Πότε πρέπει να βάλετε φωτογραφία στο CV σας ανάλογα τη χώρα

Πότε πρέπει να βάλετε φωτογραφία στο CV σας ανάλογα τη χώρα

Επιθυμείτε να εργαστείτε σε μία χώρα του εξωτερικού; Στις μέρες μας, είναι εύκολο να αναζητήσετε επαγγελματική αποκατάσταση εκτός Ελλάδος. Όμως, αυτό που θα σας προκαλέσει σύγχυση είναι το πότε πρέπει να βάλετε φωτογραφία στο CV σας, καθώς οι απαντήσεις στο ερώτημα διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πότε θα σας ωφελήσει μία εικόνα βιογραφικού και πότε όχι, για να προετοιμάσετε κατάλληλα την αίτηση εργασίας σας!

Γιατί να βάλετε ή να μη βάλετε φωτογραφία στο CV σας;

Η ProfessionAid θα σας ενημερώσει λεπτομερώς για το ποιες χώρες απαιτούν φωτογραφία στο CV σας και ποιες όχι, καθώς και για τα υπέρ και τα κατά της κάθε περίπτωσης. Επίσης, παρακάτω, έχουμε συγκεντρώσει κάποιες μεθόδους, για να δημιουργήσετε την τέλεια φωτογραφία βιογραφικού! Ας ξεκινήσουμε, όμως, από τα πλεονεκτήματα!

Πολλοί experts θεωρούν απαραίτητο να συμπεριλάβετε την εικόνα σας στο CV σας. Το ίδιο και η μεγαλύτερη επαγγελματική social media πλατφόρμα, το LinkedIn, όπου επικρατεί ή άποψη ότι ένα βιογραφικό που δε συνοδεύεται από φωτογραφία θεωρείται «μη επαγγελματικό». Άρα, εάν θέλετε η αίτησή σας να διαφέρει, σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να συμπεριλάβετε μία φωτογραφία σας – απλώς, σιγουρευτείτε πως είναι η κατάλληλη λήψη για επαγγελματική χρήση!

Αντιθέτως, αρκετοί υπεύθυνοι προσλήψεων πιστεύουν πως δεν πρέπει να βάλετε φωτογραφία στο CV σας ακριβώς για τον αντίστροφο λόγο – διότι το θεωρούν έλλειψη επαγγελματισμού! Βέβαια, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι κάτι παραπάνω από αυτό, καθώς είναι παράνομο να λαμβάνονται υπόψιν φυλετικοί και εθνικοί παράγοντες, με αποτέλεσμα τα τμήματα HR να απορρίπτουν βιογραφικά που εμπεριέχουν εικόνα, προκειμένου να αποφύγουν πιθανές καταγγελίες.

Για ποιες χώρες πρέπει να βάλετε φωτογραφία στο CV σας;

Πλέον, γνωρίζετε το κύριο πλεονέκτημα και μειονέκτημα που έχει η προσθήκη φωτογραφίας σε ένα βιογραφικό! Και τώρα, ήρθε η στιγμή να μάθετε ποιες χώρες το θεωρούν υποχρεωτικό στοιχείο και σε ποιες δε συνιστάται! Μην ξεχνάτε, υπάρχουν και περιπτώσεις που οι ίδιες οι επιχειρήσεις ζητούν οπτικό υλικό μαζί με την αίτηση, ανεξάρτητα από τη χώρα που βρίσκονται, ενώ κάποιες άλλες όχι. Γι΄ αυτό, διαβάστε προσεκτικά την περιγραφή της προτεινόμενης θέσης!

Ευρώπη

Στις ευρωπαϊκές χώρες εκτός από την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία, την Ολλανδία και την Ιταλία, σας συμβουλεύουμε πάντοτε να προσθέτετε εικόνα στο βιογραφικό σας, καθώς είναι το πιο σύνηθες και, ταυτόχρονα, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για εσάς. Ακόμη, σε κάποια επαγγέλματα κρίνεται ως ενέργεια ζωτικής σημασίας, ειδικά σε αυτά που σχετίζονται με το κοινό, όπως στην εξυπηρέτηση πελατών και τις πωλήσεις.

Σε αυτές τις χώρες, μάλιστα, οι περισσότεροι εργοδότες αναμένουν να συνοδεύσετε το CV σας με μία επαγγελματική λήψη, θεωρώντας το πιο ελκυστικό – οπότε μη «ρίξετε» τον εαυτό σας χωρίς να συμπεριλάβετε εικόνα, μιας και το CV σας, χωρίς αυτή, μπορεί να αγνοηθεί εντελώς. Για παράδειγμα, παρότι στη Γερμανία απαγορεύεται από τον νόμο να ζητήσουν εικόνα σε ένα βιογραφικό, οι εργοδότες περιμένουν να δουν μία!

Βέβαια, ακόμη και σε αυτές τις χώρες, υπάρχει και η περίπτωση η ίδια η αγγελία εργασίας να ζητάει να μην το κάνετε, οπότε, εκεί, καλείστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες της επιχείρησης και να μη βάλετε φωτογραφία στο CV σας!

Ασία

Έχετε σκοπό να «κυνηγήσετε» μία θέση εργασίας στις χώρες της Ασίας; Τότε, πρέπει οπωσδήποτε να προσθέσετε μία φωτογραφία στο CV σας, ειδικά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Φροντίστε, όμως, η λήψη που θα διαλέξετε να είναι ιδιαίτερα professional, διότι το εργασιακό περιβάλλον στις ασιατικές επιχειρήσεις είναι πολύ επίσημο. Επομένως, εάν η φωτογραφία σας δε φαίνεται επαγγελματική, ενδεχομένως να απορριφθείτε!

Extra tip: Οι recruiters στη Μέση Ανατολή ενδιαφέρονται να μάθουν πολύ περισσότερα για τους υποψήφιους υπαλλήλους τους, γι’ αυτό, εκτός από το οπτικό υλικό, καλό είναι να αποστείλετε και κάποια επιπρόσθετα στοιχεία – για παράδειγμα, την οικογενειακή σας κατάσταση, το φύλο και το status της Visa σας.

Για ποιες χώρες δεν πρέπει να βάλετε φωτογραφία στο CV σας;

Αφού, πλέον, είστε ενήμεροι σχετικά με τις χώρες που πρέπει να βάλετε φωτογραφία στο CV σας, ας δούμε σε ποιες δεν πρέπει ή – έστω – δε χρειάζεται! Γεγονός είναι πως όλο και περισσότεροι Έλληνες αναζητούν μία καριέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Γι’ αυτό, παρακάτω θα μάθετε περισσότερα για αυτές!

Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Καναδάς

Οι περιοχές όπου, αν αποστείλετε βιογραφικό με φωτογραφία, σίγουρα θα απορριφθείτε, όσο και αν πληροίτε τις επαγγελματικές προϋποθέσεις, είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς. Εκεί, απορρίπτονται όλες οι αιτήσεις που συνοδεύονται από φωτογραφίες, ανεξάρτητα από τις δεξιότητες των υποψηφίων. Φυσικά, αυτό οφείλεται στους κανονισμούς κατά των διακρίσεων. Συνεπώς, για να μη μείνει το βιογραφικό σας «αδιάβαστο», μην προσθέσετε εικόνα!

Ιρλανδία και Αυστραλία

Το ίδιο, ακριβώς, συμβαίνει με την Ιρλανδία και την Αυστραλία, όπου τα βιογραφικά δεν πρέπει να περιλαμβάνουν οπτικό υλικό. Φυσικά, πολλοί είναι αυτοί που στέλνουν κι εκεί αιτήσεις περιλαμβάνοντας φωτογραφία – ωστόσο, σας επιβεβαιώνουμε πως δεν είναι απαραίτητο, εκτός εάν ζητηθεί από την ίδια την επιχείρηση.

Πώς να προετοιμάσετε την τέλεια φωτογραφία στο CV σας;

Είστε έτοιμοι να στείλετε την αίτησή σας εκτός Ελλάδας; Εφόσον γνωρίζετε σε ποιες χώρες είναι απαραίτητη η χρήση φωτογραφίας στο βιογραφικό σας, σε ποιες συνιστάται και σε ποιες δεν ενδείκνυται, τώρα καλείστε να επιλέξετε την ιδανική εικόνα. Η ομάδα μας θα σας καθοδηγήσει, λοιπόν, και για μία τέλεια επαγγελματική λήψη!

Τι τύπο φωτογραφίας πρέπει να επιλέξετε;

Ανεξάρτητα από τη χώρα που θα στείλετε την αίτησή σας, η φωτογραφία σας πρέπει να ταιριάζει με το βιογραφικό σας και να ανταποκρίνεται σε κάποια βασικά πρότυπα, όπως να είναι σε μέγεθος διαβατηρίου και σε έγχρωμη μορφή – οι selfies δε θα ευνοήσουν τις προοπτικές σας! Επιπλέον, η εικόνα σας σάς προτρέπουμε να είναι ένα πρόσφατο headshot, στο οποίο θα φαίνεστε καθαρά. Τέλος, μάλλον μία λήψη από επαγγελματία φωτογράφο είναι η λύση και αυτή που θα κάνει τη διαφορά!

Τι να φορέσετε;

Ένα δύσκολο σημείο είναι η ενδυμασία που θα επιλέξετε να έχετε στην εικόνα σας. Σας προτείνουμε να ντυθείτε επαγγελματικά, σύμφωνα με την εταιρική κουλτούρα της επιχείρησης και αναλόγως, πάντοτε, το επάγγελμα που έχετε επιλέξει! Χρειάζεστε μία επαγγελματική στολή ή μήπως κάτι πιο σοφιστικέ ή πιο πρωτότυπο;

Επίλογος

Οι χρήσιμες πληροφορίες του άρθρου μας είναι μία καλή αφετηρία για το πότε πρέπει να βάλετε φωτογραφία στο CV σας, αναλόγως τη χώρα στην οποία θέλετε να το αποστείλετε. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη σχεδίαση του βιογραφικού σας, το οποίο θα είναι μορφοποιημένο σύμφωνα με τις απαιτήσεις της χώρας όπου στοχεύετε!

    Μείνετε Συντονισμένοι

    Θέλετε να διαβάζετε έξυπνα tips και χρήσιμα HR updates που εξελίσσουν δυναμικά την καριέρα σας; Συμπληρώστε το email σας!

    Αποδέχομαι την Πολιτική ΑπορρήτουΑποδέχομαι την Πολιτική Απορρήτου
    Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις