CV Checklist: 3 βήματα για ένα άρτιο βιογραφικό!

CV Checklist: 3 βήματα για ένα άρτιο βιογραφικό!

Γνωρίζατε ότι ο χρόνος που αφιερώνουν οι recruiters σε ένα βιογραφικό είναι, κατά μέσο όρο, 6 δευτερόλεπτα, προτού προχωρήσουν στον επόμενο υποψήφιο; Άραγε, το δικό σας βιογραφικό παρουσιάζει εκείνα τα στοιχεία που διατηρούν ζωντανό το ενδιαφέρον κάθε εργοδότη ή HR στελέχους παραπάνω από τον χρόνο αυτό; Ένα CV checklist θα αλλάξει, σίγουρα, τον τρόπο σκέψης σας γύρω από το συγκεκριμένο θέμα!

Γι’ αυτόν τον λόγο, η ομάδα της ProfessionAid δημιούργησε έναν μοναδικό οδηγό checklist με τα 3 απαραίτητα βήματα που απαιτούνται, ώστε να εντυπωσιάσετε τους υπευθύνους πρόσληψης, τραβώντας την προσοχή τους! Ανακαλύψτε, παρακάτω, τα αναγκαία χαρακτηριστικά για κάθε CV και εντάξτε τα μέσα στο δικό σας βιογραφικό, απογειώνοντας τις δυνατότητές σας.

CV Checklist No.1: Γενικές Πληροφορίες

Πρώτο και κύριο για ένα βιογραφικό είναι τα στοιχεία επικοινωνίας! Προσθέστε, λοιπόν, στο πάνω μέρος της σελίδας τα εξής:

 • ονοματεπώνυμο,
 • αριθμό κινητού & σταθερού τηλεφώνου,
 • email,
 • διεύθυνση κατοικίας,
 • αν λειτουργεί υπέρ σας, συμπεριλάβετε τα επαγγελματικά ψηφιακά κανάλια που διαθέτετε, είτε πρόκειται για social media λογαριασμούς είτε για ιστοτόπους που προβάλλουν την εργασία σας.

Με αυτόν τον τρόπο, δείχνετε πως είστε διαθέσιμος, καθιστώντας πιο εύκολη την επικοινωνία μαζί σας για την ενδιαφερόμενη εταιρεία.

Extra tip: Αναλογιστείτε πού αποστέλλετε το CV σας και, έπειτα, διαμορφώστε το σύμφωνα με τον απευθυνόμενο κλάδο. Για παράδειγμα, εάν η υποψήφια θέση εργασίας εντάσσεται στον διαφημιστικό τομέα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περισσότερη καλλιτεχνία, όπως χρώματα και ιδιαίτερες γραμματοσειρές. Αντίθετα, εάν η θέση αφορά μία πιο αυστηρή βιομηχανία, καλό είναι να σχεδιάσετε ένα απλό και minimal βιογραφικό.

CV Checklist No.2: Δομή, Μορφή & Στυλ

Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά των κειμένων είναι η εύκολη ανάγνωση από τον χρήστη και η σωστή δομή. Αυτό, ακριβώς, ισχύει και για το CV Checklist σας! «Εκμεταλλευτείτε», λοιπόν, τα διαθέσιμα μέσα μορφοποίησης που υπάρχουν στο πρόγραμμα του υπολογιστή σας, καθώς θα σας φανούν πολύτιμα, για να αποτυπώσουν τον χαρακτήρα σας.

 • Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο μήκος: Ένα βιογραφικό πρέπει να έχει το ιδανικό μέγεθος και αυτό κρίνεται σύμφωνα με την εμπειρία του καθενός. Δηλαδή, εάν κάποιος δε διαθέτει αρκετή εργασιακή εμπειρία, θα δημιουργήσει ένα CV μίας σελίδας, ενώ κάποιος με περισσότερη εμπειρία και προσόντα θα φτάσει έως και τις δύο σελίδες – αυτό θεωρείται και το ιδανικό μέγεθος!
 • Χρησιμοποιήστε τα keywords: Συμπεριλάβετε τις λέξεις-κλειδιά που υπάρχουν ήδη στην αγγελία, επισημαίνοντας τα skills και τις επιτυχίες σας.
 • Εστιάστε στη μορφή & το style: Μία απλή, professional και ευανάγνωστη γραμματοσειρά, σε μαύρο χρώμα, μπορεί να διαμορφώσει άψογα όλο το κείμενο, όπως και τα bold σημεία! Επιπρόσθετα, «δουλέψτε» με κεφαλίδες και bullets και προσθέστε μικρές παραγράφους ως διαχωριστικά, αφήνοντας τα κατάλληλα κενά. Με λίγα λόγια, επικεντρωθείτε στη συμμετρία και την ομοιομορφία του κειμένου σας.
 • Δημιουργήστε ένα επαγγελματικό αποτέλεσμα: Αυτό θα το πετύχετε χάρη στο πλούσιο λεξιλόγιο, τη σαφήνειά σας και, φυσικά, χωρίς λάθη στην ορθογραφία ή το συντακτικό.

Γεγονός είναι πως οι υπεύθυνοι προσλήψεων, απλώς, «σκανάρουν» τα υποψήφια βιογραφικά. Ωστόσο, ακολουθώντας τα παραπάνω tips, πολλαπλασιάζετε τις πιθανότητες να ασχοληθούν περισσότερο με το δικό σας!

CV Checklist No.3: Κατηγορίες Βιογραφικού

Οι ενότητες με τις επικεφαλίδες βοηθούν στην «πλοήγηση», κάνοντας πιο εύκολη τη δουλειά των recruiters. Αξιοποιώντας τες, συνεπώς, μπορείτε να τους «καθοδηγήσετε», ώστε να βρουν αυτό, ακριβώς, που ψάχνουν γρηγορότερα!

 • Περίληψη βιογραφικού: Το personal statement πρέπει να είναι δυναμικό και να αναγράφει όλους τους στόχους σας, όπως και τους λόγους για τους οποίους ενδιαφέρεστε για την προτεινόμενη θέση εργασίας. Προσελκύστε την προσοχή!
 • Επαγγελματική εμπειρία: Εδώ, οφείλετε να παρουσιάσετε τα μεγαλύτερα επιτεύγματά σας. Ξεκινώντας από την πιο πρόσφατη εργασία σας, αναφέρετε τα ονόματα των εταιρειών, τα έτη προϋπηρεσίας, τις ημερομηνίες και τις θέσεις όπου εργαστήκατε. Extra bonus θα σας δώσει μία μικρή αναφορά στο job description, όπως και όσα κατορθώσατε, ενώ βρισκόσασταν σε εκείνες τις θέσεις.
 • Εκπαίδευση: Συμπεριλάβετε τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που φοιτήσατε, τα έτη σπουδών, τους βαθμούς και το πτυχίο σας, καθώς και περαιτέρω εκπαίδευση, όπως σεμινάρια, βεβαιώσεις κ.ά..
 • Βασικές δεξιότητες & ενδιαφέροντα: Παρουσιάστε τον «καλό» σας εαυτό, μαζί με τα πιο ισχυρά σημεία σας! Να θυμάστε, όμως, ότι οι recruiters δεν επιθυμούν να διαβάζουν κλισέ εκφράσεις και μεγάλες προτάσεις. Επομένως, να είστε σύντομος, παραθέτοντας μόνο το αναγκαίο και ενημερωτικό περιεχόμενο.

Extra tip: Προσθέστε περισσότερη αξία στο βιογραφικό σας και «πείστε» τους αρμόδιους για την καταλληλότητά σας, ενσωματώνοντας πιθανές γλωσσικές δεξιότητές σας, έργα σας ή βραβεία που έχετε λάβει. Τέλος, αποθηκεύστε το CV σας σε μορφή PDF αρχείου, πατήστε «αποστολή» και είστε έτοιμος!

Επίλογος

Ακολουθώντας το παραπάνω CV checklist και τα 3 βήματα για ένα άρτιο βιογραφικό σημείωμα, εξασφαλίζετε μία επιτυχή είσοδό σας στην αγορά εργασίας. Χρειάζεστε επιπρόσθετη καθοδήγηση; Η ProfessionAid δημιουργεί για εσάς άκρως ελκυστικά βιογραφικά, ιδανικά για κάθε περίσταση, εστιάζοντας στη δομή, στην εμφάνιση και, σαφώς, στο πλήρες και στοχευμένο περιεχόμενο. Μάθετε περισσότερα για την υπηρεσία μας!

  Μείνετε Συντονισμένοι

  Θέλετε να διαβάζετε έξυπνα tips και χρήσιμα HR updates που εξελίσσουν δυναμικά την καριέρα σας; Συμπληρώστε το email σας!

  Αποδέχομαι την Πολιτική ΑπορρήτουΑποδέχομαι την Πολιτική Απορρήτου
  Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις