Γνωρίζατε ότι 3 στους 4 millennials επιθυμούν να αλλάξουν καριέρα; Εάν είστε ένας από αυτούς ή ανήκετε σε άλλη γενιά, αλλά και πάλι η αλλαγή καριέρας αποτελεί βραχυπρόθεσμο επαγγελματικό στόχο σας, διαβάζετε το σωστό άρθρο!
Όποια κι αν είναι η αιτία που σας οδηγεί σε αυτήν την απόφαση, κατανοούμε ότι πρόκειται για μία διαδικασία που ενέχει ρίσκο και γεννά αισθήματα αβεβαιότητας. Γι’ αυτό, ακριβώς, παραθέτουμε τα ακόλουθα tips, ώστε να επαναπροσδιορίσετε ευκολότερα το επαγγελματικό σας status.
1. Αλλαγή καριέρας: Ξεκινήστε με ένα στρατηγικό πλάνο!
Ποιοι είναι οι λόγοι που σας παρακινούν να αλλάξετε καριέρα; Σε ποια εργασιακά μονοπάτια επιδιώκετε να εισέλθετε; Ποιες επαγγελματικές ανάγκες σας θέλετε να καλύψετε; Απαντώντας σε αυτά τα ερωτήματα και βολιδοσκοπώντας, ταυτόχρονα, την υπάρχουσα κατάσταση, είστε σε θέση να προχωρήσετε σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό για τις επόμενες κινήσεις σας, βάσει συγκεκριμένων στόχων.
«Σπάστε» το πλάνο σας σε μικρότερα στάδια, με έμφαση στη λεπτομέρεια, στο χρονοδιάγραμμα, στη δυνατότητα επίτευξης, αλλά και στην ευελιξία, καταγράφοντας αναλυτικά τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσετε. Παράλληλα, βεβαιωθείτε ότι οι μελλοντικές δράσεις σας δεν αποκλίνουν από την προσωπικότητα, τις αξίες και τη γενικότερη φιλοσοφία σας.
2. Εξετάστε τα υπαρκτά εμπόδια και τους απαιτούμενους πόρους!
Ποια είναι τα εμπόδια που ίσως να συναντήσετε στον δρόμο σας κατά την αλλαγή της καριέρας σας; Πώς θα μπορέσετε να ανταποκριθείτε επιτυχώς σε αυτά; Ποιοι είναι οι πόροι που θα απαιτηθούν να επενδύσετε – όπως, για παράδειγμα, σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή σε έναν σύμβουλο καριέρας; Εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα, θα είστε περισσότερο προετοιμασμένος να αποφύγετε πιθανές αποτυχίες – ή έστω να βγείτε όσο το δυνατόν λιγότερο αλώβητος από αυτές.
3. Αποκτήστε επαρκή κατάρτιση!
Διαθέτετε τα απαραίτητα προσόντα ή και το γνωστικό υπόβαθρο, για να μεταβείτε στην εργασιακή θέση στην οποία στοχεύετε; Η αλλαγή πλεύσης στην επαγγελματική σταδιοδρομία σας προϋποθέτει skills και τεχνικές δεξιότητες που είναι πιθανό να μην κατέχετε ήδη. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να αφιερώσετε χρόνο σε ουσιαστική αναζήτηση και εκτεταμένη έρευνα σχετικά με τα καταλληλότερα εκπαιδευτικά προγράμματα, επιμορφωτικά σεμινάρια ή ακόμη και εθελοντική εργασία που θα σας βοηθήσει να εμπλουτίσετε τις γνώσεις και ικανότητές σας.
4. Διευρύνετε το δίκτυό σας!
Ενδιαφέρεστε για αλλαγή καριέρας; Ο κύκλος γνωριμιών σας μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός! Δικτυωθείτε με επαγγελματίες του κλάδου που σας ενδιαφέρει, ώστε να έρχεστε σε επαφή με συναρπαστικές ευκαιρίες και νέες προοπτικές. Ο χώρος του διαδικτύου και, ειδικότερα, των social media είναι ιδανικός, ώστε να συνδέεστε με άλλους, να επεκτείνετε το δίκτυό σας, καθώς και να ενημερώνεστε για τα τελευταία trends της προτίμησής σας.
Extra tip! Τελειοποιήστε το LinkedIn Profile σας και προσελκύστε δυνητικούς συνεργάτες και εργοδότες του νέου επαγγελματικού σας πεδίου!
5. Ανανεώστε το βιογραφικό σας σημείωμα!
Μάλλον το πιο καθοριστικό στάδιο στην όλη διαδικασία! Όλες οι προσπάθειές σας για μία επιτυχημένη αλλαγή καριέρας θα πρέπει να αποτυπώνονται εύστοχα στο βιογραφικό σας σημείωμα. Με άλλα λόγια; Επικαιροποιήστε αναλόγως τα προσόντα και το εκπαιδευτικό-επαγγελματικό προφίλ σας, ώστε να έχετε ένα απόλυτα στοχευμένο resume, το οποίο προσαρμόζεται άψογα στον νέο κλάδο-στόχο σας!
Αλλαγή Καριέρας; Τολμήστε την!
Δυσκολεύεστε να προβείτε στην εφαρμογή των παραπάνω tips; Η ProfessionAid απλοποιεί τα επαγγελματικά σας βήματα, ακόμη κι αν πρόκειται για μία κρίσιμη καμπή της σταδιοδρομίας σας. Συμβουλευθείτε μας, ανά πάσα στιγμή, για ζητήματα αλλαγής καριέρας, κατάρτιση στοχευμένων βιογραφικών και cover letters, δημιουργία άρτιων επαγγελματικών προφίλ στα social media και πολλά ακόμη!