Career Trends: Οι εργασιακές τάσεις που έφερε το 2021!

Career Trends: Οι εργασιακές τάσεις που έφερε το 2021!

Το περασμένο έτος, λόγω της πανδημίας, υπήρξαν πολλές εργασιακές αλλαγές και, γενικά, επικράτησε μία αβέβαιη κατάσταση. Τι έφερε, όμως, το 2021 στον επαγγελματικό τομέα; Παρακάτω, η ομάδα μας θα σας συστήσει τα career trends της εποχής, εντοπίζοντας ποιο μονοπάτι σταδιοδρομίας είναι το καταλληλότερο για εσάς, καθώς και ποιες αναπτυσσόμενες βιομηχανίες αποτελούν τις καλύτερες ευκαιρίες προς απασχόληση. Με αυτόν τον τρόπο, θα διαμορφώσετε την καριέρα σας βασιζόμενοι στα νέα δεδομένα!

Τα career trends που πρέπει να γνωρίζετε

Η τεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη και τα ψηφιακά μέσα εξελίσσονται με ταχύτητες φωτός, αλλάζοντας όσα ξέρατε μέχρι τώρα και δημιουργώντας, παράλληλα, νέους τύπους εργασίας. Σύμφωνα με αμερικανικές έρευνες μέχρι το 2024 θα προκύψουν 16 εκατομμύρια θέσεις στους τομείς της ιατρικής, του management, των υπολογιστών και των εμπορικών συναλλαγών.

1. Remote Working

Η εξ αποστάσεως εργασία αποτελεί τη νέα καθημερινότητα και πολλοί είναι αυτοί που δύσκολα θα την αποχωριστούν. Όπως οι Millennials και οι Generation Z, οι οποίοι φαίνεται πως την προτιμούν! Η αλήθεια είναι ότι το remote working είναι ένα κορυφαίο career trend, το οποίο προσφέρει αρκετή ευελιξία σε εργαζομένους, αλλά και σε εταιρείες-μεγαθήρια, όπως η Amazon και η American Express, οι οποίες έχουν δηλώσει ότι δεν σκοπεύουν να τη διακόψουν.

Το σίγουρο, λοιπόν, είναι πως η τηλεργασία ήρθε για να μείνει! Μείνετε open minded στους εναλλακτικούς τύπους εργασίας, ακόμη και μετά την πανδημία!

2. Distributed Working

Έχετε ακούσει ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις σήμερα δεν προσλαμβάνουν υπαλλήλους με βάση γεωγραφικά κριτήρια; Αυτό, βέβαια, οφείλεται στη δυναμική της απομακρυσμένης εργασίας, καθώς η τεχνολογία σας επιτρέπει να εργάζεστε από οπουδήποτε εσείς επιθυμείτε, ακόμα και από την άλλη άκρη της χώρας ή και της γης!

Το Distributed Work είναι ένα career trend που προσφέρει τη δυνατότητα της παγκοσμιοποίησης στους υπαλλήλους, αλλά και στα ίδια τα brands. Μάλιστα, σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ υπάρχουν εμπορικές φίρμες με υψηλή ζήτηση εργαζομένων από όλον τον κόσμο. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και σε άλλα μέρη του πλανήτη. Είστε έτοιμοι να αναζητήσετε την επόμενη θέση εργασίας σε μία επιχείρηση παγκόσμιου βεληνεκούς;

3. Experience Simulation

Ένα top εργαλείο που μπήκε στο προσκήνιο εν μέσω καραντίνας ήταν το Zoom, το οποίο κυριαρχούσε μέχρι και στα social media. Η επιτυχία της συγκεκριμένης εφαρμογής οφείλεται στην ανάγκη για προσωπική επαφή, και αυτό ακριβώς το κενό κάλυψε σε ένα βαθμό. Εκείνο το διάστημα, οι remote workers αναζητούσαν έντονα την… «προσομοίωση εμπειρίας». Οπότε, μήπως θα πρέπει να εξοικειωθείτε με το experience simulation, για να ενισχύσετε τις προοπτικές σας σύμφωνα με τα σύγχρονα εργασιακά δεδομένα;

4. Boomer-friendly τεχνολογία

Τον τελευταίο χρόνο, είδαμε πολλούς Baby-Boomers -ανθρώπους, δηλαδή, που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1946 και 1962- να συνταξιοδοτούνται πρόωρα λόγω του lockdown. Αυτό το career trend προβλέπουμε πως θα συνεχιστεί. Όσοι, όμως, εξακολουθήσουν να εργάζονται θα το κάνουν απομακρυσμένα, συνθέτοντας ένα «νέο εργατικό δυναμικό» και, επηρεάζοντας, ταυτόχρονα, την τεχνολογία που μέχρι πρότινος απευθυνόταν περισσότερο στις νεαρότερες ηλικίες. Κάπως έτσι, θα ανοίξουν νέες εργασιακές θέσεις για τους Boomers, αλλά και για τις υπόλοιπες γενιές!

5. Tech skills

Γνωρίζετε κάποιο επάγγελμα που να μην χρειάζεται δεξιότητες σχετικές με την τεχνολογία; Σας πληροφορούμε ότι σε όλους σχεδόν τους κλάδους απαιτούνται ψηφιακά skills και γνώση υπολογιστών για τη διεκπεραίωση των tasks. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως πρέπει να εκπαιδευτείτε στην τεχνητή νοημοσύνη. Ωστόσο, βασικά εργαλεία, όπως το Microsoft Office, είναι απαραίτητα για τις καθημερινές εργασίες σε οποιονδήποτε κλάδο. Επομένως, κατακτήστε “tech” ικανότητες που να συνάδουν με τον τομέα στον οποίο απασχολείστε!

6. Social Media

Τα κοινωνικά δίκτυα συνιστούν ένα κορυφαίο κανάλι recruitment! Χαρακτηριστικά, το 70% των recruiters χρησιμοποιεί τα social media ως μέρος της διαδικασίας προσλήψεων, αντλώντας πληροφορίες από εκεί για υποψήφιους υπαλλήλους. Αναρωτιέστε αν το προφίλ σας θα ενισχύσει ή θα καταρρακώσει τις πιθανότητές σας για τη θέση εργασίας που κυνηγάτε; Σας συμβουλεύουμε να διαμορφώσετε ένα επαγγελματικό προφίλ που να λειτουργεί προς όφελός σας!

Ποια επαγγέλματα αναδεικνύονται ως πιο περιζήτητα;

Και τώρα ήρθε η στιγμή να σας παρουσιάσουμε τα επαγγέλματα που κατατάχθηκαν στην κορυφή της λίστας των πιο δημοφιλών ειδικοτήτων εν μέσω πανδημίας. Έτσι, θα μπορέσετε να ανιχνεύσετε τις τάσεις του μέλλοντος και να προετοιμάσετε το επαγγελματικό σας πλάνο αναλόγως! Ας τα δούμε…

 • Επαγγέλματα σχετικά με την τεχνολογία, τις ψηφιακές τάσεις, τον προγραμματισμό και το UX.
 • Επαγγέλματα υγείας, από ιατρούς και νοσηλευτές έως ειδικότητες που αφορούν στον κλάδο της φαρμακευτικής, της ψυχικής υποστήριξης, αλλά και του… e-health!
 • Επαγγέλματα σχετικά με το Business Management, το Marketing και τα Χρηματοοικονομικά. Εδώ, μπορούν να συμπεριληφθούν και θέσεις εργασίες που συνδυάζουν αρμοδιότητες από διαφορετικούς ρόλους και τείνουν να αποκαλούνται ως «υβριδικές».

Αξίζει, ακόμη, να τονίσουμε ότι παραμένουν υψηλά επαγγελματικοί τίτλοι με διαχρονική ζήτηση, όπως νομικοί, δικηγόροι, μηχανικοί και εκπαιδευτικοί.

Επίλογος

Αυτά ήταν τα career trends που «παίζουν» τη φετινή χρονιά και αποτελούν ένα εξαιρετικό σημείο αναφοράς για όσους επιθυμούν να φτάσουν σύντομα στο peak της σταδιοδρομίας τους. Η ProfessionAid με τη δυναμική υποστήριξη και τις καινοτόμες υπηρεσίες που παρέχει είναι ο ιδανικός σύμμαχός σας, ώστε να διασφαλίσετε τη μελλοντική σας ανάπτυξη σε οποιονδήποτε κλάδο! Επικοινωνήστε μαζί μας!

  Μείνετε Συντονισμένοι

  Θέλετε να διαβάζετε έξυπνα tips και χρήσιμα HR updates που εξελίσσουν δυναμικά την καριέρα σας; Συμπληρώστε το email σας!

  Αποδέχομαι την Πολιτική ΑπορρήτουΑποδέχομαι την Πολιτική Απορρήτου
  Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις