Ετοιμάζεστε να εμπλουτίσετε τις ακαδημαϊκές σας γνώσεις και να εξειδικευτείτε σε συγκεκριμένο επιστημονικό αντικείμενο; Έχετε ήδη, μάλιστα, κάνει αίτηση για το μεταπτυχιακό της επιλογής σας; Αν ναι, ήρθε η στιγμή να προετοιμαστείτε για μία πιθανή συνέντευξη!
Όπως στη συνέντευξη για εργασία, ομοίως στη συνέντευξη για μεταπτυχιακό, η κατάλληλη προετοιμασία είναι εκείνη που θα κάνει τη διαφορά. Δεν θα σας βοηθήσει, απλώς, να δώσετε πιο έξυπνες απαντήσεις στις ερωτήσεις των συνεντευκτών, αλλά, ταυτόχρονα, θα σας εφοδιάσει με περισσή αυτοπεποίθηση, η οποία θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη θετική σας απόδοση.
Ποια είναι, λοιπόν, τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε πριν από μία συνέντευξη για μεταπτυχιακό; Ανακαλύψτε παρακάτω!
1. Ερευνήστε το πρόγραμμα
Ενημερωθείτε όσο το δυνατόν καλύτερα για το πρόγραμμα σπουδών, καθώς και για τη σχολή στην οποία στοχεύετε. Αντλήστε πληροφορίες από πηγές όπως το website του προγράμματος, τη σελίδα του στο Facebook κ.λπ.. Ερευνώντας εις βάθος τη δομή, το περιεχόμενο και τις προοπτικές του μεταπτυχιακού, θα μπορέσετε αργότερα να απαντήσετε αβίαστα σε ερωτήματα τύπου «γιατί το επιλέξατε;». Παράλληλα, εξετάστε τα ερευνητικά ενδιαφέροντα των καθηγητών, ώστε να κατανοήσετε τους τομείς στους οποίους θα πρέπει να επιδείξετε ζήλο, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.
Extra tip! Να είστε προετοιμασμένος για κάθε μορφή συνέντευξης. Ανάλογα με το πρόγραμμα, διαφοροποιείται και η σύσταση! Ενδέχεται ο συνεντευκτής να είναι μόνο ο υπεύθυνος του προγράμματος ή περισσότεροι καθηγητές. Ενδέχεται, όμως, η συνέντευξη να είναι και ομαδική, όπου θα κληθείτε να συμμετάσχετε σε μία ομαδική συζήτηση, μαζί με άλλους υποψηφίους.
2. Τσεκάρετε το βιογραφικό σας
Αφού μελετήσετε το πρόγραμμα, ρίξτε μία προσεκτική ματιά στο βιογραφικό που έχετε ήδη αποστείλει, καθώς και στο personal statement σας. Αρχικά, βεβαιωθείτε ότι είστε σε θέση να περιγράψετε με πληρότητα και σαφήνεια όσα αναφέρετε εκεί. Επιπλέον, σιγουρευτείτε ότι, στη συνέντευξη για μεταπτυχιακό, μπορείτε να τεκμηριώσετε τα λεγόμενα-γραφόμενά σας μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα.
Extra tip! Εντοπίστε όσα ενδιαφέροντα, στόχους, επιτεύγματα, δεξιότητες και προσόντα σας ταιριάζουν με το προφίλ του ιδανικού υποψηφίου για το εκάστοτε μεταπτυχιακό. Στη συνέχεια, κάντε μία πρόβα αναδεικνύοντάς τα με τον λόγο σας, με τον πιο ελκυστικό και, ταυτόχρονα, πειστικό τρόπο.
3. Μελετήστε τις SOS ερωτήσεις
Σε κάθε συνέντευξη για μεταπτυχιακό, ανάλογα με το είδος του προγράμματος, πολλές ερωτήσεις θα διαφέρουν. Ορισμένες, ωστόσο, είναι δεδομένες και σχεδόν πανομοιότυπες σε κάθε περίπτωση. Αξίζει, λοιπόν, να σκεφθείτε από πριν έξυπνες, ικανοποιητικές και, συνάμα, πρωτότυπες απαντήσεις. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα διαχρονικών ερωτήσεων:
- Γιατί θέλεις να κάνεις μεταπτυχιακό;
- Γιατί επέλεξες αυτό το μεταπτυχιακό αντί κάποιου άλλου παρόμοιου;
- Έχεις κάνει αίτηση και σε άλλο μεταπτυχιακό πρόγραμμα; Αν ναι, σε ποιο;
- Εάν δεν γίνεις δεκτός στο μεταπτυχιακό, ποια είναι τα σχέδιά σου;
- Πώς θα συνδράμει το συγκεκριμένο πρόγραμμα στην επίτευξη των στόχων σου;
- Πώς πιστεύεις ότι θα μπορέσεις να συμβάλεις σε αυτόν τον τομέα εξειδίκευσης;
- Γιατί να επιλέξουμε εσένα αντί κάποιου άλλου υποψηφίου;
- Πώς θεωρείς ότι οι προηγούμενες εμπειρίες σου σε έχουν βοηθήσει και προετοιμάσει για την επιτυχή παρακολούθηση του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού;
Extra tip! Ετοιμάστε και τις δικές σας ερωτήσεις σχετικά με το πρόγραμμα και τις προβλεπόμενες διαδικασίες, οι οποίες θα αποκαλύψουν τόσο τη σπιρτάδα σας όσο και το ειλικρινές ενδιαφέρον σας.
4. Εξασκήστε τα αγγλικά σας
Ιδίως, εάν πρόκειται για συνέντευξη για μεταπτυχιακό στην αγγλική γλώσσα – πόσω μάλλον σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού! Το γεγονός ότι κατέχετε πτυχίο αγγλικών δεν σημαίνει ότι μπορείτε να εκφραστείτε άψογα στον προφορικό λόγο – κυρίως, όταν έχετε χρόνια να χρησιμοποιήσετε τη γλώσσα. Για να μην σας μπλοκάρει το άγχος, επομένως, εκείνη την ώρα, ξεκινήστε να φρεσκάρετε εγκαίρως το εν λόγω skill σας, μέσω πρακτικής εξάσκησης.
Extra tip! Στην περίπτωση που δίνετε τη συνέντευξη σε μία ξένη χώρα, καλό θα ήταν να εναρμονιστείτε λιγάκι με την κουλτούρα του εκάστοτε συνεντευκτή. Δεν εννοούμε να αλλοιώσετε τις δικές σας συμπεριφορές! Απλώς, μην αφήσετε τις προσδοκίες σας για εγκάρδια αντιμετώπιση και μεσογειακό ταπεραμέντο να σας αποθαρρύνουν. Μία πιο ουδέτερη στάση από την πλευρά του συνομιλητή σας δεν συνεπάγεται αρνητική αξιολόγηση.
Διαβάστε επίσης: Interview: 5 tips για μια επιτυχημένη συνέντευξη!
5. Οπλιστείτε με χαμόγελο
Όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, η πρώτη εντύπωση είναι καθοριστική και δύσκολα μεταβάλλεται. Γι’ αυτό, ακριβώς, προσπαθήστε να κατακτήσετε το ενδιαφέρον και – ακόμη καλύτερα – τον θαυμασμό των συνεντευκτών από την πρώτη κιόλας επαφή.
Πώς θα καταφέρετε να εμπνεύσετε εμπιστοσύνη και ασφάλεια στους συνομιλητές σας; Γνωρίζετε ότι εάν εσείς νιώθετε ανασφαλείς, εκπέμπετε το ίδιο, αυτομάτως, και στους γύρω σας. Αισθανθείτε, λοιπόν, σίγουρος για τον εαυτό σας, εισέλθετε στην αίθουσα με αέρα, θετική διάθεση και ευθεία στάση σώματος και, φυσικά, χαμογελάστε!
Extra tip! Να θυμάστε ότι μία θερμή και στιβαρή χειραψία εκλαμβάνεται, πάντοτε, ως επιπρόσθετο ατού, υποδηλώνοντας μία δυναμική προσωπικότητα!
Ακόμη το ψάχνετε;
Ενδιαφέρεστε να υποβάλετε αίτηση σε μία θέση εργασίας ή σε ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών, αλλά αντιλαμβάνεστε την κρισιμότητα της διαδικασίας και επιθυμείτε να ελαχιστοποιήσετε την εμφάνιση λαθών; Στην ProfessionAid, αναλαμβάνουμε τη διεκπεραίωση αιτήσεων, σε κάθε κρίσιμο βήμα της επαγγελματικής ή επιμορφωτικής διαδρομής σας. Εμπιστευθείτε μας!