Συνέντευξη για Μεταπτυχιακό: Πώς να προετοιμαστείτε σωστά;

 • Αρχική
 • ΣΠΟΥΔΕΣ
 • Συνέντευξη για Μεταπτυχιακό: Πώς να προετοιμαστείτε σωστά;
Συνέντευξη για Μεταπτυχιακό

Ετοιμάζεστε να εμπλουτίσετε τις ακαδημαϊκές σας γνώσεις και να εξειδικευτείτε σε συγκεκριμένο επιστημονικό αντικείμενο; Μήπως έχετε ήδη κάνει αίτηση για το μεταπτυχιακό της επιλογής σας; Αν ναι, ήρθε η στιγμή να προετοιμαστείτε για μία πιθανή συνέντευξη!

Όπως στη συνέντευξη για εργασία, ομοίως στη συνέντευξη για μεταπτυχιακό, η κατάλληλη προετοιμασία είναι εκείνη που θα κάνει τη διαφορά. Δε θα σας βοηθήσει, απλώς, να δώσετε πιο έξυπνες απαντήσεις στις ερωτήσεις των συνεντευκτών, αλλά θα σας εφοδιάσει με περισσή αυτοπεποίθηση, η οποία θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη θετική σας απόδοση.

Τι πρέπει, λοιπόν, να προσέξετε πριν από μία συνέντευξη για μεταπτυχιακό; Ανακαλύψτε παρακάτω!

5 + 1 Tips για συνέντευξη μεταπτυχιακού

Να είστε συνεπείς

Δείχνοντας πως μπορείτε να διαχειριστείτε σωστά τον χρόνο σας, αποδεικνύετε πως είστε σε θέση να τηρήσετε χρονοδιαγράμματα και να επιδείξετε συνέπεια στις σπουδές σας. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε φτάνοντας εγκαίρως στον χώρο ή μπαίνοντας στον σύνδεσμο για online συνέντευξη στην ώρα σας. Η αργοπορία σε μια συνέντευξη μεταπτυχιακού αφήνει αρνητική πρώτη εντύπωση.

Εάν χρειαστεί να καθυστερήσετε, προσπαθήστε να επικοινωνήσετε με κάποιον και να ενημερώσετε. Αυτό δείχνει σεβασμό και επιτρέπει στους συνεντευκτές σας να οργανώσουν το πρόγραμμά τους.

Extra tip! Φροντίστε να μην καθυστερήσετε για λόγους όπως η κινήση ή το πάρκινγκ. Ξεκινήστε αρκετά νωρίτερα και αν σας περισσέψει χρόνος απολαύστε έναν καφέ όσο περιμένετε τη σειρά σας, κάνοντας ένα review στο βιογραφικό σας.

Ερευνήστε το πρόγραμμα 

Ενημερωθείτε όσο το δυνατόν καλύτερα για το πρόγραμμα σπουδών, καθώς και για τη σχολή στην οποία στοχεύετε. Αντλήστε πληροφορίες από πηγές όπως το website του προγράμματος, τη σελίδα του στο Facebook, στο LinkedIn κ.λπ.. Ερευνώντας εις βάθος τη δομή, το περιεχόμενο και τις προοπτικές του μεταπτυχιακού, θα μπορέσετε αργότερα να απαντήσετε αβίαστα σε ερωτήματα τύπου «γιατί το επιλέξατε;». Παράλληλα, εξετάστε τα ερευνητικά ενδιαφέροντα των καθηγητών, ώστε να κατανοήσετε τους τομείς στους οποίους θα πρέπει να επιδείξετε ζήλο.

Extra tip! Να είστε προετοιμασμένοι για κάθε μορφή συνέντευξης. Ανάλογα με το πρόγραμμα, διαφοροποιείται και η σύσταση! Ενδέχεται στη θέση του συνεντευκτή να βρίσκεται μόνο ο υπεύθυνος του προγράμματος ή περισσότεροι καθηγητές. Ενδέχεται, όμως, η συνέντευξη μεταπτυχιακού να είναι και ομαδική, όπου θα κληθείτε να συμμετάσχετε σε μία ομαδική συζήτηση, μαζί με άλλους υποψηφίους.

Τσεκάρετε το βιογραφικό σας

Αφού μελετήσετε το πρόγραμμα, ρίξτε μία προσεκτική ματιά στο βιογραφικό που έχετε ήδη αποστείλει, καθώς και στο personal statement σας. Αρχικά, βεβαιωθείτε ότι είστε σε θέση να περιγράψετε με πληρότητα και σαφήνεια όσα αναφέρετε εκεί. Επιπλέον, σιγουρευτείτε ότι στη συνέντευξη για μεταπτυχιακό, μπορείτε να τεκμηριώσετε τα λεγόμενα-γραφόμενά σας μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα.

Extra tip! Εντοπίστε τα ενδιαφέροντα, τους στόχους, τα επιτεύγματα, τις δεξιότητες και τα προσόντα που διαθέτετε και ταιριάζουν με το προφίλ του ιδανικού υποψηφίου. Στη συνέχεια, κάντε μία πρόβα αναδεικνύοντάς τα με τον λόγο σας, με τον πιο ελκυστικό και, ταυτόχρονα, πειστικό τρόπο.

Εξασκήστε τα αγγλικά σας

Ιδίως, εάν πρόκειται για συνέντευξη για μεταπτυχιακό στην αγγλική γλώσσα – πόσω μάλλον σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού! Το γεγονός ότι κατέχετε πτυχίο Αγγλικών δε σημαίνει ότι μπορείτε να εκφραστείτε άψογα στον προφορικό λόγο – κυρίως, όταν έχετε χρόνια να χρησιμοποιήσετε τη γλώσσα. Επομένως, για να μη σας μπλοκάρει το άγχος εκείνη την ώρα, ξεκινήστε να φρεσκάρετε εγκαίρως το εν λόγω skill σας, μέσω πρακτικής εξάσκησης.

Extra tip! Στην περίπτωση που δίνετε τη συνέντευξη σε μία ξένη χώρα, καλό θα ήταν να εναρμονιστείτε λιγάκι με την εκάστοτε κουλτούρα. Δεν εννοούμε να αλλοιώσετε τις δικές σας συμπεριφορές! Απλώς, μην αφήσετε τις προσδοκίες σας για εγκάρδια αντιμετώπιση και μεσογειακό ταμπεραμέντο να σας αποθαρρύνουν. Μία πιο ουδέτερη στάση από την πλευρά του συνομιλητή σας δε συνεπάγεται αρνητική αξιολόγηση.

Για στοχευμένη προετοιμασία συνέντευξης μεταπτυχιακού

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ!

Οπλιστείτε με χαμόγελο

Όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, η πρώτη εντύπωση είναι καθοριστική και δύσκολα μεταβάλλεται. Γι’ αυτό, ακριβώς, προσπαθήστε να κατακτήσετε το ενδιαφέρον και – ακόμη καλύτερα – τον θαυμασμό των συνεντευκτών από την πρώτη κιόλας επαφή.

Πώς θα καταφέρετε να εμπνεύσετε εμπιστοσύνη και ασφάλεια στους συνομιλητές σας; Γνωρίζετε ότι εάν εσείς νιώθετε ανασφαλείς, εκπέμπετε το ίδιο, αυτομάτως, και στους γύρω σας; Αισθανθείτε, λοιπόν, σίγουροι για τον εαυτό σας, εισέλθετε στην αίθουσα με θετική διάθεση και ευθεία στάση σώματος και, φυσικά, χαμογελάστε!

Extra tip! Να θυμάστε ότι μία θερμή και στιβαρή χειραψία εκλαμβάνεται, πάντοτε, ως επιπρόσθετο ατού, υποδηλώνοντας μία δυναμική προσωπικότητα!

Ντύσιμο για συνέντευξη μεταπτυχιακού

Αρκετοί υποψήφιοι μεταπτυχιακών προγραμμάτων, αλλά και συνεντευξιαζόμενοι για θέσεις εργασίας, έρχονται αντιμέτωποι με το δίλημμα: ρούχα για συνέντευξη! Παραθέτουμε κάποια χρήσιμα tips που θα σας βοηθήσουν στην επιλογή του κατάλληλου συνδυασμού:

 • Επιλέξτε ντύσιμο στο οποίο νιώθετε άνετα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό βήμα. Αν τα ρούχα που επιλέξατε σας στενεύουν ή το ύφασμά τους σας προκαλεί ιδρώτα και φαγούρα, αυτό θα σας στρεσάρει ακόμη περισσότερο σε μια ήδη αγχωτική κατάσταση.
 • Business casual: Το ντύσιμό σας δεν πρέπει να είναι ούτε υπερβολικά αυστηρό, ούτε καθημερινό. Επιλέξτε ένα σύνολο που να δηλώνει τη σοβαρότητά σας, χωρίς να φαίνεται επιτηδευμένο και παράταιρο για την ηλικία σας και τον χώρο στον οποίο βρίσκεστε.
 • Φροντίστε να φοράτε καθαρά και περιποιημένα ρούχα και αποφύγετε υπερβολές όπως έντονα αρώματα, πολύχρωμα patterns ή έντονο μακιγιάζ.

Extra tip! Μπορείτε να ψάξετε στο διαδίκτυο για φωτογραφίες του πανεπιστημίου και του campus και να παρατηρήσετε τη γενική ενδυματολογική νοοτροπία του ιδρύματος. Για παράδειγμα, σε business σχολές θα συναντήσετε πιο business ενδυμασίες, ενώ σε σχολές Καλών Τεχνών ή πληροφορικής πιο casual στυλ. Κάντε την έρευνα αυτή και θα σας λυθούν πολλές απορίες!

Οnline συνέντευξη μεταπτυχιακού: Τι να προσέξετε

Τα τελευταία χρόνια πολλές συνεντεύξεις γίνονται διαδικτυακά, διευκολύνοντας και τους συνεντευκτές, αλλά και τους συνεντευξιαζόμενους! Φυσικά, ισχύουν όλα όσα προαναφέραμε, αλλά εμείς δημιουργήσαμε μια επιπλέον λίστα με πράγματα που πρέπει να προσέξετε σε μια online συνέντευξη μεταπτυχιακού:

 • Εξοικειωθείτε με το software που θα χρησιμοποιήσετε για τη συνέντευξη. Αν προσπαθήσετε να το μάθετε πέντε λεπτά πριν συνδεθείτε, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα καθυστερήσετε.
 • Βρείτε ένα μέρος που να αισθάνεστε άνετα και μακριά από περισπασμούς, χωρίς φασαρία. Επίσης, επιλέξτε ένα ουδέτερο background σε ένα καθαρό και οργανωμένο δωμάτιο. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να βρείτε ένα ουδέτερο φυσικό χώρο, σημειώστε πως οι περισσότερες εφαρμογές προσφέρουν virtual backgrounds που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, για να πετύχετε ένα επαγγελματικό φόντο άμεσα.
 • Ελέγξτε τον εξοπλισμό σας μία ή δύο μέρες πριν τη συνέντευξη και βεβαιωθείτε πως δουλεύει σωστά. Μην τον ελέγξετε λίγο νωρίτερα, καθώς είναι πιθανό να μην προλαβαίνετε να προμηθευτείτε νέα κάμερα ή καινούριο μικρόφωνο.
 • Μην έχετε «σκονάκια» γύρω σας. Οι συνεντευκτές σας δε θα γνωρίζουν τι ακριβώς κάνετε αν κοιτάτε αλλού και είναι πολύ πιθανό να θεωρήσουν πως κάτι σας αποσπά και δε δίνετε την πρέπουσα προσοχή στη συνέντευξη. Αν χρειαστεί να δείτε κάτι σε ένα τετράδιο ή ένα βιβλίο ή να ανοίξετε μια καρτέλα στο διαδίκτυο, δηλώστε αυτό που κάνετε και για ποιόν λόγο το κάνετε.
 • Αποφύγετε να «χαζεύετε» τον εαυτό σας. Αντισταθείτε στον πειρασμό να τσεκάρετε συνεχώς την εικόνα σας και συγκεντρωθείτε στους συνομιλητές σας.
 • Όσοι πραγματοποιείτε διαδικτυακές συνεντεύξεις σε πανεπιστήμια του εξωτερικού προσέξτε πολύ τη διαφορά ώρας, για να συνδεθείτε εγκαίρως.

Extra tip! Φορέστε ευπρεπή ρουχισμό και κάτω από τη μέση. Μπορεί να σας ακούγεται αστείο, αλλά δε θέλετε σε καμία περίπτωση να χρειαστεί να σηκωθείτε εκτάκτως και να αποκαλύψετε έναν συνδυασμό πουκάμισου και πιτζάμας.

Ερωτήσεις για συνέντευξη μεταπτυχιακού

Τελικά, τι ρωτάνε στη συνέντευξη μεταπτυχιακού;

Σε κάθε συνέντευξη για μεταπτυχιακό, ανάλογα με το είδος του προγράμματος, πολλές ερωτήσεις θα διαφέρουν. Ορισμένες, ωστόσο, είναι δεδομένες και σχεδόν πανομοιότυπες σε κάθε περίπτωση. Αξίζει, λοιπόν, να σκεφτείτε από πριν έξυπνες, ικανοποιητικές και  πρωτότυπες απαντήσεις. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα διαχρονικών ερωτήσεων:

 • Γιατί θέλετε να κάνετε μεταπτυχιακό;
 • Γιατί επιλέξατε αυτό το μεταπτυχιακό αντί κάποιου άλλου παρόμοιου;
 • Έχετε κάνει αίτηση και σε άλλο μεταπτυχιακό πρόγραμμα; Αν ναι, σε ποιο;
 • Εάν δε γίνετε δεκτοί στο μεταπτυχιακό, ποια είναι τα σχέδιά σας;
 • Πώς θα συνδράμει το συγκεκριμένο πρόγραμμα στην επίτευξη των στόχων σας;
 • Πώς πιστεύετε ότι θα μπορέσετε να συμβάλετε σε αυτόν τον τομέα εξειδίκευσης;
 • Γιατί να επιλέξουμε εσάς αντί κάποιου άλλου υποψηφίου;
 • Πώς θεωρείτε ότι οι προηγούμενες εμπειρίες σας σας έχουν βοηθήσει και προετοιμάσει για την επιτυχή παρακολούθηση του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού;

Extra tip! Ετοιμάστε και τις δικές σας ερωτήσεις σχετικά με το πρόγραμμα και τις προβλεπόμενες διαδικασίες, οι οποίες θα αποκαλύψουν τόσο τη σπιρτάδα σας, όσο και το ειλικρινές ενδιαφέρον σας. Παραδείγματα ερωτήσεων που μπορείτε να κάνετε εσείς είναι τα εξής:

 • Τι επαγγελματικές σταδιοδρομίες ακολουθούν συνήθως οι απόφοιτοι του προγράμματος;
 • Υπάρχουν προοπτικές για βοηθητική εργασία σε ερευνητικά προγράμματα;
 • Ποιές είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στο πρόγραμμα;

Προσπαθήστε να δείξετε ενδιαφέρον για όσα έχει να σας προσφέρει το εκάστοτε μεταπτυχιακό. Με αυτόν τον τρόπο θα δείξετε πως έχετε και εσείς να πάρετε μια σημαντική απόφαση, όχι μόνο οι συνεντευκτές σας.

Απαντήσεις για συνέντευξη μεταπτυχιακού

Αφού αναφέραμε τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις σε μία συνέντευξη μεταπτυχιακού, ετοιμάσαμε μερικές συμβουλές για τις απαντήσεις που θα δώσετε:

 • Μην είστε κόλακες. Φυσικά και θα εγκωμιάσετε το πρόγραμμα στο οποίο απευθύνεστε, αλλά διατηρήστε το μέτρο, διότι η κολακεία προκαλεί αρνητικές εντυπώσεις.
 • Πείτε την αλήθεια. Αν έχετε κάνει και άλλες αιτήσεις για μεταπτυχιακές σπουδές, δεν υπάρχει κανένας λόγος να το κρύψετε. Αντιθέτως από αυτό που νομίζετε, δείχνετε πως είστε αποφασισμένοι για τις σπουδές σας και πως έχετε κάνει ενδελεχή έρευνα στον κλάδο. Μην αισθάνεστε άσχημα, τα πανεπιστήμια χρειάζονται ικανούς φοιτητές, όσο και οι φοιτητές τα πανεπιστήμια.
 • Προσπαθήστε να είστε συγκεκριμένοι στις απαντήσεις σας. Οι γενικές απαντήσεις μπορούν να σας σώσουν σε κάποια περίπτωση που έχετε κολλήσει και θέλετε να παραμείνετε ετοιμόλογοι, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται ελάχιστα έως καθόλου.

Μην ξεχνάτε πως είναι οκ το να είστε νευρικοί ή αγχωμένοι και οι συνεντευκτές σας το γνωρίζουν και το περιμένουν. Μην αγχωθείτε περισσότερο για το αν καταφέρνετε να κρύψετε το άγχος σας. Διαχειριστείτε το όσο καλύτερα γίνεται, αλλά μην το κάνετε αυτοσκοπό. Είναι μια κρίσιμη στιγμή για τη ζωή σας και είναι αναμενόμενο να έχετε άγχος.

Προετοιμασία για τη συνέντευξη μεταπτυχιακού

Η συνέντευξη για μεταπτυχιακό και η γενικότερη διαδικασία των αιτήσεων είναι μια κατάσταση που απαιτεί πολύ καλή οργάνωση και μεθοδικότητα. Δε χρειάζεται να την περάσετε μόνοι σας. 

Αν ενδιαφέρεστε να υποβάλετε αίτηση σε ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών και επιθυμείτε να ελαχιστοποιήσετε την εμφάνιση λαθών, στην ProfessionAid αναλαμβάνουμε τη διεκπεραίωση των αιτήσεων και παρέχουμε υποστήριξη σε κάθε βήμα της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής διαδρομής σας. 

Τέλος, μπορούμε να σας προσφέρουμε την πλέον κατάλληλη προετοιμασία για συνέντευξη, μέσω της οποίας θα μάθετε πώς να κερδίζετε την προσοχή των συνομιλητών σας και πώς να προβάλετε σωστά τον εαυτό σας. Οι δεξιότητες αυτές θα αποτελέσουν ένα πολύτιμο εργαλείο στις επικοινωνιακές σας ικανότητες γενικότερα. Εμπιστευθείτε μας!

  Μείνετε Συντονισμένοι

  Θέλετε να διαβάζετε έξυπνα tips και χρήσιμα HR updates που εξελίσσουν δυναμικά την καριέρα σας; Συμπληρώστε το email σας!

  Αποδέχομαι την Πολιτική ΑπορρήτουΑποδέχομαι την Πολιτική Απορρήτου
  Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις