Video Resume: Συμβουλές για ένα βιογραφικό βίντεο 5 αστέρων

Video Resume: Συμβουλές για ένα βιογραφικό βίντεο 5 αστέρων

Τα βιογραφικά βίντεο είναι πολύ δημοφιλή! Ένα Video Resume μπορεί να «αφηγηθεί» καλύτερα το ιστορικό της σταδιοδρομίας σας, προκαλώντας περισσότερο συναίσθημα στους recruiters απ’ ό,τι ο γραπτός λόγος με ένα CV! Μήπως ένα οπτικοακουστικό clip είναι το μέσο που θα σας κάνει να ξεχωρίσετε στα μάτια των υπευθύνων πρόσληψης;

Τι είναι το Video Resume;

Το Video Resume συνοδεύει το βιογραφικό ενός job seeker, προκειμένου να το ενδυναμώσει. Ουσιαστικά, είναι μία ολιγόλεπτη παρουσίαση που έχει δημιουργηθεί με σκοπό να εντυπωσιάσει τους μελλοντικούς εργοδότες του υποψηφίου. Στο βιογραφικό βίντεο ο ενδιαφερόμενος προς απασχόληση μοιράζεται χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την εργασιακή του εμπειρία, το ιστορικό καριέρας, τις δεξιότητες και τα προσόντα του. Όπως ακριβώς συμβαίνει και σε ένα interview!

Πώς μπορεί ένα Video Resume να ενισχύσει τη θέση σας;

Ίσως να αναρωτιέστε πώς ένα βιογραφικό βίντεο είναι μία χρήσιμη προσθήκη στην αίτηση εργασίας σας. Γι΄ αυτό, στο σημερινό άρθρο μας, θα παρουσιάσουμε τους λόγους για τους οποίους αξίζει να σχεδιάσετε ένα Video Resume, καθώς και τι πρέπει αυτό να περιλαμβάνει. Last but not least, θα σας δώσουμε κορυφαίες συμβουλές, ώστε να προωθήσετε εύστοχα τον εαυτό σας, γοητεύοντας τους αρμόδιους. Ξεκινάμε αμέσως!

Βιογραφικά mini-clips για περισσότερες προοπτικές!

Ο πρώτος και βασικότερος λόγος της δημιουργίας ενός Video Resume είναι για να αποκτήσετε μία πληθώρα εργασιακών ευκαιριών. Σας συνιστούμε, λοιπόν, να δημιουργήσετε ένα σύντομο βίντεο, προσελκύοντας το ενδιαφερόμενο κοινό με ευγενικό και φιλικό τρόπο! Αφότου στείλετε το clip σας στην εργοδότρια εταιρεία, σας προτείνουμε να το δημοσιεύσετε στο διαδίκτυο. Ποια είναι, όμως, τα ιδανικά κανάλια;

Επιλέξτε προσεκτικά τις πιο επαγγελματικές πλατφόρμες, όπως το LinkedIn, ο σημαντικότερος ιστότοπος επιχειρηματικής δικτύωσης. Ακόμα, το Vimeo και άλλοι ιστότοποι για professional development μπορούν να φανούν εξίσου βοηθητικοί για το δικό σας Video Resume!

Αξιοποιώντας τα βιογραφικά videos κι αλλιώς…

Οι job hunters έχουν γίνει ιδιαίτερα εφευρετικοί και δημιουργικοί κατά την αναζήτηση ενός νέου επαγγελματικού τίτλου. Γι΄ αυτό, αξιοποιούν τα videos ως εργαλεία πέραν του καθιερωμένου. Θα θέλατε να μάθετε πώς;

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα προς αντιγραφή είναι η αποστολή ενός βίντεο ως “thank you note” έπειτα από μία συνέντευξη. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να επηρεάσετε θετικά τους υποψήφιους εργοδότες σας. Από την άλλη, η κατασκευή ενός clip με τους λόγους που αξίζετε μία αύξηση ή προαγωγή σε μία υπάρχουσα θέση ίσως φανεί άκρως χρήσιμη στην καριέρα σας, προσφέροντάς σας επαγγελματική ανέλιξη.

Μήπως πρόκειται να εργαστείτε σε μία καινούρια δουλειά; Φτιάξτε ένα clip γνωριμίας και «σπάστε τον πάγο» με τους συναδέλφους ή τη νέα σας ομάδα!

Το Video Resume είναι απαραίτητο;

Το Video Resume είναι προαιρετικό, καθώς οι εταιρείες δεν απαιτούν, προς το παρόν, ένα τέτοιου είδους βιογραφικό σημείωμα από τους υποψηφίους. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι δεν το χρειάζεστε! Άλλωστε, οι κλάδοι απασχόλησης και οι θέσεις στην αγορά εργασίας ποικίλλουν!

Για παράδειγμα, στην περίπτωση μίας διαφημιστικής επιχείρησης ή μίας θέσης “HR Manager”, το βίντεό σας μπορεί να είναι το χρυσό εισιτήριο για την πρόσληψη!

Ωστόσο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς ένα Video Resume μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό, αν δεν υλοποιηθεί σωστά! Το άγχος, το στιλ, οι κινήσεις και η γλώσσα του σώματος παίζουν σημαντικό ρόλο. Φροντίστε να φαίνεστε επαγγελματίας και να εξασκηθείτε αρκετά, ώστε να πετύχετε την τέλεια λήψη, δημιουργώντας μία 5-star μαγνητοσκόπηση!

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά ενός Video Resume;

Το βιογραφικό βίντεο είναι ουσιαστικά ένα mini-interview. Όλα πρέπει να δείχνουν άκρως κατάλληλα και professional. Από τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσετε μέχρι και το styling που θα επιλέξετε! Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές μας και γίνετε expert στην παρουσίαση ενός Video Resume!

Storytelling! Εάν επιθυμείτε να διαπρέψετε, διηγηθείτε το ιστορικό της καριέρας σας με αφηγηματική μορφή, εντυπωσιάζοντας, έτσι, το κοινό!

Λακωνικότητα! Ένα σύντομο βίντεο, περίπου 90 δευτερολέπτων, δε θα κουράσει τον ακροατή και, ταυτόχρονα, θα αναδείξει τα κύρια στοιχεία σας!

Να είστε συγκεκριμένοι! Καλό θα ήταν το clip σας να είναι κομμένο και ραμμένο πάνω στον τίτλο της αγγελίας. Σκεφτείτε στρατηγικά τι θα σας βάλει σε πλεονεκτική θέση και εντάξτε το στο δικό σας Video Resume!

Προσθέστε CTAs! Χρησιμοποιήστε μία παρότρυνση στο τέλος της αφήγησης ή ένα linked button, παρακινώντας τους θεατές να προβούν σε μία ενέργεια. Για παράδειγμα, προτρέψτε τον recruiter να επισκεφθεί το προφίλ σας στο LinkedIn και, εκεί, να διαπιστώσει ότι είστε μία σπουδαία προσθήκη για την εταιρεία!

Κάντε την καλύτερη εμφάνιση! Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος κινηματογράφησης είναι ο κατάλληλος για ένα εργασιακό ραντεβού. Χρησιμοποιήστε φυσικό φωτισμό και μην ξεχάσετε να διαλέξετε ένα φόντο «χωρίς θορύβους», σε λευκούς ή γήινους τόνους, που να θυμίζει περιβάλλον εργασίας! Τέλος, ντυθείτε αναλόγως!

Έτοιμοι για μαγνητοσκόπηση;

Τα κύρια tips για ένα πετυχημένο Video Resume!

Προτού ξεκινήσετε να τραβάτε ένα Video Resume, θα θέλαμε να σας συστήσουμε κάποια έξυπνα tips που θα συνδράμουν στην τελειοποίηση της υποβολής του βιογραφικού σας! Λάβετε υπόψη τις ακόλουθες συμβουλές:

1. Δείξτε ενθουσιώδης και επαγγελματίας!

Χαμόγελο, αισιοδοξία και θετικότητα! Τα τρία σημεία της αφετηρίας για ένα επιτυχημένο βιογραφικό βίντεο. Ξεκινήστε να μιλάτε για αυτά που πραγματικά σας ενδιαφέρουν με απόλυτο επαγγελματισμό και ευγενική συμπεριφορά. Αποφύγετε λαϊκές εκφράσεις ή άσχημο λεξιλόγιο. Επιπλέον, να είστε προσεκτικοί εάν θέλετε να κάνετε χιούμορ, για να μην καταλήξει σε γκάφα!

2. Γνωρίστε το κοινό σας!

Πριν κοινοποιήσετε το Video Resume στην υποψήφια εταιρεία, μήπως θα έπρεπε να αναζητήσετε πληροφορίες στο διαδίκτυο για αυτήν; Ενημερωθείτε για την εταιρική κουλτούρα της επιχείρησης και μάθετε περισσότερα για τα μέλη της και το έργο της. Πιστεύετε πώς είστε έτοιμοι;

3. Προετοιμάστε ένα σενάριο!

Ο σχεδιασμός ενός κειμένου είναι μία πανέξυπνη ιδέα για να κατατροπώσετε τον ανταγωνισμό, αλλά και να εξαλείψετε τις πιθανότητες να «πάθετε σεντόνι» – όπως λένε και στο θέατρο, όταν ένας ηθοποιός ξεχνάει τα λόγια του. Στη συνέχεια, θα σας βοηθήσουμε να υλοποιήσετε το video σας βήμα-βήμα με ένα παράδειγμα μέσω bullets, ώστε να γίνετε ο απόλυτος υποψήφιος για τη θέση!

 • Συστηθείτε!
 • Αναλύστε σύντομα το ιστορικό της σταδιοδρομίας σας!
 • Διατυπώστε ποια είναι τα στοιχεία που σας κάνουν μοναδικό, τους στόχους, τις δεξιότητες και τα επιτεύγματά σας!
 • Εξηγήστε γιατί είστε ο ιδανικός για τη θέση και ποια οφέλη θα παράσχετε στην επιχείρηση!

4. Μην κοιτάτε από το σκονάκι σας!

Ξέρουμε πως μπορεί να είναι δύσκολο και κάπου να κολλήσετε, αλλά μη διαβάζετε από το κείμενο που ετοιμάσατε. Αυτό φαίνεται στον φακό. Ξεκινήστε το Video Resume και, ακόμα και σε περίπτωση λάθους, μπορείτε πάντα να ξεκινήσετε από την αρχή! Είστε σε καλό δρόμο!

5. Μιλήστε καθαρά!

Βεβαιωθείτε πως το μικρόφωνό σας λειτουργεί σωστά και ότι οι ακροατές σας καταλαβαίνουν 100% τι λέτε! Κάντε μερικά tests και επιβραδύνετε όπου χρειάζεται. Μιλήστε δυνατά, τόσο όσο, ώστε να ακούγεται η φωνή σας καθαρά, τονίζοντας τις λέξεις-κλειδιά που σας αντιπροσωπεύουν!

6. Κάντε edit!

Φτάσατε στο τελευταίο στάδιο και ίσως το πιο σημαντικό, την επεξεργασία! Διαθέτετε γνώσεις μοντάζ; Εμείς γνωρίζουμε πως δεν είναι μία εύκολη δουλειά, αλλά μην αγχώνεστε, υπάρχουν λύσεις! Στο διαδίκτυο μπορείτε να εντοπίσετε πολλά δωρεάν προγράμματα και εφαρμογές edit για βίντεο, όπως το Blender, το Lightworks και το Shortcut. Σε αυτό το σημείο, θα θέλαμε να προσθέσουμε πως τα “How to” manuals του YouTube ίσως φανούν χρήσιμα!

Εάν ενδιαφέρεστε για ένα πιο επαγγελματικό αποτέλεσμα, μπορείτε να προσλάβετε έναν εξειδικευμένο video editor, ο οποίος θα μοντάρει για εσάς το Video Resume, προσθέτοντας μία πιο professional ματιά!

Ready, set, action!

Η ομάδα της ProfessionAid αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τη δημιουργία Video Resume, σχεδιάζοντας άρτια δομημένα και δυναμικά βιογραφικά βίντεο, ιδανικά για κάθε περίσταση! Επικοινωνήστε άμεσα με τους εξειδικευμένους συνεργάτες μας και εξοπλίστε το CV σας με ένα πολυδιάστατο και πρωτοποριακό εργαλείο! Είμαστε στη διάθεσή σας!

  Μείνετε Συντονισμένοι

  Θέλετε να διαβάζετε έξυπνα tips και χρήσιμα HR updates που εξελίσσουν δυναμικά την καριέρα σας; Συμπληρώστε το email σας!

  Αποδέχομαι την Πολιτική ΑπορρήτουΑποδέχομαι την Πολιτική Απορρήτου
  Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις