Χρήσιμες δεξιότητες για να εμπλουτίσετε το βιογραφικό σας

Το βιογραφικό αποτελεί σημαντικό σύμμαχό σας καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας σας, γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να το ανανεώνετε και να το εμπλουτίζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να παραμένετε ανταγωνιστικοί. Παρακάτω θα δείτε ποιες νέες δεξιότητες μπορείτε να προσθέσετε στο βιογραφικό σας, για να ξεχωρίσετε και να διεκδικήσετε τη θέση που σας αξίζει!

Προσωπικές ή Ατομικές Δεξιότητες

Οι προσωπικές ή ατομικές δεξιότητες, οι οποίες ανήκουν στην κατηγορία των soft skills που μπορείτε να αναπτύξετε, περιλαμβάνουν διάφορα στοιχεία που έχουν να κάνουν με τον χαρακτήρα σας, το πώς διαχειρίζεστε συγκεκριμένες καταστάσεις και τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζεστε με τους άλλους. Δύο χρήσιμα skills που αξίζει να αναπτύξετε σε αυτόν τον τομέα είναι τα παρακάτω:

Προσαρμοστικότητα

Σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο, όπως ο σημερινός, η ανάγκη για προσαρμογή σε νέες συνθήκες εργασίας, νέες τεχνολογίες και εξειδικευμένα εργαλεία είναι συχνή. Επομένως, η προσαρμοστικότητα αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό skill για το βιογραφικό σας, αφού μπορεί να σας βοηθήσει σε πολλές περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια της καριέρας σας.

Ένας τρόπος να αυξήσετε την προσαρμοστικότητά σας είναι να βγείτε από το comfort zone σας. Δοκιμάζοντας νέα πράγματα, μαθαίνουμε και βελτιωνόμαστε, οπότε η προσαρμογή σε νέες καταστάσεις γίνεται πιο εύκολη, με τον καιρό.

Time management skills

Η αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου στον χώρο εργασίας αποτελούσε πάντοτε ένα χρήσιμο skill. Ωστόσο, σήμερα, που το multitasking είναι απαραίτητο σε όλους τους κλάδους, το σωστό time management μπορεί να κάνει τη διαφορά στα αποτελέσματα της δουλειάς σας.

Προσθέτοντας τη συγκεκριμένη δεξιότητα στο CV σας, δείχνετε πως είστε οργανωτικοί, υπεύθυνοι και σέβεστε τις προθεσμίες που μπορεί να έχουν συγκριμένα projects, επομένως είστε το κατάλληλο άτομο για ένα fast-paced περιβάλλον εργασίας.

Τα time management skills αναπτύσσονται με την εμπειρία, όμως μπορείτε να εξασκηθείτε στη διαχείριση του χρόνου σας θέτοντας προθεσμίες και στόχους για κάθε task που αναλαμβάνετε. Έτσι θα μάθετε από τα λάθη σας, θα βρείτε καλύτερους τρόπους οργάνωσης των tasks σας και θα αναπτύξετε τις ικανότητές σας.

Επικοινωνιακές Δεξιότητες

Οι επικοινωνιακές δεξιότητες είναι απαραίτητες σε όλους τους εργαζόμενους, καθώς η αποτελεσματική επικοινωνία είναι κύριο συστατικό των επιτυχημένων ομάδων. Μπορείτε να δείξετε πόσο καλά μπορείτε να εργαστείτε σε ομάδα, περιλαμβάνοντας στο βιογραφικό σας τα εξής skills:

Αποτελεσματική γραπτή επικοινωνία

Καθώς πολλές επιχειρήσεις, πλέον, ακολουθούν hybrid ή remote μοντέλο εργασίας, η γραπτή επικοινωνία είναι απαραίτητη σε πολλές περιπτώσεις. Έχοντας τη δυνατότητα να παρουσιάσετε ξεκάθαρα τις σκέψεις σας και στον γραπτό λόγο, μπορείτε να κάνετε προτάσεις στους συνεργάτες σας, να προτείνετε λύσεις σε διάφορα ζητήματα και γενικότερα, να δώσετε ένα κατανοητό μήνυμα

Η γραπτή επικοινωνία είναι χρήσιμη ακόμα κι αν εργάζεστε αποκλειστικά διά ζώσης. Η επικοινωνία με πελάτες, συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, αλλά και συναδέλφους, πολλές φορές, πραγματοποιείται με email. Επομένως, είναι σημαντικό να μπορείτε να γράψετε ένα κείμενο που να είναι σαφές και περιλαμβάνει μόνο ό,τι έχει πραγματικά σημασία.

Η ομάδα της ProfessionAid αναλαμβάνει τη σύνταξη του βιογραφικού σας, ώστε να παρουσιάσετε αποτελεσματικά τις δεξιότητές σας και να αποκτήσετε την καριέρα που ονειρεύεστε.

Χρειάζεστε βοήθεια με τη σύνταξη βιογραφικού;

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ!

Προσφορά και Αποδοχή Feedback

Η εργασία σε ομάδα μπορεί να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα για ένα project, όμως για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο τα μέλη της ομάδας να επικοινωνούν και να εφαρμόζουν στη δουλειά τους τις καλύτερες δυνατές ιδέες και προτάσεις. 

Μαθαίνοντας να δίνετε feedback στους συνεργάτες σας, έχετε τη δυνατότητα να τους βοηθήσετε να εξελιχθούν και να προσφέρουν στην ομάδα τον καλύτερό τους εαυτό. Αντίστοιχα, ακούγοντας το feedback που δέχεστε από τους συναδέλφους σας, μπορείτε να ανακαλύψετε τα λάθη σας, να μάθετε περισσότερα και να εξελιχθείτε ως επαγγελματίας, εντός και εκτός της ομάδας.

Αξίζει, λοιπόν, να δείξετε και στο βιογραφικό σας πως έχετε αυτογνωσία και διάθεση για μάθηση και αναγνωρίζετε το feedback ως ένα χρήσιμο εργαλείο βελτίωσης.

Επαγγελματικές Δεξιότητες

Οι επαγγελματικές δεξιότητες είναι οι εξειδικευμένες γνώσεις και η τεχνογνωσία όσον αφορά τον τομέα στον οποίο εργάζεστε. Συνήθως, καλλιεργούνται κατά τη διάρκεια της εργασίας, όμως μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο για να αποκτήσετε επαγγελματικές δεξιότητες και εκτός της δουλειάς. Κάποια χρήσιμα professional skills που μπορείτε να προσθέσετε στο βιογραφικό σας είναι:

Ψηφιακές Δεξιότητες 

Οι ψηφιακές δεξιότητες δε σχετίζονται αποκλειστικά με συγκεκριμένους επαγγελματικούς ρόλους, αλλά είναι αναγκαίες σχεδόν σε κάθε εργασία. Η άνεση στον χειρισμό ηλεκτρονικού υπολογιστή, η ευκολία εκπαίδευσης πάνω σε διαφορετικά προγράμματα και η κατανόηση των social media αποτελούν skills που θα δείξουν στον πιθανό εργοδότη σας πως συμβαδίζετε με τις εξελίξεις και θα σας διευκολύνουν ουσιαστικά στη δουλειά σας.

Ανάλογα με το αντικείμενό σας, μπορείτε να εξασκήσετε διαφορετικές ψηφιακές δεξιότητες ή να εξοικειωθείτε με τη χρήση συγκεκριμένου λογισμικού, ώστε να δείξετε το ενδιαφέρον σας για τον κλάδο και να αποκτήσετε ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.

Αν, λοιπόν, βρίσκεστε σε αναζήτηση εργασίας και θέλετε να εμπλουτίσετε το βιογραφικό σας, μπορείτε να εξασκήσετε τις ψηφιακές σας δεξιότητες και να προσθέσετε στο CV σας ένα ακόμα skill.

Project Management

Όσο η καριέρα σας εξελίσσεται, είναι σημαντικό να αναπτύσσετε skills που μπορούν να βοηθήσουν στον προγραμματισμό, την οργάνωση και την επίβλεψη projects. Η ικανότητα ανάληψης ενός project εξ ολοκλήρου είναι μία ένδειξη ηγετικής ικανότητας και ένα εξαιρετικά χρήσιμο skill για όσους θέλουν να πάνε την καριέρα τους στο επόμενο επίπεδο.

Μέσω των δεξιοτήτων που σχετίζονται με το project management, μπορείτε να δείξετε σε έναν πιθανό εργοδότη πως μπορείτε να δουλέψετε σε ομάδα, να συντονίσετε μια ομάδα και να πετύχετε στόχους. Επομένως, χτίζετε ένα βιογραφικό που σας καθιστά κατάλληλο για κάποια θέση ευθύνης, είτε πρόκειται να τη διεκδικήσετε με μία προαγωγή είτε συνεχίζοντας την καριέρα σας σε κάποια άλλη εταιρεία.

Γιατί να προσθέσετε νέα skills στο βιογραφικό σας;

Η ενίσχυση του βιογραφικού σας με επιπλέον δεξιότητες μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες να αποκτήσετε τη θέση που επιθυμείτε, ενώ οι ίδιες οι δεξιότητες που θα αναπτύξετε αποτελούν ένα ουσιαστικό boost για την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητά σας, το οποίο θα είναι ορατό στην εργασία σας. 

Εμπλουτίζοντας τις γνώσεις και τις ικανότητές σας και κατ’ επέκταση, το βιογραφικό σας, κάνετε ένα σημαντικό βήμα για την εξέλιξή σας, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, πλησιάζοντας έτσι τους στόχους σας, αλλά και μία πραγματικά επιτυχημένη καριέρα.

    Μείνετε Συντονισμένοι

    Θέλετε να διαβάζετε έξυπνα tips και χρήσιμα HR updates που εξελίσσουν δυναμικά την καριέρα σας; Συμπληρώστε το email σας!

    Αποδέχομαι την Πολιτική ΑπορρήτουΑποδέχομαι την Πολιτική Απορρήτου
    Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις