Ερωτήσεις Συνέντευξης: Πώς να απαντήσετε έξυπνα το 2021!

Ερωτήσεις Συνέντευξης: Πώς να απαντήσετε έξυπνα το 2021!

Άραγε, κάθε φορά που κλείνετε ένα interview, προετοιμάζεστε κατάλληλα για τις ερωτήσεις συνέντευξης; Από τη στιγμή που καταφέρατε να περάσετε επιτυχώς το πρώτο επίπεδο, δηλαδή αυτό του βιογραφικού, τώρα καλείστε να φέρετε εις πέρας το δεύτερο στάδιο, το οποίο είναι η συνέντευξη! Όμως, το φλέγον ζήτημα είναι το πώς θα προετοιμαστείτε, τι θα σας ρωτήσουν και τι πρέπει να απαντήσετε εσείς, προκειμένου να ολοκληρώσετε τη διαδικασία πρόσληψης με άριστα 10!

Ερωτήσεις συνέντευξης για εργασία

Σας έχουν καλέσει σε μία συνέντευξη για δουλειά; Τότε, είναι εξαιρετικά σημαντικό να είστε προϊδεασμένοι για τις ερωτήσεις που θα ακολουθήσουν! Ο σωστός σχεδιασμός θα σας δώσει ένα ισχυρό προβάδισμα σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψηφίους! Παρόλο που δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποια θα είναι τα ερωτήματα του HR ή του μελλοντικού διευθυντή σας, η ProfessionAid θα σας συστήσει στις πιο δημοφιλείς ερωτήσεις συνέντευξης, οι οποίες αποτελούν τις αγαπημένες των recruiters!

Στο άρθρο μας «Συνέντευξη εργασίας: Πώς να απαντήσετε στις πιο κρίσιμες ερωτήσεις;» θα μάθετε πώς να διαχειρίζεστε εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά ορισμένα βασικά ερωτήματα, χωρίς τα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι. Ενημερωθείτε, λοιπόν, για τις πιο κοινές ερωτήσεις-παγίδα που «παίζουν» σε μία συνέντευξη και ξεχωρίστε με απαντήσεις που θα αναδείξουν τα προσόντα και τις ικανότητές σας!

Πρωτότυπες ερωτήσεις για συνέντευξη

Ίσως πιστέψατε πως με τις παραπάνω ερωτήσεις και απαντήσεις στις οποίες σας παραπέμπουμε έχετε καλύψει τον υπεύθυνο πρόσληψης. Μην ξεγελιέστε, οι recruiters είναι δαιμόνιοι και στοχεύουν να εντοπίσουν τον καταλληλότερο από όλους εργαζόμενο. Γι΄ αυτό, μη σας μπερδέψουν ή σας πιάσουν απροετοίμαστους. Η έμπειρη ομάδα μας θα σας κρατήσει σε επιφυλακή με μερικές tricky «ψυχολογικές» ερωτήσεις συνέντευξης!

Γεγονός είναι, ότι οι ίδιοι οι εν δυνάμει εργοδότες παραδέχονται ότι υπάρχουν και πρωτότυπες ερωτήσεις που μπορεί να θέσουν στους πιθανούς υποψηφίους, προκειμένου να ελέγξουν τη δυνατότητα εναρμόνισής τους με την εταιρική κουλτούρα της επιχείρησης και, παράλληλα, την ικανότητά τους να ενταχθούν σε μία ομάδα. Ποιες είναι οι ψυχολογικές ερωτήσεις που μπορούν να σας φέρουν πιο κοντά στη θέση εργασίας που σας ενδιαφέρει;

 • Είστε ερωτευμένος;
 • Πόσο συχνά γυμνάζεστε μέσα σε μία εβδομάδα;
 • Αν είχατε μία super δύναμη, ποια θα ήταν;
 • Αν ήσαστε ζώο, τι ζώο θα ήσαστε και γιατί;

Μάλλον σας φαίνεται περίεργο να δεχθείτε τέτοιου είδους ερωτήσεις, αλλά τίποτα δε γίνεται τυχαία! Ένας, ακόμη, λόγος που ο recruiter μπορεί να σας κάνει μία περίεργη ερώτηση είναι για να τεστάρει αν απαντάτε σε κάτι απροσδόκητο με δημιουργική σκέψη και, μάλιστα, γρήγορα. Με λίγα λόγια; Οι πρωτότυπες ερωτήσεις είναι ένα brainteaser, ένα ψυχολογικό τεστ, το οποίο αποκαλύπτει κάποιες από τις ικανότητες σας και μέρος της προσωπικότητάς σας!

Ερωτήσεις συνέντευξης: Tips

Μα, φυσικά, μία συνέντευξη είναι μία αγχωτική διαδικασία, η οποία μπορεί να σας κάνει να «μπλοκάρετε». Ανεξάρτητα, λοιπόν, από την άρτια προετοιμασία σας, θα σας διαφωτίσουμε με κάποια έξυπνα tips, σε περίπτωση που ο μελλοντικός σας εργοδότης σας θέσει μία ερώτηση συνέντευξης που δεν μπορείτε να απαντήσετε.

 • Διατηρήστε την ψυχραιμία σας!
 • Πάρτε τον χρόνο σας και σκεφτείτε!
 • Ανατρέξτε στις σημειώσεις σας!
 • Ενημερώστε τον recruiter πως σκέφτεστε ήδη την απάντηση!

Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε εσείς

Μία συνέντευξη θα πρέπει να συνιστά συζήτηση και όχι να παραπέμπει σε ανάκριση. Η ProfessionAid σας προτρέπει να κάνετε και εσείς τις δικές σας ερωτήσεις συνέντευξης, καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνάντησης. Μέσω του διαλόγου θα χαλαρώσετε από το άγχος και, παράλληλα, ο recruiter θα σας δει ως ένα μέλος της ομάδας του!

Το 75% των ατόμων που περνάνε από μία συνέντευξη δεν κάνουν επιπρόσθετες ερωτήσεις στους αρμόδιους πρόσληψης. Ανήκετε σε αυτό το ποσοστό; Μήπως θα πρέπει να αναθεωρήσετε; Διότι αυτή η μέθοδος είναι η ιδανική, για να δείξετε τις γνώσεις σας, την ευγένειά σας και τη θέλησή σας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι να έχετε έτοιμα τα ερωτήματά σας! Εστιάστε, συνεπώς, σε «προσαρμοσμένες» ερωτήσεις που θα αναδείξουν την έρευνά σας για την επιχείρηση και το ιστορικό της.

Μερικές έξυπνες ερωτήσεις συνέντευξης που μπορείτε να θέσετε σε ένα interview είναι:

 1. Πώς μοιάζει μία κανονική ημέρα εργασίας στην προτεινόμενη θέση;
 2. Μπορείτε να με ενημερώσετε για κάτι που δεν αναγράφεται στο job description;
 3. Ποια είναι η εταιρική κουλτούρα τις επιχείρησης;
 4. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις στη συγκεκριμένη θέση εργασίας;
 5. Υπάρχουν προοπτικές εξέλιξης για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας;
 6. Τι σας αρέσει περισσότερο στην εργασιακή θέση που βρίσκεστε;

Ερωτήσεις συνέντευξης για μεταπτυχιακό

Οι ερωτήσεις σε μία συνέντευξη για μεταπτυχιακό είναι ουσιαστικά παρόμοιες με τα ερωτήματα που τίθενται σε ένα επαγγελματικό interview. Η μόνη διαφορά βρίσκεται στο αντικείμενο ενδιαφέροντος, καθώς τη θέση της επιχείρησης λαμβάνει πλέον το πανεπιστήμιο! Ωστόσο, σε αυτήν την ενότητα θα εμβαθύνουμε στις ερωτήσεις για μεταπτυχιακό που σχετίζονται με την ευκαιρία υποτροφιών. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές μας βήμα-βήμα!

«Γιατί επιλέξατε το πανεπιστήμιό μας;»

Εάν θέλετε να λάβετε μία υποτροφία σε ένα κορυφαίο ακαδημαϊκό ίδρυμα σε Ελλάδα ή εξωτερικό, τότε πρέπει να απαντήσετε σωστά σε αυτήν τη συνηθισμένη ερώτηση. Είστε ο κατάλληλος για την υποτροφία; Ο ιδανικός υποψήφιος είναι διαβασμένος και… ενθουσιασμένος για το πανεπιστήμιο που δίνει συνέντευξη. Πώς θα πρέπει, επομένως, να απαντήσετε στις ερωτήσεις συνέντευξης;

Απάντηση: Η απάντηση στο ερώτημα είναι απλή και, ταυτόχρονα, δύσκολη, καθώς θα πρέπει να φερθείτε έξυπνα, αναφέροντας τα χαρακτηριστικά του πανεπιστημίου που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, αλλά και αυτό που το κάνει ξεχωριστό. Τονίστε τα πλεονεκτήματά του επαινώντας το!

«Γιατί αξίζετε την υποτροφία;»

Εδώ θα φανεί πόσο καλά προετοιμασμένοι είστε! Έχετε αποστηθίσει τους όρους για την πολυπόθητη υποτροφία; Ο ακαδημαϊκός υπεύθυνος εξετάζει κι άλλους φοιτητές, οπότε πρέπει να τον βεβαιώσετε ότι διαθέτετε όλα τα χαρακτηριστικά και τις δεξιότητες που απαιτούνται.

Απάντηση: Για να δώσετε μία ικανοποιητική απάντηση, εστιάστε σε όλο το εκπαιδευτικό υπόβαθρο σας ως σπουδαστής. Περιγράψτε τα skills, την ακαδημαϊκή αριστεία που κατέχετε, τις μελέτες που έχετε ολοκληρώσει, τα σημεία που έχετε διακριθεί, καθώς και ποια μορφωτικά στοιχεία του χαρακτήρα σας θα ενδυναμώσει η συγκεκριμένη υποτροφία.

«Με ποιον τρόπο σχεδιάζετε να δαπανήσετε τα χρήματα της υποτροφίας;»

Ακόμη ένα κρίσιμο ερώτημα από τις ερωτήσεις συνέντευξης! Ο λόγος της συγκεκριμένης δεν είναι άλλος από το να αναφέρετε, με σύνεση, πού θα δαπανήσετε το οικονομικό ποσό. Η αρμόδια ομάδα για την εισαγωγή φοιτητών επιθυμεί, κυρίως, να ενημερωθεί για το αν τα χρήματα θα συμβάλλουν στη σταδιοδρομία σας ή θα ενισχύσουν ένα επιμορφωτικό project που σχετίζεται με το αντικείμενο των σπουδών σας.

Απάντηση: Μην τους απογοητεύσετε με ασήμαντες δαπάνες! Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία που σας παρουσιάζεται και δώστε τους έναν λόγο παραπάνω να σας χαρίσουν την υποτροφία. Συνδέστε τα χρήματα με την καριέρα σας και τις μεταπτυχιακές σπουδές σας, διαμορφώνοντας, έτσι, μία σπουδαία απάντηση!

Επίλογος

Τώρα, γνωρίζετε τις απαντήσεις στις πιο κρίσιμες ερωτήσεις συνέντευξης και μπορείτε να προετοιμαστείτε κατάλληλα για την επερχόμενη συνέντευξη εργασίας σας! Ενδιαφέρεστε να βελτιώσετε την απόδοσή σας, με περισσότερες επαγγελματικές στρατηγικές και tips; Τότε, εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε, απευθείας στο email σας, συμβουλές σταδιοδρομίας, νέα από την αγορά εργασίας και περισσότερα tips για την καριέρα σας. Έτσι, θα είστε ένα βήμα πιο μπροστά!

  Μείνετε Συντονισμένοι

  Θέλετε να διαβάζετε έξυπνα tips και χρήσιμα HR updates που εξελίσσουν δυναμικά την καριέρα σας; Συμπληρώστε το email σας!

  Αποδέχομαι την Πολιτική ΑπορρήτουΑποδέχομαι την Πολιτική Απορρήτου
  Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις