Cover Letter: Συμβουλές για μία άψογη συνοδευτική επιστολή

Cover Letters: Συμβουλές για μία άψογη συνοδευτική επιστολή

Η συνοδευτική επιστολή μπορεί να απογειώσει ή να καταστρέψει τις προοπτικές σας για μία νέα θέση εργασίας. Πολλοί την υποτιμούν, αρκετοί την παραλείπουν και άλλοι την παραλλάσσουν. Μην κάνετε το ίδιο! Συνδυάστε το βιογραφικό σας σημείωμα με ένα έξοχο cover letter που θα ενθουσιάσει κάθε υπεύθυνο προσλήψεων! Πώς, λοιπόν, θα συντάξετε σωστά τη συνοδευτική επιστολή που θα επιτύχει αυτόν τον σκοπό; Ας δούμε μαζί τις συμβουλές που ακολουθούν.

Δομή & έκταση

Η συνοδευτική επιστολή σας πρέπει να έχει τη μορφή μίας κλασικής επιστολής (με τα στοιχεία επικοινωνίας στο άνω μέρος της σελίδας) και να είναι οργανωμένη σε τρεις παραγράφους. Όσον αφορά την έκτασή της, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τη μία σελίδα (γύρω στις 300 λέξεις).

Στην πρώτη και εισαγωγική παράγραφο του cover letter σας, αναφερθείτε στη θέση εργασίας για την οποία κάνετε αίτηση, συνδέοντάς την πάντα με κάποιες πληροφορίες για εσάς. Παράλληλα, καταστήστε σαφή τα κίνητρα που σας ωθούν να διεκδικήσετε τη θέση. Στη δεύτερη παράγραφο, αναλύστε τα προσόντα, τις δεξιότητες και τα επαγγελματικά επιτεύγματά σας, κυρίως όσα σχετίζονται με τη συγκεκριμένη θέση εργασίας. Στην τελευταία παράγραφο, κάντε την τελική «προσφορά» σας, επισημαίνοντας πώς οι σημαντικές γνώσεις και εμπειρίες σας θα συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων της εταιρείας. Κατόπιν, ευχαριστήστε ευγενικά τον παραλήπτη.

Διαβάστε επίσης: LinkedIn Profile – Γιατί είναι απαραίτητο;

Tailor-made

Τροποποιήστε το περιεχόμενο της συνοδευτικής επιστολής σας, ανάλογα με την εκάστοτε θέση εργασίας και την εταιρεία στην οποία απευθύνεστε. Προσαρμόστε τις πληροφορίες σας στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης θέσης, παρουσιάζοντας μόνο όσες δεξιότητες και προγενέστερες εμπειρίες αναφορικά με ίδιες ή παρόμοιες θέσεις κατέχετε. Παραλείποντας άσχετες πληροφορίες και εστιάζοντας στα συναφή και επιθυμητά προσόντα, εξατομικεύετε το περιεχόμενό σας και διατηρείτε ζωηρό το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Επικοινωνιακό ύφος

Υιοθετήστε ένα επαγγελματικό και συνάμα γεμάτο ζωντάνια ύφος γραφής. Στόχος σας είναι μεταδώσετε στον αναγνώστη τον ενθουσιασμό και την προσμονή σας να αναλάβετε νέα καθήκοντα! Μην χρησιμοποιήσετε απρόσωπο και πολύ αυστηρό λόγο (εκτός κι αν το επιτάσσει η θέση εργασίας). Ακόμη, προσφωνήστε τον παραλήπτη με το ονοματεπώνυμό του, εφόσον το γνωρίζετε, προς χάριν αμεσότητας. Ωστόσο, μην το παρακάνετε. Αποφύγετε τις υπερβολικές οικειότητες ή την απόπειρα χιούμορ μέσω γραπτού λόγου.

Γλώσσα & λέξεις-κλειδιά

Συντάξτε μία ευανάγνωστη συνοδευτική επιστολή με πλούσιο και γοητευτικό λεξιλόγιο. Μην επαναλαμβάνετε διαρκώς τη λέξη «εγώ», μην χρησιμοποιείτε μόνο την ενεργητική φωνή στην προσπάθειά σας να περιγράψετε τις δυνατότητές σας (π.χ. «είμαι σε θέση να αναλάβω το εγχείρημα…» Vs. «το εγχείρημα αποτελεί μία ευχάριστη πρόκληση για εμένα…») και αποφεύγετε κλισέ εκφράσεις τύπου «Σε συνέχεια της αγγελίας σας για τη Χ θέση, θα ήθελα να εκδηλώσω το ενδιαφέρον μου…», αντικαθιστώντας τες με πιο εμπνευσμένες. Φυσικά, μην ξεχάσετε να κάνετε γραμματικό, συντακτικό και ορθογραφικό έλεγχο του κειμένου σας.

Τέλος, εάν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά – είτε επειδή υποβάλλετε την αίτησή σας online είτε επειδή πιστεύετε πως αυτές θα κεντρίσουν αμέσως την προσοχή του αναγνώστη – εντάξτε τες σε μία φυσική ροή του λόγου σας, και όχι με τρόπο που μοιάζει επιτηδευμένος.

Προτού αφοσιωθείτε στο cover letter σας όμως, βεβαιωθείτε ότι έχετε τελειοποιήσει το βιογραφικό σας σημείωμα. Μήπως χρειάζεστε βοήθεια; Η εξειδικευμένη ομάδα της ProfessionAid διαθέτει πολύτιμη γνώση και πείρα, ώστε να σας παράσχει τις πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές συμβουλές!

    Μείνετε Συντονισμένοι

    Θέλετε να διαβάζετε έξυπνα tips και χρήσιμα HR updates που εξελίσσουν δυναμικά την καριέρα σας; Συμπληρώστε το email σας!

    Αποδέχομαι την Πολιτική ΑπορρήτουΑποδέχομαι την Πολιτική Απορρήτου
    Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις