Βιογραφικό για αρχάριους: Τι να γράψω στο πρώτο μου CV

Βιογραφικό για αρχάριους: Τι να γράψω στο πρώτο μου CV

Όλοι θυμόμαστε το πρώτο μας βιογραφικό. Το πρώτο βιογραφικό που μας ενδιέφερε πραγματικά, όχι εκείνο που κάναμε τυπικά. Το άγχος και το κενό λεύκο έγγραφο. «Τι να γράψω στο βιογραφικό μου για τον εαυτό μου»; Τι γράφει κανείς σε ένα βιογραφικό για αρχάριους;

Σε αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσουμε με το πρώτο σας βιογραφικό, όχι μόνο με πρακτικά tips, αλλά και με συμβουλές για να νιώσετε αυτοπεποίθηση. Είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε πως και οι καλύτεροι experts κάποτε ήταν αρχάριοι και συνέτασσαν, όπως και εσείς, το πρώτο τους βιογραφικό.

Το πρώτο μου βιογραφικό για δουλειά

Γνωρίζουμε καλά πως η αναζήτηση της πρώτης εργασίας είναι μία δύσκολη υπόθεση και το βιογραφικό για αρχάριους μοιάζει τρομακτικό, διότι δε περιλαμβάνει κάποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Είναι, όμως, αλήθεια αυτό; 

Εν μέρει, οι υποψήφιοι δικαιολογημένα νιώθουν ανασφάλεια, καθώς οι περισσότεροι recruiters ζητούν προϋπηρεσία ακόμη και για entry level θέσεις εργασίας. Μπορείτε, όμως, να διεκδικήσετε μία θέση εργασίας με ένα βιογραφικό για δουλειά χωρίς προϋπηρεσία; 

Φυσικά!

Βιογραφικό χωρίς προϋπηρεσία

Ένα συχνό λάθος που κάνουν οι άπειροι υποψήφιοι στην αναζήτησή τους για εργασία είναι πως δεν τολμούν. Εάν μια αγγελία εργασίας για μια entry level θέση ζητά skills ή προϋπηρεσία που δεν έχετε ακόμη, μην αποφεύγετε να κάνετε αίτηση, φοβούμενοι την απόρριψη. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα κατά τη σύνταξη του βιογραφικού σας και, σίγουρα, θα εξασφαλίσετε τα πρώτα σας interviews:

 • Χρησιμοποιήστε επαγγελματικό format για το βιογραφικό για εύρεση εργασίας. Έτσι, θα δείξετε πως είστε επιμελείς και δίνετε έμφαση στη λεπτομέρεια, δύο δεξιότητες περιζήτητες στη σύγχρονη εργασιακή πραγματικότητα.
 • Συμπεριλάβετε ένα μικρό εισαγωγικό σημείωμα, που θα περιγράφετε τον εαυτό σας σε δύο-τρεις σειρές. Για παράδειγμα: Απόφοιτος του τμήματος επικοινωνίας του ΕΚΠΑ με οργανωτικές και ερευνητικές ικανότητες και γνώσεις βασικών αρχών ψηφιακού μάρκετινγκ.
 • Αναφέρετε οποιαδήποτε εμπειρία έχετε, όπως ο εθελοντισμός, η πρακτική άσκηση ή τα προσωπικά επιτεύγματα, όπως η συγγραφή ενός προσωπικού blog ή η διεξαγωγή έρευνας κατά τη διάρκεια της διπλωματικής σας εργασίας.
 • Προβάλετε την εκπαίδευσή σας, δίνοντας έμφαση σε σεμινάρια που έχετε παρακολουθήσει και πιστοποιήσεις που έχετε λάβει. Οι γνώσεις ξένων γλωσσών είναι επίσης ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
 • Δημιουργήστε μία λίστα με τα hard και τα soft skills σας και μην ξεχάσετε να αναφέρετε 2-3 χόμπι σας.

Είναι αρκετές οι φορές που οι recruiters θα δώσουν ευκαιρίες σε άτομα χωρίς προϋπηρεσία, που διαθέτουν πάθος και όρεξη για το αντικείμενο. Όπως λένε εξάλλου, προσλαμβάνεις την προσωπικότητα ενός ατόμου, τα skills διδάσκονται.

Pro tip: Ελέγχετε πάντα το βιογραφικό σας για ορθογραφικά και συντακτικά λάθη. Ζητήστε από κάποιον να σας βοηθήσει αν αισθάνεστε ανασφάλεια.

Βιογραφικό με απολυτήριο λυκείου

Τι συμβαίνει, όμως, με το βιογραφικό για αρχάριους με απολυτήριο λυκείου; Οι σπουδές σε πολλούς κλάδους δεν είναι απαραίτητο προσόν, μιας και τα skills που απαιτούνται καλλιεργούνται μέσω της εμπειρίας. 

Αν, όμως, δεν έχετε καθόλου εμπειρία ακόμη, τι θα βάλετε στο βιογραφικό σας;

 • Αρχικά, είναι σημαντικό όλοι να χρησιμοποιείτε ένα επαγγελματικό format. 
 • Στην αρχή, θα προσθέσετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας (τηλέφωνο, email και τόπο κατοικίας). Φροντίστε το email σας να είναι επαγγελματικό, με το ονοματεπώνυμό σας.
 • Έπειτα, προσθέστε την εκπαίδευσή σας, δηλαδή το απολυτήριο σας, το έτος που το αποκτήσατε και τον βαθμό. Μην παραλείψετε τυχόν σεμινάρια ή εθελοντική εργασία που έχετε προσφέρει.
 • Αμέσως μετά, συμπεριλάβετε τα soft skills που έχετε. Για παράδειγμα, την οργανωτικότητα και την πειθαρχία σας ή τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες, την έμφαση στη λεπτομέρεια και την ενεργητική ακρόαση. Tip: Μην προσθέσετε κάποια ικανότητα, αν δεν είστε σε θέση να την υποστηρίξετε σε ικανοποιητικό βαθμό.
 • Τέλος, αναφέρετε 2-3 χόμπι ή δραστηριότητες που σας ενδιαφέρουν.

Pro tip: Όσο καιρό βρίσκεστε σε αναζήτηση πρώτης εργασίας, μπορείτε να παρακολουθείτε δωρεάν ή επί πληρωμή σεμινάρια για να αναπτύξετε νέες δεξιότητες, που θα κάνουν το προφίλ σας πιο ανταγωνιστικό! Επίσης, μπορείτε να φτιάξετε το προφίλ σας σε πλατφόρμες εύρεσης εργασίας, όπως το Jobseeker και το LinkedIn, για να έχετε πρόσβαση σε περισσότερες επιλογές.

Το πρώτο μου βιογραφικό για μεταπτυχιακό 

Είναι αρκετοί οι φοιτητές, οι οποίοι, αμέσως μετά τις σπουδές τους, επιλέγουν να κάνουν ένα μεταπτυχιακό, πριν βγουν στην αγορά εργασίας. Έτσι, στη δική τους περίπτωση, οι οδηγίες για το βιογραφικό για αρχάριους αφορούν στο βιογραφικό για μεταπτυχιακό!

Στο βιογραφικό για μεταπτυχιακό, θα ακολουθήσετε τα βήματα που έχουμε ήδη αναφέρει, όπως την επιλογή ενός επαγγελματικού format και την προσθήκη στοιχείων επικοινωνίας. Αυτό που θα προσέξετε σε αυτήν την περίπτωση είναι να δώσετε έμφαση στο ακαδημαϊκό σας υπόβαθρο και στα επιτεύγματα που σχετίζονται με αυτό.

Για παράδειγμα, στο πεδίο που θα αναφέρετε την εκπαίδευσή σας, συμπεριλάβετε τα επιμέρους επιστημονικά πεδία στα οποία εστιάσατε, το θέμα της διπλωματικής σας και τυχόν ερευνητική δραστηριότητα.

Τα ενδιαφέροντά σας και η επαγγελματική σας εμπειρία ή η πρακτική σας άσκηση είναι και αυτά πολύ σημαντικά, όπως και ο εθελοντισμός ή η συμμετοχή σας σε σπορ και δραστηριότητες. Στην ProfessionAid θα βρείτε συμβούλους καθοδήγησης που μπορούν να σας υποστηρίξουν στις αιτήσεις μεταπτυχιακού από το βιογραφικό ως το στάδιο της συνέντευξης.

Θέλετε υποστήριξη στη σύνταξη ενός ανταγωνιστικού βιογραφικού;

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ!


Βιογραφικό για πρακτική άσκηση

Δημιουργώντας ένα βιογραφικό για πρακτική άσκηση, είναι σχεδόν σαν να δημιουργείτε ένα βιογραφικό για μεταπτυχιακό, καθώς θα εστιάσετε στις σπουδές σας και στην εμπειρία που έχετε αποκτήσει από αυτές.

Η μόνη διαφορά είναι πως θα πρέπει να δώσετε μεγαλύτερη έμφαση στην πρακτικότητα αυτών, όπως για παράδειγμα εργαλεία που μάθατε ή πρακτικές έρευνας, ώστε να μπορείτε να τα συνδέσετε με τη θέση πρακτικής άσκησης για την οποία υποβάλετε αίτηση. 

Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε σχετικά soft skills και χόμπι, ώστε να κάνετε το βιογραφικό σας να ξεχωρίσει και να λάβετε το internship που ονειρεύεστε.

Συμβουλές για ένα ελκυστικό βιογραφικό για αρχάριους

Το βιογραφικό σας μπορεί να ξεχωρίσει με πολλούς τρόπους, ακόμη κι όταν είστε στην αρχή της σταδιοδρομίας σας. Παρακάτω, θα βρείτε μερικές συμβουλές για να κάνετε το δικό σας βιογραφικό πιο ελκυστικό:

 • Επιλέξτε ένα πρότυπο βιογραφικού που να ταιριάζει καλύτερα στον κλάδο στον οποίο απευθύνεστε. Αν για παράδειγμα, ετοιμάζετε ένα βιογραφικό για ναυτιλιακή εταιρεία, επιλέξτε ένα πιο αυστηρό format, με έναν συνδυασμό χρωμάτων μπλε και άσπρο ή μαύρο και λευκό. Αν απευθύνεστε σε πιο creative εταιρεία, επιλέξτε πιο πρωτότυπα format με περισσότερο χρώμα και πιο καινοτόμο design.
 • Μην προσπαθείτε να το γεμίσετε με περιττές πληροφορίες που δεν έχουν καμία αξία για να γεμίσετε σελίδες. Θα πετύχετε το αντίθετο από αυτό που επιθυμείτε.
 • Αναδείξτε τις ικανότητες σας μέσα από παραδείγματα, όπου αυτό είναι δυνατό. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε πως καλλιεργήσατε τις καλές επικοινωνιακές δεξιότητες σας, συμμετέχοντας στη θεατρική ομάδα του σχολείου επί σειρά ετών.

Τέλος, μην ξεχνάτε το cover letter, όπου αυτό ζητείται. Είναι πολύ σημαντικό και μία πολύ καλή ευκαιρία για να ξεχωρίσετε. Αν πρέπει να στείλετε το βιογραφικό σας μέσω mail, μη στείλετε απλά ένα συνημμένο αρχείο. 

Προσέξτε το θέμα του email σας να έχει τη μορφή: ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ/ΤΗΣ [το επίθετό σας] [το όνομά σας] ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ [προσθέστε τη θέση που σας ενδιαφέρει]. Στο σώμα του κειμένου προσθέστε μία προσφώνηση στην αρχή, ένα μικρό μήνυμα και κλείστε το email σας με έναν χαιρετισμό. Για παράδειγμα:

«Καλησπέρα σας,

Συνημμένο θα βρείτε το βιογραφικό μου σημείωμα.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας.

Με εκτίμηση,

[το ονοματεπώνυμο σας]»

Το βιογραφικό για αρχάριους είναι το πρώτο βήμα για την καριέρα σας και πρέπει να αντανακλά το πάθος σας, να είναι επιμελημένο και καλογραμμένο. Δεν έχει σημασία αν είναι μία σελίδα, όλοι κάποτε είχαμε την ίδια μονή σελίδα.

  Μείνετε Συντονισμένοι

  Θέλετε να διαβάζετε έξυπνα tips και χρήσιμα HR updates που εξελίσσουν δυναμικά την καριέρα σας; Συμπληρώστε το email σας!

  Αποδέχομαι την Πολιτική ΑπορρήτουΑποδέχομαι την Πολιτική Απορρήτου
  Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις