Επαγγελματικός Προσανατολισμός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

 • Αρχική
 • ΚΑΡΙΕΡΑ
 • Επαγγελματικός Προσανατολισμός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!
Επαγγελματικός Προσανατολισμός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός δίνει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που απασχολούν τη νέα γενιά σχετικά με το μέλλον. Αποτελεί οργανωμένη διαδικασία στήριξης και βοήθειας που πραγματοποιείται από εξειδικευμένους επιστήμονες και ειδικές υπηρεσίες. Οι συγκεκριμένοι κατευθύνουν σωστά το άτομο, ώστε να ενισχύσει τις γνώσεις, τα ενδιαφέροντά και τις αξίες του, ενώ, παράλληλα, συνειδητοποιεί τις ικανότητες και τις δεξιότητες που κατέχει. Ταυτόχρονα, είναι εκείνοι που συμβάλλουν στην απόφαση του ατόμου, σχετικά με τις σπουδές που θα επιλέξει να ακολουθήσει, όπως και με την επαγγελματική του πορεία, σχεδιάζοντας αποτελεσματικά τη σταδιοδρομία του. Η πραγματικότητα είναι πως αρκετοί νέοι έχουν ανησυχίες για το μέλλον τους. Επομένως, στο μυαλό τους «γεννιούνται» διάφορα ερωτήματα όπως: Ποιες σπουδές να ακολουθήσω; Σε ποιο επάγγελμα να εργαστώ μεγαλώνοντας; Η εργασία που θα επιλέξω θα έχει ζήτηση στο μέλλον;

Συνάντηση με σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού

Μέσα στον επαγγελματικό προσανατολισμό παρέχεται και η επαγγελματική συμβουλευτική, η οποία προσφέρει στον ενδιαφερόμενο συνεντεύξεις, οι οποίες στηρίζονται στις αρχές της συμβουλευτικής Ψυχολογίας. Οι συνεδρίες περιλαμβάνουν δραστηριότητες βοήθειας προς τα άτομα, στοχεύοντας στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους. Ταυτόχρονα, τα interviews ενισχύουν τη λήψη αποφάσεων και την επαγγελματική εξέλιξη. Συνάμα, ωφελούν στην αναζήτηση και στην εύρεση εργασίας, καθώς και στην προσαρμογή της επαγγελματικής και ευρύτερης κοινωνικής του ζωής. Οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι στις συνεδρίες συζητούν κατ’ ιδίαν με τους ενδιαφερόμενους και αναπτύσσουν μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τους, στην οποία τηρείται απόλυτη εμπιστευτικότητα.

Γιατί είναι σημαντική η επαγγελματική συμβουλευτική;

Αρχικά, μέσα από τη διαδικασία της συμβουλευτικής επέρχεται η προσωπική ανάπτυξη του ατόμου. Παράλληλα, μαθαίνει τεχνικές που βοηθούν στην εξερεύνηση της εργασίας. Αντίστοιχα, προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Σε συνδυασμό με σημαντικούς παράγοντες, όπως οι δυνατότητες και οι περιορισμοί από το περιβάλλον, καθοδηγείται στις άριστες δυνατές επιλογές Σπουδών και επαγγελματικής κατάρτισης. Πιο αναλυτικά, η επαγγελματική συμβουλευτική μέσα από τον επαγγελματικό προσανατολισμό ωθεί το άτομο:

 • Να ανακαλύψει και να συνειδητοποιήσει τα ατομικά χαρακτηριστικά, τα ενδιαφέροντα, τις δεξιότητες, τις ικανότητες, τις αξίες, αλλά και τις αδυναμίες του, γνωρίζοντας καλύτερα τον εαυτό του.
 • Να σχεδιάσει τη σταδιοδρομία του σύμφωνα με τις επαγγελματικές του αξίες.
 • Να ενημερωθεί σχετικά με τις τάσεις που επικρατούν στην αγορά εργασίας, καθώς και με τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές διαδρομές που θα του παρουσιαστούν στο μέλλον.
 • Να λάβει την απαραίτητη γνώση για τους εκπαιδευτικούς χώρους.
 • Να ενταχθεί ομαλά στον χώρο εργασίας.
 • Να αναπτύξει δεξιότητες και skills που θα εξυπηρετήσουν στην εξεύρεση λύσεων και στη λήψη αποφάσεων.

Ακόμα, η επαγγελματική συμβουλευτική συμβάλλει στην αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού.

Ποιοι είναι οι στόχοι του επαγγελματικού προσανατολισμού;

Οι στόχοι του επαγγελματικού προσανατολισμού παρέχουν στο άτομο ικανότητες και συνήθειες για τη μετ’ έπειτα πορεία του, με δομημένα εργαλεία – tests. Ας τους ανακαλύψουμε παρακάτω:

 1. Επιλογή κατεύθυνσης και σχεδιασμός.
 2. Αξιοποίηση των σχέσεων που αναπτύσσονται σε μία ομάδα.
 3. Απόκτηση γνώσεων για τις σπουδές, τους κλάδους και τα επαγγέλματα.
 4. Αυτογνωσία.
 5. Διαχείριση της σταδιοδρομίας.

Test επαγγελματικού προσανατολισμού

Το τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού στοχεύει να παροτρύνει το άτομο, ώστε να λάβει τις σωστές αποφάσεις σε επαγγελματικό επίπεδο, αναλόγως με την κλίση, τις ικανότητες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Η συμπλήρωση του τεστ ενθαρρύνει το άτομο να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα του εαυτού του. Μάλιστα, το προτρέπει να καταλάβει ποιος κλάδος είναι ο αρμόδιος και ποιο επάγγελμα είναι το ιδανικό για εκείνο. Ωστόσο, τα tests πρέπει να είναι σταθμισμένα στον ελληνικό πληθυσμό, καθώς και να απευθύνονται στην κατάλληλη ηλικιακή ομάδα. Με λίγα λόγια, οφείλει να είναι δημιουργημένο «στα μέτρα» του ενδιαφερόμενου. Όμως, τα αποτελέσματα από ένα test δεν αποτελούν την «απόλυτη» διάγνωση. Δίνουν, παρ’ όλα αυτά, ενδείξεις, οι οποίες μπορεί να αξιοποιηθούν στο έπακρο με τη βοήθεια του εξειδικευμένου Συμβούλου του επαγγελματικού προσανατολισμού.

Τα Tests βασίζονται:

 • Στην προσωπικότητα
 • Στις κλίσεις
 • Στις ικανότητες
 • Στα προσωπικά κίνητρα
 • Στις αξίες
 • Στα ενδιαφέροντα

Εν κατακλείδι, σήμερα, ο επαγγελματικός προσανατολισμός αποτελεί ένα αναγκαίο πρόγραμμα, διότι τα πανεπιστήμια είναι πολλά και ταυτόχρονα έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ιδιωτικών κολεγίων. Αυτό φέρει ως αποτέλεσμα την ελλιπή ενημέρωση για τα προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα, καθώς και τη μη έγκυρη πληροφόρηση για το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Εάν θέλετε να ενισχύσετε στις σπουδές σας και τη σταδιοδρομία σας με την κατάλληλη επαγγελματική καθοδήγηση και τον σωστό σχεδιασμό, ακολουθήστε τα προγράμματα επαγγελματικού προσανατολισμού και επαγγελματικής συμβουλευτικής για την επιλογή του ιδανικού επαγγέλματος για εσάς.

  Μείνετε Συντονισμένοι

  Θέλετε να διαβάζετε έξυπνα tips και χρήσιμα HR updates που εξελίσσουν δυναμικά την καριέρα σας; Συμπληρώστε το email σας!

  Αποδέχομαι την Πολιτική ΑπορρήτουΑποδέχομαι την Πολιτική Απορρήτου
  Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις