Τι να ρωτήσετε τους recruiters σε μια συνέντευξη εργασίας;

Η συνέντευξη εργασίας δεν είναι μόνο μία ευκαιρία για τους εργοδότες να σας αξιολογήσουν, αλλά αποτελεί μία πολή καλή στιγμή να σχηματίσετε και εσείς την άποψή σας για την επιχείρηση στην οποία πρόκειται να εργαστείτε. Παρακάτω, έχουμε ετοιμάσει για εσάς προτάσεις για το τι να ρωτήσετε τους recruiters σε μια συνέντευξη εργασίας, προκειμένου να κερδίσετε τις εντυπώσεις και να μάθετε περισσότερα για τον πιθανό εργοδότη σας.

5+ 1 ερωτήσεις προς recruiters

Ας δούμε μερικές ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στους υπεύθυνους προσλήψεων:

 1. Ποια θα είναι τα καθημερινά καθήκοντά μου;
 2. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που συνεπάγεται αυτή η θέση εργασίας;
 3. Υπάρχουν ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης;
 4. Πώς ενθαρρύνει η εταιρεία σας τη διαφορετικότητα και την ισότητα στον χώρο εργασίας;
 5. Ποια είναι η διαδικασία αξιολόγησης των εργαζομένων;
 6. Μπορείτε να μου πείτε περισσότερα για την κουλτούρα και τις αξίες της εταιρείας σας;

Οι παραπάνω ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να ξεχωρίσετε, καθώς θα αναδείξουν το ενδιαφέρον σας για την πολιτική και τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης. Ταυτόχρονα, θα έχετε και εσείς οι ίδιοι σχηματίσει μία πιο σφαιρική εικόνα για τη θέση την οποία διεκδικείτε. Ας αναλύσουμε τις ερωτήσεις, ώστε να επωφεληθείτε από αυτές στο έπακρο. 

1. Ποια θα είναι τα καθημερινά καθήκοντά μου;

Αυτή η ερώτηση θα σας δώσει βασικές πληροφορίες σχετικά με το πώς θα μοιάζει μία τυπική ημέρα στη δουλειά σας. Θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τις προσδοκίες των εργοδοτών σας και να κατανοήσετε καλύτερα τις ευθύνες σας. 

Μπορείτε, επιπλέον, να ζητήσετε συγκεκριμένα παραδείγματα αρμοδιοτήτων που σχετίζονται με τον ρόλο σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα αξιολογήσετε αν οι δεξιότητές σας ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της θέσης που σας ενδιαφέρει. 

2. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που συνεπάγεται αυτή η θέση εργασίας;

Τη συγκεκριμένη ερώτηση μπορείτε να την κάνετε σε συνδυασμό με την πρώτη, προκειμένου να είστε προετοιμασμένοι για τα εμπόδια που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε. Έτσι, θα μπορέσετε να καταλάβετε αν έχετε την εμπειρία και τα απαραίτητα προσόντα για να επιλύσετε τυχόν προβλήματα που δύναται να προκύψουν. 

Η εκ των προτέρων κατανόηση των προκλήσεων θα συμβάλλει στη διαχείριση των προσδοκιών σας σχετικά με τον ρόλο. Είναι καλύτερο να γνωρίζετε εξαρχής τι έχετε να αντιμετωπίσετε, ώστε να μην σας “πιάσει” απροετοίμαστους το πρώτο εμπόδιο που θα συναντήσετε.

3. Υπάρχουν ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης;

Ίσως η πιο σημαντική ερώτηση που μπορείτε να κάνετε σε μία συνέντευξη εργασίας είναι αυτή. Εκφράζοντας το ενδιαφέρον σας για την επαγγελματική εξέλιξή σας, δείχνετε ότι στόχος σας είναι η μακροπρόθεσμη ανάπτυξή σας, καθώς και ότι δεν ψάχνετε απλώς για δουλειά, αλλά επενδύετε στο να χτίσετε μια καριέρα και να συμβάλετε στην επιτυχία της επιχείρησης με την πάροδο του χρόνου.

Επιπλέον, από την απάντηση των recruiters θα πάρετε και μία ιδέα για το αν αξίζει, εν τέλει, να δεχτείτε τη συγκεκριμένη θέση ή αν απλώς σπαταλάτε τον χρόνο σας με μία εργασία που, τελικά, δεν θα αποδώσει.

4. Πώς ενθαρρύνει η εταιρεία σας τη διαφορετικότητα και την ισότητα στον χώρο εργασίας;

Αν αναρωτιέστε τι να ρωτήσετε τους recruiters σε μια συνέντευξη εργασίας προκειμένου να κάνετε εντύπωση, τότε η ερώτηση σχετικά με τη διαφορετικότητα είναι μία έξυπνη επιλογή. Δείχνει τη δέσμευσή σας να εργαστείτε σε ένα περιβάλλον που προωθεί την ισότητα και δίνει ίδιες ευκαιρίες σε όλους. 

Άλλωστε, ένα τέτοιο περιβάλλον εργασίας μπορεί να έχει μόνο θετικά, αφού το κλίμα συνεργασίας θα είναι σίγουρα πιο φιλικό και ευχάριστο! 

5. Ποια είναι η διαδικασία αξιολόγησης των εργαζομένων;

Αν και η λέξη “αξιολόγηση” ακούγεται αγχωτική, η διαδικασία έχει να προσφέρει πολλά θετικά. Μια εταιρεία που δίνει έμφαση στο feedback σίγουρα ενδιαφέρεται τόσο για τη δική της εξέλιξη, όσο και για την εξέλιξη των εργαζομένων της. 

Το να ρωτήσετε για τη διαδικασία αξιολόγησης δείχνει ότι επιθυμείτε να εργαστείτε σε ένα περιβάλλον που εκτιμά την ανοιχτή επικοινωνία και τη συνεχή βελτίωση. Η απάντηση του εργοδότη θα σας δώσει, επιπλέον, μία ιδέα του επιπέδου υποστήριξης και των διαθέσιμων πόρων που παρέχει η εταιρεία με σκοπό την ανάπτυξη των εργαζομένων της.

6. Μπορείτε να μου πείτε περισσότερα για την κουλτούρα και τις αξίες της εταιρείας σας;

Όταν είστε υποψήφιοι για μία θέση εργασίας, σίγουρα ψάχνετε να εργαστείτε σε ένα ευχάριστο περιβάλλον. Η κουλτούρα και οι αξίες της εταιρείας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της εμπειρίας των εργαζομένων.

Μια θετική κουλτούρα που δίνει προτεραιότητα στην ευημερία, τη συνεργασία και τη διαφορετικότητα μπορεί να συμβάλει σε υψηλότερα επίπεδα παραγωγικότητας. Αντίθετα, μια τοξική κουλτούρα μπορεί να οδηγήσει σε δυσαρέσκεια και εργασιακό burnout. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να γνωρίζετε τις αξίες της εταιρείας, ώστε να κρίνετε εάν ευθυγραμμίζονται με τις δικές σας πεποιθήσεις και αρχές!

Χρειάζεστε βοήθεια με την προετοιμασία συνέντευξης;

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ!

Γιατί είναι καλή ιδέα να κάνετε ερωτήσεις στους recruiters;

Φανταστείτε το! Μόλις έχετε τελειώσει τη συνέντευξή σας και ο υπεύθυνος προσλήψεων σάς λέει το γνωστό: “Μήπως έχετε ερωτήσεις για εμάς;” Ίσως εκείνη τη στιγμή σκεφτείτε ότι δεν ξέρετε τι να ρωτήσετε τους recruiters σε μια συνέντευξη εργασίας. Τα έχετε πάει, άλλωστε, ήδη καλά και δεν θέλετε να ρισκάρετε να κάνετε κάποια άστοχη ερώτηση που θα επηρεάσει αρνητικά την απόφαση της εταιρείας. 

Οι ερωτήσεις προς τους recruiters, ωστόσο, αποτελούν πολύ σημαντικό κομμάτι της συνέντευξης και είναι μια στρατηγική κίνηση που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την πορεία της καριέρας σας. Συνεχίζοντας τη συζήτηση με περαιτέρω απορίες, δείχνετε τον ενθουσιασμό σας για τη θέση και τη δέσμευσή σας να λάβετε μια τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με την επόμενη επαγγελματική σας κίνηση.

Επιπλέον, η υποβολή ερωτήσεων σάς επιτρέπει να αποκτήσετε βαθύτερες γνώσεις για τον ρόλο, την εταιρεία και την κουλτούρα της. Αν και οι περιγραφές θέσεων εργασίας σάς δίνουν μία γενική ιδέα των ευθυνών, συχνά δεν αποτυπώνουν την καθημερινή πραγματικότητα των αρμοδιοτήτων σας. Θέτοντας στοχαστικές ερωτήσεις, θα μάθετε κρίσιμες λεπτομέρειες σχετικά με το εργασιακό περιβάλλον, τη δυναμική της ομάδας και τις ευκαιρίες ανάπτυξης.

Τέλος, οι επιπλέον ερωτήσεις αναδεικνύουν τις δεξιότητες κριτικής σκέψης σας. Σηματοδοτούν ότι ενδιαφέρεστε να κατανοήσετε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που έχετε μπροστά σας. Συμμετέχοντας ενεργά σε ουσιαστικό διάλογο, όχι μόνο θα δημιουργήσετε θετική εντύπωση στον υπεύθυνο προσλήψεων, αλλά θα αποκτήσετε και μια σαφέστερη εικόνα για το πώς μπορείτε να συνεισφέρετε στην επιχείρηση.

Πότε να θέσετε τις ερωτήσεις σας;

Το timing είναι εξίσου σημαντικό με τις ερωτήσεις σας! Πρέπει να είστε αρκετά προσεκτικοί, ώστε οι απορίες σας να μην διακόπτουν τη ροή της συζήτησης και να είναι σχετικές με το θέμα. 

Τις περισσότερες φορές, οι ίδιοι οι recruiters σας κατευθύνουν και ζητούν να εκφράσετε πιθανές απορίες που έχετε. Αυτό, συνήθως, συμβαίνει προς το τέλος της συνέντευξης. Ωστόσο, μην διστάσετε να κάνετε και ερωτήσεις κατά τη διάρκεια, εφόσον αυτές προκύπτουν από τη συζήτηση και είναι σχετικές με τον υπόλοιπο διάλογο.

Μάθετε, επίσης, τι ρόλο διαδραματίζει η γλώσσα του σώματος σε ένα job interview.

Απογειώστε τις συνεντεύξεις σας!

Συνοψίζοντας, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για εργασία, να θυμάστε ότι οι ερωτήσεις σας είναι εξίσου σημαντικές με τις απαντήσεις σας. Σας δίνουν την ευκαιρία να αποκτήσετε βαθύτερες γνώσεις για τον ρόλο, ενώ ταυτόχρονα δείχνετε γνήσιο ενδιαφέρον για τη θέση και την εταιρεία.

Έτσι, είναι καλή ιδέα να έχετε προετοιμάσει μία λίστα με το τι να ρωτήσετε τους recruiters σε μια συνέντευξη εργασίας, προκειμένου να κλέψετε τις εντυπώσεις, καθώς και να πάρετε μία απόφαση με πλήρη επίγνωση.

  Μείνετε Συντονισμένοι

  Θέλετε να διαβάζετε έξυπνα tips και χρήσιμα HR updates που εξελίσσουν δυναμικά την καριέρα σας; Συμπληρώστε το email σας!

  Αποδέχομαι την Πολιτική ΑπορρήτουΑποδέχομαι την Πολιτική Απορρήτου
  Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις