Πώς να φτιάξεις βιογραφικό: Πλήρης οδηγός 2024 & συμβουλές

Στο ανταγωνιστικό τοπίο της αγοράς εργασίας, το βιογραφικό αποτελεί απαραίτητο εργαλείο. Είναι η πρώτη εντύπωση που σχηματίζουν για εσάς οι πιθανοί εργοδότες, δείχνοντας τις δεξιότητες, τις εμπειρίες και την καταλληλότητά σας για τη δουλειά. Συνεπώς, το να γνωρίζετε πώς να φτιάξετε βιογραφικό είναι ζωτικής σημασίας για την επαγγελματική σας επιτυχία. Εμείς συντάξαμε έναν οδηγό που θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα άρτια δομημένο βιογραφικό για το 2024.

Τι είναι το βιογραφικό;

Το βιογραφικό είναι ένα έγγραφο που χρησιμεύει ως περίληψη της εκπαίδευσης, της εργασιακής εμπειρίας, των δεξιοτήτων και των επιτευγμάτων σας. Συνήθως, χρησιμοποιείται όταν υποβάλλετε αίτηση για θέσεις εργασίας ή για εισαγωγή σε ακαδημαϊκά προγράμματα. Σκοπός του βιογραφικού είναι να παρουσιάσει τα προσόντα και την καταλληλότητά σας για έναν συγκεκριμένο ρόλο. 

Τα βιογραφικά είναι συνοπτικά, καλά δομημένα και στοχευμένα στη θέση εργασίας ή τις σπουδές που σας ενδιαφέρουν.

Πώς να φτιάξετε βιογραφικό το 2024;

Τα βήματα για να φτιάξετε ένα βιογραφικό που θα σας κάνει να ξεχωρίσετε από τους άλλους υποψηφίους είναι τα εξής:

 1. Δημιουργήστε σωστή δομή
 2. Προσθέστε λέξεις-κλειδιά
 3. Συμπεριλάβετε στοχευμένο περιεχόμενο
 4. Αναφερθείτε στην εκπαίδευσή σας
 5. Δώστε έμφαση στην εργασιακή σας εμπειρία
 6. Αναδείξτε τις δεξιότητες και τα ταλέντα σας
 7. Μιλήστε για τα επιτεύγματά σας
 8. Ελέγξτε ότι δεν υπάρχουν λάθη
 9. Ανανεώνετέ το συχνά

Τι εννοούμε, όμως, όταν αναφερόμαστε στη δομή; Ποιες είναι οι λέξεις-κλειδιά; Πώς θα αναδείξετε το επαγγελματικό και εκπαιδευτικό σας ιστορικό; Ας αναλύσουμε ένα-ένα τα βήματα!

1. Δημιουργήστε σωστή δομή

Είναι σημαντικό το βιογραφικό σας να μην δυσκολεύει τους recruiters στην ανάγνωση. Ως εκ τούτου, καλό είναι να έχετε προνοήσει ώστε το έγγραφό σας να έχει σαφήνεια και οργανωμένη δομή. Τι περιλαμβάνει, όμως, μία οργανωμένη δομή;

 • Αρχικά, επιλέξτε ένα επαγγελματικό format. Χρησιμοποιήστε minimal στοιχεία και γραμματοσειρές, ώστε να είναι ευανάγνωστες οι πληροφορίες και να μην αποσπάται η προσοχή του εργοδότη.
 • Ξεκινήστε με τις πληροφορίες επικοινωνίας σας στο πάνω μέρος της σελίδας. Συμπεριλάβετε το όνομά σας, το email σας, τον αριθμό τηλεφώνου σας ή ό,τι θεωρείτε χρήσιμο.
 • Συνεχίστε με μία περιληπτική παράγραφο στην οποία θα αναφέρεστε, συνοπτικά, στα επιτεύγματά σας, καθώς και στη θέση στην οποία στοχεύετε.
 • Στη συνέχεια, παρουσιάστε αναλυτικά την ακαδημαϊκή και εργασιακή εμπειρία σας σε μορφή λίστας.
 • Τέλος, αναφερθείτε σε 2-3 δραστηριότητες ή χόμπι που σας ενδιαφέρουν.

Tip: Συνοδεύστε το βιογραφικό σας με ένα cover letter και παρουσιάστε τον εαυτό σας ως τον ιδανικό υποψήφιο για τη θέση εργασίας που σας ενδιαφέρει!

2. Προσθέστε λέξεις-κλειδιά

Οι λέξεις-κλειδιά στα βιογραφικά είναι συγκεκριμένοι όροι ή φράσεις που σχετίζονται με τις δεξιότητες, τις εμπειρίες, τα προσόντα και τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για μια συγκεκριμένη θέση εργασίας.

Αυτά τα keywords χρησιμοποιούνται συχνά από τους υπεύθυνους προσλήψεων για τον γρήγορο εντοπισμό υποψηφίων των οποίων τα βιογραφικά ταιριάζουν με την περιγραφή της θέσης εργασίας. Η συμπερίληψη σχετικών λέξεων-κλειδιών στο βιογραφικό σας μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιλογής σας από μηχανικά συστήματα ελέγχου των αιτήσεων και από recruiters.

Για παράδειγμα, εάν μια περιγραφή θέσης εργασίας αναφέρει την “ανάλυση δεδομένων” και τις “επικοινωνιακές δεξιότητες” ως βασικές απαιτήσεις, βεβαιωθείτε ότι το βιογραφικό σας περιλαμβάνει αυτούς τους ακριβείς όρους για να βελτιώσετε τις πιθανότητές σας!

Οι λέξεις-κλειδιά μπορεί να αναφέρονται σε τεχνικές δεξιότητες, ορολογία, πιστοποιήσεις, τίτλους εργασίας και άλλους όρους που σχετίζονται άμεσα με τη θέση για την οποία υποβάλλετε αίτηση. Είναι σημαντικό να προσαρμόσετε το βιογραφικό σας για κάθε αίτηση, εξετάζοντας προσεκτικά την περιγραφή της θέσης εργασίας και ενσωματώνοντας τις σχετικές λέξεις-κλειδιά.

3. Συμπεριλάβετε στοχευμένο περιεχόμενο

Αν δεν είστε σίγουροι πώς να φτιάξετε βιογραφικό, ένας τρόπος να ξεκινήσετε είναι να κατανοήσετε τη θέση εργασίας για την οποία κάνετε αίτηση. Αφού βεβαιωθείτε τι χαρακτηριστικά ζητά ο εργοδότης, επιλεξτε τα στοιχεία του βιογραφικού σας που είναι πιο σχετικά με αυτές τις απαιτήσεις. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν ανάλογη εργασιακή εμπειρία, εκπαίδευση, πιστοποιήσεις ή σχετικά προσόντα.

Το στοχευμένο περιεχόμενο θα σας βοηθήσει να προβάλετε τις ικανότητές σας και τις επιτυχίες σας με τρόπο που είναι πιο προσαρμοσμένος στις ανάγκες της θέσης που επιδιώκετε.

4. Αναφερθείτε στην εκπαίδευσή σας

Από το βιογραφικό σας, φυσικά, δεν μπορεί να λείπει η αναφορά στην εκπαίδευσή σας. Δημιουργήστε μία ενότητα στο βιογραφικό σας με τίτλο “Εκπαίδευση” και παρουσιάστε τα ακαδημαϊκά σας επιτεύγματα με αντίστροφη χρονολογική σειρά, από το πιο πρόσφατο στο παλαιότερο.

Συμπεριλάβετε λεπτομέρειες σχετικά με τα ακαδημαϊκά προσόντα σας και το επίπεδο της εκπαίδευσής σας. Αναφερθείτε στα ιδρύματα στα οποία φοιτήσατε, τα πτυχία και μεταπτυχιακά που έχετε αποκτήσει, καθώς και στις ημερομηνίες αποφοίτησής σας. Προαιρετικά, μπορείτε να προσθέσετε τον βαθμό του διπλώματος ή του πτυχίου σας.

Η ομάδα της ProfessionAid αναλαμβάνει τη σύνταξη του βιογραφικού σας, εξασφαλίζοντας την επιτυχή είσοδό σας στην αγορά εργασίας.

Χρειάζεστε βοήθεια με τη σύνταξη βιογραφικού;

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ!

5. Δώστε έμφαση στην εργασιακή σας εμπειρία

Όταν σκέφτεστε πώς να φτιάξετε βιογραφικό, τότε σίγουρα μία από τις βασικές απορίες είναι πώς να παρουσιάσετε την εργασιακή εμπειρία σας. 

Αρχικά, φτιάξτε μία λίστα με τις προηγούμενες θέσεις εργασίας σας σε αντίστροφη χρονολογική σειρά. Είναι σημαντικό να αναφέρετε τον τίτλο της θέσης (π.χ. Υπεύθυνος Πωλήσεων, Λογιστής, Προγραμματιστής κ.ά.), το όνομα της εταιρείας και τις ημερομηνίες απασχόλησής σας. Τέλος, περιγράψτε συνοπτικά τα καθήκοντα και τις επιτυχίες σας σε κάθε θέση εργασίας.

Tip: Αν είστε νέος στην αγορά εργασίας και δεν έχετε προϋπηρεσία, δείτε πώς να γράψετε ένα βιογραφικό για αρχάριους.

6. Αναδείξτε τις δεξιότητες και τα ταλέντα σας

Η ενότητα των δεξιοτήτων είναι ένα σημαντικό μέρος του βιογραφικού σας, καθώς δείχνει στους εργοδότες ποιες είναι οι ικανότητες που μπορείτε να φέρετε στην εργασία.

Στο σημείο αυτό, είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε τις τεχνικές δεξιότητές σας. Παρουσιάστε τυχόν skills που έχετε αποκτήσει από την εκπαίδευσή σας ή από παλαιότερη εργασιακή σας εμπειρία. Αν, για παράδειγμα, ενδιαφέρεστε για μία θέση προγραμματιστή, δώστε έμφαση στις ειδικές γνώσεις λογισμικού που διαθέτετε ή στις γλώσσες προγραμματισμού που γνωρίζετε.

Εκτός από τις τεχνικές δεξιότητες, είναι σημαντικό να μιλήσετε και για τα soft skills σας. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν επικοινωνιακές δεξιότητες, δεξιότητες διαχείρισης χρόνου, ικανότητες συνεργασίας, προσαρμοστικότητα και ευελιξία. Τα soft skills σχετίζονται περισσότερο με την προσωπικότητά σας και λιγότερο με την τεχνογνωσία σας.

Σε αυτό το μέρος του βιογραφικού σας, μπορείτε να απαριθμήσετε και τις γλώσσες που γνωρίζετε, παρουσιάζοντας τα διπλώματα που κατέχετε για την καθεμία γλώσσα.

Tip: Δείτε ποιες χρήσιμες δεξιότητες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο βιογραφικό σας για να ξεχωρίσετε!

7. Μιλήστε για τα επιτεύγματά σας

Έχετε ολοκληρώσει κάποιο σεμινάριο ή έχετε συμμετάσχει σε συνέδριο; Μήπως έχει δημοσιευθεί κάποιο έργο σας; Είστε εθελοντής; Αυτή η ενότητα είναι το ιδανικό μέρος για να αναφερθείτε σε οποιαδήποτε άλλη πιστοποίηση διαθέτετε ή σε οποιαδήποτε “bonus” ικανότητά σας που θεωρείτε ότι θα σας ευνοήσει στην αγορά εργασίας.

Εδώ, σε μία υποενότητα, θα μπορούσατε να αναφέρετε τα χόμπι ή τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχετε. Διαβάζετε βιβλία στον ελεύθερό σας χρόνο; Μήπως ασχολείστε με την φωτογραφία; Συμπεριλάβετέ το σε ένα bullet. Πολλοί εργοδότες ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για εσάς!

8. Ελέγξτε ότι δεν υπάρχουν λάθη

Πριν στείλετε το βιογραφικό σας, ελέγξτε ότι δεν υπάρχουν ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη. Βεβαιωθείτε ότι η στοίχιση είναι σωστή και δεν λείπουν κενά. Η εικόνα του βιογραφικού είναι εξίσου σημαντική με το περιεχόμενό του, αφού δείχνει την προσοχή σας στη λεπτομέρεια, την οργάνωσή σας και τον επαγγελματισμό σας.

Tip: Ζητήστε από έναν φίλο ή συγγενή σας να ρίξει μία ματιά στο βιογραφικό σας και να σας δώσει feedback. Εναλλακτικά, μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός επαγγελματία για το πώς να φτιάξετε βιογραφικό. Εμπιστευθείτε την έμπειρη ομάδα της ProfessionAid!

9. Ανανεώνετέ το συχνά

Ένα βιογραφικό εξελίσσεται συνεχώς. Οι καινούργιες εμπειρίες σάς προσφέρουν συνεχώς νέες δεξιότητες και επιτυχίες. Το να διατηρείτε το βιογραφικό σας ενημερωμένο σημαίνει ότι αν προκύψει μία θέση εργασίας που σας ενδιαφέρει, θα είστε έτοιμοι να υποβάλλετε την αίτησή σας χωρίς καθυστερήσεις.

Επιπλέον, ενημερώνοντας συχνά το βιογραφικό σας, δεν κινδυνεύετε να σας διαφύγει κάποια σημαντική πληροφορία λόγω του περάσματος του χρόνου. Η τακτική ενημέρωση σάς βοηθάει, επίσης, να κάνετε συχνή αναθεώρηση των ικανοτήτων σας, βλέποντας, με αυτόν τον τρόπο, τους τομείς στους οποίους θέλετε να βελτιωθείτε. 

Ξεχωρίστε στην αγορά εργασίας!

Η δημιουργία ενός εντυπωσιακού βιογραφικού είναι καθοριστικής σημασίας για κάθε αναζητούντα εργασίας. Με τη σωστή προετοιμασία και προσοχή στη λεπτομέρεια θα εντυπωσιάσετε τους εργοδότες και θα ξεχωρίσετε από τους υπόλοιπους υποψηφίους. 

Ακολουθώντας τα βήματα και τις συμβουλές που παρουσιάστηκαν παραπάνω για το πώς να φτιάξετε βιογραφικό, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα άρτια δομημένο έγγραφο, αποκτώντας σημαντικό προβάδισμα στην ανταγωνιστική αγορά εργασίας.

  Μείνετε Συντονισμένοι

  Θέλετε να διαβάζετε έξυπνα tips και χρήσιμα HR updates που εξελίσσουν δυναμικά την καριέρα σας; Συμπληρώστε το email σας!

  Αποδέχομαι την Πολιτική ΑπορρήτουΑποδέχομαι την Πολιτική Απορρήτου
  Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις