Γνωρίζατε ότι το 40% των επιχειρήσεων χρησιμοποιεί το Applicant Tracking System, για να «εξετάσει» τα βιογραφικά των υποψήφιων υπαλλήλων; Σας πληροφορούμε, λοιπόν, ότι το 75% αυτών των αιτήσεων απορρίπτεται από το συγκεκριμένο σύστημα παρακολούθησης, προτού καν φτάσει στους recruiters. Επιθυμείτε να μάθετε έξυπνους τρόπους, για να ξεγελάσετε τα bots του συστήματος Applicant Tracking;
Μέσα στο νέο μας άρθρο, η εξειδικευμένη ομάδα της ProfessionAid συγκέντρωσε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Applicant Tracking System, καθώς και τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους βελτιστοποίησης του βιογραφικού σας, ώστε να μην καταλήξει κι αυτό στο λεγόμενο «black hole», βοηθώντας σας να προσπεράσετε επιτυχώς το σύστημα.
Τι είναι το Applicant Tracking System;
Αρχικά, το Applicant Tracking System (ATS) δημιουργήθηκε για εταιρείες που λαμβάνουν χιλιάδες εισερχόμενες αιτήσεις σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση, εξοικονομώντας, με αυτόν τον τρόπο, πολύτιμο χρόνο στους «στρατολόγους». Πρόκειται, λοιπόν, για ένα σύστημα το οποίο είναι σχεδιασμένο να παρακολουθεί τα βιογραφικά των αιτούντων, σύμφωνα με τις ανάγκες πρόσληψης της κάθε επιχείρησης.
Το ATS είναι μία εφαρμογή λογισμικού, που συλλέγει τα στοιχεία των CVs, κατατάσσοντάς τα σε δύο κατηγορίες, τα «ισχυρά» και τα «αδύναμα». Συνεπώς, η «ισχυρή» κατηγορία είναι και αυτή που ενδιαφέρει τις επιχειρήσεις.
Πώς δουλεύει το Applicant Tracking System;
Όπως προαναφέραμε, το Applicant Tracking System αναλύει το περιεχόμενο ενός βιογραφικού και, στη συνέχεια, φιλτράρει συγκεκριμένες παραμέτρους βασιζόμενο στα κριτήρια που έχουν τεθεί από την επιχείρηση, όπως διάφορα keywords, skills και χαρακτηριστικά, έτη εμπειρίας και προϋπηρεσίας, ακαδημαϊκά ιδρύματα ή σχολές φοίτησης, ακόμα και προηγούμενους εργοδότες. Ακριβώς, με αυτόν τον τρόπο, το ATS, στο τέλος, προσδιορίζει εάν η αίτηση εργασίας αξίζει να μεταβιβαστεί στον αρμόδιο πρόσληψης ή όχι.
Κύριος στόχος του Applicant Tracking System είναι η εξουδετέρωση των αιτούντων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και θεωρούνται ακατάλληλοι για την προσφερόμενη θέση. Έτσι, μέσω του συστήματος, η επιχείρηση είναι διαθέσιμη να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στους καταλληλότερους υποψηφίους του τίτλου εργασίας.
6 μέθοδοι βελτιστοποίησης βιογραφικού
Αξίζει να τονίσουμε ότι το CV είναι το απαραίτητο «εργαλείο» κάθε εργαζομένου σε αναζήτηση εργασίας. Επομένως, διασφαλίστε πως ανήκετε στην «ισχυρή» κατηγορία, υιοθετώντας τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές βελτιστοποίησης!
1. Ενημερωθείτε για τον σωστό τύπο αρχείου
Ενώ είναι ευρέως γνωστό ότι τα PDF θεωρούνται τα καλύτερα αρχεία ως προς την παρουσίαση και τον σχεδιασμό, εδώ, δεν αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή. Σας συμβουλεύουμε να μην τα χρησιμοποιείτε, διότι δεν είναι «φιλικά» με όλα τα λογισμικά ATS.
Αντιθέτως, τα αρχεία απλού κειμένου είναι απίστευτα συμβατά προς το Applicant Tracking System. Επομένως, αξιολογήστε όλες τις παραμέτρους και λειτουργήστε εκ του ασφαλούς, χρησιμοποιώντας αρχεία, όπως ένα έγγραφο Word σε μορφή .doc ή .docx, ακόμη και αν σας περιορίζουν στη μορφοποίηση και στο design.
2. Δώστε έμφαση στα στοιχεία επικοινωνίας
Μία πρόσφατη μελέτη έδειξε πως το 25% των Applicant Tracking Systems δε διαθέτει την ικανότητα να εντοπίσει τα στοιχεία επικοινωνίας των αιτούντων, πόσω μάλλον όταν αυτά δε βρίσκονται σε εμφανές σημείο. Συμπερασματικά, λοιπόν, τοποθετώντας σε κεφαλίδες το όνομα, τον αριθμό τηλεφώνου και τη διεύθυνση email, ενισχύετε τις πιθανότητες να μεταβιβαστεί το CV σας στον αρμόδιο πρόσληψης.
3. Συμπεριλάβετε keywords
Αυτό είναι και το βασικότερο tip, για να βεβαιωθείτε ότι δημιουργείτε ή διαμορφώνετε ένα βιογραφικό ικανό να προσπεράσει το Applicant Tracking System. Σε αυτήν την περίπτωση, τα keywords αντιπροσωπεύουν τις δεξιότητες, όπως και την εμπειρία που έχετε αποκτήσει στη διάρκεια των ετών που εργάζεστε.
Πώς, όμως, θα βεβαιωθείτε ποιες είναι οι σωστές λέξεις-κλειδιά; Πρώτα απ’ όλα, ξεκινήστε διαδικτυακή έρευνα, συλλέγοντας 3 έως 5 περιγραφές αντιπροσωπευτικών τίτλων εργασίας, αντιστοίχων με αυτόν που επιδιώκετε. Στη συνέχεια, μέσω online προγραμμάτων, όπως το Wordle, προσδιορίστε τους όρους που χρησιμοποιούνται και, έπειτα, συμπεριλάβετέ τους στο βιογραφικό σας.
Αξίζει, επιπλέον, να προσθέσουμε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε παραπάνω από μία φορά τα keywords σε ολόκληρη την αίτηση και στα κατάλληλα σημεία – με λίγα λόγια, πρέπει να υπάρχει συχνότητα και εύστοχη τοποθέτηση.
4. Αποφύγετε τις εικόνες
Ενώ αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως η φωτογραφία είναι απαραίτητη σε ένα βιογραφικό σημείωμα, στη συγκεκριμένη περίπτωση καλό θα ήταν να παραλείπεται! Αυτό, διότι οι ενσωματωμένες εικόνες, τα γραφήματα και οι πίνακες δε διαβάζονται από τα Applicant Tracking Systems, με αποτέλεσμα τέτοιες αιτήσεις να χάνονται στο σύστημα παρακολούθησης.
5. Χρησιμοποιήστε bullets
Τα bullets είναι μία εξαιρετική μέθοδος, για να τονίσετε τα δυνατά σας σημεία. Ωστόσο, δεν ενδείκνυται η χρήση περίπλοκων κουκίδων. Άρα, παραμείνετε στις απλούστερες επιλογές, όπως ένας συμπαγής ή ανοιχτός κύκλος ή ένα τετράγωνο. Με αυτόν τον τρόπο, εμπλουτίζετε το βιογραφικό σας και, ταυτόχρονα, «περνάτε» από το ATS!
6. Επιλέξτε ένα minimal design
Φυσικά, δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το design και, όσον αφορά τον σχεδιασμό ενός CV, όσο πιο minimal τόσο το καλύτερο! Τα περίπλοκα σχέδια ή οι ασυνήθιστες μορφές διαθέτουν την τάση να μπερδεύουν τα περισσότερα συστήματα παρακολούθησης, ενώ, παράλληλα, ενοχλούν τους recruiters, οι οποίοι έχουν συνηθίσει να «σκανάρουν» ένα βιογραφικό σε 6 δευτερόλεπτα.
Επίλογος
Αυτό που ξεκίνησε ως λύση για μεγάλες εταιρείες, σήμερα, έχει μετατραπεί σε «όπλο» για πολλές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, οι οποίες βασίζονται στο λογισμικό Applicant Tracking System, τελειοποιώντας και εξοικονομώντας χρόνο στη διαδικασίας πρόσληψης. Η ProfessionAid δημιουργεί άρτια βιογραφικά σημειώματα, ιδανικά για κάθε περίσταση, προσπερνώντας οποιοδήποτε σύστημα παρακολούθησης και φέρνοντάς σας πιο κοντά στον επαγγελματικό σας στόχο.