Σπουδές & δουλειά ταυτόχρονα; Μάθετε τα tips της επιτυχίας!

Σπουδές & δουλειά ταυτόχρονα; Μάθετε τα tips της επιτυχίας!

Στην Ελλάδα, μεγάλο ποσοστό φοιτητών απασχολείται σε part-time jobs, είτε για να μπορεί να αντεπεξέρχεται στα δίδακτρα σπουδών του, είτε για να εξασφαλίζει την οικονομική ανεξαρτησία του. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι οι σπουδές και η δουλειά ταυτόχρονα είναι ένα σύνηθες φαινόμενο! Σκέφτεστε κι εσείς να συνδυάσετε τη φοίτηση με την εργασία; Παρότι δεν πρόκειται για ένα εύκολο στοίχημα, σίγουρα δεν είναι κάτι ακατόρθωτο ή ατελέσφορο! Παρακάτω θα μάθετε το γιατί!

Στο σημερινό μας άρθρο, σας παρουσιάζουμε έξυπνα tips, ώστε να ταιριάξετε τη δουλειά με τις σπουδές επιτυχώς. Επίσης, αναδεικνύουμε την προοπτική και τα πλεονεκτήματα της εργασίας κατά τη διάρκεια των σπουδών και, τέλος, σας αποκαλύπτουμε τα work types που συνδυάζονται άψογα με τη φοιτητική ζωή, ώστε να επιλέξετε το ιδανικό για εσάς!

Για ποιους λόγους αξίζουν οι σπουδές και η δουλειά ταυτόχρονα;

1. Εισόδημα

Πρόσφατες στατιστικές έρευνες δείχνουν πως το 79% των φοιτητών ανησυχεί για τα χρήματα. Γι’ αυτό, πρώτος και κύριος λόγος -και ένα προφανές πλεονέκτημα- που οι φοιτητές αξίζει να εργάζονται παράλληλα είναι η εξασφάλιση ενός σταθερού μηνιαίου εισοδήματος. Ο συγκεκριμένος μισθός μπορεί να καλύψει τις σπουδές σας, τα έξοδα ενοικίου/διαμονής, διατροφής και μετακίνησης. Με λίγα λόγια, με αυτόν τον τρόπο, χρηματοδοτείται σχεδόν όλη η διαβίωσή σας!

2. Εμπειρία

Εκτός από το οικονομικό κίνητρο, ένας πολύ σημαντικός λόγος για σπουδές και δουλειά ταυτόχρονα είναι και η εργασιακή εμπειρία! Η φοιτητική απασχόληση δίνει μία πρώτη γεύση της λειτουργίας ενός επαγγελματικού περιβάλλοντος και της αγοράς εργασίας. Έτσι, θα είστε σε θέση να συλλέξετε πολύτιμες εμπειρίες πρακτικής εργασίας, αλλά και εξειδικευμένες γνώσεις για το μέλλον!

Φυσικά, η απόκτηση εμπειρίας θα οικοδομήσει και τα «κοινωνικό-εργασιακά skills» σας, όπως το ομαδικό πνεύμα, την κατανόηση και τη διεκπεραίωση των tasks εντός deadlines, την αντοχή σας υπό πίεση, τις ιεραρχικές τάξεις στον χώρο του γραφείου κ.ά.. Ουσιαστικά, θα σας προετοιμάσει για όσα έπονται στη συνέχεια!

3. Δικτύωση

Κάποιοι εργοδότες προτιμούν να επενδύσουν στους εργαζόμενους φοιτητές που ανήκουν ήδη στο ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας τους, προκειμένου να μην αναζητήσουν άτομα εκ νέου. Ωστόσο, ακόμη κι αν δεν παραμείνετε στην πρώτη θέση εργασίας σας, θα έχετε χτίσει ένα «πλούσιο» network με επαφές από τον κλάδο που σας ενδιαφέρει. Αυτό θα συμβάλει ενεργά στη μετέπειτα σταδιοδρομία σας και… μάλιστα προτού αποφοιτήσετε!

Τι τύπο εργασίας να αναζητήσετε παράλληλα με τις σπουδές σας;

Ανήκετε στο ποσοστό που επιθυμεί να συνδυάσει δουλειά και σπουδές; Εάν ναι, σας προτείνουμε τρεις βασικές επιλογές φοιτητικής απασχόλησης που θα συνδράμουν τόσο στη διαβίωσή σας όσο και στην εμπειρία στην οποία αποσκοπείτε! Σκεφτείτε, απλώς, όσα αναφέραμε παραπάνω! Ποια πιστεύετε πώς ταιριάζει για εσάς;

Πρακτική Άσκηση (Internship)

Ο πιο διαδεδομένος τύπος εργασίας που λειτουργεί συνδυαστικά με τις σπουδές είναι η πρακτική άσκηση. Παρότι ο συγκεκριμένος τύπος πολλές φορές δεν είναι επί πληρωμή, αποτελεί μία σπουδαία -σύντομης διάρκειας- ευκαιρία για προσωπική ανάπτυξη, εκπαίδευση και εργασιακή εμπειρία άρρηκτα συνδεδεμένη με το αντικείμενο των σπουδών σας.

Ενδεικτικά, πολλά πανεπιστήμια παρέχουν δυνατότητες φοιτητικής εργασίας σε ασκούμενους στη διδασκαλία ή στη διοίκηση. Έτσι, οι συγκεκριμένοι σπουδαστές λαμβάνουν περισσότερη και πιο εξειδικευμένη γνώση στον τομέα τους. Επιπρόσθετα, οι γραμματείες ή τα γραφεία διασύνδεσης των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, συνήθως, βοηθούν σημαντικά στο κομμάτι της πρακτικής. Διαφορετικά, μπορείτε να απευθυνθείτε σε εξωτερικά γραφεία εύρεσης internship. Ωστόσο, εάν στοχεύετε σε συγκεκριμένες εταιρείες, σας προτείνουμε να επικοινωνήσετε απευθείας μαζί τους τηλεφωνικώς ή μέσω email.

Part-Time Job

Η μερική απασχόληση έχει αρκετά πλεονεκτήματα, με βασικότερα τον ελεύθερο χρόνο και τον σταθερό μισθό. Συγκεκριμένα, ένα part-time job, όταν γίνεται παράλληλα με σπουδές, δίνει ευελιξία στους φοιτητές, ώστε να είναι συνεπείς στα μαθήματά τους και στις εργασίες του πτυχίου ή του μεταπτυχιακού τους. Ακόμα, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις δημιουργούν θέσεις προς φοιτητική απασχόληση.

Last but not least, η απομακρυσμένη εργασία, τα τελευταία χρόνια, πρωταγωνιστεί δίνοντας τη δυνατότητα στους εργαζομένους να δουλεύουν από οπουδήποτε. Αυτό βάζει στο «παιχνίδι» της αγοράς εργασίας και μεγάλες πολυεθνικές ή παγκόσμιους ομίλους. Ίσως, τελικά, το part-time job να είναι για εσάς! Τι λέτε;

Εθελοντισμός

Το volunteering work το συναντάμε κατά κανόνα στο εξωτερικό και περισσότερο στις εφηβικές ηλικίες. Ο εθελοντισμός είναι μία πολύ καλή περίπτωση για εργασία κατά τη διάρκεια των σπουδών, η οποία παράγει και αναπτύσσει ικανότητες, δημιουργεί νέες κοινωνικές επαφές και προσφέρει καινούριες εμπειρίες και μάλιστα πολύ δυνατές!

Tips για επιτυχημένες σπουδές και δουλειά ταυτόχρονα

Αναρωτιέστε πόσο δύσκολο είναι να δουλεύετε και να σπουδάζετε ταυτόχρονα; Όπως προαναφέραμε, το να είστε φοιτητής και εργαζόμενος συγχρόνως δεν είναι πολύ εύκολο. Ωστόσο, οι παρακάτω συμβουλές που συγκεντρώσαμε θα φανούν χρήσιμες για σπουδές και δουλειά ταυτόχρονα. Κρατήστε σημειώσεις, ώστε να πετύχετε και στους δύο τομείς!

1. Διαχειριστείτε σωστά τον χρόνο σας!

Σπουδές και δουλειά ταυτόχρονα; Προσπαθήστε να διαχειριστείτε σωστά τον χρόνο σας, σχεδιάζοντας ένα ρεαλιστικό και ισορροπημένο χρονοδιάγραμμα που θα περιλαμβάνει τις ώρες που θα ασχολείστε με τα φοιτητικά σας καθήκοντα, τη διάρκεια που θα απασχολείστε με την εργασία σας και τον προσωπικό σας χρόνο, ώστε να φροντίζετε τον εαυτό σας και να ξεκουράζεστε. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις των σπουδών και της δουλειάς ταυτόχρονα!

2. Ενημερώστε τον εργοδότη σας!

Η επικοινωνία είναι το κλειδί σε αυτήν την περίπτωση! Ενημερώστε εξαρχής τον εργοδότη σας ή τον προϊστάμενό σας πως είστε φοιτητής και εργαζόμενος συγχρόνως, ώστε να είναι πιο επιεικής μαζί σας και να αποφύγετε μελλοντικά ζητήματα που θα σας φέρουν σε δύσκολη θέση. Πιστέψτε μας, αυτή η κίνηση θα σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμη!

3. Σπουδάστε εξ αποστάσεως!

Τα distance learning προγράμματα σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι περισσότερα από κάθε άλλη χρονική περίοδο. Αυτό, βέβαια, προέκυψε ως απόρροια του lockdown! Κάτι που εσείς μπορείτε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο, καθώς οι εξ αποστάσεως σπουδές παρέχουν εξαιρετική ελευθερία ως προς την εκπαίδευσή σας, αλλά και ως προς τον ελεύθερο χρόνο σας, εξοικονομώντας σας, ταυτόχρονα, χρόνο και χρήματα!

4. Ενημερώστε τους φίλους και την οικογένειά σας!

Εκτός από την ενημέρωση του εργοδότη σας, ότι θα συνδυάσετε σπουδές και εργασία ταυτόχρονα, καλό είναι να κάνετε το ίδιο και με τον υπόλοιπο κοινωνικό σας περίγυρο. Έτσι, θα γνωρίζουν όλοι πως έχετε ένα πολύ φορτωμένο πρόγραμμα στην καθημερινότητά σας και δε θέλετε να… σας «ξεμυαλίζουν»!

Κλείνοντας…

…οι σπουδές και η δουλειά ταυτόχρονα είναι μία ενδιαφέρουσα προοπτική, αλλά και πρόκληση, την οποία σας προτρέπουμε να βιώσετε! Αναζητήστε την πρώτη σας φοιτητική εργασία άμεσα! Εάν δυσκολεύεστε να εντοπίσετε μία πρόταση κομμένη και ραμμένη ειδικά για εσάς, τότε επικοινωνήστε μαζί μας! Η συμβουλευτική ομάδα της ProfessionAid θα σας κατευθύνει εύστοχα προς την αγορά εργασίας και την τέλεια θέση!

    Μείνετε Συντονισμένοι

    Θέλετε να διαβάζετε έξυπνα tips και χρήσιμα HR updates που εξελίσσουν δυναμικά την καριέρα σας; Συμπληρώστε το email σας!

    Αποδέχομαι την Πολιτική ΑπορρήτουΑποδέχομαι την Πολιτική Απορρήτου
    Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις Δέχομαι να λαμβάνω ενημερώσεις