Interview: Τα μυστικά της γλώσσας του σώματος στη συνέντευξη

Interview: Τα μυστικά της γλώσσας του σώματος στη συνέντευξη

Η κλισέ έκφραση «η εμφάνιση μετράει», σίγουρα, ισχύει για να πραγματοποιήσετε ένα πετυχημένο interview! Ειδικά, εάν επιθυμείτε να δείξετε ότι η προτεινόμενη θέση σάς αξίζει. Πέραν, λοιπόν, του dress code και του τρόπου που μιλάτε, καλείστε να «προμοτάρετε» άψογα τον εαυτό σας από την πρώτη στιγμή με τη γλώσσα του σώματός σας, στέλνοντας τα πιο θετικά «σήματα» στον recruiter!

Γνωρίζοντας πως το σώμα αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο για όσους ενδιαφέρονται να ενισχύσουν την επαγγελματική τους εικόνα, η ειδική ομάδα σταδιοδρομίας της ProfessionAid συγκέντρωσε όλα τα μυστικά που θα ενδυναμώσουν την παρουσία σας στην επόμενη συνέντευξη. Έτσι, παρακάτω, θα ανακαλύψετε για ποιον λόγο είναι σημαντική η γλώσσα του σώματος σε ένα job interview, καθώς και μερικά πολύτιμα tips προετοιμασίας!

Τι είναι η γλώσσα του σώματος;

Η γλώσσα του σώματος – ή αλλιώς εξωλεκτική επικοινωνία – αποτελεί τον τρόπο επικοινωνίας χωρίς την ανταλλαγή λεκτικών μηνυμάτων. Πιο συγκεκριμένα, συνιστά την έκφραση του χαρακτήρα και των συναισθημάτων μέσω της στάσης του κορμιού, των κινήσεων και των μορφασμών του προσώπου, και είναι εξίσου σημαντική με τη λεκτική επικοινωνία.

Μπορούμε να πούμε πως η μελέτη της γλώσσας του σώματος – του λεγόμενου “body language” – μπορεί να γίνει ένα άκρως χρήσιμο εργαλείο κατανόησης του συνομιλητή μας, αν και συνήθως «λειτουργεί» υποσυνείδητα καθιστώντας δύσκολη την ανάγνωσή της. Σε κάθε περίπτωση, κατόπιν πολλής εξάσκησης, είναι εφικτό να μάθετε να τη «διαβάζετε»… έστω και μερικώς!

Γιατί είναι σημαντική η γλώσσα του σώματος σε ένα interview;

Όπως προαναφέραμε, η γλώσσα του σώματος προβάλλει προθέσεις και συναισθήματα, μεταδίδοντας στον συνομιλητή πολλές πληροφορίες για τη διάθεσή σας την εκάστοτε στιγμή. Στην περίπτωση ενός interview, λοιπόν, οι πληροφορίες αυτές παίζουν καθοριστικό ρόλο στην τελική απόφαση. Κατά συνέπεια, φροντίστε η στάση που θα έχετε απέναντι στον υπεύθυνο πρόσληψης να αποπνέει θετικότητα, ενδιαφέρον και σιγουριά.

9+2 μυστικά της γλώσσας του σώματος για ένα πετυχημένο interview

Η γλώσσα του σώματος καθορίζει τις εντυπώσεις σε μία συνέντευξη εργασίας, αλλά αρχίζει να δημιουργεί εντυπώσεις πριν από αυτή! Γι’ αυτόν, ακριβώς, τον λόγο, σας παρουσιάζουμε τα πιο έξυπνα “body language” tips τόσο για τη διάρκεια του interview, όσο και για όση ώρα βρίσκεστε στην αίθουσα αναμονής.

Πώς να περιμένετε στο waiting room;

Ένα σημείο στο οποίο αξίζει να δοθεί έμφαση, παρότι οι περισσότεροι το παραλείπουν! Σαφώς, η αναμονή είναι αγχωτική, αλλά λάβετε υπόψη πως οι εργαζόμενοι που βρίσκονται είτε στην υποδοχή είτε στα γύρω γραφεία είναι πιθανόν να παρακολουθούν κάθε σας κίνηση.

Σας προτείνουμε, επομένως, να κάθεστε ευθεία στο κάθισμά σας και να τοποθετείτε τα προσωπικά σας αντικείμενα αριστερά σας, ώστε να μπορείτε με ευκολία να κάνετε μία σωστή χειραψία, όταν έρθει η στιγμή. Επίσης, ενώ περιμένετε υπομονετικά τη σειρά σας, καλό θα ήταν να μην κοιτάξετε ούτε για ένα δευτερόλεπτο το τηλέφωνό σας, που θα πρέπει να είναι ήδη σε αθόρυβη λειτουργία ήχου, ή το ρολόι σας!

Η χειραψία

Η χειραψία είναι το μοναδικό στοιχείο του body language που θα σας φέρει σε σωματική επαφή με τον recruiter… γι’ αυτό, κάντε τη «ζεστά» και δυναμικά, ώστε να εμπνεύσετε εμπιστοσύνη. Για μία καλή χειραψία δε χρειάζεται να καταβάλετε μεγάλη σωματική δύναμη, διαφορετικά θα δείξετε επιθετικότητα ή νευρικότητα. Επομένως, αποσκοπήστε σε μία σταθερή χειραψία 1-2 δευτερολέπτων, διατηρώντας οπτική επαφή και ένα γνήσιο χαμόγελο.

Το περπάτημα

Ίσως σας φανεί περίεργο, αλλά, σύμφωνα με ερωτήσεις που έχουν γίνει σε αρμοδίους πρόσληψης, το περπάτημα και ο τρόπος που εισέρχεστε μέσα στον χώρο της συνέντευξης είναι απόλυτα ενδεικτικός για εκείνους. Αξιοποιήστε, λοιπόν, αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα, περπατώντας σίγουρα, σταθερά και με ίσια στάση σώματος!

Η στάση του σώματος

Αφού περάσετε στον χώρο του interview και σας προτείνουν να καθίσετε, επιλέξτε μία άνετη θέση που να μπορεί να κρατήσει τον κορμό σας σε ευθεία. Έπειτα, γείρετε ελαφρώς προς τα εμπρός, δείχνοντας, έτσι, ενδιαφέρον, προθυμία και εμπιστοσύνη – απλώς, μην το παρακάνετε!

Σε μία επαγγελματική γνωριμία, το slouching και η πολλή χαλάρωση στην καρέκλα υποδηλώνουν έλλειψη σεβασμού και, ταυτόχρονα, αυτοπεποίθησης. Επομένως, αποφύγετέ το! Επίσης, εάν κρατάτε αντικείμενα στην αγκαλιά σας ή σταυρώνετε τα χέρια σας, δηλώνετε μία αμυντική στάση, ενώ εσείς επιδιώκετε να μεταδώσετε αυτοπεποίθηση και θετικά συναισθήματα.

Τα πόδια

Πολλοί προτείνουν να σταυρώνετε τα πόδια σας σε ένα interview, αλλά είναι το σωστό; Το να έχετε σταυρωμένα πόδια ή να τα κουνάτε διαρκώς μπορεί να εκληφθεί ως αδιαφορία και ανυπομονησία – άλλωστε, είναι εξίσου άβολο και για εσάς. Οι ειδήμονες επαγγελματικής σταδιοδρομίας συμβουλεύουν να κρατάτε τα πόδια σας σταθερά στο πάτωμα. Παράλληλα, από επιστημονικής απόψεως, κάτι τέτοιο θα ενισχύσει την ορθή σκέψη και συγκέντρωσή σας.

Τα προσωπικά σας αντικείμενα

Σε ένα interview μπορεί να έρθετε σε αμηχανία, διότι δε θα ξέρετε πού να ακουμπήσετε την τσάντα ή τον χαρτοφύλακα και το παλτό σας. Η λύση είναι να τοποθετείτε τα προσωπικά σας αντικείμενα ακριβώς δίπλα σας, ώστε, εάν χρειαστείτε κάτι, να είναι εύκολο να το εντοπίσετε!

Σε αυτό το σημείο, σας συμβουλεύουμε να έχετε βγάλει εξαρχής από τον χαρτοφύλακά σας οτιδήποτε μπορεί να χρειαστείτε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, όπως το βιογραφικό ή το σημειωματάριό σας, ώστε να μη διακόπτετε τη ροή στη συνέχεια. Τέλος, αφήνοντας τα προσωπικά σας αντικείμενα στο πλάι, θα είναι ευκολότερο για εσάς να ξανακάνετε χειραψία στο τέλος της συνέντευξης.

Το eye contact

Η επαφή με τα μάτια κρίνεται ως ζωτικό συστατικό μίας συνέντευξης εργασίας! Όταν κοιτάτε τον συνομιλητή σας, δηλώνετε εντιμότητα, ενώ, ταυτόχρονα, του επιτρέπετε να «διαβάσει» ορισμένα στοιχεία του χαρακτήρα σας. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο, δείχνετε ότι προσέχετε πραγματικά τη συζήτηση.

Αναρωτιέστε, όμως, ποιο είναι το σωστό eye contact και πόσο διαρκεί; Για να είναι αποτελεσματική η οπτική επαφή, δε σημαίνει πως πρέπει να κοιτάζετε συνέχεια και επίμονα τον recruiter, διότι αυτό μεταφράζεται ως αγένεια και επιθετικότητα, κάτι που ενδεχομένως να τον φέρει σε αμηχανία. Αντίθετα, μπορείτε να τον κοιτάζετε τακτικά και για λίγα δευτερόλεπτα κάθε φορά, διατηρώντας μία φιλική και άνετη συζήτηση.

Τα χέρια σας

Τα χέρια είναι ένα, αναμφίβολα, εκφραστικό μέλος του σώματος, καθώς μπορούν να μιλήσουν από μόνα τους! Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν φυσικές χειρονομίες καθώς μιλούν, οπότε κι εσείς κρατήστε τα σε ορατό σημείο, με τις παλάμες ανοιχτές, αποδεικνύοντας ότι αισθάνεστε άνετα. Επιπρόσθετα, προτιμήστε πιο… ντελικάτες κινήσεις.

Παράλληλα, μην ξεχνάτε ότι οι κινήσεις των χεριών δεν είναι πάντα ωφέλιμες σε μία συνέντευξη! Για παράδειγμα, το άγγιγμα του προσώπου υποδηλώνει άβολα συναισθήματα, ενώ το τρίψιμο του λαιμού υποδηλώνει απογοήτευση.

Το χαμόγελό σας

Το χαμόγελο μπορεί να σπάσει τον πάγο σε οποιαδήποτε συνάντηση, κι αυτό ακριβώς κάνει και σε ένα interview. Ένα ζεστό και αυθεντικό χαμόγελο συνθέτει μία ευχάριστη ατμόσφαιρα και, ταυτόχρονα, χαλαρώνει το υπόλοιπο σώμα. Ακόμη, κι αυτό με τη σειρά του μαρτυρά άνεση και αυτοπεποίθηση. Επομένως, διατηρήστε ένα διακριτικό χαμόγελο στο πρόσωπό σας καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης!

Η αναπνοή σας

Οι βαθιές εισπνοές και εκπνοές φέρνουν ηρεμία στο σώμα και αποβάλλουν το στρες! Κατά συνέπεια, εάν επιδιώκετε να καταλαγιάσετε το άγχος σας και να ισορροπήσετε το νευρικό σας σύστημα, να αναπνέετε σωστά και με συνεπή ρυθμό.

Bonus tips για Skype interview!

Στην εποχή μας, όλο και περισσότερα job interviews πραγματοποιούνται μέσω Skype, στερώντας το πλεονέκτημα μίας face to face συνέντευξης. Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει πως η γλώσσα του σώματος απουσιάζει από εκεί. Διαβάστε το σχετικό άρθρο μας, ανακαλύψτε τα πιο εύστοχα tips και προετοιμαστείτε καταλλήλως!

Φτάσαμε στο τέλος…

Και πλέον είστε έτοιμοι να εξασκήσετε τη γλώσσα του σώματός σας για το επόμενο interview, ώστε να βρεθείτε στο προσκήνιο των επιλογών για την πολυπόθητη θέση εργασίας! Και να θυμάστε… Εάν επιθυμείτε περαιτέρω καθοδήγηση, η άρτια καταρτισμένη ομάδα μας μπορεί να σας παράσχει ποιοτικές συμβουλευτικές υπηρεσίες, απόλυτα προσαρμοσμένες στις ανάγκες σας.

    Μείνετε Συντονισμένοι

    Θέλετε να διαβάζετε έξυπνα tips και χρήσιμα HR updates που εξελίσσουν δυναμικά την καριέρα σας; Συμπληρώστε το email σας!

    Αποδέχομαι την Πολιτική ΑπορρήτουΑποδέχομαι την Πολιτική Απορρήτου
    Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις