Ήρθε η στιγμή να τελειοποιήσετε την απόδοσή σας στην πιο challenging διαδικασία της σταδιοδρομίας σας… αυτή της συνέντευξης εργασίας; Ο πλήρης οδηγός προετοιμασίας που ετοιμάσαμε για εσάς θέτει ισχυρά θεμέλια για την επίτευξη των στόχων σας. Αρκεί, απλώς, να τον εξερευνήσετε!
Εφόσον μελετήσατε προσεκτικά, λοιπόν, το πρώτο μέρος του οδηγού μας, με όλα τα tips της κατάλληλης προετοιμασίας, μπορείτε να προχωρήσετε στις πολύτιμες συμβουλές του σημερινού άρθρου μας. Ποιο είναι το attitude και το σύνολο των ενεργειών που πρέπει να ακολουθήσετε τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά από ένα job interview; Διαβάστε στη συνέχεια!
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης
1. Εστιάστε στη γλώσσα του σώματος!
Χαμόγελο, στιβαρή χειραψία, ζεστό βλέμμα, αέρας αυτοπεποίθησης… Η μη λεκτική επικοινωνία κρίνεται ως καθοριστικής σημασίας, σχηματίζοντας τόσο τις πρώτες όσο και τις τελικές εντυπώσεις! Τι σας προτείνουμε; Συστηθείτε με θετική διάθεση, χαιρετήστε δυναμικά όποιον βρίσκεται στον χώρο, καθίστε ευθεία και με μία ελαφριά προς τα εμπρός κλίση, διατηρήστε οπτική επαφή με τους συνομιλητές σας.
Ακόμη, αποβάλετε κάθε είδους ενέργεια που μπορεί να υποδηλώσει νευρικότητα, ένταση ή εσωστρέφεια, καθώς πρόκειται για χαρακτηριστικά τα οποία δεν εκτιμώνται ιδιαιτέρως σε ένα job interview. Ενδεικτικά, αποφύγετε τις πολλές χειρονομίες, τη γρήγορη ομιλία, το επαναλαμβανόμενο άγγιγμα των μαλλιών ή το σταύρωμα των χεριών.
2. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας απέναντι στο απρόοπτο!
Κι όμως, όσο τέλεια προετοιμασία κι έχετε κάνει, μπορεί να συμβεί κάτι αληθινά αναπάντεχο. Προετοιμαστείτε, λοιπόν, για… το απρόοπτο! Είτε πρόκειται για μία δική σας ατυχία πριν ή κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, είτε για μία απροσδόκητη ερώτηση που θα σας κάνει να πελαγώσετε, είτε για ένα συμβάν που επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα τη διαδικασία, εσείς οφείλετε να εντυπωσιάσετε με την ψυχραιμία και – γιατί όχι; – το χιούμορ σας, εφόσον το επιτρέπουν οι περιστάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, εξασκηθείτε στην ηρεμία, στη συγκέντρωση, στη λήψη άμεσων αποφάσεων και πρωτοβουλιών και στη λογική διαχείριση των καταστάσεων. Οι υπεκφυγές ή ο πανικός δεν είναι σύμμαχοί σας σε μία συνέντευξη εργασίας, όσο κι αν οι συνθήκες το «δικαιολογούν».
3. Προτιμήστε την αυθεντικότητα!
Με άλλα λόγια, να είστε ο εαυτός σας! Επιλέξτε την ειλικρίνεια, απορρίψτε τις ψευδείς απαντήσεις, προβάλετε τις θετικές πτυχές του χαρακτήρα και των δεξιοτήτων σας, με μέτρο και δίχως υπερβολές, αποδείξτε ότι διαθέτετε αυτεπίγνωση και αφήστε την προσωπικότητά σας να λάμψει. Σαφώς, παράλληλα, προσπαθήστε να μετριάσετε την ανάδειξη των αρνητικών στοιχείων σας – οι recruiters γνωρίζουν ότι κι εσείς έχετε, όπως και κάθε άλλος υποψήφιος, δεν είναι απαραίτητο να τα τονίζετε.
Να θυμάστε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην παρουσιάζετε μία διαφορετική εικόνα, αλλοιώνοντας καταστάσεις και επινοώντας ανύπαρκτα skills ή έναν άλλον χαρακτήρα! Αφενός, η παραποίηση γεγονότων αργά ή γρήγορα αποκαλύπτεται και, αφετέρου, ούτε εσείς επιθυμείτε να καταλήξετε σε μία θέση και εταιρεία που διαθέτει απαιτήσεις στις οποίες δεν ενδιαφέρεστε ή δυσκολεύεστε να ανταποκριθείτε και δεν ταιριάζει, στ’ αλήθεια, στις δεξιότητες και στην κουλτούρα σας.
4. Πάρτε τον χρόνο σας!
Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, η γρήγορη και νευρική ομιλία δεν εκτιμάται, καθώς υποδηλώνει άγχος και έλλειψη αυτοπεποίθησης. Επιπρόσθετα, η βιασύνη είναι πιο πιθανό να οδηγεί σε επιπόλαιες και μη τεκμηριωμένες απαντήσεις. Αξιοποιήστε τις μικρές παύσεις, πάρτε τον χρόνο σας, σε λογικά πλαίσια πάντοτε, σκεφθείτε με σύνεση και ηρεμία και, εν τέλει, απαντήστε με σιγουριά.
Extra tip! Εάν δίνετε συνέντευξη εξ αποστάσεως, μέσω skype ή τηλεφώνου, εστιάστε, όσο ποτέ άλλοτε, στον ρυθμό της ομιλίας σας και στην ένταση της φωνής σας. Υιοθετήστε ένα σταθερό τέμπο και έναν σοβαρό και, ταυτόχρονα, ενθουσιώδη τόνο φωνής και μη διστάζετε να κάνετε στιγμιαίες παύσεις, δείχνοντας ότι… σκέπτεστε προτού απαντήσετε.
5. Ρωτήστε!
Ίσως, έτσι, παρατείνετε τη στρεσογόνο διαδικασία της συνέντευξης – αποδεικνύετε, όμως, το θάρρος και το ενδιαφέρον σας και, παράλληλα, επιλύετε τις δικές σας απορίες. Πριν το κλείσιμο του job interview, είναι η κατάλληλη στιγμή για εσάς να ενημερωθείτε για τη δυνητική νέα θέση εργασίας σας. Προετοιμάστε ορισμένες, όσο πιο πρωτότυπες γίνεται, ερωτήσεις από πριν. Φυσικά, μπορείτε να αυτοσχεδιάστε για 1-2 επιπλέον ερωτήματα, εκείνη την ώρα!
Αναζητάτε εύστοχα παραδείγματα; Ρωτήστε περισσότερα για την κουλτούρα της εταιρείας, για τις προκλήσεις της θέσης, για το μακροπρόθεσμο όραμα ή… ακόμη και για τις εντυπώσεις που δημιουργήσατε, καθώς και για τις δυνατότητες που θα μπορούσατε να έχετε, ώστε να ανατρέψετε ενδεχόμενες αμφιβολίες των recruiters για εσάς!
Μετά τη συνέντευξη
1. Ενημερωθείτε για τη συνέχεια!
Επισφραγίστε τον επαγγελματισμό σας, μαθαίνοντας τα επόμενα στάδια της διαδικασίας πρόσληψης στη συγκεκριμένη θέση και εταιρεία. Έτσι, όχι μόνο θα μειώσετε την αγωνία σας, καθώς θα γνωρίζετε ακριβώς πότε και τι να περιμένετε, αλλά θα εκδηλώσετε, ταυτόχρονα, στα αρμόδια στελέχη την υπευθυνότητα, τη σοβαρότητα, καθώς και την έμφασή σας στην έννοια του προγραμματισμού.
2. Στείλτε ευχαριστήριο email!
Μην το παραλείψετε! Μέσα σε 24 ώρες από τον ολοκλήρωση της συνέντευξής σας, αποστείλτε ένα σύντομο email, στο οποίο ευχαριστείτε θερμά τόσο για τον χρόνο των συνεντευκτών όσο και για την ευκαιρία που σας δόθηκε να γνωρίσετε καλύτερα την εταιρεία, αποκομίζοντας πολύτιμη εμπειρία, διάδραση και γνώση. Με αυτόν τον τρόπο, προσελκύετε την προσοχή των υπευθύνων, υπενθυμίζετε τα προσόντα σας και χαράσσεστε ευκολότερα στη μνήμη τους, αφήνοντας μία άκρως θετική τελευταία εντύπωση.
3. Κρατήστε επαφή!
Μία μόνο υπενθύμιση, ωστόσο, δεν αρκεί! Υπενθυμίστε, στο ενδιάμεσο, έμμεσα την παρουσία σας μέσω των κοινωνικών δικτύων ή άλλων ευκαιριών που, ενδεχομένως, θα σας δοθούν – για παράδειγμα, εκδηλώσεις ή ημερίδες επιχειρηματικότητας στις οποίες συμμετέχει η εκάστοτε εταιρεία κ.λπ.. Την ίδια στιγμή, διασυνδεθείτε με τους recruiters σας στα social media, κυρίως στο LinkedIn, και ξεκινήστε την αλληλεπίδραση με το activity και τα posts τους.
4. Δείξτε επιμονή!
Μέσα σε εύλογο διάστημα, βάσει του χρονικού περιθωρίου που σας είχε επισημανθεί ότι θα λάβετε ειδοποίηση, επικοινωνήστε ευγενικά εκ νέου για follow-up. Εάν δε λάβετε σύντομα απόκριση, επιχειρήστε ξανά! Δεν έχετε να χάσετε κάτι. Απεναντίας, θα κεντρίσετε το ενδιαφέρον ως ένας υποψήφιος με επιμονή και αφοσίωση – βγάζοντας και πάλι, πιθανώς, το βιογραφικό σας από τα αρχειοθετημένα.
5. Ενεργήστε με μέτρο!
Σε κάθε βήμα από τα παραπάνω, το μέτρο θα πρέπει να αποτελεί τον γνώμονα όλων των ενεργειών σας! Μην υπέρ-προσπαθείτε, μη «διογκώνετε» τα ταλέντα σας σε σημείο αμφισβήτησης ή καχυποψίας, μη φαίνεστε απεγνωσμένοι, μη γίνεστε πιεστικοί. Και το κυριότερο όλων, αποδεχθείτε με αξιοπρέπεια την απόρριψη. Η απόρριψη, μία συγκεκριμένη στιγμή, δε συνεπάγεται απόρριψη και μελλοντικά από τους ίδιους εργοδότες – κάθε άλλο! Από την άλλη, μία αλαζονική και αγενής στάση δεν αφήνει και πολλά περιθώρια νέων προοπτικών…
Χρειάζεστε επιπρόσθετη καθοδήγηση για μία άρτια προετοιμασία της συνέντευξης εργασίας; Οι καταρτισμένοι σύμβουλοι της ProfessionAid είναι οι απόλυτοι σύμμαχοι στις προσπάθειές σας. Ελάτε σε επαφή μαζί μας για περισσότερες και πιο εξατομικευμένες συμβουλές!