Κομψό Βιογραφικό Σημείωμα: Πώς να φτιάξετε το δικό σας;

Κομψό Βιογραφικό Σημείωμα: Πώς να φτιάξετε το δικό σας;

Το να διαθέτει κανείς ένα καλογραμμένο και κομψό βιογραφικό σημείωμα, το οποίο θα ξεχωρίζει, θεωρείται αναγκαίο! Τα τελευταία χρόνια, δεδομένου ότι οι τάσεις στον σχεδιασμό έχουν αλλάξει, ένα κλασικό ασπρόμαυρο resume θεωρείται πλέον υπερβολικά απλό. Εσείς γνωρίζετε πώς πρέπει να σχεδιάσετε ένα αξιομνημόνευτο CV; Το άρθρο μας θα σας παράσχει έξυπνες ιδέες και μεθόδους, ώστε να δημιουργήσετε ένα ελκυστικό και άρτια δομημένο βιογραφικό που θα «ενδυναμώσει» την αίτηση εργασίας σας.

Πώς θα φτιάξετε το δικό σας κομψό βιογραφικό σημείωμα;

Στον διαδικτυακό κόσμο, σίγουρα, υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε δωρεάν προσχέδια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ή έστω να δείτε, προκειμένου να αντλήσετε έμπνευση! Πώς, όμως, θα σχεδιάσετε ένα κομψό βιογραφικό σημείωμα που θα σας αντιπροσωπεύει 100%; Ακολουθήστε τα παρακάτω tips που συγκέντρωσε η εξειδικευμένη ομάδα μας για όλους τους job seekers!

1. Εμφάνιση

Η εικόνα είναι το Α και το Ω! Ένας υποψήφιος εργοδότης θα διαμορφώσει την πρώτη εντύπωση για εσάς βλέποντας το βιογραφικό σας. Επομένως, αφιερώστε χρόνο, δίνοντας έμφαση σε μία άκρως ελκυστική παρουσίαση, και δε θα χάσετε!

Γραμματοσειρά

Στόχος σας είναι να συντάξετε ένα ευανάγνωστο και κομψό βιογραφικό σημείωμα, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις λεπτομέρειες! Συνήθως, οι γραμματοσειρές που «παίζουν» στα CVs είναι η Times New Roman και η Arial, μόνο που πια… φαίνονται ξεπερασμένες. Γι’ αυτό, η Tahoma, η Verdana, η Lucida Sans και η Calibri -η αγαπημένη μας-, αν και δεν είναι εξεζητημένες, αποτελούν μία πιο safe και professional επιλογή με minimal στοιχεία. Ποιο font θα επιλέξετε τελικά;

Extra tip: Είμαστε σίγουροι πως δε θέλετε, σε καμία περίπτωση, να κουράσετε τον αναγνώστη – γι΄ αυτό, καλό θα ήταν να διαλέξετε μία από τις προτεινόμενες γραμματοσειρές παραπάνω και να τη χρησιμοποιήσετε κατά μήκος του βιογραφικού σας!

Size γραμμάτων

Στη συνέχεια, το μέγεθος των γραμμάτων, ανάλογα πάντα και με τη γραμματοσειρά, θα πρέπει να είναι και το ιδανικό! Αποφύγετε, λοιπόν, τα μεγάλα γράμματα (14pt και πάνω), όπως και τα πολύ μικρά (9pt και κάτω), διότι δυσκολεύουν αρκετά στην ανάγνωση! Τα κατάλληλα sizes, σύμφωνα με έρευνες, για ένα κομψό βιογραφικό σημείωμα είναι:

 • Για το κυρίως κείμενο: 10-12pt
 • Για επικεφαλίδες και τίτλους: 12-14pt

Bold & Italic

Η έντονη γραφή συναντάται συνήθως σε τίτλους και κεφαλίδες και η πλάγια γραφή χρησιμοποιείται για ονομασίες, εκφράσεις και ξένη ορολογία! Συνδυαστικά, αλλά και μεμονωμένα, τα bold & italic σε ένα CV είναι χρήσιμα για τις θέσεις εργασίας, τις επωνυμίες των επιχειρήσεων που εργαζόσασταν και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα που φοιτήσατε. Μην ξεχνάτε ότι, με αυτόν τον τρόπο, θα ξεχωρίσετε τα σημαντικά στοιχεία που θέλετε από το υπόλοιπο κείμενο, τονίζοντάς τα!

2. Συνδυασμός χρωμάτων

Φυσικά, από αυτό το άρθρο δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τα χρώματα, καθώς είναι ένα ακόμη θεμελιώδες στοιχείο για ένα κομψό βιογραφικό σημείωμα, αποκαλύπτοντας, παράλληλα, και αρκετά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας. Όμως, μην το παρακάνετε με τους έντονους χρωματισμούς – αντίθετα, επιλέξτε μία παλέτα 2-3 χρωμάτων, σε κρεμ ή σε γήινη απόχρωση, και δώστε «ζωή» στο CV σας!

3. Έκταση

Γνωρίζατε ότι το 35% των αμερικανικών εταιρειών προτιμά ένα μονοσέλιδο βιογραφικό; Αυτό φαίνεται να συμβαίνει πλέον και στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις! Η ομάδα μας, σε προηγούμενο άρθρο, έχει τονίσει ότι ένα resume δεν πρέπει να είναι μακροσκελές και να ξεπερνά τις δύο σελίδες Α4. Επομένως, αφαιρέστε ότι είναι περιττό και δεν προσθέτει επιπλέον αξία, μιας και ένα σύντομο και to the point CV θεωρείται «ατού» στη σημερινή εποχή!

4. Διάταξη

Ένα κομψό βιογραφικό σημείωμα έχει σωστή και ξεκάθαρη δομή, τονίζοντας τα δυνατά σημεία στην πρώτη σελίδα -αυτή που προσέχουν οι recruiters! Συγκεντρώστε, λοιπόν, εξαρχής τις πληροφορίες που θα συμπεριλάβετε και, έπειτα, φροντίστε να υπάρχει ευχάριστη ροή! Ωστόσο, για να έχετε ένα αρχικό προσχέδιο με το τι πρέπει να συμπεριλάβετε, προσθέστε τις εξής κατηγορίες:

 1. Προσωπικές πληροφορίες – στοιχεία επικοινωνίας
 2. Εκπαίδευση
 3. Επαγγελματική εμπειρία
 4. Δεξιότητες & Ενδιαφέροντα
 5. Συστάσεις (εάν υπάρχουν)

5. Φωτογραφία

Αναρωτιέστε αν χρειάζεστε μία φωτογραφία στο resume σας, προκειμένου να δείχνει πιο επαγγελματικό και να θεωρείται πράγματι κομψό βιογραφικό σημείωμα; Διαβάστε εδώ πότε πρέπει να βάλετε photo στο CV σας και πώς μπορεί αυτό να σας ωφελήσει!

Βασικές αρχές μορφοποίησης για ένα κομψό βιογραφικό σημείωμα

 • Bullet points (κουκκίδες): Χρησιμοποιήστε bullet points που επιτρέπουν μία πλούσια παρουσίαση με ομοιόμορφη στοίχιση, αντί για μακροσκελείς παραγράφους.
 • Αξιοποιήστε περισσότερο χώρο προσθέτοντας παρενθέσεις, όπου μπορείτε, ειδικά εάν το βιογραφικό σας είναι μεγαλύτερο από μία σελίδα.
 • Αλλάξτε τα προεπιλεγμένα περιθώρια της σελίδας και μη στριμώχνετε το κείμενό σας και τις ενότητές του CV σας!

Ολοκληρώνοντας το άρθρο μας…

…Θα έχετε όλες τις πληροφορίες συγκεντρωμένες, για να συνθέσετε ένα πολύ κομψό βιογραφικό σημείωμα με καινοτόμο χαρακτήρα και να κινηθείτε δυναμικά στην αγορά εργασίας! Η ProfessionAid εστιάζει στη δομή, στην εμφάνιση και στο περιεχόμενο, δημιουργώντας μοναδικά και πλήρη βιογραφικά για κάθε εργασιακό κλάδο! Είμαστε στη διάθεσή σας, επικοινωνήστε μαζί μας!

  Μείνετε Συντονισμένοι

  Θέλετε να διαβάζετε έξυπνα tips και χρήσιμα HR updates που εξελίσσουν δυναμικά την καριέρα σας; Συμπληρώστε το email σας!

  Αποδέχομαι την Πολιτική ΑπορρήτουΑποδέχομαι την Πολιτική Απορρήτου
  Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις