Αίτηση για Υποτροφία: Χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές

Αίτηση για υποτροφία: Χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές

Σε όποιο επίπεδο σπουδών κι αν βρίσκεστε, μια υποτροφία μπορεί να σας προσφέρει τη σημαντική υποστήριξη που χρειάζεστε για να αφοσιωθείτε στις σπουδές σας με λιγότερο άγχος.

Υπάρχουν αρκετοί φορείς, οργανισμοί, ιδρύματα, κληροδοτήματα, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και πάρα πολλά ακόμη προγράμματα στήριξης που προσφέρονται από πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Κύπρου και του εξωτερικού. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, όμως, με μεθοδική αναζήτηση και τη σωστή οργάνωση του φακέλου υποψηφιότητας μπορείτε να διεκδικήσετε μια θέση ανάμεσα στους επιλαχόντες.

Υποτροφίες για μεταπτυχιακά

Οι υποτροφίες για μεταπτυχιακά είναι ίσως η πιο δημοφιλής κατηγορία χρηματοδότησης σπουδών και για αυτό υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές για υποψηφίους από πολλά και διαφορετικά background. Είτε επιλέξετε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό, με τη σωστή αναζήτηση είναι πολύ πιθανό να βρείτε τη χρηματοδότηση που χρειάζεστε για το όνειρό σας.

Στην ProfessionAid μπορούμε να σας προσφέρουμε υποστήριξη στις αιτήσεις και πλήρη καθοδήγηση για να μην αφήσετε καμία ευκαιρία να πάει χαμένη.

Πώς παίρνω υποτροφία για μεταπτυχιακό;

Αν και το επίπεδο του ανταγωνισμού που έχετε να αντιμετωπίσετε είναι υψηλό, δεν απαιτούν όλες οι υποτροφίες άριστες επιδόσεις, καθώς υπάρχουν και άλλα κριτήρια που παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο. Για παράδειγμα, κάποια κληροδοτήματα έχουν ως προαπαιτούμενο τον τόπο καταγωγής του υποψηφίου, ενώ για κάποιες υποτροφίες ξένων κυβερνήσεων είναι προϋπόθεση η άριστη γνώση της γλώσσας του εκάστοτε κράτους.

Η αναζήτηση που θα πραγματοποιήσετε πρέπει να είναι ενδελεχής και να περιλαμβάνει όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σας,  όχι μόνο το προφανές που είναι ο κλάδος σπουδών που θέλετε να ακολουθήσετε.

Κάποια από τα πιο δημοφιλή ιδρύματα που δίνουν υποτροφίες και από τα οποία μπορείτε να ξεκινήσετε την αναζήτησή σας είναι τα εξής:

  • Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ)
  • Ίδρυμα Μποδοσάκη
  • Ίδρυμα Ωνάση
  • Erasmus

Φυσικά, δεν είναι μόνο αυτές οι επιλογές σας. Ένα τεράστιο και διεθνές δίκτυο χρηματοδότησης σπουδών σας περιμένει να το ανακαλύψετε.

Με τι βαθμό παίρνεις υποτροφία;

Υπάρχουν υποτροφίες που μοριοδοτούν τον βαθμό χωρίς να έχουν κάποιο κατώτατο όριο και άλλες που προϋποθέτουν βαθμούς από 8 ή 8,5 και πιο σπάνια από 7 και πάνω! Η μοριοδότηση του βαθμού σημαίνει πως όσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός, τόσο περισσότερα μόρια συγκεντρώνετε. Οι υποτροφίες αυτές είναι οι κατάλληλες για όσους διαθέτουν έναν δυνατό φάκελο υποψηφιότητας, αλλά δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν υψηλό μέσο όρο βαθμολογίας. 

Brive Student Day 2024

Tips για μια επιτυχημένη αίτηση υποτροφίας

Αναζήτηση υποτροφίας

Πως θα καταφέρετε να κάνετε μια επιτυχημένη αναζήτηση υποτροφίας;

Ετοιμάσαμε κάποια βήματα για να σας βοηθήσουν:

  • Ο πιο βασικός κανόνας είναι να ξεκινήσετε την αναζήτησή σας όσο το δυνατόν νωρίτερα. Οι προθεσμίες είναι πολύ συγκεκριμένες και τοποθετούνται πολλούς μήνες νωρίτερα από την έναρξη των εκπαιδευτικών κύκλων.
  • Δημιουργήστε μια λίστα με τα χαρακτηριστικά που σας διακρίνουν, μιας και υπάρχουν υποτροφίες που αξιολογούν πολλές επιμέρους παραμέτρους όπως η ηλικία, η καταγωγή, συγκεκριμένες διακρίσεις, οικονομικό background κ.λπ.
  • Ξεκινήστε την αναζήτηση υποτροφίας με βάση την παραπάνω λίστα.
  • Σημειώστε όλες όσες έχετε εντοπίσει και πληροίτε τα κριτήριά τους.
  • Ετοιμάστε τον φάκελό σας με μεγάλη προσοχή και επιμέλεια.
  • Υποβάλετε αίτηση σε όσο το δυνατόν περισσότερες προκηρύξεις υποτροφιών γίνεται.
  • Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια αν διαπιστώσετε πως, ενώ διαθέτετε όλα εκείνα που απαιτούν κάποιες υποτροφίες, δυσκολεύεστε στη διεκπεραίωση της διαδικασίας των αιτήσεων.

Και μην ξεχνάτε πως ο μόνος σίγουρος τρόπος να αποτύχετε είναι να μην προσπαθήσετε ποτέ!

Αίτηση για υποτροφία

Πως θα δημιουργήσετε έναν ανταγωνιστικό φάκελο αίτησης για υποτροφία;

  • Δημιουργήστε έναν κατάλογο με τα αποδεικτικά των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών σας (τόπος γέννησης, ηλικία, οικογενειακό εισόδημα, αποδεικτικά βραβείων και διακρίσεων κ.λπ.), μια λίστα με τα πτυχία, τις πιστοποιήσεις σας και όλα τα δικαιολογητικά που έχετε στην κατοχή σας. Η οργάνωση θα σας γλιτώσει πάρα πολύ χρόνο αργότερα.
  • Δημιουργήστε μια λίστα με τα δικαιολογητικά που σας υπολείπονται και ξεκινήστε άμεσα τη διαδικασία ανεύρεσης τους. Μην αφήνετε εκκρεμότητες σαν κι αυτές για το τέλος, μιας και δε μπορείτε να υπολογίσετε τον χρόνο που διαθέτουν οι άνθρωποι στους οποίους θα απευθυνθείτε για τη διεκπεραίωση των αιτημάτων σας. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η έγκαιρη εύρεση συστατικής επιστολής. Σημειώστε πως σε ορισμένες υποτροφίες απαιτούνται μέχρι και τρεις συστάσεις.
  • Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε ένα φάκελο που υποβάλλετε. Είναι κρίμα τα λάθη απροσεξίας να σας στοιχίσουν μια σημαντική χρηματοδότηση.
  • Προσέξτε τα deadlines. Είναι λογικό μέσα στον όγκο των πληροφοριών που θα έχετε να διαχειριστείτε να μπερδέψετε κάποιες ημερομηνίες. Αποφύγετε ένα τέτοιο λάθος, κρατώντας ένα πλήρες χρονοδιάγραμμα των αιτήσεών σας.

Extra tip: Μη σπαταλήσετε χρόνο σε αιτήσεις για υποτροφίες στις οποίες δεν πληροίτε όλα τα κριτήρια. Πολλές φορές οι υποψήφιοι παρασύρονται από την εμπειρία τους στην αναζήτηση εργασίας ή στις αιτήσεις για μεταπτυχιακές σπουδές, όπου κάποιες φορές οι όροι εισαγωγής ή πρόσληψης παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευελιξία. Δυστυχώς, στις υποτροφίες δεν υπάρχει αυτή η ευελιξία και αν τα κριτήρια δεν πληρούνται, η αίτηση απορρίπτεται αυτόματα.

Αφιερώστε αυτόν τον χρόνο στο να δημιουργήσετε επαγγελματικού επιπέδου φακέλους και αιτήσεις για τις υποτροφίες που ταιριάζουν στα προσόντα σας.

6 Tips για μια σωστή αυτοπεριγραφική έκθεση

Η συγγραφή μιας αυτοπεριγραφικής έκθεσης είναι δύσκολη είτε εκείνη απευθύνεται σε εργοδότες, είτε σε μεταπτυχιακά προγράμματα, όπως ένα statement of purpose, είτε στην επιτροπή αξιολόγησης αιτήσεων για υποτροφίες. Συγκεντρώσαμε για εσάς χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν στη σύνταξη της έκθεσης:

  1. Φροντίστε να είναι εντυπωσιακή και να μπορεί να κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Η κριτική επιτροπή θα αξιολογεί καθημερινά έναν μεγάλο όγκο αιτήσεων, οπότε είναι σημαντικό να καταφέρετε να κερδίσετε την προσοχή τους.
  2. Διατηρήστε την ισορροπία στην αυτοπροβολή. Η εικόνα της έκθεσης πρέπει να εμπνέει αξιοπιστία και αυτοπεποίθηση, αλλά όχι αλαζονεία. 
  3. Οι ερευνητικές προθέσεις πρέπει να τεκμηριώνονται επιστημονικά και το ύφος πρέπει να αρμόζει στην κάθε περίσταση.
  4. Αν υπάρχει ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί στην έκθεση, φροντίστε να το απαντήσετε και να μην το παραλείψετε για χάρη άλλων πληροφοριών.
  5. Σε καμία περίπτωση μη στείλετε παντού την ίδια έκθεση. Μπορείτε να δημιουργήσετε έναν σκελετό που θα χρησιμοποιείτε ως πρότυπο, αλλά μη φτιάξετε ένα γενικό κείμενο. Η έκθεση πρέπει να είναι πρωτότυπη και στοχευμένη σε κάθε αίτηση ξεχωριστά.
  6. Μην κάνετε ορθογραφικά και συντακτικά λάθη. Αν αμφιβάλλετε για τον έλεγχο που έχετε κάνει στα κείμενα σας, δώστε τα σε κάποιον που έχει τις κατάλληλες γνώσεις για να το διορθώσει. Ένα ορθογραφικό ή ένα συντακτικό λάθος δε θα σταθεί εμπόδιο στην απόκτηση της υποτροφίας, αλλά μπορεί να προκαταβάλει τον αναγνώστη αρνητικά, ακόμη και ασυνείδητα.

Αν δυσκολεύεστε να γράφετε για τον εαυτό σας, όπως πάρα πολλοί άνθρωποι, στην ProfessionAid μπορούμε να αναλάβουμε εξ ολοκλήρου τη δημιουργία ενός εντυπωσιακού φακέλου με τη δική σας καθοδήγηση και συνεργασία!

Θέλετε μια ανταγωνιστική αίτηση υποτροφίας;

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ!

Δομή cover letter για υποτροφίες

Είναι καλό να χρησιμοποιήσετε ένα κλασικό πρότυπο, εκτός κι αν σας δοθεί κάποιο συγκεκριμένο που πρέπει να συμπληρώσετε. Μπορείτε να ακολουθήσετε την παρακάτω δομή στο κείμενό σας:

  • Πάνω-πάνω, στην πρώτη γραμμή με κεντρική στοίχιση, τοποθετήστε το όνομά σας, το τηλέφωνό σας, το email σας και τη διεύθυνσή σας.
  • Αμέσως από κάτω και στα αριστερά, τοποθετήστε σε κάθετη διάταξη την ημερομηνία, το όνομα του ιδρύματος ή του οργανισμού που απευθύνεστε, τη διεύθυνση και το τηλέφωνο τους.
  • Ξεκινήστε την έκθεση με μια γενική προσφώνηση, εκτός αν υπάρχουν οδηγίες να απευθυνθείτε σε κάποιο συγκεκριμένο άτομο.
  • Στην πρώτη παράγραφο παρουσιάστε συνοπτικά τον εαυτό σας και αναπτύξτε το πώς βρήκατε την υποτροφία και γιατί ενδιαφερθήκατε για αυτήν.
  • Στις επόμενες δύο με τρεις παραγράφους αναλύστε τις ακαδημαϊκές σας επιτυχίες, την εμπειρία σας και απαντήστε σε τυχόν ερωτήσεις που απαιτούνται για την αίτηση.
  • Ολοκληρώστε την έκθεση με έναν επίλογο, όπου συνοπτικά θα παραθέσετε τους λόγους για τους οποίους εσείς είστε οι ιδανικοί αποδέκτες της χρηματοδότησης.
  • Κλείστε με έναν επίσημο χαιρετισμό και το ονοματεπώνυμό σας.

Γενικότερα, αποφύγετε το χιούμορ, το φιλικό ύφος, τις μακροσκελείς φράσεις και τις τυποποιημένες εκφράσεις. Μην ξεχνάτε πως αυτή είναι η ευκαιρία σας να δώσετε το προσωπικό σας στίγμα σε έναν μονότονο κατάλογο δικαιολογητικών εγγράφων!

Υποτροφίες για άλλες βαθμίδες σπουδών

Υποτροφίες θα βρείτε σχεδόν για κάθε βαθμίδα σπουδών και όλες τους αποτελούν ευκαιρίες που είναι καλό να γνωρίζετε, για να μπορέσετε να επωφεληθείτε από αυτές. Το ξέρετε πως υπάρχουν αρκετοί σπουδαστές που, ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης υποτροφιών, δεν επωφελούνται από αυτές επειδή απλά δεν τις γνωρίζουν;

Υποτροφίες προπτυχιακών φοιτητών

Στις υποτροφίες προπτυχιακών σπουδών, η βαθμολογία πτυχίου αντικαθίσταται με τη βαθμολογία του απολυτηρίου της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ένας καλός βαθμός ορίζεται το 17,5 και πάνω, αλλά υπάρχουν και υποτροφίες που απλώς μοριοδοτούν τον βαθμό, όπως και οι υποτροφίες μεταπτυχιακών που μοριοδοτούν τον βαθμό πτυχίου.

Υποτροφίες για διδακτορικό

Και σε αυτή τη βαθμίδα σπουδών, όσο και στην επόμενη (μεταδιδακτορική έρευνα), προκηρύσσονται κάθε χρόνο υποτροφίες για υποψήφιους διδάκτορες σε διάφορους επιστημονικούς κλάδους.

Μια καλή πρακτική είναι η λήψη καθοδήγησης μέσα από τα ίδια τα πανεπιστήμια. Υπάρχουν αρκετές προκηρύξεις για νέους υποψήφιους διδάκτορες, που κατά την επιλογή τους λαμβάνουν αυτόματα υποτροφίες από δημόσιους φορείς ή ερευνητικά προγράμματα στα οποία συμμετέχει το πανεπιστήμιο.

Οι υποτροφίες διδακτορικών σπουδών χορηγούνται συνήθως είτε στους ερευνητές με άριστες επιδόσεις, είτε σε υποψήφιους διδάκτορες που ανήκουν σε ομάδες που χρειάζονται υποστήριξη για την ολοκλήρωση των σπουδών τους, όπως για παράδειγμα οι οικονομικά ευάλωτοι σπουδαστές. Φυσικά, υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου η έρευνα των φοιτητών εντάσσεται σε κάποιο ερευνητικό πρόγραμμα και τους χορηγείται μηνιαίο επίδομα για την ολοκλήρωσή του.

Υποτροφίες σε πανεπιστήμια του εξωτερικού

Διεκδίκησε μια υποτροφία για σπουδές στο εξωτερικό!

Οι υποτροφίες του εξωτερικού είναι το όνειρο πολλών φοιτητών, μιας και αποτελούν όχι μόνο μια ευκαιρία για σπουδές υψηλού επιπέδου με μικρότερο κόστος, αλλά και ένα προσόν που δεν περνάει απαρατήρητο σε κανένα επαγγελματικό ή ακαδημαϊκό βιογραφικό.

Οι πιο διάσημες και περιζήτητες χρηματοδοτήσεις σπουδών είναι οι υποτροφίες Harvard και οι υποτροφίες του Yale. Αλλά ακόμη κι αν φαντάζει άπιαστο και μακρινό όνειρο, είναι και αυτό ένα ταξίδι που ξεκινά από μια αίτηση.

Οι υποτροφίες στο εξωτερικό περιλαμβάνουν μια πολύ μεγάλη γκάμα επιλογών, μιας και σε πολλές χώρες υπάρχει λίγη ή καθόλου δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση, για αυτό και υπάρχουν αρκετά προγράμματα στήριξης. Φυσικά, έχετε την επιλογή να αναζητήσετε μόνοι σας την υποτροφία σας, αλλά και την επιλογή να εμπιστευτείτε τους έμπειρους επαγγελματίες της ProfessionAid να το κάνουν για εσάς.

Επικοινωνήστε μαζί μας για εξειδικευμένη υποστήριξη στις αιτήσεις διδάκτρων και υποτροφιών και μην αφήσετε καμία ευκαιρία ανεκμετάλλευτη.

    Μείνετε Συντονισμένοι

    Θέλετε να διαβάζετε έξυπνα tips και χρήσιμα HR updates που εξελίσσουν δυναμικά την καριέρα σας; Συμπληρώστε το email σας!

    Αποδέχομαι την Πολιτική ΑπορρήτουΑποδέχομαι την Πολιτική Απορρήτου
    Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις