; Αυτά είναι ορισμένα από τα πιο συχνά ερωτήματα για πολλούς job seekers ή καριερίστες. Σε αυτό το κεφάλαιο, λοιπόν, σας συστήνουμε συμβουλές από ειδικούς σε θέματα career strategy, με σκοπό να προσεγγίσετε το ποσό που έχετε στο μυαλό σας!

Κάντε μία καλή έρευνα!

Προτού ξεκινήσετε μία συζήτηση για τις απολαβές σας, ερευνήστε προσεκτικά, μέσω γνωστών ή ακόμα και μέσω διαδικτύου, τις πληρωμές σε παρόμοιες θέσεις εργασίας του κλάδου, αλλά και την πολιτική της εταιρείας σχετικά με τις συγκεκριμένες παροχές.

Αναζητώντας τα παραπάνω, θα ενημερωθείτε για το εύρος των μισθών που «παίζουν» στον τομέα σας και θα έχετε μία ξεκάθαρη εικόνα για τον χρηματικό σας στόχο – κάτι που θα σας φέρει σε πλεονεκτική θέση για διαπραγμάτευση μισθού. Επιπλέον, μην παραλείψετε να ρωτήσετε για την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης – ενδεχομένως, έτσι, να αποφύγετε άβολες καταστάσεις. Τέλος, κρίνετε με βάση την εμπειρία, την τεχνογνωσία και τα προσόντα σας.

Τώρα, έχετε ένα συγκεκριμένο και ρεαλιστικό ποσό στο νου σας;

Προετοιμαστείτε σωστά για κάθε ερώτηση!

Μήπως βρίσκεστε σε διαδικασία (ανα)διαπραγμάτευσης μισθού; Το βασικό συστατικό για να διεκδικήσετε ένα καλό εισόδημα είναι, φυσικά, η επικοινωνία! Ετοιμάστε διπλωματικές απαντήσεις που θα καλύψουν 100% τον εργοδότη, αναδεικνύοντας τα προσόντα σας και όσα θα προσφέρετε ή προσφέρετε ήδη στην εταιρεία. Εξασκηθείτε και ελάτε πιο κοντά στη χρηματική συμφωνία που σας ενδιαφέρει!

Βρείτε την κατάλληλη στιγμή!

Πριν ξεκινήσετε μία συζήτηση με θέμα την αύξηση των απολαβών σας, αναρωτηθείτε αν είναι το σωστό timing! Έχετε συμπληρώσει έναν χρόνο στην εταιρεία; Έχουν αυξηθεί ή αλλάξει οι αρμοδιότητές σας; Αξίζετε μία αύξηση τη δεδομένη χρονική στιγμή;

Extra tip: Επιλέξτε το ιδανικό διάστημα να ξεκινήσετε μια συζήτηση διαπραγμάτευσης μισθού. Εμείς, σας συμβουλεύουμε να αποφύγετε τις ημέρες στην αρχή της εβδομάδας και τις περιόδους που υπάρχει crisis στην επιχείρηση.

Αποδείξτε την αξία σας!

Έχετε άριστες γνώσεις των digital εργαλείων που απαιτούνται; Φέρετε εις πέρας τα tasks πριν τον προβλεπόμενο χρόνο; Ανάλογα με τις δεξιότητες και την εξέλιξή σας, θα διαμορφωθεί και η διαδικασία διαπραγμάτευσης μισθού. Προετοιμάστε τα επιχειρήματά σας και αποδείξτε ότι είστε top εργαζόμενος, παρουσιάζοντας μία λίστα με τα πιο επιτυχημένα projects σας!

Extra tip: Κάντε μία mini αναζήτηση σχετικά με τις ανάγκες ή τα προβλήματα της εταιρείας και ενημερώστε τον αρμόδιο για το πώς οι γνώσεις σας θα επιλύσουν τα συγκεκριμένα ζητήματα. Γιατί να μη συνδέσετε μία αύξηση με την πραγματοποίηση των επαγγελματικών στόχων σας;

Αφήστε τον εργοδότη να κάνει το πρώτο βήμα!

Σε καμία περίπτωση μην αναφέρετε πρώτοι το θέμα των οικονομικών απολαβών. Η υπομονή είναι αρετή! Αυτή η ρήση ισχύει και στη διαδικασία διαπραγμάτευσης μισθού – γι΄ αυτό, αφήστε τον εργοδότη να κάνει την πρότασή του. Σε αυτό το σημείο, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε πως, πολλές φορές, το ζήτημα των χρηματικών απολαβών δε θίγεται στην πρώτη συνέντευξη. Δείξτε πως το οικονομικό κίνητρο δεν αποτελεί μοναδικό παράγοντα για εσάς!

Από την άλλη πλευρά, ο recruiter μπορεί να σας ρίξει το μπαλάκι, ρωτώντας εσάς για το μισθό που επιθυμείτε να λαμβάνετε. Ερώτηση παγίδα, μην αγχωθείτε! Απαντήστε και εσείς, ρωτώντας για το τι έχει προϋπολογίσει η επιχείρηση για την προτεινόμενη θέση, και, έπειτα, δώστε την απάντησή σας σύμφωνα με την έρευνά σας και όσα αναφέραμε νωρίτερα!

Συζητήστε τις extra απολαβές!

Πολλές επιχειρήσεις, πέρα από το σταθερό μηνιαίο εισόδημα, προσφέρουν και κάποιες επιπλέον παροχές, κίνητρα ή επιδόματα προς τους εργαζομένους, όπως ιδιωτική ασφάλιση, έξοδα μετακίνησης, τεχνολογικό εξοπλισμό, ευκαιρίες επιμόρφωσης, χρηματικά bonus παραγωγικότητας κ.ά..

Σε αυτήν την περίπτωση, σκεφτείτε πέρα από τη διαπραγμάτευση μισθού, λάβετε υπόψη και αυτά τα πακέτα αποδοχών και συζητήστε τα με τον recruiter ή τον manager σας. Έτσι, θα αποκτήσετε ένα σημαντικό προνόμιο και, ταυτόχρονα, θα διευκολύνετε και την εταιρεία!

Εστιάστε σε συγκεκριμένο ποσό!

Στις οικονομικές προτάσεις αυτό που μετράει είναι το νούμερο, και ένας ακριβής αριθμός είναι πάντα πιο πειστικός από τις προσεγγίσεις. Οι περισσότεροι υπεύθυνοι πρόσληψης στο άκουσμα ενός συγκεκριμένου μισθού μπορούν να υποθέσουν ότι έχετε καταλήξει σε αυτό μετά από ενδελεχή έρευνα!

Extra tip: Εάν, πάλι, δεν έχετε σκεφτεί κάποιον συγκεκριμένο αριθμό, καλό θα ήταν να αναφέρετε το εύρος ενός ποσού και να διαπραγματευτείτε στην πορεία.

Ζητήστε χρόνο!

Όπως σε κάθε επαγγελματική πρόταση, είναι απολύτως φυσιολογικό να χρειάζεστε ένα χρονικό περιθώριο, για να εκτιμήσετε την προσφορά που σας έγινε. Το timing αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα, εάν δεν είστε έτοιμοι για διαπραγμάτευση μισθού. Για κανέναν λόγο, μην βιαστείτε!

Extra tip: Έχετε παραπάνω από μία προσφορές; Αυτό είναι ένα δυνατό χαρτί που σας δίνει χρόνο να εξετάσετε ποια προσφορά είναι η καταλληλότερη για εσάς!

Διαπραγματευτείτε!

Η διαδικασία διαπραγμάτευσης μισθού έχει ως σκοπό να ικανοποιηθούν και οι δύο πλευρές. Χωρίς, βέβαια, να είστε εσείς ο ριγμένος! Επομένως, ζητήστε πλήρη ενημέρωση και αναλύστε όλες τις παραμέτρους. Ρωτήστε εάν το χρηματικό ποσό που σας προτείνεται είναι μικτό ή καθαρό, εάν η πρόταση περιλαμβάνει επιδόματα και δώρα που προβλέπονται, εάν υπάρχουν επιπλέον παροχές κ.ά..

Extra tip: Κατά τη διάρκεια της συζήτησης να παραμείνετε θετικοί και ψύχραιμοι, έχοντας, ταυτόχρονα, καλή διάθεση. Επιπλέον, κρατήστε οπτική επαφή με τον εργοδότη και απαντήστε με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις του, στηρίζοντας με επιχειρήματα τις απαντήσεις σας!

Ποια λάθη πρέπει να αποφύγετε;

  • Μη γίνεστε αρνητικοί! Σε μία διαπραγμάτευση μισθού, ο εργοδότης μπορεί να σας απευθύνει δύσκολες ερωτήσεις, όπως, για παράδειγμα, «γιατί αξίζετε αυτόν τον μισθό» ή «γιατί πιστεύετε πως είστε ιδανικός υποψήφιος για αύξηση» – απαντήστε ειλικρινά!
  • Μη δεχτείτε αμέσως την πρώτη οικονομική προσφορά! Αντίθετα, αντιπροτείνετε μία καλύτερη συμφωνία ή ζητήστε χρόνο να το σκεφτείτε, ώστε να λάβετε την πιο ορθή απόφαση.
  • Μην αφήσετε τίποτα στην τύχη! Συζητήστε όλες τις λεπτομέρειες και, έπειτα, συντάξτε ένα thank you email στο οποίο μπορείτε να αναφέρετε και όσα συμφωνήσατε προφορικά στη συνάντησή σας!

Επίλογος

Είστε έτοιμοι για διαπραγμάτευση μισθού; Οι παραπάνω συμβουλές και στρατηγικές θα σας εξασφαλίσουν το μηνιαίο εισόδημα που θέλετε! Η ομάδα της ProfessionAid είναι σίγουρη ότι η αύξηση είναι στο χέρι σας! Αν χρειάζεστε επιπλέον καθοδήγηση σε ζητήματα επαγγελματικής ανέλιξης, εμείς αναδεικνύουμε το προφίλ σας με απόλυτη ευστοχία στην αγορά εργασίας! Ανακαλύψτε όλες τις υπηρεσίες μας!

    Μείνετε Συντονισμένοι

    Θέλετε να διαβάζετε έξυπνα tips και χρήσιμα HR updates που εξελίσσουν δυναμικά την καριέρα σας; Συμπληρώστε το email σας!

    Αποδέχομαι την Πολιτική ΑπορρήτουΑποδέχομαι την Πολιτική Απορρήτου
    Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις