Συνέντευξη εργασίας: Πλήρης οδηγός προετοιμασίας (Μέρος Α’)

Συνέντευξη εργασίας: Πλήρης οδηγός προετοιμασίας (Μέρος Α’)

Μία συνέντευξη εργασίας είναι πιο πολύπλοκη και πολυδιάστατη απ’ όσο φαντάζεται κανείς, προτού αρχίσει να αποκτά τριβή στην πράξη με την όλη διαδικασία. Γι’ αυτό, ακριβώς, η κατάλληλη προετοιμασία αποτελεί το… ήμισυ του παντός για τον εκάστοτε υποψήφιο, ώστε να αποβάλλει το άγχος του, να προβεί στις πιο εύστοχες ενέργειες και να δημιουργήσει τις μέγιστες θετικές εντυπώσεις σε κάθε recruiter!

Στα πλαίσια αυτά και επιδιώκοντας, πάντοτε, την εξασφάλιση της επαγγελματικής προόδου και επιτυχίας σας, αποφασίσαμε να συντάξουμε για εσάς έναν πλήρη οδηγό προετοιμασίας για την ιδανική συνέντευξη εργασίας!

Στο πρώτο μέρος του οδηγού μας, λοιπόν, σας παρουσιάζουμε όλα τα βήματα που οφείλετε να ακολουθείτε πριν από ένα job interview. Από την άλλη, στο δεύτερο μέρος του οδηγού μας, τον οποίο θα ανακαλύψετε σε επόμενο άρθρο μας, σας παραθέτουμε πολύτιμα tips, τα οποία θα σας βοηθήσουν σημαντικά τόσο κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης όσο και μετά από την ολοκλήρωσή της. Ας ξεκινήσουμε!

Πριν τη συνέντευξη

1. Μελετήστε προσεκτικά το job description!

Όπως ακριβώς και στη σύνταξη ενός στοχευμένου βιογραφικού σημειώματος, θα πρέπει να διαβάσετε διεξοδικά την περιγραφή της θέσης εργασίας για την οποία πρόκειται να συνεντευξιαστείτε. Κατανοήστε σε βάθος τόσο τις αρμοδιότητες και τα απαιτούμενα προσόντα όσο και το απαραίτητο εκπαιδευτικό και εργασιακό υπόβαθρο.

Με αυτόν τον τρόπο, θα αποκτήσετε σαφή εικόνα σχετικά με τα πλαίσια εντός των οποίων πρόκειται να κινηθεί η συνέντευξή σας. Επιπρόσθετα, θα είστε σε θέση να εντοπίσετε τα επαγγελματικά ή και προσωπικά χαρακτηριστικά και επιτεύγματά σας στα οποία θα πρέπει να εστιάσετε, ώστε να αναδειχθείτε αποτελεσματικότερα για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας.

2. Ενημερωθείτε για την εταιρεία!

Πρόκειται για ένα καθοριστικό βήμα, καθώς οι recruiters θα εκτιμήσουν ιδιαιτέρως έναν υποψήφιο που έχει ενδιαφερθεί ουσιαστικά για την εταιρεία τους. Αναζητήστε σε κάθε πηγή που έχετε στη διάθεσή σας, από τον Τύπο και την εταιρική ιστοσελίδα έως και τα social media! Κατόπιν, αντλήστε πληροφορίες σχετικά με την ιστορία, την κουλτούρα, τις αξίες, τις επιτυχίες και τις πολιτικές της εταιρείας. Είναι πολύ πιθανό να κληθείτε να απαντήσετε σε ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με όλα αυτά!

3. Ερευνήστε τον κλάδο και τον ανταγωνισμό!

Σε μία συνέντευξη εργασίας, είναι εξίσου σημαντικό να δείξετε ότι γνωρίζετε αρκετά καλά όχι μόνο την εν λόγω εταιρεία, αλλά και την αγορά στην οποία εκείνη δραστηριοποιείται, αποδεικνύοντας ότι είστε ο «ειδικός» να εργαστείτε εντός αυτής! Πιο συγκεκριμένα, καλό θα ήταν να ενημερωθείτε συνοπτικά για το κοινό, τις τάσεις και το περιβάλλον της συγκεκριμένης βιομηχανίας, τις προοπτικές ανάπτυξης και καινοτομίας, καθώς και τους κύριους ανταγωνιστές που «μοιράζονται» τον συγκεκριμένο κλάδο.

4. Προετοιμαστείτε για πιθανές ερωτήσεις!

Από τις κλασικές… έως και τις πιο ασυνήθιστες! Ενδεχομένως, δε θα καταφέρετε να τις μαντέψετε όλες – θα έχετε, όμως, προετοιμαστεί επαρκώς για ένα σημαντικό ποσοστό των ερωτήσεων του επικείμενου interview. Στη συνέχεια, σκεφθείτε τις πιο ελκυστικές και έξυπνες απαντήσεις σας. Μην προσπαθήσετε να τις αποστηθίσετε, δεν έχει νόημα! Αρκεί, απλώς, να έχετε έναν σκελετό στο μυαλό σας, ώστε να αισθάνεστε μεγαλύτερη ασφάλεια για τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

5. Συγκεντρώστε όσα θέλετε εσείς να μάθετε!

Παράλληλα, καταγράψτε τις δικές σας ερωτήσεις, τις οποίες πρόκειται να υποβάλετε στο τέλος της συνέντευξης εργασίας. Ποιες είναι οι απορίες σας σχετικά με τη θέση και τα καθήκοντά της; Τι περισσότερο θα επιθυμούσατε να πληροφορηθείτε για την εταιρεία και τη φιλοσοφία της; Καταλήξτε σε ερωτήματα που εντυπωσιάζουν, εκδηλώνοντας ειλικρινές ενδιαφέρον, δυναμισμό και ενθουσιασμό!

6. Γνωρίστε το ανθρώπινο δυναμικό!

Μία γρήγορη αναζήτηση στο Google δεν αρκεί! Εξετάστε τη σταδιοδρομία και τα skills των στελεχών της εταιρείας – για παράδειγμα, στο LinkedIn – ώστε να αποκρυπτογραφήσετε το γενικό προφίλ και τα κοινά χαρακτηριστικά των εργαζομένων και, πιθανώς, των συνεντευκτών σας. Ιδανικά, δικτυωθείτε και μαζί τους εκ των προτέρων! Έτσι, όχι μόνο πολλαπλασιάζετε τις πιθανότητες να τραβήξετε την προσοχή τους, αλλά, ταυτόχρονα, αναλύετε τις δικές σας προοπτικές εξέλιξης μέσα στον χώρο αυτόν.

7. Εξοπλιστείτε… με τα απαραίτητα!

Τι χρειάζεται να έχετε, οπωσδήποτε, μαζί σας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης εργασίας; Σαφώς, το βιογραφικό σας – αλλά και τι άλλο; Μήπως το portfolio σας, κάποιο αναγκαίο πιστοποιητικό ή άλλο δείγμα της δουλειάς σας; Ανάλογα με τη φύση της θέσης και του επαγγέλματός σας, οι απαιτήσεις διαφοροποιούνται. Και προσοχή! Μερικές φορές, όσα θα πρέπει να έχετε μαζί σας δεν αναφέρονται στην αγγελία ή στην τηλεφωνική επαφή πριν από το interview, διότι… θεωρούνται αυτονόητα!

8. Επιλέξτε την κατάλληλη ενδυμασία!

Στο στάδιο αυτό, κρύβονται πολλές παγίδες, καθώς, για τους recruiters, το style των υποψηφίων μαρτυρά πολλά για την προσωπικότητά τους! Για παράδειγμα, το ντύσιμό σας δε θα πρέπει να είναι βαρετό, αλλά ούτε και υπερβολικό. Δε θα πρέπει να είναι πανομοιότυπο με των υπόλοιπων υποψηφίων, αλλά ούτε και να ξεφεύγει από τα όρια ενός interview.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η ενδυμασία σας θα πρέπει να προσαρμόζεται τόσο στην εκάστοτε θέση εργασίας όσο και στη δική σας προσωπικότητα. Μην ντυθείτε με τρόπο που δε σας εκφράζει, διότι κάτι τέτοιο, αφενός, θα σας κάνει να αισθάνεστε άβολα και, αφετέρου, θα γίνει γρήγορα αντιληπτό. Ενδεικτικά, εάν η συνέντευξή σας πραγματοποιείται στον χώρο της μόδας, δώστε έμφαση στο στοιχείο της δημιουργικότητας. Αντιθέτως, εάν πρόκειται για μία χρηματιστηριακή εταιρεία, οφείλετε να επενδύσετε σε ένα μακράν σοβαρότερο και πιο επαγγελματικό look.

Extra tip! Αποφύγετε τα έντονα αρώματα, τα ακραία χτενίσματα και ρούχα με… πολιτικά μηνύματα.

9. Εξοικειωθείτε με το περιβάλλον!

Γνωρίζετε την περιοχή στην οποία θα λάβει μέρος η συνέντευξη εργασίας; Προετοιμαστείτε εγκαίρως, εντοπίζοντας το σημείο στον χάρτη από την προηγούμενη ημέρα ή και ακολουθώντας τη διαδρομή έως εκεί, σε προγενέστερη χρονική στιγμή, ώστε να εξαλείψετε το ρίσκο να χαθείτε ή να καθυστερήσετε.

Επιπλέον, έχετε παρευρεθεί στο παρελθόν σε αντίστοιχες εργασιακές εγκαταστάσεις; Εάν όχι, μπορείτε να πραγματοποιήσετε στο διαδίκτυο μία σύντομη έρευνα σε εικόνες και videos των γραφείων της εταιρείας, ώστε να αισθανθείτε, εκ των προτέρων, μεγαλύτερη οικειότητα και άνεση με τον χώρο.

10. Χαλαρώστε!

Αφού έχετε ολοκληρώσει όλα τα προηγούμενα στάδια, ήρθε η στιγμή να χαλαρώσετε και να απαλλαγείτε από την τοξικότητα του άγχους, καθώς δεν πρόκειται να σας φανεί χρήσιμη. Κάντε μερικές ασκήσεις ηρεμίας, συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας, γεμίστε το μυαλό σας με θετικές σκέψεις και οπλιστείτε με χαμόγελο και άφθονη αυτοπεποίθηση. Το πιο συναρπαστικό μέρος της διαδικασίας, μόλις, ξεκινά!

To be continued…

Χρειάζεστε επιπρόσθετη καθοδήγηση για μία άρτια προετοιμασία της συνέντευξης εργασίας; Οι καταρτισμένοι σύμβουλοι της ProfessionAid είναι οι απόλυτοι σύμμαχοι στις προσπάθειές σας. Ελάτε σε επαφή μαζί μας για περισσότερες και πιο εξατομικευμένες συμβουλές! Τέλος, συντονιστείτε στο blog μας για τη συνέχεια του άρθρου μας, που θα ακολουθήσει σε λίγες ημέρες.

    Μείνετε Συντονισμένοι

    Θέλετε να διαβάζετε έξυπνα tips και χρήσιμα HR updates που εξελίσσουν δυναμικά την καριέρα σας; Συμπληρώστε το email σας!

    Αποδέχομαι την Πολιτική ΑπορρήτουΑποδέχομαι την Πολιτική Απορρήτου
    Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις