Virtual Networking: Αναπτύξτε την καριέρα σας διαδικτυακά!

 • Αρχική
 • LINKEDIN
 • Virtual Networking: Αναπτύξτε την καριέρα σας διαδικτυακά!
Virtual Networking: Αναπτύξτε την καριέρα σας διαδικτυακά!

Αναρωτιέστε πώς μπορείτε να ενδυναμώσετε το επαγγελματικό σας δίκτυο – ιδίως, εν μέσω πανδημίας; Το Virtual Networking δίνει τη δυνατότητα διασύνδεσης με άτομα και ομάδες του ίδιου κλάδου και, παράλληλα, προσφέρει αμέτρητες ευκαιρίες ενημέρωσης και επαγγελματικής ανάπτυξης. Με το remote working και τις κοινωνικές αποστάσεις στο επίκεντρο της καθημερινότητας, τώρα περισσότερο από ποτέ, αξίζει να κατανοήσετε την «εικονική δικτύωση» και τα οφέλη που θα φέρει στην καριέρα σας!

Τι είναι το Virtual Networking;

Θα ξεκινήσουμε εξηγώντας τι είναι το Virtual Networking, μιας και αποτελεί ένα κορυφαίο μέσο για την ενίσχυση της σταδιοδρομίας σας! Γι’ αυτό, άλλωστε, και η ομάδα της ProfessionAid δε θα μπορούσε να μην ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα! Ας εξηγήσουμε, όμως, τον όρο!

Το Virtual Networking μεταφράζεται ως εικονική ή ψηφιακή δικτύωση – δηλαδή, πρόκειται για κάθε ενέργεια διεύρυνσης των διασυνδέσεών σας online. Μπορεί να πραγματοποιηθεί μεταξύ πολλών συσκευών από διαφορετικές τοποθεσίες, ενώ επιτρέπει την επικοινωνία ή την ανοιχτή συζήτηση, χρησιμοποιώντας digital οπτικοακουστικά εργαλεία, όπως βίντεο και live συνδέσεις.

Πώς το Virtual Networking θα συμβάλει στην καριέρα σας;

Μία επιτυχημένη virtual διασύνδεση μπορεί να εκτοξεύσει στο έπακρο την πορεία της σταδιοδρομίας σας, καθώς ανοίγει νέες επαγγελματικές προοπτικές. Επιπρόσθετα, σας παρέχει τη δυνατότητα να ανταλλάξετε απόψεις με ανθρώπους που ειδικεύονται στο αντικείμενο που σας ενδιαφέρει, αποκτώντας, έτσι, πλήρη πρόσβαση σε εξατομικευμένες πληροφορίες.

Επίσης, μπορείτε να μοιραστείτε τη δική σας γνώση και τις ιδέες σας στα ψηφιακά κανάλια, να γίνετε μέλος μίας κοινότητας ή και να γνωριστείτε με «ομοϊδεάτες». Βλέπετε, λοιπόν, ότι το Virtual Networking μπορεί να επεκτείνει το επαγγελματικό σας δίκτυο, καθώς σχετίζεται άμεσα με την αγορά εργασίας! Θέλετε να μάθετε πώς θα αποκτήσετε διασυνδέσεις… virtually; Τότε, βρίσκεστε στο ιδανικό μέρος!

1. Virtual Networking & εκδηλώσεις

Γνωρίζουμε πως λόγω της απόστασης μπορεί να σας έχει λείψει η παρέα με τους συναδέλφους σας, οι διάλογοι περί εργασίας, τα συνέδρια, οι εταιρικές εκδηλώσεις κ.ά.. Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως ένα virtual event είναι κατώτερο! Μία online εκδήλωση είναι ανοιχτή για όποιον επιθυμεί να κάνει νέες επαγγελματικές γνωριμίες και συζητήσεις γύρω από το αντικείμενο του κλάδου του!

Το Eventbrite, για παράδειγμα, ίσως σας φανεί χρήσιμο για να βρεθείτε σε ένα διαδικτυακό συμβάν με συγκεκριμένο θέμα ή κοινό, με ελάχιστο κόστος παρακολούθησης ή και δωρεάν. Είστε έτοιμοι για μία βιντεο-διάσκεψη; Λίγο πιο κάτω, θα σας δώσουμε κάποια χρήσιμα tips, ώστε να παρουσιάζετε άρτια τον εαυτό σας σε virtual συνδέσεις!

2. Virtual Networking & εκθέσεις για εργασία

Ακόμη και αν κατέχετε ήδη μία θέση εργασίας, μία virtual έκθεση αποτελεί έναν σπουδαίο τρόπο να προσεγγίσετε νέους επαγγελματικούς τίτλους ή επιλογές που ενδέχεται να σας κινήσουν το ενδιαφέρον. Στο διαδίκτυο, κάνοντας μία απλή αναζήτηση, θα βρείτε πολλά και… συναρπαστικά virtual events για εργασία!

Extra tip: Προτού εισέλθετε σε μία online έκθεση προς αναζήτηση εργασίας, σχεδιάστε ένα πλάνο με απαντήσεις από τις βασικές ερωτήσεις συνέντευξης και προετοιμάστε κατάλληλα το βιογραφικό σας, αλλά και τη συνοδευτική επιστολή σας, σε περίπτωση που προκύψει κάποια ενδιαφέρουσα ευκαιρία. Επίσης, η ομάδα μας σας προτείνει να επιλέξετε ένα business look!

3. Virtual Networking μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα

Ζούμε στην εποχή των social media, τα οποία συνιστούν ένα εξαιρετικά πρόσφορο έδαφος, για να χτίσετε το δικό σας ισχυρό επαγγελματικό δίκτυο. Γιατί, λοιπόν, να μην τα αξιοποιήσετε στο έπακρο;

LinkedIn

Το LinkedIn, όπως έχουμε ξαναπεί, είναι ο master των κοινωνικών μέσων με προσανατολισμό την καριέρα! Αντιλαμβάνεστε, επομένως, πως πρόκειται για ένα από τα κανάλια Virtual Networking που πρέπει να στοχεύσετε, εάν επιθυμείτε να δημιουργήσετε μία καλή λίστα επαγγελματικών διασυνδέσεων! Πώς θα το καταφέρετε αυτό;

Ερευνήστε για επαγγελματίες μέσα από τα προφίλ των επιχειρήσεων, εντοπίστε connections στην ενότητα «άτομα που μπορεί να γνωρίζετε» και, τέλος, αναζητήστε ανθρώπους που θαυμάζετε στον κλάδο σας. Έπειτα, συνδεθείτε μαζί τους, στέλνοντας τους αίτημα και, αργότερα, ξεκινήστε τις συνομιλίες!

Extra tip: Να θυμάστε ότι δεν υπάρχει μόνο το LinkedIn για να δημιουργήσετε ένα άκρως επαγγελματικό δίκτυο! Ανεξάρτητα από το κοινωνικό μέσο που βρίσκεστε, λάβετε μέρος σε δημόσιες συζητήσεις ή αφήστε έξυπνα σχόλια κάτω από σχετικές δημοσιεύσεις. Με αυτόν τον τρόπο, σίγουρα θα ενισχύσετε τις networking σχέσεις σας με άλλα άτομα.

Facebook

Σε καμία περίπτωση μην υποτιμήσετε το Facebook ως προς την επαγγελματική δικτύωση, καθώς πολλοί χρήστες ακολουθούν και εκεί τα trends του κλάδου τους, καθώς και τις αγαπημένες τους εμπορικές φίρμες. Ξεκινήστε άμεσα το Virtual Networking και αλληλεπιδράστε με ανθρώπους που εργάζονται στον ίδιο τομέα με εσάς. Ταυτόχρονα, μια καλή ιδέα είναι να αρχίσετε να δημοσιεύετε κι εσείς πλούσιο και σχετικό περιεχόμενο!

Instagram & Twitter

Τα hashtags του Instagram, όπως και του Twitter, είναι ένας θαυμάσιος και αποτελεσματικός τρόπος να προσελκύσετε κοινό με παρόμοια ενδιαφέροντα με εσάς και, στη συνέχεια, να συνδεθείτε μαζί του.

Extra tip: Για να διατηρήσετε μία επαγγελματική ταυτότητα σε αυτά τα μέσα, καλό θα ήταν να σχολιάζετε ή να συμμετέχετε μόνο σε συζητήσεις που σχετίζονται με τη βιομηχανία και τις επαγγελματικές σας προσδοκίες.

4. Clubhouse: Το ηχητικό κανάλι για Virtual Networking

Το Clubhouse είναι το κοινωνικό μέσο που θα μας απασχολήσει πολύ στο εγγύς μέλλον! Το εν λόγω app είναι αποκλειστικά ηχητικού περιεχομένου, αλλά συμπράττει με ουσιαστικό τρόπο στην επικοινωνία επαγγελματιών και στη διασύνδεση ανθρώπων με παρόμοια ενδιαφέροντα, οι οποίοι συζητούν σε πραγματικό χρόνο.

5. Κλείστε Virtual Networking «ραντεβού» στο Zoom ή στο Skype

Επανασυνδεθείτε με πρώην και νυν συνεργάτες ή εργοδότες, ορίζοντας μία ημερομηνία για ένα online ραντεβού μαζί τους. Η συνομιλία με συνεργάτες ή εργοδότες από το παρελθόν μπορεί να σας χαρίσει μία επαγγελματική πρόταση για το μέλλον! Σε κάθε περίπτωση, το Zoom ή το Skype θα ενισχύσουν την ποιότητα της σύνδεσής σας.

Virtual Networking Tips: Πώς να παρουσιάσετε τον εαυτό σας;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να παρουσιαστείτε σε ένα virtual networking event! Παρακάτω, σας προτείνουμε τους ιδανικότερους:

 1. Συστηθείτε φιλικά σε όσους παρευρίσκονται.
 2. Προετοιμάστε από πριν την εισαγωγή σας σύμφωνα με το εργασιακό ιστορικό σας.
 3. Ντυθείτε όπως θα πηγαίνατε σε ένα συνέδριο ή μία επαγγελματική παρουσίαση.
 4. Ζητήστε τα στοιχεία επικοινωνίας -όπως email ή social media- των συνομιλητών σας.
 5. Κάντε ερωτήσεις σχετικά με το αντικείμενο που σας ενδιαφέρει.
 6. Διατηρήστε την ευχάριστη διάθεση και το χαμόγελό σας.
 7. Κλείστε αφήνοντας θετικά σχόλια.

Extra tip: Κατά τη διάρκεια ενός virtual event, να έχετε ανοιχτό τον LinkedIn λογαριασμό σας, ώστε να συνδεθείτε άμεσα με τους συνομιλητές σας!

Virtual ενημερωτικές συνομιλίες: Προετοιμαστείτε για συνέντευξη!

Ενδιαφέρεστε να εισέλθετε σε μία επιχείρηση; Σε αυτήν την περίπτωση, τα social media αποτελούν τον πολύτιμο βοηθό σας, μιας και μέσα από αυτά θα βρείτε ανθρώπους που μπορούν να σας δώσουν τις πληροφορίες που χρειάζεστε για την επιχείρηση ή για τη θέση εργασίας που κυνηγάτε. Εντοπίστε, λοιπόν, κάποιον εργαζόμενο της εκάστοτε επιχείρησης και ζητήστε του ευγενικά μία «ενημερωτική» συνομιλία, στο πλαίσιο της επικείμενης συνέντευξής σας!

Μη σταματάτε!

Η εποχή που διανύουμε μας δίνει το πλεονέκτημα για Virtual Networking, ώστε να αναπτύξουμε τον κύκλο των γνωριμιών μας, καθώς και να ανταλλάξουμε απόψεις και να αλληλεπιδράσουμε διαδικτυακά με άτομα με κοινά ενδιαφέροντα και παρόμοιους στόχους στον εργασιακό τομέα! Είστε έτοιμοι να αναβαθμίσετε το professional status σας; Κατασκευάστε ένα ισχυρό επαγγελματικό δίκτυο καθοδηγούμενοι από την ομάδα της ProfessionAid!

  Μείνετε Συντονισμένοι

  Θέλετε να διαβάζετε έξυπνα tips και χρήσιμα HR updates που εξελίσσουν δυναμικά την καριέρα σας; Συμπληρώστε το email σας!

  Αποδέχομαι την Πολιτική ΑπορρήτουΑποδέχομαι την Πολιτική Απορρήτου
  Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις