Εργασιακή Ψυχολογία: Πώς να γίνετε πιο αποδοτικοί!

Εργασιακή Ψυχολογία: Πώς να γίνετε πιο αποδοτικοί!

Ο μέσος άνθρωπος περνάει ένα μεγάλο μέρος του χρόνου του στο εργασιακό του περιβάλλον, συναναστρεφόμενος συναδέλφους, πελάτες και συνεργάτες, και εργαζόμενος -πολλές φορές- με άγχος, ώστε να προλάβει τους χρόνους παράδοσης. Έχετε ιδέα πόσο επηρεάζει αυτό την εργασιακή ψυχολογία, την παραγωγικότητα και την απόδοση, ειδικά, μάλιστα, αν γίνεται χωρίς οργάνωση;

Γιατί είναι σημαντική η εργασιακή ψυχολογία;

Η καθημερινότητα στο γραφείο είναι πολύ σημαντική και ικανή να επηρεάσει και άλλους τομείς της ζωής σας. Βελτιώνοντας, λοιπόν, την εργασιακή ψυχολογία σας, ενισχύετε και τις υπόλοιπες πτυχές σας! Στο σημερινό άρθρο, η ProfessionAid θα αναλύσει πώς η καθημερινότητα στον εργασιακό χώρο μπορεί να γίνει ποιοτικότερη, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους θα εξελίξετε τις οργανωτικές δεξιότητές σας. Επιπλέον, θα σας παράσχει χρήσιμες συμβουλές, οδηγίες και κανόνες, ώστε να αυξήσετε την αποδοτικότητά σας.

Ας ξεκινήσουμε!

Βασικές συμβουλές για υγιή εργασιακή ψυχολογία

Είστε οργανωτικός τύπος και κατανέμετε σωστά τον χρόνο σας; Μένετε συγκεντρωμένος ή αγχώνεστε στη δουλειά; Εάν δεν εργάζεστε μεθοδικά, δε διαχειρίζεστε σωστά τις ώρες εργασίας σας και δε βάζετε προτεραιότητες, σίγουρα θα είστε αναποτελεσματικός και μη παραγωγικός. Μήπως, όμως, ήρθε η στιγμή να αναπροσαρμόσετε τις τεχνικές σας και το στυλ της εργασίας σας; Η ομάδα μας θα σας συστήσει τους τρόπους!

1. Θέστε τους στόχους σας

Τα S.M.A.R.T (Specific, Measurable, Agreed, Realistic, Timely) goals είναι το πρώτο στοιχείο, ώστε να αποκτήσετε μια καλύτερη εργασιακή ψυχολογία! Σχεδιάστε σαφείς, μετρήσιμους, επιτεύξιμους, ρεαλιστικούς και χρονικά οριοθετημένους στόχους και ενεργοποιηθείτε, βάζοντας τα δυνατά σας για την επίτευξή τους. Τι είναι αυτό που θέλετε να καταφέρετε; Είμαστε σίγουροι πως, έτσι, πολύ σύντομα θα το πετύχετε!

2. Φτιάξτε το ημερήσιο πρόγραμμά σας

Πώς σας φαίνεται η δημιουργία ενός project management αρχείου; Καταγράψτε σε μία ατζέντα -για τους πιο παραδοσιακούς- ή στο Google Calendar -για τους tech freaks-, καθημερινά, τα tasks που σας αναθέτουν, καθώς και τον χρόνο υλοποίησής τους. Με αυτήν τη μέθοδο, θα μπορείτε να ορίσετε και να ακολουθήσετε ένα ακριβές πρόγραμμα με τις εργασίες σας, θα γνωρίζετε τι έχετε να κάνετε μέσα στην ημέρα, θα είστε πιο συνεπής και θα βελτιώσετε τις οργανωτικές σας δεξιότητες! Ενδιαφέρον;

3. Ολοκληρώστε πρώτα τα δύσκολα tasks

Το μυστικό σε μία πολύ φορτωμένη καθημερινότητα είναι να μην αφήνετε τίποτα ανολοκλήρωτο. Προσπαθήστε να ξεκινάτε το ωράριό σας με τις πιο δύσκολες εργασίες και να εστιάζετε όλη την προσοχή σας σε αυτές -τότε είναι που είστε πιο αποδοτικοί. Σας προτείνουμε πάντα να ολοκληρώνετε ένα task πριν ασχοληθείτε με οποιοδήποτε άλλο, μην το αναβάλλετε και μην το αφήνετε στη μέση!

4. Κάντε συχνά breaks

Το συνεχόμενο ωράριο κάνει κακό στην εργασιακή ψυχολογία! Άλλωστε, ποιος πιστεύει τώρα πια ότι τα διαλείμματα είναι χάσιμο χρόνου; Όλοι οι εργαζόμενοι χρειάζονται breaks, προκειμένου να ξεκουράζονται, να τρώνε, να ενεργοποιούνται και να γεμίζουν τις μπαταρίες τους. Έτσι και εσείς, αξιοποιήστε σωστά τον χρόνο σας και υιοθετήστε την τακτική των 2-3 διαλειμμάτων μέσα στη βάρδιά σας! Είμαστε βέβαιοι πως θα δείτε σημαντική διαφορά στη συγκέντρωσή σας!

5. Δημιουργήστε καλύτερες πρακτικές επικοινωνίας

Οι σχέσεις των εργαζομένων, πολλές φορές, βελτιώνουν την εργασιακή ψυχολογία, άρα και την παραγωγικότητα και την απόδοση! Οι συνάδελφοι και οι εργοδότες οφείλουν να έχουν πολύ καλό communication μεταξύ τους και αμοιβαία κατανόηση, προκειμένου να πετύχουν τον κοινό τους στόχο.

Επικοινωνήστε με την ομάδα σας, ζητήστε τη βοήθειά της και προθυμοποιηθείτε να προσφέρετε υποστήριξη σε έναν συνεργάτη. Επιπλέον, ακούστε τις ιδέες και τις προτάσεις των άλλων, επιβραβεύστε μία αποτελεσματική ενέργεια ή αναγνωρίστε μία έξυπνη πρόταση. Με αυτούς τους τρόπους οι σχέσεις στο γραφείο θα ενισχυθούν στο έπακρο και όλοι θα αναπτύξετε πιο ομαδικό πνεύμα!

Να μιλήσουμε λίγο για το στρες στην εργασιακή ψυχολογία;

Η σύγχρονη εργασιακή ψυχολογία συνεπάγεται και το εργασιακό στρες, το οποίο θεωρείται «η νόσος του 21ου αιώνα». Δυστυχώς, το στρες στον εργασιακό χώρο έχει εισέλθει για τα καλά στην καθημερινότητα πολλών επιχειρήσεων και υπαλλήλων, με τις αυξανόμενες απαιτήσεις, την υπερβολική πίεση κ.λπ., φέρνοντας μαζί του σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα.

Διαχειριστείτε το στρες στην εργασία

Το εργασιακό στρες μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην εργασιακή ψυχολογία και, κατ’ επέκταση, στην υγεία σας, γι’ αυτό και ζητήσαμε από τους κορυφαίους ειδικούς καριέρας της ομάδας μας να προτείνουν κάποιες οδηγίες… αντιμετώπισης! Θέλετε να τις δούμε μαζί; Τα παρακάτω tips μπορούν να εφαρμοστούν στον χώρο του γραφείου ή εκτός -ίσως να μην εξαλείψουν τελείως το άγχος που νιώθετε, αλλά τουλάχιστον θα το καταπολεμήσουν σημαντικά:

  • Κατανοήστε την επαγγελματική σας αξία
  • Αξιολογήστε τη δουλειά σας και τις πιο στρεσογόνες για εσάς καταστάσεις
  • Μην αναλαμβάνετε tasks με χρόνους παράδοσης που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε
  • Απενεργοποιήστε τα notifications του υπολογιστή σας, αν σας αγχώνουν
  • Χαλαρώστε, παίρνοντας βαθιές αναπνοές
  • Εντάξτε τη σωματική άσκηση στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα
  • Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
  • Φάτε ένα καλό πρωινό και κάντε τουλάχιστον 5 υγιεινά γεύματα/ημέρα
  • Συζητήστε με τους συναδέλφους σας
  • Πιείτε ένα ποτήρι τσάι και τουλάχιστον 1l νερό/ημέρα
  • Περπατήστε περισσότερο
  • Επισκεφθείτε τη φύση ή το πάρκο της γειτονιάς σας
  • Κάντε συχνά και μικρά διαλείμματα
  • Κοιμηθείτε καλά και αρκετά
  • Εάν δε σας καλύπτει η εργασία σας, απλώς σκεφτείτε να αλλάξετε καριέρα

Βασικοί κανόνες παραγωγικότητας για μία υγιή εργασιακή ψυχολογία

Θέλετε να μάθετε τρόπους βελτίωσης της συγκέντρωσης, διαχείρισης και οργάνωσης στο εργασιακό περιβάλλον; Το άρθρο μας είναι το εφαλτήριο, ώστε να εκτοξεύσετε την εργασιακή ψυχολογία σας στα ύψη και να αυξήσετε την αποδοτικότητά σας στη θέση που βρίσκεστε, ανεξάρτητα από τον κλάδο και το αντικείμενο απασχόλησής σας. Σε αυτό το σημείο, σας συμβουλεύουμε να κρατήσετε σημειώσεις!

9 tips για να γίνετε πιο αποδοτικός στη δουλειά σας

  1. Καταγράψτε τις προτεραιότητές σας: Προσδιορίστε τα deadlines και τις εργασίες που απαιτούν περισσότερη προσήλωση και χρόνο και έχουν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας από τα υπόλοιπα tasks. Φτιάξτε to-do λίστες και προγραμματίστε 2 με 3 βασικά projects για κάθε ημέρα ή, αν έχετε χρόνο και είναι εφικτό, φτιάξτε το πλάνο και ολόκληρου του μήνα.
  2. Απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις και τον ήχο του κινητού: Ενδιαφέρεστε να συγκεντρωθείτε και να μείνετε στοχοπροσηλωμένος κατά τη διάρκεια του ωραρίου σας; Ακολουθήστε τη συμβουλή μας -όσο δύσκολη και αν είναι- και θέστε το τηλέφωνό σας σε λειτουργία σίγασης.
  3. Βρείτε τα κατάλληλα εργαλεία: Είτε εργάζεστε από το σπίτι, είτε στο γραφείο της εταιρείας, ο σκοπός είναι να δουλεύετε πιο έξυπνα για πιο υγιή εργασιακή ψυχολογία. Τα τεχνολογικά μέσα και οι διάφορες εφαρμογές project management, time management και εταιρικού messaging, που υπάρχουν διαθέσιμα online, συμπράττουν στην οργάνωση της δουλειάς σας, γι’ αυτό και είναι ζωτικής σημασίας να εντοπίσετε αυτά που σας εξυπηρετούν καλύτερα.
  4. Αποφύγετε το multitasking: Το multitasking μπορεί να μειώσει την παραγωγικότητα έως και 40%. Γι’ αυτό, μην εναλλάσσετε συνέχεια τα projects και τις αρμοδιότητές σας. Αντιθέτως, επικεντρωθείτε σε μία εργασία μέχρι να την ολοκληρώσετε.
  5. Διαμορφώστε ένα ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον και διατηρήστε τον χώρο σας καθαρό και τακτοποιημένο: Η ακαταστασία δε βοηθάει για κανένα λόγο στην εργασιακή ψυχολογία, ούτε και στην παραγωγικότητα. Αφήστε που μπορεί να σας πάρει περισσότερο χρόνο να βρείτε ένα έγγραφο ή έναν φάκελο. Επιπρόσθετα, φροντίστε ο χώρος εργασίας σας να έχει, ιδανικά, παράθυρα και φυσικό φως ή επαρκή φωτισμό -αυτό θα κάνει θετική διαφορά στη διάθεσή σας!
  6. Προσθέστε χρώμα: Αξιοποιήστε την ψυχολογία των χρωμάτων στην εργασιακή ψυχολογία σας και δώστε από μία απόχρωση… στις εργασίες σας, από τις πιο δύσκολες μέχρι τις πιο εύκολες και με βάση τον χρόνο υλοποίησης που χρειάζεται η κάθε μία. Μία δημοφιλής χρωματική παλέτα για διαφοροποίηση των tasks, για παράδειγμα, είναι το κόκκινο, το κίτρινο και το πράσινο.
  7. Ζητήστε οδηγίες: Ενημερωθείτε για τα καθήκοντα και τον ρόλο που έχετε στο συγκεκριμένο project. Τι ακριβώς πρέπει να κάνετε; Μη διστάζετε να ζητάτε διευκρινίσεις! Η σωστή καθοδήγηση, το brief και η ενημέρωση από τους ανωτέρους σας ή τον manager σας θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, στην παραγωγικότητά σας και στην εργασιακή ψυχολογία σας.
  8. Βάλτε ακουστικά: Οι μοντέρνοι χώροι εργασίας συνήθως είναι open-space, κάτι που σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να σας αποσυντονίζει αρκετά. Εάν, όμως, δεν έχει πρόβλημα ο εργοδότης σας, τότε η μουσική ή οι χαλαρωτικοί ήχοι ενδεχομένως να βοηθήσουν να κάνετε καλύτερο focus και να αποδώσετε περισσότερο.
  9. Ασχοληθείτε με το περιβάλλον του υπολογιστή σας: Όπως ακριβώς ένα χαοτικό γραφείο φέρνει αρνητικά αποτελέσματα στην εργασιακή ψυχολογία, στην παραγωγικότητα και στην απόδοσή σας, το ίδιο συμβαίνει και με τα αρχεία του PC σας. Μήπως ήρθε η στιγμή να γίνετε πιο οργανωτικοί, ξεκινώντας από ένα πιο clean desktop;

Η εργασιακή ψυχολογία άπτεται στην ατομική προσπάθεια!

Μια υγιής εργασιακή ψυχολογία εξαρτάται, όπως είδαμε, από πολλές παραμέτρους που πρέπει να φροντίσετε, ώστε αφενός να την ενισχύσετε και αφετέρου να συμβάλλετε ενεργά στους στόχους της επιχείρησής σας. Οι συμβουλές της ProfessionAid θα εξαλείψουν τους περισπασμούς και θα σας μυήσουν σε έναν πιο «έξυπνο» τρόπο διαχείρισης της εργασίας σας. Τι λέτε; Είστε έτοιμοι να εφαρμόσετε τα tips που σας προτείνουμε;

Με άριστη κατάρτιση και καινοτομική προσέγγιση σε ζητήματα επαγγελματικής, κυρίως, ανέλιξης, η ομάδα μας παρέχει εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις σας. Επικοινωνήστε μαζί μας και αναπτύξτε τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές!

    Μείνετε Συντονισμένοι

    Θέλετε να διαβάζετε έξυπνα tips και χρήσιμα HR updates που εξελίσσουν δυναμικά την καριέρα σας; Συμπληρώστε το email σας!

    Αποδέχομαι την Πολιτική ΑπορρήτουΑποδέχομαι την Πολιτική Απορρήτου
    Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις