Η αξία του personal branding το 2023!

Η αξία του personal branding το 2023!

Το personal branding είναι η ανάδειξη των ικανοτήτων σας και η διατήρηση της συνολικής σας εικόνας, σαν να ήταν μία εμπορική επωνυμία. Ακολουθεί τις ίδιες τακτικές με το branding και γίνεται όλο και πιο απαραίτητο τόσο για ελεύθερους επαγγελματίες, όσο και για εργαζόμενους και στελέχη.

Αν και στους freelancers είναι λίγο πιο ξεκάθαρη η ανάγκη να ξεχωρίσουν, αυτό δε σημαίνει πως όλοι όσοι προτιμούν την εξαρτημένη σχέση εργασίας δεν πρέπει να επενδύουν σε τακτικές personal branding.

Ο ορισμός του personal branding

Ο ορισμός του personal branding είναι η προσπάθεια δημιουργίας μιας επωνυμίας γύρω από ένα άτομο, η οποία θα περιγράφει την επαγγελματική του ιδιότητα με σαφήνεια, θα είναι συνεκτική και σταδιακά θα χτίζει την αυθεντία του στον κλάδο του.

Παράλληλα, είναι η προσπάθεια να διατηρηθεί υψηλά η εικόνα του επαγγελματία έναντι του ανταγωνισμού του, αλλά και η ανάπτυξη ενός δικτύου συνεργασιών που θα βοηθήσει στην καθιέρωσή του στην αγορά.

Personal branding για εργαζόμενους

Οι μισθωτοί, τα στελέχη και οι intrapreneurs έχουν να κερδίσουν πολλά από την εξέλιξη του personal brand τους, αφενός επειδή η εξέλιξη και η επιμόρφωση είναι συστατικά αναγκαία στη σύγχρονη αγορά εργασίας και αφετέρου επειδή ο ανταγωνισμός είναι υψηλός.

Ποια είναι, όμως, τα οφέλη των μισθωτών υπαλλήλων από το personal branding συνοπτικά;

 • Γίνονται καλύτεροι στο αντικείμενό τους.
 • Γίνονται ανταγωνιστικότεροι για νέες θέσεις εργασίας.
 • Αυξάνουν τις πιθανότητες να προαχθούν σε ανώτερες θέσεις.

Επίσης, όσοι έχουν χτίσει ένα δυνατό personal brand γίνονται πολύτιμοι για τις επιχειρήσεις που τους απασχολούν, καθώς ανεβάζουν και το δικό τους status. Όλο και περισσότερες εταιρείες εισάγουν τα personal branding των υπαλλήλων τους στις εταιρικές marketing καμπάνιες τους.

Πώς θα χτίσετε μία δυνατή προσωπική επωνυμία ως εργαζόμενοι;

 • Φροντίστε να έχετε ένα ενημερωμένο LinkedIn profile και να αλληλεπιδράτε με περιεχόμενο που σας αφορά.
 • Επιμεληθείτε το βιογραφικό σας, αν ψάχνετε ενεργά εργασία. 
 • Συμμετέχετε σε συνέδρια και events που αφορούν τον κλάδο σας.
 • Επενδύστε στο networking.
 • Αν η θέση σας είναι γενικότερων καθηκόντων, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να εξειδικευτείτε περισσότερο σε κάποιο επιμέρους κομμάτι της δουλειάς σας.

Τέλος, αν θέλετε να κάνετε αλλαγή καριέρας σε ένα νέο αντικείμενο, είναι καλό να εντάξετε στη στρατηγική σας και το personal branding. Θα χρειαστείτε να επενδύσετε χρόνο για να μάθετε και να ενημερωθείτε για τη καινούρια σας σταδιοδρομία, αλλά και να επικοινωνήσετε σωστά τους λόγους που σας οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση σε πιθανούς recruiters.

Στην ProfessionAid λαμβάνετε εξατομικευμένη συμβουλευτική, αλλά και υπηρεσίες προετοιμασίας για συνέντευξη, σύνταξη βιογραφικού και δημιουργία ανταγωνιστικών profiles σε πλατφόρμες εύρεσης εργασίας. Η απόκτηση ενός συνεκτικού επαγγελματικού προφίλ θα σας βοηθήσει να αναβαθμίσετε την καριέρα σας.

Ξεκινήστε τη δική σας personal branding strategy

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ!

Personal branding για ελεύθερους επαγγελματίες

Στους ελεύθερους επαγγελματίες δε συνίσταται απλώς να χτίσουν ένα δυνατό personal brand, αλλά κρίνεται απαραίτητο. Οι freelancers πρέπει να είναι σε θέση να διατηρούν ένα ενεργό πελατολόγιο, να είναι ενημερωμένοι για τις εξελίξεις στο επάγγελμά τους και να εξελίσσουν, συνεχώς, τόσο τις ικανότητές τους, όσο και το δίκτυο τους.

Πώς θα καταφέρετε να στήσετε ένα επιτυχημένο personal brand ως freelancers;

Personal branding strategy: Τα 5 βασικά βήματα για να ξεκινήσετε

Αν ο προσωπικός σας στόχος για το 2023 είναι να επενδύσετε στο personal branding, αλλά δεν ξέρετε πως να ξεκινήσετε, ακολουθήστε τα παρακάτω 5 βασικά βήματα:

 1. Καθορίστε με σαφήνεια τον τομέα που δραστηριοποιήστε και κάντε το όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένο (niche down). Για παράδειγμα, μπορεί να είστε επαγγελματίες HR και να έχετε βαθύτερη γνώση του κλάδου της πληροφορική. Σε αυτήν την περίπτωση είναι καλό να εξειδικευτείτε στις τεχνικές HR για τον κλάδο της τεχνολογίας. Ή, αν θέλετε μπορείτε να το κάνετε ακόμη πιο συγκεκριμενο: HR στον κλάδο της τεχνολογίας και συγκεκριμένα στον τομέα του προγραμματισμού.
 2. Δημιουργήστε έναν προσωπικό ιστότοπο, όπου θα έχετε ένα αναλυτικό βιογραφικό, τις υπηρεσίες σας και θα μπορείτε να παρουσιάσετε τις συνεργασίες σας (portfolio) και να αναλύσετε τις ικανότητές σας.
 3. Επενδύστε χρόνο και κεφάλαιο στο networking. Παρακολουθήστε συνέδρια, επισκεφθείτε εκθέσεις, κλείστε στρατηγικές συνεργασίες και αλληλεπιδράστε με μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το LinkedIn.
 4. Αφιερώστε χρόνο στην εξέλιξή σας. Η δια βίου μάθηση και η επιμόρφωση είναι μονόδρομος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους, συνολικά. Οι ρυθμοί των αλλαγών στα εργασιακά είναι ορισμένες φορές εξαντλητικά γρήγοροι, όμως αποτελούν επιταγές της αγοράς εργασίας και όλοι πρέπει να προσαρμοστούμε.
 5. Προσφέρετε ποιοτικές υπηρεσίες ή προϊόντα και αφήστε το έργο σας να σας διαφημίσει! Η ίδια η δουλειά σας είναι το καλύτερο branding σας. Διατηρήστε την ισορροπία ανάμεσα στον χρόνο που διαθέτετε για προβολή και εργασία και μην παραμελείτε την ίδια την ποιότητα του έργου σας.

Αυτή είναι η γενική στρατηγική του personal branding, όμως το βασικό της συστατικό είναι η συνοχή και η συνέπεια. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε μία ρουτίνα που μπορείτε να συντηρήσετε. Για παράδειγμα, παρακολουθήστε ένα συνέδριο το εξάμηνο, ένα σεμινάριο τον χρόνο και φροντίστε να ενημερώνεστε για τον κλάδο σας σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση. 

Αν πιεστείτε να προλάβετε τα πάντα και φορτώσετε το πρόγραμμά σας θα πάθετε γρήγορα burn out και είναι πιθανό να εγκαταλείψετε την προσπάθειά σας. Οπότε, σας συμβουλεύουμε να βρείτε έναν ρυθμό που θα διατηρείτε με συνέπεια και θα σας ευχαριστεί, αντί να σας επιβαρύνει.

Personal branding trends για το 2023!

Στη μετά-covid εποχή το personal branding έχει την τιμητική του, καθώς ζυμώθηκε στα χρόνια της πανδημίας, που άλλαξαν ανεπιστρεπτί την εργασιακή πραγματικότητα ενός μεγάλου πληθυσμού εργαζομένων. Η προσωπική εξέλιξη και η ισορροπία μεταξύ δουλειάς και εργασίας έγιναν τοπ θέματα συζήτησης, ανάλυσης και διεκδίκησης. Ανάμεσα σε αυτά προέκυψαν και κάποια personal branding trends για το 2023:

 • Όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εργασίας ανέδειξε την αξία της προσωπικής επαφής. Προσπαθήστε να συμμετέχετε σε in-person events, να πηγαίνετε σε συναντήσεις με φυσική παρουσία όποτε είναι αυτό δυνατό και επιδιώξτε να γνωρίζετε τους συνεργάτες σας από κοντά.
 • Το LinkedIn γίνεται το βασικότερο εργαλείο για το personal brand σας. Δημιουργήστε ποιοτικό περιεχόμενο που αφορά το niche σας ή, αν η δημιουργικότητα δεν είναι το δυνατό σας στοιχείο, βρείτε creators να σας βοηθήσουν με τις ιδέες σας. Χρησιμοποιήστε το LinkedIn καθημερινά για να συνδεθείτε με το κοινό σας, να βρείτε νέα και να αναζητήσετε προσωπικό ή συνεργάτες. Θα σας βοηθήσει πολύ.
 • Ποιότητα και στόχευση. Οι δύο βασικοί όροι του branding είτε αυτό είναι προσωπικό, είτε εμπορικό. Η εξειδίκευση και το focus στο κοινό σας είναι παράμετροι που πρέπει να λαμβάνετε υπόψη κάθε φορά που επικοινωνείτε το μήνυμά σας. Είναι το niche down που αναφέραμε παραπάνω. 

Αν όλα αυτά σας φαίνονται πολλά, θυμηθείτε πως δεν είναι ανάγκη να τα κάνετε όλα. Επιλέξτε εκείνα που ταιριάζουν καλύτερα σε σας, στον κλάδο σας και το πρόγραμμά σας και συνεχίστε αυτό που φέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Το personal branding είναι μία μακρά διαδικασία που χτίζεται παράλληλα με την καριέρα και την εμπειρία σας.

Personal branding: Μάθετε πώς να χτίσετε την προσωπική σας επωνυμία ή personal branding και τα trends του 2023 από την ProfessionAid.

  Μείνετε Συντονισμένοι

  Θέλετε να διαβάζετε έξυπνα tips και χρήσιμα HR updates που εξελίσσουν δυναμικά την καριέρα σας; Συμπληρώστε το email σας!

  Αποδέχομαι την Πολιτική ΑπορρήτουΑποδέχομαι την Πολιτική Απορρήτου
  Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις