Εργασιακό άγχος: 10 εύκολα tips αντιμετώπισης του στρες

Είναι γεγονός πως οι γρήγοροι ρυθμοί της σύγχρονης κοινωνίας έχουν οδηγήσει σε ένα απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον. Για πολλούς εργαζόμενους, το εργασιακό άγχος αποτελεί αναπόφευκτη πτυχή της επαγγελματικής τους ζωής, επηρεάζοντας τόσο τη σωματική, όσο και την ψυχική τους ευεξία. Αν και η πίεση στον εργασιακό χώρο είναι πλέον συχνό φαινόμενο, η επιτυχής διαχείρισή της είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Παρακάτω, θα αναλύσουμε τη φύση του εργασιακού άγχους, καθώς και τις μεθόδους αντιμετώπισής του.

Τι είναι το εργασιακό άγχος;

Εργασιακό άγχος ονομάζεται η ψυχική, συναισθηματική και σωματική καταπόνηση που προκαλείται από τις απαιτήσεις του εργασιακού χώρου. Παράγοντες όπως ο υψηλός φόρτος εργασίας, οι προθεσμίες και οι διαπροσωπικές συγκρούσεις με εργοδότες και συναδέλφους μπορεί να ασκήσουν συσσωρευμένη πίεση στους εργαζόμενους.

Πολλές φορές, το εργασιακό άγχος μοιάζει μονόδρομος. Πράγματι, είναι εύκολο να θεωρήσει κανείς την ψυχική πίεση ως κομμάτι των επαγγελματικών του καθηκόντων. Ωστόσο, το στρες αποτελεί μία κατάσταση που μπορεί, αν όχι να ξεπεραστεί, τουλάχιστον να μετριαστεί, οδηγώντας σε μία πιο ευχάριστη εργασιακή εμπειρία.

Μάθετε, επίσης, τι είναι το εργασιακό burnout και πώς θα το αποφύγετε.

Πώς θα αντιμετωπίσετε το εργασιακό άγχος;

Τα επαγγελματικά μας καθήκοντα και η πίεση που έρχεται με αυτά είναι κάτι που δεν μπορούμε να αλλάξουμε οι ίδιοι. Ωστόσο, αυτό που μπορούμε να βελτιώσουμε είναι η οπτική και η νοοτροπία μας.

Αυτά είναι 10 tips που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το εργασιακό άγχος:

1. Θέστε προτεραιότητες

Ο φόρτος εργασίας είναι μία από τις βασικές αιτίες του στρες στη δουλειά. Ξεκινήστε την ημέρα σας φτιάχνοντας μία to-do λίστα με τα καθήκοντά σας. Η οργάνωση των καθημερινών σας εργασιών σε σειρά προτεραιότητας θα κάνει τον όγκο τους πιο διαχειρίσιμο. Και εσείς, φυσικά, θα νιώθετε ικανοποίηση κάθε φορά που βάζετε “τσεκ” σε ένα task της λίστας σας!

2. Καθορίστε ρεαλιστικούς στόχους

Οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες συμβάλλουν συντριπτικά στο εργασιακό άγχος. Με το να θέσετε εφικτούς στόχους θα αποφύγετε τη συχνή απογοήτευση και το αίσθημα της αποτυχίας. Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας σχετικά με το τι μπορείτε να επιτύχετε εντός ενός δεδομένου χρονικού πλαισίου.

3. Κάντε συχνά διαλείμματα

Συμπεριλάβετε μικρά διαλείμματα στην ημέρα σας για να χαλαρώσετε. Δραστηριότητες όπως η μουσική ή το διάβασμα βοηθούν σημαντικά στην ξεκούραση του εγκεφάλου και στη βελτίωση της παραγωγικότητάς σας. Αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, αφιερώστε λίγα μόλις λεπτά στο να πάρετε βαθιές αναπνοές. Θα εκπλαγείτε με το πόσο θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε και να συγκεντρωθείτε!

4. Ζητήστε υποστήριξη

Μη διστάσετε να απευθυνθείτε στους συναδέλφους σας, τους φίλους σας ή την οικογένειά σας για υποστήριξη. Το να συζητήσετε μαζί τους αυτά που σας προβληματίζουν μπορεί να σας προσφέρει μία διαφορετική οπτική και λύσεις που δεν είχατε σκεφτεί. Επιπλέον, το να εκφράσετε το εργασιακό άγχος που νιώθετε θα σας βοηθήσει να το εκλογικεύσετε και να το αντιμετωπίσετε πιο εύκολα.

5. Θέστε όρια

Βάλτε ξεκάθαρα όρια ανάμεσα στην εργασία και την προσωπική σας ζωή. Αποφύγετε να ελέγχετε τα email σας εκτός ωρών εργασίας ή να κάνετε extra δουλειά στο σπίτι. Αυτός ο διαχωρισμός είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής σας ζωής.

Χρειάζεστε βοήθεια με την αλλαγή ή εξέλιξη της καριέρας σας;

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ!

6. Πείτε “όχι”

Το να λέμε “όχι” είναι, γενικά, δύσκολο, ιδίως όταν πρόκειται για τον εργασιακό μας χώρο. Ως εργαζόμενοι, είναι σημαντικό να κατανοείτε τα όριά σας και να μην αναλαμβάνετε μεγαλύτερο όγκο εργασίας από αυτόν που μπορείτε να διαχειριστείτε. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα μειώσετε το εργασιακό άγχος σας, αλλά θα βελτιώσετε την αποτελεσματικότητά σας. Το να λέτε “όχι” δεν σας κάνει “κακούς” επαγγελματίες, αλλά δείχνει ότι γνωρίζετε τις δυνατότητές σας.

7. Ξεκινήστε τα positive affirmations

Τα positive affirmations είναι θετικές φράσεις που μπορείτε να επαναλαμβάνετε στον εαυτό σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μερικές φορές, το στρες προέρχεται από τη δική μας ανασφάλεια. Οι αρνητικές σκέψεις μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικό πρόβλημα στην αυτοπεποίθησή μας και να “πείσουν” τον εγκέφαλο ότι θα αποτύχουμε. Αντικαθιστώντας αυτές τις σκέψεις με φράσεις όπως “μπορώ να το κάνω!”, θα χτίσετε μία θετική νοοτροπία και θα προετοιμάσετε τον εαυτό σας για την επιτυχία.

8. Αναπτύξτε τις δυνατότητές σας

Η βελτίωση συγκεκριμένων ικανοτήτων που σχετίζονται με την εργασία ή την προσωπική σας ανάπτυξη θα συμβάλλει στη μείωση του εργασιακού άγχους. Η ενίσχυση των δεξιοτήτων σας μπορεί να βοηθήσει με το σύνδρομο του απατεώνα, καθώς και να οδηγήσει σε αυξημένη αυτοπεποίθηση και αποτελεσματικότητα στον χειρισμό των εργασιακών σας αρμοδιοτήτων. 

9. Δημιουργήστε ένα ευχάριστο περιβάλλον εργασίας

Ο εργασιακός χώρος αποτελεί παράγοντα που επηρεάζει το εργασιακό άγχος. Είναι, επομένως, σημαντικό να δημιουργήσετε ένα θετικό και υποστηρικτικό περιβάλλον εργασίας. Ενθαρρύνετε την ομαδικότητα, την ανοιχτή επικοινωνία και μια κουλτούρα που εκτιμά την ευημερία των εργαζομένων. Αναπτύξτε καλές σχέσεις με τους συναδέλφους σας, διακοσμήστε το γραφείο σας με τα αγαπημένα σας αντικείμενα και δείτε τη διάθεσή σας να αλλάζει!

10. Διατηρήστε έναν υγιή τρόπο ζωής

Έρευνες έχουν δείξει πως η καλή διατροφή, η ξεκούραση και η άσκηση μπορούν να χτίσουν γερά θεμέλια για την αντιμετώπιση του στρες. Εφαρμόζοντας μερικές υγιείς συνήθειες στη ζωή σας, όπως το να πηγαίνετε για ύπνο νωρίς, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τόσο στην επαγγελματική, όσο και στην προσωπική σας ζωή.

Ενισχύστε την επαγγελματική σας πορεία μέσω της σωστής καθοδήγησης και του κατάλληλου σχεδιασμού. Ακολουθήστε το πρόγραμμα επαγγελματικού προσανατολισμού της ProfessionAid και εξερευνήστε τις επαγγελματικές σας επιλογές!

Εργασιακό άγχος: Πότε χρησιμεύει;

Η σύντομη απάντηση; Όχι και τόσο συχνά! Σε κάποιον μικρό βαθμό, το εργασιακό άγχος μπορεί να θεωρηθεί ευεργετικό. Ένα μέτριο ποσοστό στρες στον χώρο εργασίας μπορεί να χρησιμεύσει ως παράγοντας παρακίνησης και παραγωγικότητας, οδηγώντας τα άτομα να τηρούν προθεσμίες, να λύνουν προβλήματα και να επιτυγχάνουν στόχους.

Ωστόσο, το μέτριο ποσοστό στρες σπάνια μένει… μέτριο! Το υπερβολικό ή χρόνιο εργασιακό άγχος μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στους εργαζόμενους. Η επίτευξη ισορροπίας και η εφαρμογή αποτελεσματικών στρατηγικών διαχείρισης της πίεσης είναι απαραίτητα για τη διατήρηση ενός υγιούς και παραγωγικού περιβάλλοντος εργασίας.

    Μείνετε Συντονισμένοι

    Θέλετε να διαβάζετε έξυπνα tips και χρήσιμα HR updates που εξελίσσουν δυναμικά την καριέρα σας; Συμπληρώστε το email σας!

    Αποδέχομαι την Πολιτική ΑπορρήτουΑποδέχομαι την Πολιτική Απορρήτου
    Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις