Ψάχνετε την απάντηση στην ερώτηση «ποιο είναι το ιδανικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα για εμένα»; Καθώς το μεταπτυχιακό δίπλωμα τείνει να παγιωθεί ως ένα απαραίτητο προσόν σε διάφορους εργασιακούς κλάδους, η διαδικασία επιλογής μεταπτυχιακών σπουδών αποκτά διαρκώς αυξανόμενη πολυπλοκότητα. Βρίσκεστε κι εσείς στα μέσα της αναζήτησης ενός μεταπτυχιακού που να σας ταιριάζει απόλυτα; Δημιουργήσαμε έναν σύντομο αλλά άκρως περιεκτικό οδηγό, με τον οποίο δίνουμε κίνητρα και σαφή προσανατολισμό στην τελική σας απόφαση!
1. Οι προθέσεις
Αρχικά, αξίζει να διερευνήσετε διεξοδικά τις αληθινές προθέσεις σας. Πού πραγματικά αποσκοπείτε κάνοντας ένα μεταπτυχιακό; Στοχεύετε να εμπλουτίσετε τις ακαδημαϊκές γνώσεις σας; Να εξειδικευτείτε περαιτέρω στο εργασιακό αντικείμενό σας; Ή να εφοδιάσετε το βιογραφικό σας με ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την αγορά εργασίας; Απαντώντας σε αυτά τα ερωτήματα, θα μπορέσετε πιο εύκολα να θέσετε τις αρχικές κατευθύνσεις σας.
Σε κάθε περίπτωση, βεβαιωθείτε ότι επιθυμείτε να παρακολουθήσετε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ορμώμενοι αποκλειστικά από τις προσωπικές σας φιλοδοξίες – και όχι επειδή «το επιτάσσουν οι καιροί» ή σας πιέζει ο περίγυρός σας. Οι μεταπτυχιακές σπουδές απαιτούν πολύτιμο μέρος του χρόνου σας και πολλή προσπάθεια, στοιχεία για τα οποία πρέπει να έχετε πλήρη συνείδηση ότι θέλετε να διαθέσετε.
2. Το αντικείμενο
Προσδιορίσατε με σαφήνεια τους προσωπικούς στόχους σας; Σειρά έχει η προσεκτική επιλογή του αντικειμένου των μεταπτυχιακών σπουδών σας – το πιο σημαντικό στάδιο κατά τη διαδικασία της αναζήτησής σας! Μην παρασυρθείτε από κριτήρια που θέτουν οι άλλοι για εσάς. Βασιστείτε σε δικά σας κριτήρια, τα οποία προκύπτουν μέσα από τους στόχους σας. Μην ξεχνάτε ότι η επιλογή μεταπτυχιακού είναι μία καθαρά προσωπική υπόθεση!
Θέλετε να αποκτήσετε ακόμη μεγαλύτερη εξειδίκευση στο αντικείμενο των προπτυχιακών σπουδών σας; Εξερευνήστε κάθε διαθέσιμη επιλογή, ξεκινώντας από τα προγράμματα που προσφέρει η Σχολή του Προπτυχιακού σας. Θέλετε να εξελιχθείτε στον εργασιακό τομέα που ήδη απασχολείστε; Επιλέξτε κάποιο συναφές αντικείμενο σπουδών, το οποίο υπόσχεται μία πληθώρα δυνατοτήτων ανέλιξης στην καριέρα σας. Τέλος, μήπως επιθυμείτε να χαράξετε μία νέα και εντελώς διαφορετική επαγγελματική διαδρομή; Αναζητήστε το επιστημονικό αντικείμενο που ταιριάζει στα ενδιαφέροντα, τις κλίσεις και τα ταλέντα σας, δίχως να περιορίζεστε από την έως τώρα πορεία σας, ανοίγοντας μία νέα πόρτα στο μέλλον σας.
3. Οι προοπτικές
Και φτάνουμε στο πιο κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας! Απόκτηση πολύτιμης γνώσης και κατάρτισης στο πεδίο που σας ενδιαφέρει ή άμεση επαγγελματική αποκατάσταση; Σαφώς, ο συνδυασμός και των δύο είναι ο ιδανικός – όχι, όμως, πάντα και εφικτός. Δυστυχώς, πολλές φορές, ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα δεν συνεπάγεται την απογείωση των επαγγελματικών προοπτικών σας.
Σωστή ή λανθασμένη απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δεν υπάρχει. Απλώς, αναλογιστείτε ότι ίσως η περαιτέρω εξειδίκευση στο αντικείμενο που σπουδάσατε ή αγαπάτε να μην έχει το επιθυμητό αντίκρισμα στην εύρεση εργασίας ή στις οικονομικές απολαβές σας. Προτού, λοιπόν, κατασταλάξετε στο αντικείμενο των μεταπτυχιακού σας, εξετάστε για ακόμη μία φορά τη σύνδεσή του με την αγορά. Κατόπιν, ιεραρχήστε τις προσωπικές ανάγκες σας και θέστε τις προτεραιότητές σας.
Διαβάστε επίσης: Interview – 5 tips για μια επιτυχημένη συνέντευξη!
4. Το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα
Εφόσον καταλήξετε στο επιστημονικό αντικείμενο των μεταπτυχιακών σπουδών σας, ακολουθεί η επιλογή του κατάλληλου εκπαιδευτικού ιδρύματος. Ποια Πανεπιστήμια διαθέτουν το μεταπτυχιακό πρόγραμμα που αναζητάτε; Ποια από αυτά ανταποκρίνονται στις δικές σας προσδοκίες; Υλοποιήστε μία εκτεταμένη έρευνα – το διαδίκτυο είναι ο απόλυτος σύμμαχός σας – σχετικά με τα προγράμματα σπουδών, το κόστη σπουδών, το κύρος και τις διασυνδέσεις κάθε Πανεπιστημίου, την οργάνωση, κ.ά..
Σ’ αυτό το στάδιο, προκύπτουν καθοριστικά ερωτήματα όπως: Ελλάδα ή εξωτερικό, full-time ή part-time, με φυσική παρουσία ή εξ αποστάσεως. Σταθμίστε παράγοντες που σας επηρεάζουν στην παρούσα φάση (π.χ. το οικογενειακό περιβάλλον σας, την οικονομική σας κατάσταση, την κουλτούρα σας κ.λπ.) και λάβετε ρεαλιστικές αποφάσεις. Για παράδειγμα, το part-time μεταπτυχιακό ενδείκνυται εάν εργάζεστε παράλληλα, ενώ οι εξ αποστάσεως σπουδές αποτελούν μία σύγχρονη και έξυπνη λύση, εάν επιθυμείτε να σπουδάσετε σε Πανεπιστήμιο άλλης πόλης ή χώρας στην οποία αδυνατείτε να μετακομίσετε για οποιονδήποτε λόγο.
5. Το υπόβαθρο
Πριν από την τελική σας επιλογή, λάβετε σοβαρά υπόψη σας και κάτι ακόμη, εξίσου σημαντικό, που πολλοί παραβλέπουν: το γνωστικό σας υπόβαθρο. Κατά πόσο αυτό είναι επαρκές, ώστε να ανταπεξέλθετε με επιτυχία στις απαιτήσεις του εκάστοτε προγράμματος; Ίσως ονειρεύεστε να ασχοληθείτε με εκείνο το επιστημονικό πεδίο, όμως διαθέτετε τις κατάλληλες βάσεις; Τα προπαρασκευαστικά μαθήματα επαρκούν, ώστε να καλυφθούν πιθανά κενά σας;
Ακόμη, εξετάστε με προσοχή εάν πληροίτε τις προϋποθέσεις εισαγωγής στο μεταπτυχιακό της αρεσκείας σας, όπως απαραίτητα πιστοποιητικά, γνώση ξένης γλώσσας, εργασιακή εμπειρία κ.ά.. Στην περίπτωση που δεν πληροίτε όλα τα κριτήρια, αλλά επιμένετε να δοκιμάσετε, να είστε ειλικρινείς, δίχως να καταφεύγετε σε ψευδείς δηλώσεις. Αξίζει να προσπαθήσετε, εξηγώντας αναλυτικά στη συνοδευτική επιστολή σας (motivational letter) τους λόγους για τους οποίους επιθυμείτε να παρακολουθήσετε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, παρά τις όποιες ελλείψεις σας.
Και κάτι τελευταίο!
Αφού επιλέξετε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα που σας ταιριάζει, σιγουρευτείτε ότι ακολουθείτε τα σωστά βήματα κατά την αίτηση συμμετοχής σας σε αυτό. Να θυμάστε, άλλωστε, πως η διαδικασία επιλογής ανάμεσα στους υποψήφιους σπουδαστές μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ανταγωνιστική.
Γι’ αυτό, μη διστάσετε να ζητήσετε την κατάλληλη καθοδήγηση! Η ProfessionAid εκπληρώνει κάθε στόχο σας, αναλαμβάνοντας για εσάς, με σοβαρότητα και επαγγελματισμό, τη συμπλήρωση των αιτήσεων για Μεταπτυχιακές Σπουδές και Υποτροφίες, τη συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών, καθώς και τη σύνταξη των πιο ελκυστικών και στοχευμένων Personal Statements.