Πώς να γράψετε ένα στοχευμένο statement of purpose (SOP);

Πώς να γράψετε ένα στοχευμένο statement of purpose (SOP);

Το statement of purpose είναι, συνήθως, το «διαβατήριο» για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια του εξωτερικού, γι’ αυτό και πρέπει να αποτελεί ένα ισχυρό έγγραφο, το οποίο θα εντυπωσιάσει την αρμόδια επιτροπή του εκάστοτε εκπαιδευτικού ιδρύματος. Ενδιαφέρεστε να μάθετε τους τρόπους δημιουργίας ενός εξαιρετικού statement of purpose που θα συνοδεύει την αίτηση των σπουδών σας; Διαβάστε παρακάτω!

Τι είναι το statement of purpose;

Το statement of purpose (SOP) είναι η δήλωση σκοπού ή πρόθεσης για κάθε ενδιαφερόμενο -κυρίως- μεταπτυχιακό φοιτητή. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων, όπως και ένα από τα πιο κρίσιμα documents, το οποίο αναφέρει ποιος είστε, ποια είναι τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά σας ενδιαφέροντα, ποιοι είναι οι στόχοι της μελλοντικής σας καριέρας και για ποιον λόγο είστε ιδανικός για το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών.

Γιατί είναι σημαντικό το statement of purpose;

Διότι είναι το μοναδικό σημείο στην αίτηση των μεταπτυχιακών σας σπουδών που έχετε την ευκαιρία να ξεχωρίσετε από τους υπόλοιπους αιτούντες και να αναδείξετε τα προσόντα και τις δεξιότητες επικοινωνίας και γραφής σας. Αρκεί, βέβαια, να δημιουργήσετε ένα καλογραμμένο και άκρως κατανοητό έγγραφο που θα παρουσιάζει γιατί πρέπει να σας επιλέξουν. Το statement of purpose είναι ένα καθοριστικό στοιχείο για την αποδοχή σας στο εκάστοτε πανεπιστήμιο!

Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα statement of purpose;

Κάποια ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού έχουν ένα πρότυπο-template statement of purpose, με οδηγίες και ερωτήσεις που καλό είναι να μην παραλείψετε. Ωστόσο, τα περισσότερα διεθνή εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν παρέχουν καμία απολύτως καθοδήγηση -κάτι που ίσως σας δυσκολέψει, καθώς το περιεχόμενο ποικίλλει ανάλογα με το αντικείμενο των σπουδών.

Γι’ αυτόν, ακριβώς, τον λόγο, η ProfessionAid σας παρουσιάζει τις ενότητες που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβετε στο document σας, προκειμένου να αναδείξετε εύστοχα τα skills και τα προσόντα σας. Κι αυτές είναι οι ακόλουθες:

1η παράγραφος: Εισαγωγή

Σίγουρα θα ξεκινήσετε με την εισαγωγική παράγραφο, η οποία θα σας συστήσει στους αρμοδίους και θα τους γνωστοποιήσει το θέμα του statement of purpose. Αρχίστε, λοιπόν, με βασικές πληροφορίες, όπως τα σχετικά σας ενδιαφέροντα, τις εξωσχολικές σας δραστηριότητες ή τα χόμπι σας, καθώς και τι είναι αυτό που σας ώθησε προς τον συγκεκριμένο κλάδο μεταπτυχιακών σπουδών. Ακολουθώντας τη συμβουλή μας θα κάνετε μία δυναμική έναρξη στο statement of purpose! Βρίσκετε;

2η και 3η παράγραφος: Ακαδημαϊκό υπόβαθρο και επαγγελματική εμπειρία

Στη συνέχεια, σας προτείνουμε να περιγράψετε την εμπειρία σας, τα projects σας και τις επιτυχίες σας στην εκπαίδευση, καθώς και τις δεξιότητες που αποκομίσατε από τις προηγούμενες σπουδές σας (μαθήματα, έρευνες, εργασιακές θέσεις, διατριβές, παρουσιάσεις, καθηγητές, δημοσιευμένα έργα, εργασίες κ.λπ.). Δώστε όσο το δυνατόν περισσότερα λεπτομερή παραδείγματα, επεξηγώντας τα ταυτόχρονα!

Εάν διαθέτετε εθελοντική ή σχετική επαγγελματική εμπειρία στον τομέα που κάνετε αίτηση για μεταπτυχιακό, αυτή η ενότητα του statement of purpose είναι η καταλληλότερη για να το αναφέρετε. Έτσι, θα παρουσιάσετε στην επιτροπή σημαντικά στοιχεία της προσωπικότητάς σας και του χαρακτήρα σας. Μήπως υπάρχουν και άλλες πληροφορίες που πιστεύετε ότι πρέπει να αναφέρετε; Συμπεριλάβετέ τες εδώ!

Χρήσιμες ερωτήσεις προς απάντηση:

  • Με ποιον τρόπο θα προσθέσουν αξία στο πρόγραμμα οι επαγγελματικές και προσωπικές σας εμπειρίες;

4η παράγραφος: Λόγοι ενδιαφέροντος και επιλογής μεταπτυχιακού

Είστε σε πολύ καλό δρόμο! Σε αυτήν την παράγραφο, θα συζητήσετε συγκεκριμένα -και όχι ειδικά- τους λόγους που θέλετε να παρακολουθήσετε το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών, όπως και ποια από τα μαθήματα επιλογής θα επιλέγατε και γιατί. Βοηθήστε, με αυτόν τον τρόπο, τους υπεύθυνους εισαγωγής να κατανοήσουν τις φιλοδοξίες σας και τους στόχους σας, διαπιστώνοντας ότι -πράγματι- αυτό το Master είναι για εσάς και εσείς για αυτό!

Όσο πιο λεπτομερής είστε στο statement of purpose, τόσο περισσότερες πιθανότητες θα έχετε να τους πείσετε!

Χρήσιμες ερωτήσεις προς απάντηση:

  • Γιατί θέλετε να παρακολουθήσετε αυτό το μεταπτυχιακό;
  • Ποιες δεξιότητες θα αποκτούσατε ή θα ενδυναμώνατε κατά τη διάρκεια του πτυχίου;
  • Γιατί είναι σημαντική η εισαγωγή σας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα;
  • Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από το Master;
  • Ποια μαθήματα ή χαρακτηριστικά του προγράμματος σας ενθουσιάζουν περισσότερο;
  • Πού θα θέλατε να σας οδηγήσει αυτό το πτυχίο, επαγγελματικά και προσωπικά;

5η παράγραφος: Λόγοι επιλογής του ιδρύματος

Πιστεύετε ότι διαθέτετε το ιδανικό προφίλ σπουδαστή του πανεπιστημίου; Εξηγήστε, λεπτομερώς, γιατί επιλέξατε να φοιτήσετε στο συγκεκριμένο ακαδημαϊκό ίδρυμα. Οι λόγοι μπορεί να είναι, για παράδειγμα, οι ακαδημαϊκοί που διδάσκουν εκεί, οι φημισμένες σχολές, η πολυπολιτισμικότητα της πανεπιστημιούπολης, η βιβλιοθήκη ή οι δραστηριότητες και οι εγκαταστάσεις του campus κ.ά.. Προσθέστε στο statement of purpose οτιδήποτε σας ελκύει και βελτιώστε, έτσι, τις πιθανότητες εισδοχής σας!

Επίλογος: Επαγγελματικοί στόχοι

Φτάσαμε στην πιο σημαντική παράγραφο! Εδώ, όπου θα γράψετε σχετικά με τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους σας. Το πεδίο είναι μεγάλο, ώστε να αναπτύξετε την απάντησή σας και να αναδείξετε πώς θα κάνετε τη διαφορά σχετικά με τις επιχειρηματικές ή εργασιακές σας βλέψεις! Περιγράψτε συνοπτικά τα κίνητρά σας και τις προθέσεις σας με σαφή και σοβαρό λόγο.

Ακολουθώντας κατά γράμμα τις συμβουλές της ομάδας μας, η αρμόδια επιτροπή θα κρατάει στα χέρια της ένα άψογο και πλήρες statement of purpose!

Χρήσιμες ερωτήσεις προς απάντηση:

  • Σε ποια εταιρεία, οργανισμό ή φορέα θα θέλατε να εργαστείτε με την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού σας;
  • Πού βλέπετε τον εαυτό σας σε 5-10 χρόνια;
  • Ποια είναι τα μελλοντικά σας πλάνα αναφορικά με τον κλάδο;

Ποιο είναι το σωστό μήκος ενός statement of purpose;

Το ιδανικό μέγεθος μίας δήλωσης σκοπού είναι έως δύο σελίδες, δηλαδή 800-1000 λέξεις, καθώς τα τμήματα εισαγωγών των πανεπιστημίων λαμβάνουν δεκάδες αιτήσεις καθημερινά. Όμως, το μήκος μπορεί να αλλάξει, ανάλογα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε εκπαιδευτικού ιδρύματος. Σε περιπτώσεις που σας ζητηθεί μικρότερη έκταση, σχεδιάστε ένα έγγραφο που σας αντιπροσωπεύει 100% και περιλαμβάνει τα σημαντικότερα επιτεύγματα και τους βαθμούς σας.

Extra tip: Η ομάδα μας σας προτείνει να συντάξετε το statement of purpose με γραμματοσειρά Times New Roman σε μέγεθος 11 ή 12. Επίσης, μην ξεχάσετε, στο επάνω μέρος κάθε σελίδας, να συμπεριλάβετε το ονοματεπώνυμό σας και τον τίτλο του προγράμματος των σπουδών σας!

Do’s & don’t’s για το statement of purpose ανάλογα με τις σπουδές

Do’s Προπτυχιακά

  • Γιατί σας ενδιαφέρει αυτό το προπτυχιακό; Ποιες ευκαιρίες θέλετε να εξερευνήσετε;
  • Ποιο είναι το ακαδημαϊκό σας υπόβαθρο και ποια τα επιτεύγματά σας;
  • Τι εξωσχολικές δραστηριότητες και ποια προσόντα έχετε;
  • Ποια είναι τα κίνητρα και οι επαγγελματικές σας φιλοδοξίες;
  • Ποιες εργασίες σας διεκπεραιώθηκαν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων σας;
  • Διαθέτετε εμπειρία πρακτικής άσκησης;

Do’s Μεταπτυχιακά

  • Ποιοι είναι οι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι της καριέρας σας;
  • Ποια είναι τα επαγγελματικά σας επιτεύγματα μέχρι στιγμής;
  • Διαθέτετε ομαδικότητα, ηγετικές ικανότητες και άλλες ιδιότητες;
  • Προσδοκάτε εργασιακή θέση από το πανεπιστήμιο;
  • Κατέχετε projects ή εργασίες που αξίζει να σημειωθούν;
  • Διαθέτετε εργασιακή ή εθελοντική εμπειρία;

Γενικά do’s

  • Μορφοποιήστε το statement of purpose σύμφωνα με τα παραπάνω tips!
  • Αποφύγετε το φιλικό και άτυπο ύφος!
  • Ελέγξτε τη γραμματική και την ορθογραφία!
  • Χρησιμοποιήστε ευανάγνωστο font!
  • Διατηρήστε έναν θετικό και σίγουρο τόνο!

Γενικά don’t’s

  • Μην επιλέξετε χρώματα και πολυχρωμίες στο statement of purpose!
  • Αποφύγετε κλισέ και επαναλαμβανόμενες εκφράσεις!
  • Μην κάνετε απροσεξίες και λάθη!
  • Μη χρησιμοποιήσετε ένα δυσνόητο font!
  • Μην πλατειάσετε με προσωπικές πληροφορίες!

9 κορυφαία tips για να γράψετε ένα στοχευμένο statement of purpose!

  1. Δημιουργήστε ένα προσχέδιο!
  2. Ελέγξτε τα πάντα πριν το στείλετε!
  3. Αποφύγετε λεπτομέρειες σχετικά με το budget σας!
  4. Μην υπερβαίνετε το όριο λέξεων!
  5. Μη χρησιμοποιείτε δύσκολους τεχνικούς όρους!
  6. Να είστε ειλικρινής σε κάθε περίπτωση!
  7. Μην κάνετε χιούμορ!
  8. Παρουσιάστε ξεκάθαρα τον σκοπό σας!
  9. Γράψτε ένα συναρπαστικό και σαφές κείμενο!

Διαπρέψτε με τις συμβουλές μας!

Σύμφωνα με τις μεθόδους που αναφέραμε, μέσω του statement of purpose, θα αποδείξετε την καταλληλότητά σας για το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει, πραγματοποιώντας, παράλληλα, μία στοχευμένη αίτηση στην επιτροπή του πανεπιστήμιου! Η ProfessionAid σας καθοδηγεί στη σύνταξη μίας εντυπωσιακής δήλωσης σκοπού, εξασφαλίζοντας την εισαγωγή σας στο ακαδημαϊκό ίδρυμα της επιλογής σας! Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας!

    Μείνετε Συντονισμένοι

    Θέλετε να διαβάζετε έξυπνα tips και χρήσιμα HR updates που εξελίσσουν δυναμικά την καριέρα σας; Συμπληρώστε το email σας!

    Αποδέχομαι την Πολιτική ΑπορρήτουΑποδέχομαι την Πολιτική Απορρήτου
    Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις