Συνοδευτική Επιστολή: Πώς να γράψετε ένα άρτιο cover letter

Συνοδευτική Επιστολή: Πώς να γράψετε ένα άρτιο cover letter

Η συνοδευτική επιστολή – ή, αλλιώς, το cover letter – μπορεί να ενδυναμώσει το CV σας σε κάθε περίπτωση, είτε ενδιαφέρεστε για μεταπτυχιακές σπουδές, είτε για πρακτική άσκηση, είτε για μία αίτηση εργασίας. Επομένως, εξυπηρετεί έναν άκρως σημαντικό σκοπό! Τι πρέπει, όμως, να συμπεριλαμβάνει, ώστε να αναδεικνύει στο έπακρο τον εαυτό σας;

Αφιερώνοντας χρόνο και λαμβάνοντας υπόψη τις ακόλουθες συμβουλές μας, θα μάθετε να συντάσσετε συνοδευτικές επιστολές που «ξεκλειδώνουν» κάθε μελλοντική προοπτική. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από τα βασικά!

Τι είναι η συνοδευτική επιστολή;

Η συνοδευτική επιστολή είναι ένα επίσημο έγγραφο το οποίο συνοδεύει το βιογραφικό σας, παρέχοντας στους υπευθύνους σημαντικές πληροφορίες για εσάς. Ουσιαστικά, πρόκειται για το μέσο παρουσίασης της προσωπικότητάς σας, των δεξιοτήτων σας και της εμπειρίας σας! Επιπλέον, στο cover letter, καλείστε να εξηγήσετε τους λόγους που σας ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό. Ωστόσο, είναι πράγματι απαραίτητο να γράψετε μία συνοδευτική επιστολή;

Στέλνοντας μία συνοδευτική επιστολή, αυτόματα, βοηθάτε τους αρμόδιους να εξετάσουν την καταλληλόλητά σας, ενώ, παράλληλα, δείχνετε ότι έχετε καταβάλει επιπλέον προσπάθεια! Σας επιβεβαιώνουμε, λοιπόν, πως είναι μία αποτελεσματική «στρατηγική», ώστε να προκαλέσετε το ενδιαφέρον των recruiters. Γι’ αυτό, φροντίστε η επιστολή σας να είναι πειστική και να δίνει την καλύτερη εντύπωση για εσάς!

Ποια είναι τα είδη των συνοδευτικών επιστολών;

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν διαφορετικά cover letters, ανάλογα με τον παραλήπτη του βιογραφικού σας; Είναι σημαντικό να προσαρμόσετε την επιστολή σας, διότι κάθε αίτηση εκτιμά διαφορετικά προσόντα και εμπειρίες. Παρακάτω, θα δούμε τι πρέπει να περιλαμβάνει μία συνοδευτική επιστολή για θέση εργασίας, μία συνοδευτική επιστολή για πρακτική άσκηση και μία συνοδευτική επιστολή για μεταπτυχιακό. Οι οδηγίες μας θα αυξήσουν τις πιθανότητες σας, ώστε να εξασφαλίσετε την πολυπόθητη συνέντευξη, οπότε σας προτείνουμε να αποθηκεύσετε το άρθρο μας!

1. Συνοδευτική επιστολή για δουλειά

Ξεκινάμε με τη συνοδευτική επιστολή βιογραφικού για θέση εργασίας, η οποία αποστέλλεται ξεκάθαρα με σκοπό να εντυπωσιάσει τους εργοδότες. Εάν, λοιπόν, ανήκετε σε αυτούς που αναζητούν εργασία και διαθέτουν εμπειρία, πρέπει να υπογραμμίσετε τον επαγγελματισμό σας και να παρουσιάσετε τις πιο σχετικές δεξιότητες που κατέχετε. Στη συνέχεια, δομώντας την επιστολή σας με στοιχεία που θα συμβάλλουν θετικά στο μέλλον της εταιρείας, ισχυροποιείτε τις προοπτικές σας!

Extra Tip: Σε αυτό το σημείο, θα θέλαμε να αναφέρουμε πως η πολλαπλή χρήση της επωνυμίας της επιχείρησης προσελκύει ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον των recruiters. Να το θυμάστε!

2. Συνοδευτική επιστολή για πρακτική άσκηση

Συνεχίζουμε με τη συνοδευτική επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για πρακτική άσκηση, η οποία συντάσσεται, συνήθως, από άτομα με λίγη εμπειρία – ή και καθόλου. Γι’ αυτό, από την πρώτη κιόλας γραμμή, πρέπει να τονίσετε τον ενθουσιασμό και το πάθος σας για την ευκαιρία εργασίας που σας δίνεται. Έπειτα, μπορείτε να επισημάνετε τις δεξιότητες και τα ισχυρά σας σημεία, επιβεβαιώνοντας, με αυτόν τον τρόπο, πως είστε ο ιδανικός υποψήφιος.

3. Συνοδευτική επιστολή για μεταπτυχιακό

Last but not least… αν θέλετε να φοιτήσετε σε κάποιο διεθνές ίδρυμα ή σε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο, τότε, ίσως χρειαστεί να συντάξετε μία συνοδευτική επιστολή, ειδικά σχεδιασμένη για σπουδές και απευθυνόμενη στην επιτροπή εισαγωγής σπουδαστών. Ξεκινήστε βασιζόμενος σε τέσσερα στοιχεία: την εκδήλωση ενδιαφέροντος, τις σχετικές σπουδές ή τις ικανότητες σας, τους μελλοντικούς στόχους σας και το υπόβαθρο των σπουδών σας.

Συνοδευτική επιστολή στα Αγγλικά

Τέλος, θα θέλαμε να αναφέρουμε τη σημασία του cover letter να υπάρχει διαθέσιμο και στην αγγλική γλώσσα. Η συνοδευτική επιστολή στα Αγγλικά δεν είναι τόσο δύσκολη, αρκεί να διαθέτετε λεξιλόγιο… πιο ακαδημαϊκού χαρακτήρα! Εάν δεν είστε απόλυτα βέβαιος για τις εκφράσεις που θέλετε να χρησιμοποιήσετε, τα online επίσημα λεξικά, καθώς και διάφορα templates θα σας φανούν αρκετά χρήσιμες πηγές. Σε κάθε περίπτωση, η πολύγλωσση ομάδα της ProfessionAid είναι δίπλα σας, για να συντάξει εκ μέρους σας ένα άρτιο cover letter!

Πώς να γράψετε μία συνοδευτική επιστολή;

Έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν ότι μία συνοδευτική επιστολή, ανάλογα με τη δομή και το περιεχόμενό της, μπορεί να απογειώσει ή να καταστρέψει τις προοπτικές σας για μία μελλοντική θέση εργασίας ή τις μεταπτυχιακές σας σπουδές. Διαβάστε, λοιπόν, το άρθρο μας με όλα τα αναλυτικά tips για μία άψογη συνοδευτική επιστολή!

Υπόδειγμα συνοδευτικής επιστολής

Και τώρα, ήρθε η στιγμή να σας δώσουμε ένα καλό υπόδειγμα συνοδευτικής επιστολής, ώστε να διαμορφώσετε το δικό σας checklist, ελέγχοντας όσα σημεία δεν πρέπει να παραλείψετε για κανένα λόγο!

Cover Letter Checklist

 1. Παραθέστε πάνω-πάνω τις βασικές πληροφορίες και τα στοιχεία επικοινωνίας σας: Ονοματεπώνυμο, Email, Τηλέφωνο επικοινωνίας, Ημερομηνία γέννησης, Επαγγελματικοί λογαριασμοί στα social media ή/και portfolios.
 2. Ξεκινήστε απευθυνόμενος ονομαστικά στο άτομο-παραλήπτη της επιστολής σας.
 3. Συνεχίστε θέτοντας έναν διπλό στόχο: την προσέλκυση της προσοχής του παραλήπτη μέσα από το κατάλληλο λεξιλόγιο και ύφος και, παράλληλα, την παρουσίαση των κορυφαίων επιτευγμάτων ή προσόντων σας – με στοιχεία!
 4. Χρησιμοποιήστε αληθή και επιτυχημένα παραδείγματα, ώστε να στοιχειοθετήσετε ότι αποτελείτε τον κατάλληλο υποψήφιο και πληροίτε όλες τις προϋποθέσεις και απαιτήσεις της εκάστοτε θέσης.
 5. Αναφερθείτε στους λόγους για τους οποίους σας ενδιαφέρει η θέση εργασίας ή ο συγκεκριμένος κλάδος σπουδών.
 6. Ολοκληρώστε τη συνοδευτική επιστολή σας συνοψίζοντας, μέσα από έναν επίσημο, αλλά σύντομο κι ευγενικό επίλογο.

Κλείνοντας…

Οι συμβουλές που παρέχονται παραπάνω είναι αρκετές, ώστε να ξεκινήσετε να συντάσσετε μία άρτια συνοδευτική επιστολή, ολοκληρώνοντας το βιογραφικό σας! Και μην ξεχνάτε… Στην ProfessionAid επιστρατεύουμε το κατάλληλο επικοινωνιακό ύφος για κάθε περίσταση, αποτυπώνοντας τους στόχους σας επακριβώς και συνθέτοντας μία πολύ καλή πρώτη εντύπωση για εσάς στον αναγνώστη. Ελάτε σε επικοινωνία μαζί μας!

  Μείνετε Συντονισμένοι

  Θέλετε να διαβάζετε έξυπνα tips και χρήσιμα HR updates που εξελίσσουν δυναμικά την καριέρα σας; Συμπληρώστε το email σας!

  Αποδέχομαι την Πολιτική ΑπορρήτουΑποδέχομαι την Πολιτική Απορρήτου
  Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις