Συνέντευξη εργασίας: Πώς να απαντήσετε στις πιο κρίσιμες ερωτήσεις;

Συνέντευξη εργασίας: Πώς να απαντήσετε στις πιο κρίσιμες ερωτήσεις;

Πώς θα αποφύγετε τις «καλοστημένες» παγίδες που κρύβει μία συνέντευξη εργασίας; Πώς θα αναδείξετε τα προσόντα και τις ικανότητές σας εύστοχα και αποτελεσματικά μπροστά σε κάθε recruiter; Όπως έχουμε τονίσει και σε προηγούμενο άρθρο μας, η προσεκτική προετοιμασία για ένα job interview είναι εκείνη που κρατά το κλειδί της επιτυχίας σας!

Ποιο είναι, όμως, το πρώτο βήμα της σωστής προετοιμασίας σας; Μα, φυσικά, η αναζήτηση – μελέτη γύρω από τις πιο δημοφιλείς, διαχρονικές και, ταυτόχρονα, κρίσιμες ερωτήσεις συνέντευξης εργασίας. Αναρωτιέστε ποιες είναι αυτές, καθώς και ποιες είναι οι αντίστοιχες, ιδανικές απαντήσεις που προσδοκά κάθε συνεντευξιαστής από εσάς; Διαβάστε στη συνέχεια!

Πιθανές ερωτήσεις σε συνέντευξη για δουλειά

Η συνέντευξη εργασίας έχει αλλάξει στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον και έχει γίνει πιο φιλική απ’ ότι ήταν πριν κάποια χρόνια, που θύμιζε κάπως… ανακριτική διαδικασία. Εναρμονίζεται με πρότυπα ισότητας και αφήνει πίσω της στερεότυπα, διακρίσεις και προκαταλήψεις, μεταμορφώνοντάς τη σε μία εποικοδομητική διαδικασία για τους υποψήφιους.

Κάποιες ερωτήσεις όμως, παραμένουν πάντα επίκαιρες και πολλοί εργοδότες ή επαγγελματίες recruiters τις χρησιμοποιούν συνεχώς. Οι πιο συχνές είναι οι εξής:

  • Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς
  • Ερώτηση σχετική με τα αρνητικά στοιχεία χαρακτήρα σε συνέντευξη
  • Γιατί επιθυμείτε να αποχωρήσετε από την τωρινή εργασία σας;
  • Γιατί θέλετε να εργαστείτε στην εταιρεία μας;
  • Γιατί να σας προσλάβουμε;
  • Περιγράψτε μία δύσκολη κατάσταση που διαχειριστήκατε.
  • Γιατί παραμείνατε ανενεργοί εκείνο το διάστημα;
  • Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, το μεγαλύτερο επίτευγμά σας;

Ετοιμάσαμε έναν οδηγό για να προετοιμάσετε τις απαντήσεις σας, βοηθώντας σας να κατανοήσετε τους λόγους που κρύβονται πίσω από αυτές τις ερωτήσεις. ‘Ετσι, δε θα χρειαστεί να νιώσετε ανασφάλεια όταν έρθει η ώρα της συνέντευξης. Μην ανησυχείτε· λίγο άγχος είναι φυσιολογικό να νιώθετε και οι recruiters το γνωρίζουν και το αναμένουν. 

Ας δούμε αναλυτικά μία-μία τις κρίσιμες αυτές ερωτήσεις σε συνέντευξη εργασίας.

Απαντήσεις σε συνέντευξη για δουλειά

«Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς»

Μη ξεγελιέστε, δεν πρόκειται για μία ερώτηση περί ανέμων και υδάτων, που έχει ως στόχο να σπάσει τον πάγο! Όλες οι ερωτήσεις στη συνέντευξη εργασίας έχουν κάποιο σκοπό! Στην πραγματικότητα, η συγκεκριμένη ερώτηση εξετάζει την ικανότητά σας να εκφράζεστε με τρόπο σαφή και κατανοητό, παρουσιάζοντας τον εαυτό σας με επαγγελματισμό, λιτότητα και σοβαρότητα.

Προετοιμάστε μία σύντομη περιγραφή, η οποία επικεντρώνεται στην εργασιακή εμπειρία, τα επιτεύγματα, τις σπουδές και τις ιδιαίτερες ικανότητές σας. Στη συνέχεια, παρουσιάστε ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας, τα οποία πρόκειται να θεωρηθούν ως επιπρόσθετα προσόντα. Είστε πολύ αφοσιωμένος ή πολύ οργανωτικός; Ακόμη καλύτερα, εάν το τεκμηριώσετε και μέσα από ένα παράδειγμα! Τέλος, μπορείτε να αναφερθείτε σε πιθανά χόμπι σας, τα οποία υποδηλώνουν ότι είστε ένας δραστήριος και γεμάτος ενδιαφέροντα άνθρωπος.

Ερωτήσεις για αρνητικά στοιχεία χαρακτήρα σε συνέντευξη

Στη συνέντευξη εργασίας, οι recruiters επιθυμούν να μάθουν λεπτομέρειες για εσάς, οι οποίες δεν αναγράφονται στο βιογραφικό σας. Μία πολύ συχνή ερώτηση, λοιπόν, είναι εκείνη που επιχειρεί να εμβαθύνει στις αδυναμίες σας. Φυσικά, στην περίπτωση που στοχεύετε σε ένα job interview με προοπτικές, μην προσπαθήσετε να ισχυριστείτε ότι δε διαθέτετε ελαττώματα άξια λόγου. Εδώ, μία ειλικρινής απάντηση – η οποία, μάλιστα, μαρτυρά αυτογνωσία – είναι απαραίτητη. Ωστόσο, μην το παρακάνετε!

Μην υποπέσετε στο ατόπημα της «δυσφήμισης» του ίδιου του εαυτού σας, κάνοντας αναφορά σε μειονεκτήματα που έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην εργασία σας και ενδέχεται να κοστίσουν την πρόσληψή σας. Αντιθέτως, σκεφτείτε λιγότερο σημαντικές – αλλά υπαρκτές – αδυναμίες σας. Μη σταθείτε μόνο εκεί, όμως! Μιλήστε για την πρόοδο που έχετε σημειώσει ως προς την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων ελαττωμάτων σας, κάνοντας την αυτοκριτική σας και προβάλλοντας προθέσεις αυτό-βελτίωσης.

Extra tip: Τυποποιημένες απαντήσεις, όπως το «είμαι τελειομανής», είναι καλό να αποφεύγονται εντελώς. Η τελειομανία ειδικότερα είναι μία γκρίζα περιοχή, που έχει χρησιμοποιηθεί σε υπερβολικό βαθμό και δεν αποτελεί ένα «θετικό ελάττωμα», όπως θεωρούνταν για πάρα πολλά χρόνια. Η τελειομανία, αν δε θεωρηθεί -στην καλύτερη περίπτωση τετριμμένη απάντηση, μπορεί να ερμηνευθεί ως ότι είστε αργοί στη δουλειά σας, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία το τέλειο αποτέλεσμα.

Χρειάζεστε προετοιμασία για συνεντεύξεις εργασίας;

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ!

«Γιατί θέλετε να αποχωρήσετε από την τωρινή εργασία σας;»

…ή «Γιατί αποχωρήσατε από την προηγούμενη εργασία σας;». Προσοχή! Σκοπός αυτής της ερώτησης συνέντευξης δεν είναι να λάβει μία απάντηση η οποία εστιάζει στα ψεγάδια του προηγούμενου/τωρινού εργοδότη σας. Μην αποπειραθείτε να κάνετε αρνητικά ή υποτιμητικά σχόλια για την τρέχουσα εργασία σας, διότι αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σας!

Μία καλή ιδέα θα ήταν να επικεντρωθείτε στην ασυμβατότητα μεταξύ των προσωπικών φιλοδοξιών σας και των προοπτικών ή δυνατοτήτων που σας εξασφαλίζει η υπάρχουσα εργασιακή θέση σας. Παράλληλα, θα μπορούσατε να εστιάσετε στις γνώσεις και τις εμπειρίες που έχετε αποκομίσει από την έως τώρα εργασία σας, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη σας προς τους εργοδότες σας.

«Γιατί θέλετε να εργαστείτε στην εταιρεία μας;»

Μία ικανοποιητική απάντηση στο παρόν ερώτημα προϋποθέτει την προγενέστερη, αναλυτική έρευνα σχετικά με την εταιρεία και τη θέση για την οποία κληθήκατε σε συνέντευξη εργασίας. Αρχικά, μπορείτε να επαινέσετε το κύρος, την ποιότητα προϊόντων/υπηρεσιών, το όραμα, την αποστολή, τις δραστηριότητες και τα brands της εταιρείας. Στη συνέχεια, επισημάνετε το αίσθημα ενθουσιασμού, υπερηφάνειας και ικανοποίησής σας, εάν κατορθώνατε να συμμετάσχετε σε ένα εργασιακό περιβάλλον που προσφέρει ποικίλες ευκαιρίες και δυνατότητες ανάπτυξης των επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων σας.

Επιπλέον, μην παραλείψετε να συνδέσετε το δικό σας επαγγελματικό προφίλ με την εκάστοτε εταιρεία και θέση. Τονίστε το γεγονός ότι μοιράζεστε κοινές αξίες, ενστερνίζεστε τη φιλοσοφία της εταιρείας ή συμβαδίζετε με την κουλτούρα της. Τέλος, υπενθυμίστε ότι ταιριάζετε απόλυτα στον συγκεκριμένο ρόλο εργασίας, καθώς διαθέτετε προσόντα ή/και χαρακτηριστικά τα οποία ανταποκρίνονται άριστα στις απαιτήσεις του.

«Γιατί να σας προσλάβουμε;»

Ίσως πρόκειται για την πιο σημαντική ερώτηση σε μία συνέντευξη εργασίας! Στην ουσία, αποτελεί μία άλλη εκδοχή της ερώτησης «Σε τι διαφέρετε από τους υπόλοιπους υποψηφίους;». Παρότι ο recruiter αναζητά τα ανταγωνιστικά σας πλεονεκτήματα, δεν περιμένει από εσάς να προβείτε σε ευθεία σύγκριση με άλλους υποψηφίους. Γι’ αυτό, μην επιδιώξετε να μειώσετε ή να υποβιβάσετε τα προσόντα άλλων συνεντευξιαζομένων, αλλά προσηλωθείτε αποκλειστικά στα δικά σας χαρακτηριστικά.

Οδηγός της απόκρισής σας, λοιπόν, θα πρέπει να είναι το job description και τα επιμέρους καθήκοντα της θέσης που διεκδικείτε. Επομένως, θα πρέπει να έχετε εξετάσει λεπτομερώς, από πριν, την περιγραφή της θέσης. Κατά τη διάρκεια της απάντησής σας, με αυτοπεποίθηση, δυναμισμό και σιγουριά, αποδείξτε ότι καλύπτετε πλήρως τις ανάγκες της θέσης. 

Αν δε διαθέτετε κάποιο από τα requirements, δε σημαίνει πως δεν είστε κατάλληλοι για τη θέση. Επισημάνετε την αδυναμία σας και ιδανικά προτείνετε έναν τρόπο για να τη διαχειριστείτε, όπως για παράδειγμα να παρακολουθήσετε ένα σεμινάριο ή προτείνετε ένα εναλλακτικό σας προσόν, όπως το ότι μαθαίνετε γρήγορα καινούρια πράγματα. Αν δεν ήταν διατεθειμένοι οι recruiters να βρείτε έναν τρόπο να ξεπεράσετε μια ανεπάρκεια, δε θα σας καλούσαν για συνέντευξη.

Εμβαθύνετε στο γνωστικό και εμπειρικό σας υπόβαθρο, σε συνδυασμό με τα ισχυρά σημεία της προσωπικότητάς σας. Να θυμάστε ότι η επιχειρηματολογία σας θα πρέπει να συνάδει με τις απαντήσεις σας σε προηγούμενα ερωτήματα, δίχως να δημιουργεί κενά ή αντιφάσεις.

«Περιγράψτε μία δύσκολη κατάσταση που διαχειριστήκατε»

Τέτοιου τύπου ερωτήσεις αποσκοπούν στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο διαχειριστήκατε καταστάσεις άγχους, πίεσης ή πρόκλησης, αλλά και της ικανότητάς σας να τις διακρίνετε. Για παράδειγμα αν θεωρείτε πως δεν έχετε αντιμετωπίσει καμία δύσκολη κατάσταση, τότε μάλλον δεν την αντιληφθήκατε ή δεν κάνατε κάτι για να την αλλάξετε.

Είναι καλό να φέρετε ένα παράδειγμα μιας κρίσιμης στιγμής, ακόμη κι αν η διαχείρισή σας δεν ήταν η κατάλληλη. Με το να αναγνωρίσετε τι δεν πράξατε καλά, δηλώνετε πως έχετε κατανοήσει τι ακριβώς έπρεπε να είχε γίνει και στο μέλλον δε θα κάνετε το ίδιο λάθος. Αν έχετε ένα παράδειγμα άψογης διαχείρισης κρίσης, φυσικά αναφέρετέ το, αλλά εστιάστε στο πως βοηθήσατε την ομάδα να το ξεπεράσει και προσπαθήστε να αποφύγετε τον κομπασμό.

«Γιατί παραμείνατε ανενεργοί εκείνο το διάστημα;»

Τα career breaks έχουν αρχίσει να απενοχοποιούνται σιγά-σιγά, όμως πάντα τραβούν το ενδιαφέρον των recruiters, ακόμη κι αν δεν το θεωρούν καθόλου επιλήψιμο οι ίδιοι. Τα διαλείμματα στην εργασία πλέον έχουν και ιδιαίτερη θέση στο LinkedIn και είναι ένα feature που σας ενθαρρύνουμε να χρησιμοποιήσετε.

Αν κάνατε ένα διάλειμμα για να πετύχετε κάποιο συγκεκριμένο στόχο, όπως για παράδειγμα να παρακολουθήσετε επιμορφωτικά προγράμματα για να αναπτύξετε/επαναπροσδιορίσετε την καριέρα σας ή φροντίσατε τη σωματική και ψυχική σας υγεία, μη ντραπείτε να το πείτε. Επίσης, αν αφοσιωθήκατε στα γονικά σας καθήκοντα ή δυσκολευτήκατε να βρείτε κάποια εργασία που να σας ικανοποιεί, απλά δείξτε ειλικρίνεια και συζητήστε με επιχειρήματα την απόφασή σας αυτή.

Αν ο λόγος είναι προσωπικός και θα προτιμούσατε να μην το συζητήσετε, απλά ενημερώστε ευγενικά πως το θέμα είναι λεπτής προσωπικής φύσης και ζητήστε να προχωρήσετε στην επόμενη ερώτηση.

«Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, το μεγαλύτερο επίτευγμά σας;»

Όσο σημαντική κι αν είναι η ανάβαση στον Όλυμπο και δείχνει αποφασιστικότητα, προτιμήστε ένα εργασιακό επίτευγμα και, φυσικά, αναφέρετε τις ορειβατικές σας επιτυχίες στο τέλος, για να δώσετε μια πιο προσωπική χροιά και να ελαφρύνετε το κλίμα.

Ένα εργασιακό επίτευγμα μπορεί να είναι η διαχείριση μιας κρίσης, το κλείσιμο μιας μεγάλης συμφωνίας, η μεταπήδηση από έναν κλάδο σε έναν άλλο ή ένα επιτυχημένο project. Επιλέξτε κάποιο επίτευγμα για το οποίο είστε πραγματικά περήφανοι και αστράφτουν τα μάτια σας όταν το περιγράφετε και μην επιλέξετε εκείνο που πιστεύετε πως θέλουν να ακούσουν οι recruiters. 

Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε λάβει μια μεγάλη προαγωγή σε μια εργασία που δε σας ενδιέφερε, αλλά η δύσκολη μετάβαση σε μία πιο δημιουργική καριέρα να είναι εκείνη που σας γεμίζει περηφάνεια. Επιλέξτε αυτή και αναδείξτε το πάθος που μπορείτε να μεταδώσετε και στην καινούργια σας θέση.

Ερωτήσεις σε συνέντευξη για remote εργασία

Αν και οι ερωτήσεις που θα κληθείτε να απαντήσετε σε μια συνέντευξη remote εργασίας είναι οι ίδιες με τις παραπάνω, είναι πιθανό να ερωτηθείτε και κάποια επιπλέον πράγματα. Τέτοιες ερωτήσεις μπορεί να είναι οι παρακάτω:

  • «Γιατί θέλετε να δουλέψετε remote;»
  • «Έχετε ξαναδουλέψει remote;»
  • «Τι δυσκολίες πιστεύετε πως θα αντιμετωπίσετε;»
  • «Πιστεύετε πως έχετε τα τεχνικά skills για να χρησιμοποιήσετε εργαλεία remote εργασίας;»

Τα skills που ψάχνουν οι recruiters remote εργασίας, πέρα από τα skills που απαιτούνται για την εκάστοτε εργασία, είναι:

  • Άριστες επικοινωνιακές ικανότητες σε ψηφιακά κανάλια
  • Αυτονομία στην εργασία και αποτελεσματικότητα
  • Πρωτοβουλία στην επίλυση προβλημάτων
  • Ικανότητες απομακρυσμένης συνεργασίας
  • Οργανωτικές ικανότητες
  • Υπευθυνότητα και συγκέντρωση

Η remote εργασία μπορεί να μειώσει τα έξοδα μετακίνησής σας, να σας προσφέρει πίσω τον χρόνο που δαπανούσατε στις διαδρομές από και προς τον χώρο εργασίας και να σας προσφέρει αρκετές ανέσεις. Όμως, έχει και αρκετές προκλήσεις, τις οποίες θα πρέπει να είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε, όπως η δυνατότητα συγκέντρωσης, επικοινωνίας και αυτόνομης παραγωγικής εργασίας. Αν έχετε όλα τα παραπάνω skills, μην το σκέφτεστε! Αναδείξτε τα στην επόμενη συνέντευξη remote εργασίας και σίγουρα θα λειτουργήσουν υπέρ σας!

Τι να ρωτήσετε σε συνέντευξη εργασίας

Για κάποιους η πιο άβολη στιγμή σε μια συνέντευξη εργασίας δεν είναι καμία από τις παραπάνω ερωτήσεις, αλλά η στιγμή εκείνη που πρέπει οι ίδιοι να ρωτήσουν κάτι τους συνεντευκτές τους. Για να κάνετε στοχευμένες ερωτήσεις, πρέπει να έχετε κάνει μία έρευνα για την εταιρεία στην οποία θέλετε να εργαστείτε και για τη θέση εργασίας που ενδιαφέρεστε.

Οι ερωτήσεις αυτές μπορούν να αφορούν

  • τις ιεραρχικές δομές της εταιρείας,
  • τις προοπτικές εξέλιξης που μπορείτε να έχετε σε αυτή, 
  • μπορείτε να ζητήσετε να σας περιγράψουν μία κανονική μέρα στη δουλειά και 
  • να σας αναφέρουν τις πιο συνηθισμένες προκλήσεις που θα έχετε να αντιμετωπίσετε. 

Με αυτόν τον τρόπο, θα δείξετε πως η συνεργασία δεν είναι αποκλειστικά και μόνο δική τους απόφαση, αλλά και δική σας.

Άλλες ερωτήσεις που θα μπορούσατε να κάνετε αφορούν στην κουλτούρα της επιχείρησης, στα χαρακτηριστικά των εργαζομένων που πετυχαίνουν σε αντίστοιχες θέσεις εντός της εταιρείας, στη μετέπειτα διαδικασία και στον χρόνο που χρειάζονται για να πάρουν την απόφαση πρόσληψης.

Extra tip: Αποφύγετε τις ερωτήσεις που αφορούν τον μισθό, τις άδειες και τις παροχές της εταιρείας στις πρώτες συνεντεύξεις. Αν δεν αναφερθούν οι recruiters στο τέλος της διαδικασίας, μπορείτε να ρωτήσετε τους όρους συνεργασίας και να τους διαπραγματευτείτε πριν πάρετε την απόφαση να προχωρήσετε.

Πόσα λεφτά να ζητήσω σε συνέντευξη

Η αρχική δήλωση των χρημάτων που πιστεύετε πως αρμόζουν στα προσόντα σας και στις απαιτήσεις της εργασίας, όπως και η διαπραγμάτευση μισθού μετέπειτα, είναι από τα πιο δύσκολα σημεία μιας συνέντευξης εργασίας για έναν υποψήφιο.

Είναι καλό να κάνετε μια έρευνα αγοράς για να έχετε εικόνα των απολαβών συγκεκριμένων θέσεων και να προτείνετε ένα ρεαλιστικό ποσό, που να ανταποκρίνεται στα προσόντα και την εμπειρία σας. Αν τα χρήματα που σας προσφέρουν είναι λιγότερα από αυτά που έχετε υπολογίσει, αλλά μπορείτε και θέλετε να επενδύσετε στη συγκεκριμένη εργασία, μπορείτε να ρωτήσετε αν θα έχετε τη δυνατότητα επανεξέτασης του μισθού μετά από κάποιους μήνες.

Προετοιμασία για συνέντευξη

Η συνέντευξη εργασίας αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψετε, τόσο εσείς όσο και οι recruiters, κατά πόσο εναρμονίζεστε με το εκάστοτε εταιρικό/εργασιακό περιβάλλον. Γι’ αυτό, σε κάθε περίπτωση, αξίζει να είστε πάντοτε ειλικρινείς και, προς το τέλος κάθε interview, να υποβάλλετε και τις δικές σας ερωτήσεις.

Αν χρειάζεστε επιπρόσθετη καθοδήγηση, συμβουλευτείτε σήμερα την έμπειρη ομάδα της ProfessionAid, για περισσότερες αξιόπιστες συμβουλές, σχετικά με ζητήματα επαγγελματικής σταδιοδρομίας και ανάπτυξης καριέρας! Πραγματοποιήστε συνεδρίες προετοιμασίας για συνέντευξη με την πλέον εξειδικευμένη ομάδα και αποκτήστε εφόδια που θα σας βοηθήσουν σε πολλούς τομείς της εργασιακής σας σταδιοδρομίας άμεσα και μελλοντικά.

    Μείνετε Συντονισμένοι

    Θέλετε να διαβάζετε έξυπνα tips και χρήσιμα HR updates που εξελίσσουν δυναμικά την καριέρα σας; Συμπληρώστε το email σας!

    Αποδέχομαι την Πολιτική ΑπορρήτουΑποδέχομαι την Πολιτική Απορρήτου
    Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις