Επικοινωνιακές δεξιότητες: Τα τοπ 7 communication skills!

Επικοινωνιακές δεξιότητες: Τα τοπ 7 communication skills!

Οι επικοινωνιακές δεξιότητες αναφέρονται συχνά ως ένα προσόν, που είτε πρέπει να αναδείξετε ή να το καλλιεργήσετε, αν δεν είναι το δυνατό σας σημείο. Η επικοινωνία, όμως, είναι ένας όρος «ομπρέλα» που περιλαμβάνει πολλές επιμέρους ικανότητες και δεξιότητες. Γνωρίζετε ποιες είναι αυτές;

Επικοινωνιακές δεξιότητες, ποιες είναι;

Μια αμήχανη στιγμή που αντιμετωπίζουν αρκετοί υποψήφιοι σε συνεντεύξεις εργασίας, είναι όταν οι συνεντευκτές τους ζητούν περαιτέρω ανάλυση των επικοινωνιακών τους δεξιοτήτων. Η επικοινωνία είναι μία ικανότητα που πολλοί προσθέτουν στο βιογραφικό τους σημείωμα, χωρίς να είναι σε θέση να δώσουν παραδείγματα ή να τεκμηριώσουν τις δηλώσεις τους. 

Για να μην έρθετε ποτέ ξανά σε δύσκολη θέση, δείτε παρακάτω ποιες είναι οι τοπ επικοινωνιακές δεξιότητες και προσπαθήστε να εντυπωσιάσετε με αυτές που διαθέτετε και να «δουλέψετε» περισσότερο εκείνες στις οποίες υστερείτε.

Επικοινωνιακές δεξιότητες: Λίστα με τις τοπ 7!

Τα communication skills έχουν συνδεθεί περισσότερο με πελατοκεντρικά επαγγέλματα, αλλά αυτό είναι μια λανθασμένη οπτική. Τα επαγγέλματα πωλήσεων ή εξυπηρέτησης πελατών όντως προϋποθέτουν άρτιες επικοινωνιακές δεξιότητες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως θέσεις εργασίας που δεν έχουν επαφή με πελάτες δεν τις χρειάζονται.

Οι παρουσιάσεις, η επικοινωνία μέσα σε μία ομάδα, το τρομακτικό public speaking και η ενεργητική ακρόαση είναι μόνο κάποια από τα πολλά επικοινωνιακά skills που χρειάζεστε για να αντεπεξέλθετε αποτελεσματικά στα σύγχρονα περιβάλλοντα εργασίας.

Ας δούμε ποιά είναι τα τοπ 7 που θα σας βοηθήσουν να ξεχωρίσετε!

1. Αυτοπεποίθηση

Η αυτοπεποίθηση είναι μια δεξιότητα που είναι σημαντική, όχι μόνο για την επαγγελματική σας ανέλιξη, αλλά και για τη συνολική σας ευεξία γενικότερα. Η αυτοπεποίθηση είναι ένα εγγενές χαρακτηριστικό, με το οποίο κάποιοι γεννιούνται ή το καλλιεργούν στο περιβάλλον που μεγαλώνουν, αλλά είναι και επίκτητη.

Οι επαγγελματίες που δείχνουν αυτοπεποίθηση -όχι αλαζονεία, πετυχαίνουν πιο εύκολα τους στόχους τους και διεκδικούν περισσότερα στη ζωή τους, ενώ τείνουν να τραβούν την προσοχή των συνομιλητών τους.  

Tip: Δείξτε αυτοπεποίθηση με τη στάση του σώματος σας και τη σωστή προετοιμασία για μια συνέντευξη ή μια παρουσίαση. Αν γνωρίζετε σε βάθος το θέμα για το οποίο θα μιλήσετε, είναι πιο πιθανό να μπορέσετε να απαντήσετε σε ερωτήσεις που θα σας τεθούν χωρίς ή με λιγότερο άγχος. 

2. Διπλωματία

Η διπλωματία είναι μια πολύ σημαντική ικανότητα και βρίσκεται στις τοπ επικοινωνιακές δεξιότητες για βιογραφικό. Ίσως την έχετε συναντήσει και με άλλη ονομασία, μιας και είναι γνωστή και ως «τακτ».

Tip: Μπορείτε να εξασκήσετε τη διπλωματία σας, καλλιεργώντας τα soft skills σας, ζητώντας feedback και κάνοντας ερωτήσεις. Δείχνοντας ενδιαφέρον για τον συνομιλητή σας, κερδίζετε την προσοχή του και μειώνετε τις πιθανότητες να έρθετε σε ανοιχτή σύγκρουση.

Αν διαφωνείτε έντονα, πάρτε το χρόνο σας για να ηρεμίσετε και προσπαθήστε να στρέψετε την προσοχή στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για σας και την ομάδα σας.

3. Ενσυναίσθηση

Η ενσυναίσθηση, όπως και η αυτοπεποίθηση, είναι ένα χαρακτηριστικό τόσο εγγενές, όσο και επίκτητο. Είναι η ικανότητα να έρχεστε στη θέση του συνομιλητή σας, να κατανοείτε τις θέσεις και τους προβληματισμούς του και να διαπραγματεύεστε με σεβασμό.

Tip: Εξασκηθείτε στη συναισθηματική νοημοσύνη με σεμινάρια, εκπαιδευτικά video και καθημερινή εξάσκηση. Είναι αρκετά δύσκολο να αφήσετε στην άκρη την προσωπική σας οπτική γωνία, αλλά κάθε φορά που το κάνετε θα γίνεται πιο εύκολο. 

Ο σύγχρονος κόσμος είναι ένας κόσμος συμπερίληψης, σεβασμού και ισότητας και η ενσυναίσθηση είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι αξίες αυτές γίνονται πράξη.

4. Προσαρμοστικότητα

Οι δεξιότητες προσαρμογής είναι πολύ σημαντικές στην επικοινωνία. Περιλαμβάνουν την προσαρμογή τους ύφους, του τόνου της φωνής, του χιούμορ και της σοβαρότητας, αναλόγως του συνομιλητή και της περίστασης. 

Η ευελιξία και η προσαρμογή μπορούν να κάνουν τη διαφορά, αν για παράδειγμα στα μέσα μιας ομιλίας ή παρουσίασης, παρατηρήσετε πως οι ακροατές σας έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους.

Tip: Πριν ξεκινήσετε μια παρουσίαση ή πριν λάβετε μέρος σε μία συνάντηση ή σε ένα meeting, κάντε την έρευνά σας για το background των συνομιλητών ή ακροατών σας και μελετήστε καλά το θέμα που θα αναπτύξετε. Προσαρμόστε το λεξιλόγιό σας ανάλογα και προσθέστε χιούμορ για να ελαφρύνετε το κλίμα, όπου αυτό επιτρέπεται. 

Για παράδειγμα, ένα ακροατήριο φοιτητών θα απαιτεί πιο απλό λεξιλόγιο και στιγμές που θα ελαφραίνουν μία ομιλία, ενώ μία ερευνητική ομάδα επιστημόνων θα θέλει πιο στοχευμένο λεξιλόγιο και πιο περιεκτικό λόγο, καθώς ο χρόνος τους είναι πολύτιμος. 

5. Γρήγορη ανταπόκριση

Η γρήγορη ανταπόκριση σε κλήσεις, μηνύματα και email είναι ένα σημαντικό skill που δείχνει σεβασμό και επαγγελματισμό. Η αργοπορία στις απαντήσεις, ενώ, συχνά, είναι κατανοητή λόγω φόρτου εργασίας, κάνει πάντα κακή εντύπωση. 

Η αμεσότητα είναι χαρακτηριστικό της εποχής μας και οι ταχύτητες του διαδικτύου έχουν ανεβάσει τον πήχη στις απαιτήσεις για άμεση εξυπηρέτηση.

Tip: Αν δε μπορείτε να δώσετε μία άμεση απάντηση σε ένα αίτημα, που είναι απολύτως αναμενόμενο και φυσιολογικό, απαντήστε άμεσα πως το έχετε λάβει και το επεξεργάζεστε. Έτσι θα δείξετε πως ενδιαφέρεστε και θα έχει επιβεβαιώσει ο συνομιλητής σας πως έχετε λάβει το μήνυμά του. Αν δέχεστε πολλά μηνύματα μέσα στην ημέρα, επιλέξτε μια εφαρμογή αυτόματης απάντησης.

6. Ενεργητική ακρόαση

Το να είστε ένας καλός και ενεργητικός ακροατής είναι ένα skill που χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης σε ομάδες συνεργασίας, αλλά και σε τεχνικές πωλήσεων. Για να δείξετε στον συνομιλητή σας πως έχει την προσοχή σας, είναι καλό να μην έχετε γύρω σας συσκευές όπως κινητά ή λάπτοπ που μπορούν να σας αποσπούν.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να δείξετε σε κάποιον πως τον ακούτε, είναι να κάνετε ερωτήσεις, να σχολιάσετε τα θέματα που αναπτύσσει και να εκφράσετε τους προβληματισμούς σας ή να επικροτήσετε απόψεις με τις οποίες συμφωνείτε.

Tip: Η ενεργητική ακρόαση είναι μια από τις πιο σημαντικές επικοινωνιακές δεξιότητες. Προσέξτε όμως να μην παρακάνετε όσα προαναφέραμε, καθώς είναι λεπτή η γραμμή που διαχωρίζει το ειλικρινές ενδιαφέρον από την προσπάθεια να μονοπωλήσετε τη συζήτηση.

7. Ανάλυση γλώσσας του σώματος

Η γλώσσα του σώματος μπορεί να σας δείξει πολλά για το πως αισθάνεται ο συνομιλητής σας για τη μεταξύ σας επικοινωνία. Αν για παράδειγμα έχει σταυρωμένα τα χέρια του στο στήθος, σημαίνει πως βρίσκεται σε αμυντική θέση και δεν είναι δεκτικός σε αυτά που ακούει, άρα θα ήταν καλό να ελαφρύνετε λίγο το κλίμα για να τον κάνετε να αισθανθεί πιο άνετα.

Άλλες ενδείξεις πως ο συνομιλητής σας βρίσκεται σε κατάσταση άγχους, είναι τα υπερβολικά νεύματα συγκατάθεσης, ο σφιχτός λαιμός και τα ανασηκωμένα φρύδια. Μαθαίνοντας να διαβάζετε τη γλώσσα του σώματος των ακροατών σας, παίρνετε πληροφορίες για το τι να διορθώσετε εκείνη τη στιγμή ή γενικά.

Extra tip: Εστιάστε και στη δική σας στάση, καθώς και στη γλώσσα του δικού σας σώματος και μάθετε να ελέγχετε τις αντιδράσεις σας σε στιγμές που πρέπει να φερθείτε διπλωματικά ή απαιτείται από εσάς να κρατήσετε ουδέτερη θέση.

Επικοινωνιακές δεξιότητες στο βιογραφικό

Το βιογραφικό σας σημείωμα συνίσταται να είναι στοχευμένο στη θέση εργασίας που διεκδικείτε. Με τον ίδιο τρόπο είναι καλό να στοχεύσετε και τις δεξιότητες που θα παρουσιάσετε. Επειδή είναι πιθανό να έχετε αρκετές, δεν είναι ανάγκη να τις αναλύσετε όλες. Επιλέξτε εκείνες που ταιριάζουν περισσότερο στον επαγγελματικό τίτλο που επιθυμείτε.

Στη συνοδευτική επιστολή (cover letter) μπορείτε να εμβαθύνετε σε κάποιες από τις επικοινωνιακές δεξιότητές σας, τις οποίες είναι πολύ πιθανό να συζητήσετε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ειδικά αν η θέση προϋποθέτει ικανότητες στην επικοινωνία.

Δεν αρκεί όμως η απλή αναφορά σε αυτά τα skills. Τα παραδείγματα επικοινωνιακών δεξιοτήτων είναι εκείνα που θα σας κάνουν να ξεχωρίσετε, αλλά θα αποδείξουν και στην πράξη τα όσα ισχυρίζεστε και με το παραπάνω.

Αν χρειάζεστε βοήθεια για προετοιμασία συνέντευξης, οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι καθοδήγησης της ProfessionAid βρίσκονται στη διάθεσή σας για να αναδείξετε όλα τα προσόντα και τα προτερήματά σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

Θέλετε να απογειώσετε την καριέρα σας;

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ!

Επικοινωνιακές δεξιότητες παραδείγματα

Δίνοντας παραδείγματα των επικοινωνιακών σας δυνατοτήτων, εμπνέετε αξιοπιστία και δείχνετε πως είστε προετοιμασμένοι, ετοιμόλογοι και επαγγελματίες. Τι παραδείγματα όμως μπορείτε να δώσετε; Ας δούμε μερικά από αυτά:

Αναφέρετε μια δύσκολη κατάσταση που διαχειριστήκατε με διπλωματία, όπως έναν απαιτητικό πελάτη ή μια διαφωνία με κάποιον προιστάμενο. Αναλύστε μια παρουσίαση που κάνετε ή μια δημόσια ομιλία και μοιραστείτε την εμπειρία σας.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία «άσχημη» εμπειρία και να αναφερθείτε σε όσα σας δίδαξε. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παραδείγματα ενσυναίσθησης ή ενστίκτου, όπως το ό,τι αντιληφθήκατε κάτι από τη συμπεριφορά ενός πελάτη, το οποίο σας βοήθησε να κατανοήσετε καλύτερα την ανάγκη του.

Ο τρόπος που θα συζητήσετε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για τους εργοδότες σας. Καθίστε σε άνετη, αλλά σοβαρή, θέση και επιδιώξτε οπτική επαφή με τους συνομιλητές σας. Χρησιμοποιήστε με μέτρο το χιούμορ και τις χειρονομίες και μόνο αν έχετε σίγουρες ενδείξεις πως θα το εκτιμήσουν.

Καλλιεργήστε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες!

Η επικοινωνία είναι το skill-κλειδί για πολλές επιτυχίες τόσο στον επαγγελματικό τομέα, στην εκπαιδευτική σας σταδιοδρομία, αλλά και στην προσωπική σας ζωή. Πολλοί από εμάς δίνουμε περισσότερη έμφαση στα hard και digital skills μας, με αποτέλεσμα να παραλείπουμε τις επικοινωνιακές δεξιότητες.

Ξεκινήστε σήμερα να ενημερώνεστε για τα soft skills, επιλέξτε να παρακολουθήσετε κάποιο σεμινάριο και προσπαθήστε να κάνετε καθημερινά εξάσκηση τις επικοινωνιακές σας ικανότητες. Ζητήστε feedback από κοντινούς σας ανθρώπους και ανακαλύψτε δυνατά σημεία που δεν γνωρίζατε πως έχετε, αλλά και σημεία που μπορείτε να βελτιώσετε.

Οι επικοινωνιακές σας δεξιότητες θα βελτιωθούν με ομαδική δουλειά, για αυτό μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια και κριτική. Έτσι γινόμαστε καλύτεροι!

    Μείνετε Συντονισμένοι

    Θέλετε να διαβάζετε έξυπνα tips και χρήσιμα HR updates που εξελίσσουν δυναμικά την καριέρα σας; Συμπληρώστε το email σας!

    Αποδέχομαι την Πολιτική ΑπορρήτουΑποδέχομαι την Πολιτική Απορρήτου
    Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις