Comfort zone: Τι είναι και πώς να βγείτε από τη ζώνη άνεσης;

Comfort zone: Τι είναι και πώς να βγείτε από τη ζώνη άνεσης;

Θα έχετε πετύχει, αρκετές φορές τελευταία, αναφορές στo comfort zone ή στα Eλληνικά «ζώνη άνεσης». Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως είναι εξαιρετικά ωφέλιμο να σταθούμε έξω από αυτή και να τολμούμε νέα βήματα. Άλλοι δηλώνουν πως είναι ο μόνος τρόπος για να μάθουμε και να εξελιχθούμε, και ακόμη περισσότεροι είναι εκείνοι που πιστεύουν πως έξω από τo comfort zone συμβαίνουν μαγικά πράγματα.

Αφού, λοιπόν, είναι τόσο ωφέλιμο και τόσο «μαγικό», γιατί είναι τόσο δύσκολο;

Τι σημαίνει comfort zone;

Comfort zone ή ζώνη άνεσης είναι η κατάσταση εκείνη στην οποία νιώθουμε ασφάλεια, έχουμε λιγότερο στρες και είναι όλα οικεία. Αυτό δε σημαίνει πως είναι ωφέλιμη και δεν περιέχει δυσκολίες ή άγχος. Απλώς, αποτελείται από παράγοντες που έχουμε συνηθίσει και ξέρουμε πώς να διαχειριστούμε ή να ανεχτούμε.

Comfort zone μπορεί να θεωρείται μια δουλειά, το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, οι σπουδές μας, ο γενικότερος τρόπος ζωής που ακολουθούμε ή ο συνδυασμός όλων αυτών. Ακόμη κι αν δεν είναι ιδανικές οι συνθήκες, συχνά οι περισσότεροι τείνουμε να μην τις αλλάζουμε, κυρίως από τον φόβο του άγνωστου. Ενώ κατανοούμε τα πιθανά οφέλη του ρίσκου, η πιθανότητα της αποτυχίας είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας με μεγάλη βαρύτητα για τους περισσότερους ανθρώπους.

Γιατί να βγείτε, όμως, από τη ζώνη άνεσης; Τι έχετε να κερδίσετε; Πώς μπορείτε να μειώσετε τη δυσφορία των αλλαγών; Και πότε δεν πρέπει να το επιχειρήσετε; 

Γιατί να βγω από τo comfort zone;

Είναι κοινή παραδοχή πως ο μόνος σίγουρος τρόπος να αποτύχεις σε κάτι είναι να μην το προσπαθήσεις. Αυτό ακούγεται επιπόλαιο, ειδικά στη σύγχρονη εποχή που η συλλογή δεδομένων, ο έλεγχος και ο προγραμματισμός έχουν επεκταθεί σε πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας. Και είναι όντως επιπόλαιο, αν δε γίνει για τους σωστούς λόγους.

Το ρίσκο για χάρη του ρίσκου δεν είναι έξοδος από τη ζώνη άνεσης. Μάλιστα, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που είναι εθισμένοι στην αδρεναλίνη και το ρίσκο είναι η δική τους comfort zone. Τότε, ποιο είναι εκείνο το βήμα που πρέπει να κάνετε για να βρείτε τη μαγεία που βρίσκεται έξω από τη ρουτίνα και την άνεση;

Να προκαλέσετε τον εαυτό σας. Να στοχεύσετε στην εξέλιξη και την ανάπτυξή σας. Να βρείτε το θάρρος να διεκδικήσετε κάτι νέο ή να απομακρυνθείτε από κάτι παλιό. Αυτό ισχύει για κάθε τομέα της ζωής σας, όμως εμείς εδώ θα αναλύσουμε τους λόγους για τους οποίους αξίζει να βγείτε από τo comfort zone σας στα εργασιακά, μιας και αυτή είναι η εξειδίκευσή μας.

Comfort zone και εργασία

Στη μεταπανδημική εποχή, παρατηρήθηκε πως πολλοί άνθρωποι παγκοσμίως άλλαξαν τον τρόπο ζωής τους, ακολούθησαν νέες φιλοσοφίες, διεκδίκησαν την ισορροπία και την αρμονία, και εκατομμύρια εξ αυτών έκαναν το βήμα και άλλαξαν καριέρα.

Η αλλαγή καριέρας είναι ένα τρομακτικό βήμα, ειδικά όταν δε γίνεται βάσει σχεδίου. Αν δυσκολεύεστε να αναδείξετε τα προσόντα σας ή να οργανώσετε ένα επιτυχημένο πλάνο με σταδιακά βήματα, οι επαγγελματίες της ProfessionAid μπορούν να σας καθοδηγήσουν και να σας υποστηρίξουν σε αυτή σας την απόφαση.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα αποτελέσματα της εξόδου από την comfort zone στην εργασία;

  • Η καλλιέργεια νέων hard και soft skills
  • Η διεκδίκηση υψηλότερων θέσεων εργασίας
  • Η απόκτηση καλύτερων συνθηκών απασχόλησης
  • Η έναρξη της καριέρας που ονειρεύεστε
  • Η βελτίωση της απόδοσής σας 
  • Η ανάπτυξη του επαγγελματικού σας δικτύου (networking)
Χρειάζεστε βοήθεια στην αλλαγή ή εξέλιξη της καριέρας σας;

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ!

Πώς θα βγω από τo comfort zone;

Για να βγείτε από τη ζώνη άνεσης, δε χρειάζεται να κάνετε την τακτική του τσιρότου. Είναι καλό να εξοικειωθείτε σταδιακά και να κάνετε μικρά βήματα, ώστε να είναι και πιο ομαλή η μετάβαση, αλλά και να σας γίνει συνήθεια και να πάψετε να φοβάστε.

Για παράδειγμα, αν σας τρομάζει το public speaking (να σταθείτε, δηλαδή, μπροστά σε κόσμο και να κάνετε μια ομιλία ή μια παρουσίαση), μπορείτε σταδιακά να προπονηθείτε σε ένα πιο οικείο και πιο μικρό κοινό. Μην αναπαράγετε τη σκηνή στο κεφάλι σας ή στον καθρέφτη. Εξασκηθείτε σε πραγματικό κοινό, όπως φίλους, συγγενείς και συναδέλφους.

Αν θέλετε να αλλάξετε δουλειά και να ασχοληθείτε με έναν νέο κλάδο, αναζητήστε junior θέσεις εργασίας και μελετήστε τα requirements. Έπειτα, δημιουργήστε ένα πλάνο για να αποκτήσετε αυτά τα requirements. Τέτοιες κινήσεις μπορούν να είναι σεμινάρια, workshops, εθελοντική εργασία, mentoring κ.λπ.. Αποκτώντας αυτοπεποίθηση είναι πιο εύκολο να αφήσετε τον φόβο πίσω σας, και η απόκτηση γνώσης και εμπειρίας είναι ένας τρόπος να το καταφέρετε.

Επίσης, προσπαθήστε να επεκτείνετε το comfort zone σας! Κάθε φορά που θα μαθαίνετε κάτι καινούργιο, αυτό θα εντάσσεται αυτόματα στη ζώνη άνεσης που έχετε. Άρα θα αισθάνεστε ασφάλεια και λιγότερο στρες σε όλο και περισσότερες καταστάσεις. Τα βασικά βήματα για να το καταφέρετε είναι τα εξής:

  1. Ξεκινήστε μία μεγάλη αλλαγή με μικρά βήματα.
  2. Οργανώστε ένα πλάνο, ειδικά στην περίπτωση αλλαγής καριέρας. Θα σας βοηθήσει και στις πιθανότητες επιτυχίας, αλλά και στο να αισθανθείτε περισσότερη ασφάλεια.
  3. Μελετήστε τις επιμέρους πτυχές του εγχειρήματός σας διεξοδικά. Όσα περισσότερα γνωρίζετε, τόσο μικρότερο το ρίσκο που θα πάρετε.
  4. Ακολουθήστε το κλισέ και διατηρήστε την αισιοδοξία σας.
  5. Δημιουργήστε προκλήσεις στον εαυτό σας και στις πεποιθήσεις σας. Αποδομώντας όσα θεωρούμε δεδομένα, καταφέρνουμε να διατηρούμε το μυαλό μας ανοιχτό σε νέες ιδέες και ορίζοντες. Σε αυτό βοηθά το διάβασμα, τα ταξίδια και η επαφή με ανθρώπους διαφορετικούς από εμάς.

Τέλος, μπορείτε πάντα να ζητήσετε βοήθεια και υποστήριξη από το κοινωνικό σας περιβάλλον. Πολλές φορές, αν οι διασυνδέσεις μας γνωρίζουν τις προθέσεις μας, μπορούν να μας δώσουν πληροφορίες, εναλλακτικές προτάσεις, αλλά και ευκαιρίες που μπορεί να αγνοούμε.

Comfort zone και timing: Πότε να ρισκάρετε;

Πολλές φορές, όπως αναφέραμε και στην αρχή, ακούγεται επιπόλαια η συμβουλή του να βγείτε έξω από το comfort zone, καθώς υπάρχουν πολλές παράμετροι, όπως η εργασιακή ανασφάλεια, τα έξοδα, το υπερβολικό άγχος, οι φοβίες κ.λπ.. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορείτε να προσπαθήσετε με μικρά βήματα να κάνετε αυτά που σας τρομάζουν.

Προσπαθήστε να μελετήσετε την κάθε σας απόφαση πριν προχωρήσετε σε αυτή, χωρίς να πέσετε σε overthinking. Είναι δύσκολο να το καταφέρετε, αλλά όχι ακατόρθωτο. Χρειάζεται απλώς προσπάθεια. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στο timing. Για παράδειγμα, αν το όνειρό σας είναι να ανοίξετε ένα δικό σας εστιατόριο, το 2021 με την πανδημία σε έξαρση δε θα ήταν μία έξυπνη κίνηση, και σίγουρα το 2023 είναι καλύτερη επιλογή. Ή αν βιώνετε ένα διάστημα με αυξημένο στρες και πίεση, ίσως να μην είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνετε challenge τον εαυτό σας να μιλήσει σε κοινό. 

Τέλος, επιλέξτε εκείνα τα βήματα που εξυπηρετούν την καριέρα σας και προάγουν την ευζωία σας. Οι άνθρωποι εξελίσσονται εξίσου σε οικεία περιβάλλοντα που νιώθουν ασφάλεια.

Tip: Μην μπερδέψετε πότε το safe space με την comfort zone!

    Μείνετε Συντονισμένοι

    Θέλετε να διαβάζετε έξυπνα tips και χρήσιμα HR updates που εξελίσσουν δυναμικά την καριέρα σας; Συμπληρώστε το email σας!

    Αποδέχομαι την Πολιτική ΑπορρήτουΑποδέχομαι την Πολιτική Απορρήτου
    Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις